|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Od klimy do komputera
drooid - Sro Kwi 22, 2009 16:15 Temat postu: [R45] Od klimy do komputera Po 3 wizycie w warsztacie w kwestii ożywienia klimy padła w końcu diagnoza - uwalony komputer w części odpowiedzialnej za sterowanie przekaźnikiem klimy. Nie ma wyjścia sygnału na przekaźnik. Podłączony został komputer z R75, klima działa, ale niestety komputer nie dał się przeprogramować
Stoję przed wymianą komputera ale zapomniałem dopytać, czy do R45 1.8 musi być komputer od 1.8? Czy może być od innej pojemności? Czy w wersjach benzynowych 1.4, 1.6, 1.8 były takie same komputery?
PHJOWI - Sro Kwi 22, 2009 18:37
musi być komputer z takim samym numerem zaczynającym się od NNN..........
drooid - Sro Kwi 22, 2009 19:31
Sęk w tym, że na moim komputerze nie da się już odczytać żadnych oznaczeń
Jakie oznaczenia powinien mieć do 1.8?
PHJOWI - Sro Kwi 22, 2009 23:35
EPC się kłania , numer nadwozia w łapki i sprawdzić jakie ecu producent przewidział.
drooid - Czw Kwi 23, 2009 22:13
Wychodzi na to, że 1.4 i 1.6 miały ten sam komputer ale w określonym roczniku i serii. Faktycznie trzeba przeszukać rynek dokładnie po numerze części
PHJOWI - Pią Kwi 24, 2009 12:37
podaj mi numer vin bo mam trochę ecu na magazynie to podeśle.
drooid - Czw Maj 07, 2009 08:45
Odsłona kolejna walki z klimą i komputerem
Kupiłem komputer NNN000743. Podobno od R45 1,8. Mechanik wymienił kompa, podłączył testbooka, przeprogramował. Wszystko wydawało się być OK. Posprawdzał parametry, autko chodzi idealnie. Co z klimą? Prawie zadziałała. Prawie, tzn. zaczęła się załączać i działać jak należy poza tym, że... nie chłodziła. Brak czynnika jak się okazało.
I wszystko było by cacy, gdyby nie to, że po zmianie kompa zapaliła mi się kontrolka check engine Na starym kompie wszystko było OK, więc skąd ta kontrolka? Czy może to oznaczać, że nowy komp był jednak w jakiś sposób uwalony?
|
|