Zobacz temat - [R214i LPG 97r.] Zwężka w dolocie powietrza

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i LPG 97r.] Zwężka w dolocie powietrza

Mayday - Czw Kwi 23, 2009 14:27
Temat postu: [R214i LPG 97r.] Zwężka w dolocie powietrza
Siemka!

W swoim Roverku mam zwężkę w dolocie powietrza (jak na zdjęciach) dlatego, że mam założony gaz. Czy ogranicza ona moc auta? Jeśli tak to w odczuwalnym stopniu? Nie jeździłem nigdy tym autem bez instalacji LPG.

R-200 - Czw Kwi 23, 2009 19:03

Przez mniejszą rurę chyba wchodzi mniej powietrza w jednostce czasu. Sterownik doda paliwa do tej ilości powietrza. To stary numer gazowników.
Mayday - Pią Kwi 24, 2009 13:55

A co w takim razie mierzy ilość dostarczanego powietrza? I czy warto przerabiać dolot powietrza?
lamer - Pią Kwi 24, 2009 17:40

Nie chcę cię martwić ale ta zwężka to "proteza" by instalacja LPG działała. Po prostu instalacja jest niewłaściwie dobrana do twojego silnika albo jakiś amator nie potrafił sobie poradzić z jej prawidłowym dostrojeniem i wstawił zwężkę dla zwiększenia podciśnienia.
Jakiej generacji to instalacja?

Czy ogranicza moc? Oczywiście, że tak! Wywal ją i przejedź się na benzynie (dla bezpieczeństwa) to sam zobaczysz.

PS.
Możesz jeszcze użyć BLOSa.

Mayday - Pią Kwi 24, 2009 22:04

Instalacja II gen.
Nie bardzo chce mi się rozwalać wąż dolotowy, bo co mi później z niego zostanie... ;) Chyba, że idzie kupić gdzieś sam? Bez obudowy filtra? Blos to chyba dość kosztowne rozwiązanie (da radę samemu zainstalować?). Może poprostu jakoś samemu przerobić dolot? Szerszy czy coś??

[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 01:51 ]
Pomożecie??? :sad: