|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Klimatyzacja, filtr kabinowy
ascaris - Czw Kwi 23, 2009 20:20 Temat postu: [R400] Klimatyzacja, filtr kabinowy Witam!
Dziś pojechałem serwisować klimatyzacje (nabicie, odgrzybienie itp) i dowiedziałem się przy okazji o kilku ciekawostkach:
Otóż mam klimę niefabryczną Niestety nazwy producenta nie pamiętam ale podobno jakaś porządna firma.
Właściwie to po czym można poznać, że klima jest dokładana?
Najważniejsze, że działa
Kolejna niespodzianka przy wymianie filtra kabinowego - wcale go nie było W jego miejscu zalegało kilka garści liści, patyczków i ogólnie pełno syfu. Parownik tez ponoć zaczął żyć własnym życiem.. I tutaj pojawił się problem ponieważ dowiedziałem się, że standardowe filtry kabinowe do R400 nie będą tu pasować Jako że jest to klima niefabryczna konieczny jest filtr dedykowany właśnie do tej instalacji. Niestety praktycznie nie do zdobycia. Jedyne co mi pozostało to skombinować mate filtrową (filtron robi) i dociąć do wielkości otworu.. Chociaż aż nie chce mi się wierzyć, że nie ma gotowych
Co o tym sądzicie?
kasjopea - Czw Kwi 23, 2009 20:22
Wiem, że Tomateam ma u siebie filtry do klimatyzacji niefabrycznej.
[ Dodano: Czw Kwi 23, 2009 21:23 ]
http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=773
Lechos - Czw Kwi 23, 2009 20:32
Masz pewnie klime firmy DIAVIA. Miejsca na filtr kabinowy raczej nie bediesz miec gdyz firma zakladala swoja skrzynke na parownik z jakiegos smiesznego materialu i nie przewidziala w niej miejsca na filtr kabinowy. Jedyna opcja aby syf nie dostawal sie do srodka to odkrecic plastikowe podszybie i na wlot tunelu cos naciagnac (drobniutka siateczke).
TU masz podobny temat o dokladanej klimie i filtrze.
U mnie tak wyglada obudowa parownika
ascaris - Czw Kwi 23, 2009 21:57
Kasjopea dzięki za link Czyli jednak są takie filtry
Lechos Tak mam klimę właśnie tej firmy Tylko, że ja tam mam miejsce na filtr. W tym miejscu na zdjęciu gdzie masz tą blaszaną płytkę pod zieloną wtyczką. Jest tam puste miejsce. W takim razie chyba wystarczy zakupić ten filtr w Tomateam.
sTERYD - Czw Kwi 23, 2009 22:00
niestety ten z Tomateam nie będzia tem pasował
jeśli chodzi o maty to przejdź sie po markietach i obejrzyj filtry do odkurzaczy (czasem są uniwersalne do docinania, a czasem po prosu duze) Taki materiał powinien się nadać, tylko by trzeba dorobić jakąś ramkę choćby z tektury
|
|