Zobacz temat - [r200] Gumowe dystanse 165?

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [r200] Gumowe dystanse 165?

lbeska - Wto Kwi 28, 2009 11:12
Temat postu: [r200] Gumowe dystanse 165?
Witam Forumowiczów...! Mam pytanie odnośnie dystansów do głośników w przednich drzwiach r200. Mianowicie mam okazje na własny użutek wyprodukować sobie tego typu dystans tylko ,że z gumy wulkanizacyjnej. Materiał ten jest umiarkowanie elastyczny i myśle ,ze mógłby zastapic mdf-owy dystans. Co o tym sądzicie? Może ktoś już zastosował tego typu wynalazki własnej roboty? Myślicie ,ze moze sie to sprawdzić w praktyce? Pozdrawiam!
Botanix - Wto Kwi 28, 2009 14:26

To zależy jak bardzo elastyczny będzie ten dystans. Chodzi o to, że w przypadku gdy muzyka gra... tylko membrana drga a nie klosz.
greg-si - Wto Kwi 28, 2009 15:08

Botanix napisał/a:
...klosz.

Kosz ;)

lbeska, to mija się z celem. Panele MDF mają za zadanie usztywnić konstrukcję tak aby jak napisał Botanix drgała tylko membrana głośnika a nie cały głośnik.
Po to wygłusza się drzwi żeby zlikwidować te drgania.

Botanix - Wto Kwi 28, 2009 19:53

Cytat:
Kosz ;)

hehe ale literówke walnąłem :mrgreen:

Cytat:
Po to wygłusza się drzwi żeby zlikwidować te drgania
.

Zmniejszyć, zlikwidować się niestety nie da :)

Pozdro

lbeska - Sro Kwi 29, 2009 12:21

No spoko! Wolałem się upewnić przed popełnieniem tego błędu! dzięki!
Botanix - Sro Kwi 29, 2009 13:51

lbeska

Jeśli masz nadmiar takiej gumy i możliwość jej wykorzystania to nasuwa mi się nieco inna myśl. Gdybyś zrobił usztywnienia drzwi, tzn blachy pod tapicerką. Mimo zastosowania dystansów i położenia mat/taśm blacha wciąż wpada w rezonans spowodowany zarówno pracą głośników jak i dźwiękiem otoczenia ( podczas jazdy ). Kilka pasków po 2-3cm średnicy powinno pomóc. Ewentualnie do tego coś ala dystans tyle że.... może narysuję o co mi chodzi.

lbeska - Czw Kwi 30, 2009 12:43

No jest opcja...! i to ładnie wygłuszyć i może zdać egzamin... dzięki za pomysł!