|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420DI '96]Chwilowy brak reakcji na pedał gazu+falowanie ob
szoso - Wto Kwi 28, 2009 18:44 Temat postu: [R420DI '96]Chwilowy brak reakcji na pedał gazu+falowanie ob Witam
Dziś rano stojąc w korku chciałem ruszyć i nie mogłem.Chwilowo pedał gazu nie reagował na wciskanie i coś dziwnego było z obrotami bo mi się zatrzymały na 1500 a później powoli spadły do 900.Co to mogło być? Trochę się wypeniałem że nie ruszę w tym korku.
A i jeszcze jedno.Zauważyłem że jak stoi na wolnych obrotach to tak jakby wskazówka od obrotomierza delikatnie się podnosiła i opadała ale to tak minimalnie z milimetr dosłownie i czuć to również w pracy silnika.
NEOSSS - Sro Kwi 29, 2009 09:41
Wiazka, czujnik pedalu hamulca
laskarm - Sro Kwi 29, 2009 14:25
NEOSSS napisał/a: | Wiazka, czujnik pedalu hamulca |
dorzucę potencjometr gazu, lub już wcześniej wspomniana wiązka idąca do niego
praktis - Sro Kwi 29, 2009 15:49
Czujnik pedału hamulca.
szoso - Sro Kwi 29, 2009 16:16
można jakoś ominąć ten czujnik pedału hamulca?
jakoś spiąć na krótko?
Brt - Sro Kwi 29, 2009 16:28
tak ... podawane bylo na forum ... nawet z kolorami kabelków
[ Dodano: Sro Kwi 29, 2009 17:33 ]
czarny + czerwony z czarnym paskiem .... sprawdź póxniej czy Stop działa
[ Dodano: Sro Kwi 29, 2009 23:01 ]
szosownik napisał/a: | a jeśli chodzi o połączenie tych 2-uch przewodów od tego czujnika to mogę je połączyć w tej kostce żeby nic nie przecinać? |
Tak jak najdbardziej ... kostke masz 4 przewodową tak dla upewnienia pytam
Co do falowania, to poszukaj pod hasłem nastawnik pompy
szoso - Nie Gru 20, 2009 16:12
witam
mam problem
wypiąłem kostkę z tego czujnika pedału hamulca,obciąłem przewód czarny i czerwony no i złączyłem razem i wyskoczył mi błąd 37 czyli Czujnik pedału hamulca (BPP)- bardzo prawdopodobne uszkodzenie; prawdopodobna przyczyna-Bezpiecznik, Zwarcie do masy, zwarcie do zasilania, uszkodzenie zasilania, uszkodzenie BPP, uszkodzenie ECM
czy ja coś źle zrobiłem
który to bezpiecznik bo w spisie nie ma, może wywalił?
przed wycięciem i złączeniem tych przewodów obroty nie reagowały jak wciskałem razem gaz i hamulec a po złączeniu tych przewodów jak mam wciśnięty gaz i wciskam jednocześnie hamulec to obroty spadają
a może po złączeniu tych przewodów będzie wyskakiwał błąd już zawsze bo został ominięty ten czujnik i jeździć powinien normalnie z tym błędem?
problem polega na tym że wchodzi mi tylko do 3000 obrotów i dalej nie idzie a na postoju idą obroty wyżej jak dodaję gazu więc myślałem że to ten czujnik pedału hamulca
Brt - Nie Gru 20, 2009 17:41
na każdym biegu do 3000 dochodzi tylko czujnik zwarty pomimo błędu nie zablokuje auta i powinno normalnie jeździć ... a z paliwem wszystko ok podczas jazdy zapotrzebowanie na paliwo jest wieksze i może dlatego tylko do 3000 dovhodzi ... nie mam pomysłu co to moze być ...
szoso - Nie Gru 20, 2009 17:50
Brt napisał/a: | na każdym biegu do 3000 dochodzi tylko |
zaczynając od 3-ki kończąc na 5-ce jest tak samo z obrotami
Brt napisał/a: | czujnik zwarty pomimo błędu nie zablokuje auta i powinno normalnie jeździć |
czyli nie ma możliwości że coś źle połączyłem? bo stop jest a auto jedzie
Brt napisał/a: | a z paliwem wszystko ok |
tego nie wiem bo paliwo kupiłem z orlenu miesiąc temu to mogło jeszcze nie być zimowego ale dodatek wlałem ale pewnie nie uchronił on przed zgęstnieniem ropy
dzięki Brt że odpowiedziałeś
Brt - Nie Gru 20, 2009 17:56
szoso420 napisał/a: | czyli nie ma możliwości że coś źle połączyłem? bo stop jest a auto jedzie |
tak powinno być ... można jeszcze w rave potwierdzić na schemacie ... ale wg mnei jest ok.
Sróbowałbym dolać trochebenzyny do baku i "świeżej" ropy ... i pojeździc żeby się namieszało ... we wtorek trochę cieplej ma być, i zobaczyszczy to wina temperatury była ... narazie bym nie kombinował nic wiecej.
PS. router mi zwariował i komp adresów z serwera DNS nie pobierał ... ale już ogarnąłem kuwetę
szoso - Pon Gru 21, 2009 20:01
dzisiaj dostał dobrego paliwa Lotos Dynamic plus dodatek Xeramic i jak teraz wracałem do domu to kręci obroty normalnie jak powinien
szkoda że na pamiątkę zabiegu z czujnikiem hamulca pozostał błąd 37 którego nie idzie wykasować i ciekawe czy to było konieczne choć jak sprawdzałem wciskając gaz i hamulec jednocześnie to obroty nie spadały a gdzieś na forum czytałem że powinny jeśli czujnik hamulca działa
Brt - Pon Gru 21, 2009 20:34
jak wrócisz do prawidłowego podłączenia czujnika i jest sprawny, to pewnie błąd sam zniknie ...
szoso - Nie Mar 14, 2010 18:26
witam
wiązka czujnika naprawiona, czujnik wymieniony, błąd zniknął
poco kupować używany czujnik skoro nowy zamiennik kosztuje 30zł
nie warto też robić zworki pinów skoro czujnik kosztuje grosze, wymieniamy i auto hula
pozdr
damiansz - Nie Sie 22, 2010 18:21
szoso420 napisał/a: | witam
nie warto też robić zworki pinów skoro czujnik kosztuje grosze, wymieniamy i auto hula
pozdr |
mam prośbę - podaj namiary na ten czujnik, jakiś part number albo namiary gdzie to można kupić..
thef - Nie Sie 22, 2010 21:46
szoso420 napisał/a: | witam
pozdr | Powinienem wstawić warna za nie podanie od strzału namiaru na tajemniczy zamiennik Dawaj od razu, Krzychu, pókim dobry
kadzaf - Nie Sie 22, 2010 23:28
hmm u mnie dzis podobnie, tak jakby brakowało mu paliwa (zaswieca sie check i auto zwalnia i wiecej jak 2k nie chce krecic i po pewnym czasie gasnie)
co ciekawe na wolnych chodzi w miare dobrze odpalac tez odpala tyle ze ciezej
ciekawe co w moim przypadku jest wydarzyło
thef - Pon Sie 23, 2010 01:13
kadzaf napisał/a: | hmm u mnie dzis podobnie, tak jakby brakowało mu paliwa (zaswieca sie check i auto zwalnia i wiecej jak 2k nie chce krecic i po pewnym czasie gasnie)
ciekawe co w moim przypadku jest wydarzyło | Być może to tylko wiązka.
szoso - Pon Sie 23, 2010 06:58
thef napisał/a: | Powinienem wstawić warna za nie podanie od strzału namiaru na tajemniczy zamiennik Dawaj od razu, Krzychu, pókim dobry |
już daję, nawet paragon z zaznaczonym nr
kadzaf - Pon Sie 23, 2010 21:23
thef napisał/a: | kadzaf napisał/a: | hmm u mnie dzis podobnie, tak jakby brakowało mu paliwa (zaswieca sie check i auto zwalnia i wiecej jak 2k nie chce krecic i po pewnym czasie gasnie)
ciekawe co w moim przypadku jest wydarzyło | Być może to tylko wiązka. |
jednak okazał sie winien filtr paliwa (choc dziwie sie bo pompujac gruszka paliwo w miare szło,nie wygladało na przytkany ale zapewne jazda na oleju roslinnym wyszła)
damiansz - Pon Sie 23, 2010 22:37
na roślinnym?? poważnie?? o ja pier.. mi byłoby szkoda silnika..
|
|