|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214i 97r] klimatyzacja nie działa
remo_78 - Pią Maj 01, 2009 21:00 Temat postu: [214i 97r] klimatyzacja nie działa Witam!
Czy klimatyzacja jak ucieknie przez nieszczelność czynnik powinna się automatycznie wyłączyć czy nie? Mimo że wentylator klimatyzacji działa klima nie chłodzi powietrza...
azor77 - Sob Maj 02, 2009 07:21
Witam
Jak nie ma czynnika to teoretycznie nie powinna się załączyć.
Ale ja jak nie miałem czynnika to się załączała tylko nie chłodziła . Po napełnieniu czynnika wymianie oleju jest
truten23 - Sob Maj 02, 2009 08:46
remo_78, Jeśli po mimo braku czynnika sprężarka się wlącza, to jest coś nie tak z czujnikiem ciśnieniowym... Nie włączaj w takim przypadku klimy bo zatrzasz sprężarkę.
fearless - Sob Maj 02, 2009 08:54
truten23 napisał/a: | remo_78, Jeśli po mimo braku czynnika sprężarka się wlącza, to jest coś nie tak z czujnikiem ciśnieniowym... Nie włączaj w takim przypadku klimy bo zatrzasz sprężarkę. |
dokładnie Przy braku czynnika, sprężarka nie powinna się załączać. Hej!
TomC - Sob Maj 02, 2009 14:18
fearless napisał/a: | Przy braku czynnika |
Pytanie czy tam faktycznie nie ma czynnika. Mi klima się włączała mimo braku ale jak się okazało w klimaserwisie coś z układu wyssali starego czynnika. Reasumując: jak czynnika jest mało to klima się włączy lecz nie będzie chłodzić lub chłodzić ledwo minimalnie wręcz niewyczuwalnie. Tak było u mnie. Po nabiciu jest ok.
Paul - Sob Maj 02, 2009 21:04
TomC napisał/a: | Reasumując: jak czynnika jest mało to klima się włączy lecz nie będzie chłodzić lub chłodzić ledwo minimalnie wręcz niewyczuwalnie. | Potwierdzam, dokładnie tak może być.
Oczywiście czujnik ciśnienia też lepiej sprawdzić
fearless - Sob Maj 02, 2009 22:07
TomC napisał/a: | fearless napisał/a: | Przy braku czynnika |
Pytanie czy tam faktycznie nie ma czynnika. |
Pytanie było czy: remo_78 napisał/a: | Witam!
Czy klimatyzacja jak ucieknie przez nieszczelność czynnik powinna się automatycznie wyłączyć czy nie? |
I odpowiedź - Tak !, ale jeśli w układzie pozostanie trochę czynnika,to sprężarka się załączy, jednak efekt chłodzenia będzie zerowy.
|
|