|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Szyby elektryczne
gagadrago - Nie Maj 03, 2009 09:53 Temat postu: [R75] Szyby elektryczne Witam mam problem z elektryka szyb. Wszystki sa potwierane i niechca sie zamykac ze sterownika kierowcy ani od swoich stron. Jedyna dzialajaca jest od strony pasazera z przodu ze swojego sterownika, reszta nie chce dzialac . moze ktos mial podobny problem i co w tym kaman???
SeniorA - Nie Maj 03, 2009 17:01
Myślę ,że bezpieczniki sprawdzałeś , bo są do przednich i do tyłu.
gagadrago - Nie Maj 03, 2009 17:35
tak sprawdzielm wszystko generalnie po dwa razy i nie wiem o co tu chodzi jakis przekaznik siadl czy jakies kable sasniedzialy czy jak
SeniorA - Nie Maj 03, 2009 17:50
jesli kable, to chyba przy sterowniku BCU. W układzie jest jeszcze wyłącznik sterowania tylnych szyb i ( jeśli masz tą opcję ) wyłącznik przeciążeniowy.Akumulator wcześniej nie był rozłączany?.
gagadrago - Nie Maj 03, 2009 18:04
Mam przy glownym sterowniku w drzwiach blokade tylnych szyb i tez ona nie dziala aaaa i lusterko od strony kierowcy nie dziala a od strony pasazera dziala a akumulator nie by rozlaczany
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 19:06 ]
a co to jest ten sterwonik BCU???
SeniorA - Nie Maj 03, 2009 18:57
Za dużo elementów nie działa naraz i wszystkie są kierowane przez sterownik komfortu BCU, więc może to jego wina ( wilgoć,przewody).
[ Dodano: Nie Maj 03, 2009 20:26 ]
lub brak masy , bo te odbiorniki mają jeden punkt.
gagadrago - Nie Maj 03, 2009 19:59
Jak najlepiej odmontowac BCU BODY CONTROL UNIT bo to chodzi o to walsnie?? Zona teraz powiedziala ze czyscila nawiewy plakiem tym z rurka od nawiewow i pewnie mogla zo ostro pojechac i sie cos tam zamoczylo????
SeniorA - Nie Maj 03, 2009 20:22
Tak BCU . Jest za schowkiem pasażera , trzeba go wyjąć. W schowku pod wykładziną są 3 śrubki i w górnej listwie 4 . Wyciągnąć schowek do przodu , odpiąć przewody oświetlenia , wyczepić z 4 zaczepów CD ( jeśli jest ). gagadrago napisał/a: | Zona teraz powiedziala ze czyscila nawiewy plakiem tym z rurka od nawiewow i pewnie mogla zo ostro pojechac i sie cos tam zamoczylo???? | to teraz może być w niebezpieczeństwie moduł od świateł LSM i radio. Nawiewów górnych nie traktuje się środkami płynnymi , a jak już , to lepiej wysunąć lub zabezpieczyć moduły i radio. Kilku kolegów ostrzegało przed tym na forum.
gagadrago - Nie Maj 03, 2009 20:36
Dzieki wielkie za pomoc. A wiesz co mozna z tym fantem zrobic zeby pykalo jak postaremu ?? wymiana czyszczenie naprawa na zlom???
SeniorA - Nie Maj 03, 2009 20:54
Jesli to jest przyczyną , to najpierw wysusz delikatnie suszarką do włosów. Ja bym tak zrobił , a potem rozłączył na chwilę aku , pamietając o tym by: kluczyk z pilotem był w kieszeni, znać kod do radia , a po załączeniu aku zresetować sterowanie szyb jak zadziałają i przywrócić pamięć ECM do poprzedniego poziomu. Sukcesów.
gagadrago - Pon Maj 04, 2009 09:10
dzieki wielkie pomoglo jestes wielki .... pozdrawiam
haszczyc - Pon Maj 04, 2009 13:06
nie chce pisac nowego tematu itp wie ktos jak sie dostac do obudowy przyciska otwierania szyby od pasazera gdyz przycisk mi chyba cos nie trybi bo strasznie sie rusza i szybe da sie otworzyc ale zamknac to juz sie nie da
SeniorA - Pon Maj 04, 2009 21:51
haszczyc napisał/a: | wie ktos jak sie dostac do obudowy przyciska otwierania szyby od pasazera | jesli masz na myśli panel z przyciskiem w podłokietniku , to wystarczy podważyć cały panel płaskim szerokim np. nożem .
|
|