Zobacz temat - [R25] Płukanie nagrzewnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Płukanie nagrzewnicy

wacek - Wto Maj 12, 2009 20:15
Temat postu: [R25] Płukanie nagrzewnicy
Czy ktoś pomoże - które węże poodkręcac, aby bez wymontowywania wypłukać nagrzewnicę???)
Idealne bylyby jakieś zdjęcia - ale to chyba za dużo bym chciał :)

Lechos - Wto Maj 12, 2009 20:22

Bez wymontowywania to chyba najlepiej przeczyscic nagrzewnice wraz z calym ukladem. Sa specjalne specyfiki do czyszczenia ukladu chlodzenia lub mikstura woda+ocet. Czyli zalac i jakis czas jezdzic (jedyny minus to, ze bedziesz musial jezdzic z wlaczonym grzaniem), przynajmniej przez jakis czas bedzie to po ukladzie krazyc a nie zostanie tylko przelane przez nagrzewnice.
szoso - Wto Maj 12, 2009 20:30

Lechos napisał/a:
Sa specjalne specyfiki do czyszczenia ukladu chlodzenia lub mikstura woda+ocet

ta tylko nikt nie mówi że może puścić np.chłodnica jak to było u mnie :/

Lechos - Wto Maj 12, 2009 20:32

Cytat:
ta tylko nikt nie mówi że może puścić np.chłodnica jak to było u mnie :/
a co, kwasu nalales? :mrgreen:
szoso - Wto Maj 12, 2009 20:36

Lechos napisał/a:
a co, kwasu nalales? :mrgreen:

nie wody z octem a specyfiku w ogóle bałem się użyć :wink:
nie zawsze czyszczenie układu kończy się dobrze bo może puścić albo chłodnica albo nagrzewnica :/

[ Dodano: Wto Maj 12, 2009 21:39 ]
jestem także od kilku lat użytkownikiem forum VW i zdarza się często że następnym założonym tematem przez kolegów po czyszczeniu układu jest temat jak wymienić nagrzewnicę lub chłodnicę :wink:

Lechos - Wto Maj 12, 2009 20:42

To chyba maly plus w tym wszystkim. Przy okazji wyjdzie, ze sie ma papier a nie dobra chlodnice :wink:
szoso - Wto Maj 12, 2009 20:45

Lechos napisał/a:
To chyba maly plus w tym wszystkim. Przy okazji wyjdzie, ze sie ma papier a nie dobra chlodnice :wink:

wymiana chłodnicy to pryszcz ale weź zdemontuj całą deskę by wymienić nagrzewnicę :wink:

Lechos - Wto Maj 12, 2009 20:50

szosownik napisał/a:
ale weź zdemontuj całą deskę by wymienić nagrzewnicę :wink:
jak w zime gluty z nosa beda zamieniac sie w sople a hemoroidy zaczna szalec to i checi i kasa sie znajdzie na wymiane :mrgreen:
szoso - Wto Maj 12, 2009 20:53

Lechos napisał/a:
jak w zime gluty z nosa beda zamieniac sie w sople a hemoroidy zaczna szalec to i checi i kasa sie znajdzie na wymiane :mrgreen:

dobre :haha:

Brt - Wto Maj 12, 2009 21:21

Przy ścianie grodziowej są wyloty nagrzewnicy i tam mozna się podpiąć :ok:
maryba - Pon Paź 03, 2011 16:09

Jakie propocje octu trzeba przygotować , i jakie są bezpieczne czaso odległości jakie możemy pokonać z takim roztworem ?

czy na 2.0 SDI pół litrowa butelka octu będzie OK , + 3 dni jeżdzenia ( w tym jedna długa trasa np 100 km non stop. ( a może więcej) ?

Generalnie chodzi mi o ustalenie czasu w jakim taka czynność jest jeszce bezpieczna ?