Zobacz temat - [R200 1.6Si 97r] Uszczelka pod Glowicą

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.6Si 97r] Uszczelka pod Glowicą

blizniak63 - Czw Cze 25, 2009 12:06
Temat postu: [R200 1.6Si 97r] Uszczelka pod Glowicą
Witam posiadaczy pięknych Roverów.

Mam pytanie odnośnie uszczelki pod nieszczęsną głowicą. Jakiś miesiąc temu, mechanik przed moja podróża nad morze zasugerował wymianę uszczelki mniej więcej na początku, połowie lipca. Pokazywał mi jakiś wyciek, (którego akurat nie było widać) mówiąc, że muszę dolewać płyn do chłodnicy, co oczywiście robię.

i teraz - jak mogę sam, sprawdzić czy rzeczywiście naprawa jest konieczna czynie jest to tylko dodatkowy laik w warsztacie ?

Dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam
Michał Starościak

Viniu - Czw Cze 25, 2009 12:14

Witam

Najprościej "organoleptycznie" to rzucic okiem pod korek oleju lub na bagnet. Jeśli będzie majonezowa maź, to może oznaczać uszkodzoną uszczelkę. Podobnie w zbiorniczku wyrównawczym... musi być czysty płyn. Warto zwrócić uwagę na spaliny, jeśli kopci na biało, to też winna może być uszczelka. A poziom oleju na bagnecie Ci się nie podnosi ??

blizniak63 - Czw Cze 25, 2009 12:17

Viniu napisał/a:
Witam

Najprościej "organoleptycznie" to rzucic okiem pod korek oleju lub na bagnet. Jeśli będzie majonezowa maź, to może oznaczać uszkodzoną uszczelkę. Podobnie w zbiorniczku wyrównawczym... musi być czysty płyn. Warto zwrócić uwagę na spaliny, jeśli kopci na biało, to też winna może być uszczelka. A poziom oleju na bagnecie Ci się nie podnosi ??

jutro tak też sprawdze, a jezeli poziom oleju bedzie wyzszy czy to tez znaczy ze uszczelka do wymiany ?

Majonezowa maź - czyli nie płynna cieccz ? :)

Viniu - Czw Cze 25, 2009 12:24

blizniak63 napisał/a:
jezeli poziom oleju bedzie wyzszy czy to tez znaczy ze uszczelka do wymiany
Jeśli poziom oleju sie podnosi, a do tego nie jest czysty olej tylku własnie taka maź w kolorze kawy z mlekiem, to może oznaczać, że woda z układu chłodzenia przedostaje się do silnika, co podnosi poziom oleju a po wymieszaniu z olejem przybiera właśnie taki kolor...
blizniak63 napisał/a:
Majonezowa maź - czyli nie płynna cieccz ?
tak jest... ojek musi być jak olej a płyn czysty... :D