|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Dymienie przy ruszaniu
mdw12 - Pią Lip 10, 2009 07:23 Temat postu: [R75] Dymienie przy ruszaniu Witam i mam pytanie , jezdze roverkiem juz dwa lata i wszystko bylo dobrze , od trzech dni zauwarzylem ze przy ruszaniu czasami puszcza czarny dymek , moze ktos wie od czego to moze byc . Pozdrawiam
Colin1488 - Sob Lip 11, 2009 16:17
Może to być od wtryskiwaczy lub jednego, może już jego żywot się kończy.Może od niewłaściwej (zbyt dużej) dawki paliwa.
pajda - Sob Lip 11, 2009 16:24
ja bym obstawial to co Colin1488, moze miales chiptuning ?(jezeli masz zle dobranmape (za duzo mocy-za duza mieszanka)) wtedy zwieksza sie dawke paliwa, a dymienie z rury ma miejsce przy kazdym wcisnieciu gazu
krzych - Sob Lip 11, 2009 18:19
A moze turbinka juz swoje oddaje
mdw12 - Sob Lip 11, 2009 18:47
nie ma zadnego czipa a to dymienie jest tylko przy ruszaniu i to nie zawsze , w czasie jazdy i przyspieszania nie ma zadnego dymka , moze dlatego ze jezdze ostatnio na krutkich odcinkach i nie zozgrzewa sie za dobrze
apples - Sob Lip 11, 2009 20:13
Forum BMW - główna przyczyna dymienia jest zawalony filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej - ostatnio omawiany na forum.
Dam-Kam - Sob Lip 11, 2009 21:17
mdw12, najłatwiej będzie posłuchać rady Colin'a1488 i wziąść pod lupę wtryski. Mi swego czasu dymił na czarno przy ruszaniu na wstecznym a złożyło się to tak, że akurat byłem po chipie więc myślałem, że to był powód. Po wlaniu preparatu do czyszczenia wtrysków (dodatek do paliwa) dymienie przestało Teraz jestem po jeszcze mocniejszym chipie i przy ruszaniu nie ma dymka.
Jakie paliwo tankujesz Może zatankowałeś gdzie indziej niż do tej pory Pod moją nieobecność w domu zatankowali mi R w "swojskiej" stacji i jak przyjechałem zastanawiałem się co się dzieje tak kopcił przy przyśpieszaniu (nawet bez obciążenia puszczał dymka) Dopiero jak mi powiedzieli gdzie zatankowali to wlałem też ten środek i przestało
mdw12 - Nie Lip 12, 2009 14:45
Dam-Kam, dzieki kupie jakis dodatek do paliwa i moze mu przejdzie . A jesli chodzi o tankowanie to tylko schel albo stat-oil
PHJOWI - Nie Lip 12, 2009 19:00
byle jaki komp z dobrą diagnozą i podglądać parametry wtrysku , wiadomo potem który leje za dużo , ale dymienie to także układ recylkulacji spalin, zafajdaczony i podobny efekt.
karol4280 - Nie Lip 12, 2009 21:41
lub katalizator zapchany i terz tak zrobi czasami ale nie zawsze
haszczyc - Nie Mar 18, 2012 20:09
nie będę zakładać nowego tematu ale dziś rozkręciłem tą osłonę górna silnika i jak odpaliłem auto to zauważyłem dymek spalin hmm http://youtu.be/b8UMRNJle1k później przy kolejnych uruchomieniach już go nie zauważyłem ?
sash997 - Nie Mar 18, 2012 20:44
jaki zapach??spalin czy przypalonego oleju?
Rowan - Pon Mar 19, 2012 08:10
haszczyc, tak jakby gdzieś z turbiny, kolektora... Łącznik elastyczny jest chyba troche dalej... Tak mi się przynajmniej wydaje. Musisz się dostać pod spód i obejrzeć wszystko tam od strony turbiny.
|
|