Zobacz temat - [MG ZR] "chrobotanie" przy ruszaniu ze skręoną ki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR] "chrobotanie" przy ruszaniu ze skręoną ki

mdb14 - Pią Lip 24, 2009 18:04
Temat postu: [MG ZR] "chrobotanie" przy ruszaniu ze skręoną ki
Witam.
Od niedawna jestem właścicielem MG ZR i wszystko było by OK tylko ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu ze skręconymi kołami do kabiny dobiega dziwne "chrobotanie" z prawej strony.
Zauważyłem też że kapie olej - prawdopodobnie od wspomagania.

Czy miał już ktoś z Was podobne problemy albo wie co może być przyczyną ??
Od razu mówię, że jeszcze tego samochodu dobrze nie znam więc jestem co do nieego totalnie "zielony"

Z góry dzięki za wszelką pomoc :D

pajda - Pią Lip 24, 2009 18:11

no wydaje mi się, że masz zużyte przeguby...ale poczekaj na komentarze innych ;)

pzdr !

Ciufa - Pią Lip 24, 2009 18:17

prawdopodobnie przegub do wymiany
mdb14 napisał/a:
Zauważyłem też że kapie olej - prawdopodobnie od wspomagania.

jak kapie przy tym kole co strzela to jest to smar z przegubu:)

mdb14 - Pią Lip 24, 2009 20:02

Aha no faktycznie zerknąłem pod auto i rzeczywiście to może być przegub.
To teraz pytanko, znacie jakieś sklepy najlepiej wysyłkowe i w miarę tanie gdzie można dostać części tego typu?? No i czy taki przegub to to samo co w Roverze 25 ??

Michal - Pią Lip 24, 2009 20:06

www.tomateam.pl właściciel jest klubowiczem
ywis - Pią Lip 24, 2009 21:16

Przegub, też to mam... czeka mnie wymiana.
ciamajda - Pią Lip 24, 2009 21:28

To przegub bankowo. Miałem ten sam problem te same objawy...nasypało mi się piasku do środka przez rozerwana gumę i wyglądało to bardzo nieładnie...zajmij się tym jak najprędzej
MaReK - Pią Lip 24, 2009 21:30

Cytat:
www.tomateam.pl właściciel jest klubowiczem

Do konca lipca na urlopie...

ywis - Pią Lip 24, 2009 21:33

Tylko pytanie co za przegub kupić, przegub zewnętrzny, czy jaki? Bo właśnie przeglądam Allegro.
magneto - Pią Lip 24, 2009 22:04

ywis napisał/a:
Tylko pytanie co za przegub kupić, przegub zewnętrzny, czy jaki

jeśli to jest przegub przy kole to zewnętrzny

ywis - Pią Lip 24, 2009 22:05

Sądzę, że to przy kole, bo u mnie również chrupie jak ruszam dość energicznie z kierownicą skręconą w lewo i czuję pod nogami stuk...
magneto - Pią Lip 24, 2009 22:09

ywis napisał/a:
Sądzę, że to przy kole, bo u mnie również chrupie jak ruszam dość energicznie z kierownicą skręconą w lewo i czuję pod nogami stuk...

przeważnie padają właśnie te czyli zewnętrzne.wewnętrzny to jest ten przy silniku

[ Dodano: Pią Lip 24, 2009 23:13 ]
jak potrafisz cokolwiek sam zrobić przy aucie to nie powinno zająć to więcej niż pół godziny,max godzine jak dojdzie do tego kilka piwek :wink:

ywis - Pią Lip 24, 2009 22:30

magneto napisał/a:
jak potrafisz cokolwiek sam zrobić przy aucie to nie powinno zająć to więcej niż pół godziny,max godzine jak dojdzie do tego kilka piwek :wink:

Dla mnie samochód "czarna magia", osobiście za to się nie biorę, nic nie robię przy aucie, wszystko mi teść prowadzi, każde stuknięcie, puknięcie i już oglądanie auta, trochę przewrażliwiony jestem na tym punkcie.

Ciufa - Sob Lip 25, 2009 14:06

ywis napisał/a:
Tylko pytanie co za przegub kupić, przegub zewnętrzny, czy jaki?

jak strzela na skręconych kołach to zewnętrzny, jak przy jeździe na wprost to wewnętrzny

mdb14 - Sob Lip 25, 2009 15:54

A do ZR-a jest taki sam jak do R 25 tak ??
ywis - Sob Lip 25, 2009 20:20

Ciufcia napisał/a:
jak strzela na skręconych kołach to zewnętrzny

Wyłącznie skręcone koła i to tylko w lewo i tylko i wyłącznie przy mocniejszym ruszeniu, tak podczas jazdy i wykonywania manewrów skrętu nic takiego nie ma.

Ciufa - Nie Lip 26, 2009 11:21

ywis napisał/a:
tak podczas jazdy i wykonywania manewrów skrętu nic takiego nie ma.

na zapiętym biegu też nie chrobocze? możesz jeszcze jeździć, dopiero zaczyna się jego koniec :P

ywis - Nie Lip 26, 2009 21:15

Ciufcia napisał/a:
na zapiętym biegu też nie chrobocze? możesz jeszcze jeździć, dopiero zaczyna się jego koniec :P

Nie, tylko jak mocniejsze ruszanie jest przy skręconych z jedynki, a tak później spokój. Wiem, że jeszcze mogę jeździć, bo już mi to sprawdzono :) ...mam teraz wydatki nieco innego, inwestuję w silnik, tzn. wymieniał paski, oleje, etc. więc dodatkowe koszty póki co muszą odpaść.