Zobacz temat - Okulary polaryzacyjne?

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Okulary polaryzacyjne?

Pływak - Nie Lip 26, 2009 11:00
Temat postu: Okulary polaryzacyjne?
Witam, mam pytanko do posiadaczy okularów polaryzacyjnych czy warto wydać na nie ok 100zł. Nosze się z zamiarem kupna jakiś porządnych okularów do samochodu na razie moją uwagę zwróciły okulary polaryzacyjne firmy ARCTICA miał ktoś z nimi styczność? Albo zwykłe polaryzacyjne albo fotochromowe. Te drugie oczywiście droższe ale ich zaletą jest, że dostosowują się do siły oświetlenie czyli można z nich korzystać nawet gdy zaczyna się ściemniać.
pietro - Nie Lip 26, 2009 11:21

hej
w zeszłym roku kupiłem okulary właśnie tej firmy. Kupiłem przeciwsłoneczne ze szkłami polaryzacyjnymi i powiem Ci, że jak je zakładam to odbicia czy to słońca od asfaltu czy w podszybiu zmniejszają się znacznie. Zakładając je czuję jak odpoczywają mi oczy :)
Sprawdzają się przy eliminowaniu odblasków i osobiście jestem z nich zadowolony.
Dałem za nie coś koło 90 pln od gościa z Jeleniej Góry na allegro i mogę go polecić.

funfel - Nie Lip 26, 2009 11:33

Ja tez mam polaryzacyjne, dalem jakies 120zł i nie zaluje.. naprawde bardzo dobra sprawa. Oczy sie tak nie męcza w czasie jazdy
emes - Nie Lip 26, 2009 14:22

Szkła polaryzacyjne polecam jak najbardziej. Z założenia, redukują odbicia od powierzchni niemetalicznych. Podobnie jak w przypadku kolegów wypowiadających się wcześniej, polepszają widoczność (właśnie poprzez redukcję odbić).

Jeżeli chodzi o cenę, ja bym nie oszczędzał i nie kupował byle czego. Każdy z nas ma tylko jedną parę oczu i (póki co) niewymienną. Więc nie warto na tym oszczędzać :)

Brt - Nie Lip 26, 2009 20:22

do auta tylko i wyłącznie polaryzacyjne :ok: :)
staf - Nie Lip 26, 2009 20:52

Też kożystam z okularów polaryzacyjnych. Kupiłem 110 zł. jestem zadowolony. Hm.... i powiem ci że mają dodatkową zalete...Wyprzystojniałem w nich. :mrgreen:
Toshiro - Pon Lip 27, 2009 12:42

Mój ojciec kupił sobie okularki firmy Jaxon (firma wędkarska) na rybki żeby słońce nie odbijało się od wody i mógł ujrzeć rybę, używa ich w aucie i mówie że rewelacyjnie się jeździ. Sam też się przymierzam do zakupu podobnych bo momentami nie idzie jechać.
fearless - Pon Lip 27, 2009 13:28

Toshiro napisał/a:
okularki firmy Jaxon (firma wędkarska)

Zgadzam się, też posiadam Jaxon-y, i też kupiłem z myślą o redukcji odbicia światła od tafli wody, ale doceniam ich działanie również w samochodzie.

zuber84cool - Pon Lip 27, 2009 20:37

Też korzystam z okularów polaryzacyjnych w ub. roku kupiłem takie na allegro marki ZEPPELIN czy jakoś tak ok. 90zł i naprawdę sprawdzają się podczas jazdy zwłaszcza w czasie upałów takich jak ostatnio i na mokry asfalt redukują refleksy i odbicia naprawdę ulga dla oczu Polecam :cool:
walkie - Pon Lip 27, 2009 20:43

ja też mam polaryzacyjne okularki, kupione w zeszłym roku i naprawdę dają radę.
Ja mam marki Brenda, 120 PLN w InterSporcie.

funfel - Wto Lip 28, 2009 05:24

walkie napisał/a:
Ja mam marki Brenda
o to to, moje tez sa tej firmy
namiko - Wto Lip 28, 2009 21:56

Mąż ma SOLANO. Jeździ (i nie tylko jeździ) w nich i w słoneczne dni i w pochmurne. Są doskonałe - redukują męczące dla oczu ostre odbłyski jednocześnie nie przyciemniając tak bardzo.
sknerko - Sro Lip 29, 2009 08:16

Z racji że normalnie noszę okulary to nie moge mieć polaryzacyjnych do samochodu ale mam takie nakładki polaryzacyjne na zwykłe szkła (dość drogie ale nie pamiętam jakiej firmy) wszystko ok tak jak piszą poprzednicy minus jest jeden nie widzę w nich komunikatów komputera pokładowego i słabo widać tekst na radiu nie wiem czym to jest podyktowane ale tak jest. Reszta czyli usuwanie refleksów i np. widoczność przez szybę samochodu przede mną na najwyższym poziomie
Tomas - Sro Lip 29, 2009 08:25

Dal osób z wadą wzroku, są tez okulary polryzacyjnie, z korekcją i dodatkowo mają specjalne brawianie (przepuszcza tylko określoną brawe światła) co powoduje, że jak w słoneczny dzień wjedzie się w gęsty las to nadal dobrze widać i nie trzaba ich wtedy ściągać. Maja one też jadna wade Cena!!!!!!!!!
Brt - Sro Lip 29, 2009 08:58

sknerko napisał/a:
minus jest jeden nie widzę w nich komunikatów komputera pokładowego i słabo widać tekst na radiu nie wiem czym to jest podyktowane ale tak jest.

Powód jest taki, że te ekrany wysyłają też swiatło spolaryzowane, tyle, że w płaszczyźnie, którą akurat "wycinają" Twoje okulary. Pochyl głowę w prawo lub lewo a powinieneś ujrzeć obraz na ekranie komputera, a obraz na wyświetlaczu radia może siępoprawic lub pogorszyc ;) Podobny efekt miałem na ekraniku cyfraka, jak obróciłem go do zdjęcia o 45stopni ;)

Tomaszi - Sro Lip 29, 2009 10:34

Hehe to jest najprostsza metoda, sprwdzenia czy szkła okularów są faktycznie polaryzacyjne :)
Ja do auta nie mam, za to mam jak idę na ryby, mogę luknąć pod lustro wody bo nie odbijają właśnie światła. W wędkarskich sklepach tego pełno, tylko najczęściej plastiki.

sknerko - Sro Lip 29, 2009 10:42

Tomaszi napisał/a:
za to mam jak idę na ryby, mogę luknąć pod lustro wody bo nie odbijają właśnie światła

hehe fajnie też widać z pomostu jak panienki sie kąpią ale na ryby the best.
Brt napisał/a:
Pochyl głowę w prawo lub lewo a powinieneś ujrzeć obraz na ekranie komputera, a obraz na wyświetlaczu radia może siępoprawic lub pogorszyc

wyczaiłem to już jakiś czas temu ale naprawde muszę sie wyginac żeby coś zobaczyć bo te moje nakładki bardzo porzadne sa :razz:

truten23 - Czw Sie 06, 2009 10:59

Ja mam polaryzacyjne z Polaroida. Świetna sprawa, nie tylko w lecie ale i na śniegu :ok: :cool:
Pływak - Czw Sie 06, 2009 16:32

No to dziś dostałem okularki. Zamówiłem firmy Arctica chotochromowe z polaryzacją kosztowały mnie razem z przesyłką 131zł. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne w znacznym stopniu redukują odblaski zobaczymy jak się spiszą w trasie :)
Adrian355 - Czw Sie 06, 2009 18:11

Ja używam okularów polaryzacyjnych marki Stockholm od 2 lat :) i przyznam szczerze była to moja udana inwestycja. Jak jadę gdzieś z rodzicami to jest wrażenie ze nie ma szyb w innych autach. Bardzo lubię łowić ryby gdzie nad woda takie okularki pokazują pazurki :) A na rowerze to już mnie nigdy nie opuszczają :)
Mayson - Sob Sie 08, 2009 07:47

Miałem Arctica za 120zł, po roku zszedł z nich lakier i zrobiły się obskórne. Następnie kupiłem Brenda i po roku to samo. Teraz mam już ponad rok Zeppelin i lakier nie zszedł, szkła są nieporysowane ale nagle pękła ramka... Na okulary wydałem już jakieś 400zł i zastanawiam się, czy teraz nie kupić po prostu porządnych za 400-500zł, żeby mieć spokój na kilka lat...
Pływak - Czw Sie 23, 2012 12:36

Odgrzewam kotleta ;) 3 lata byłem mega zadowolony ze swoich Arcticów były lekkie, bardzo wygodne, nic przez 3 lata się z nimi nie działo aż się nie złamały. Niestety są z takiego tworzywa (grilamid) którego nie bardzo chcą się trzymać kleje tak więc zastanawiam się nad kolejnymi i nie wiem czy kupić drugi raz ten sam model czy może ktoś poleci coś innego wartego uwagi? Przedział cenowy MAX 150zł ale jak by było coś fajnego taniej to bym sie nie obraził. Ostatnio miałem nieprzyjemność jechania w jakiś zwykłych marketowych co było totalną porażką dlatego chce coś sprawdzonego :)
bociannielot - Czw Sie 23, 2012 12:57

Pływak, ja tam kupiłem w tesco za 30 i nie narzekam, ale fakt jak się człowiek do czegoś lepszego przyzwyczai to trudno zejść niżej
witgut - Czw Sie 23, 2012 13:11

Mam okulary Brenda kupione za 150 zł i od dwóch lat leżą w szufladzie.
Używam okularów Jaxon, kupionych za 35 zł w wędkarskim, gdyż mają znacznie lepsze "szkła".

WOOCASH - Czw Sie 23, 2012 17:45

Ja zakupiłem kilka miesięcy temu takie http://allegro.pl/sportow...2533057373.html i z tego co pamiętam płaciłem nieco więcej. Kupiłem dwie pary jedna dla mnie a druga dla narzeczonej. Ja osobiście używam ich zazwyczaj jadąc na rowerze (dwu kołowym - wyjaśnienie z uwagi na forum na jakim jesteśmy :P ). A więc jestem ogólnie zadowolony bo fajnie się trzymają dobrze widać, bez jakiś zniekształceń czy coś w tym stylu. MG-kiem też w nich jeżdżę w słoneczne dni i oczy się nie męczą. Nie zauważyłem żadnych zniszczeń do tej pory. Jedyne co mnie zawiodło to miały być bodaj z powłoką antifog chociaż na tej aukcji tego nie wyczytałem. W każdym razie zdarzyło mi się jadąc na rowerze, że nieco zaparowały.

Na tej aukcji podana jest cena 134zł plus przesyłka, może gdzieś znajdziesz taniej. Ja w każdym razie polecam ten model a i firma Arctica też ma raczej niezłą renomę w tej branży. Pozdrawiam

Pływak - Czw Sie 23, 2012 18:55

No Arctice mam już sprawdzoną jednak wole bardziej klasyczne wzory dlatego miałem taki model

i chyba zdecyduje się na kolejną parę tych samych :)

WOOCASH - Czw Sie 23, 2012 20:10

Sorki nie doczytałem wcześniej, że Arctice miałeś. No moje są głównie właśnie na rower dlatego dla mnie to trzymanie jest ważne. A skoro Ty masz już sprawdzone takie jakie widać na zdjęciu i wolisz model klasyczny a ponadto jest to Arctica :) to mi pozostaje poprzeć Twój wybór :)
kruszan - Czw Sie 23, 2012 22:08

Mam kilka par okularów Arcitica, sprzedawałem je w sklepie z dużym powodzeniem, do dzisiaj się trzymają, polaryzacja działa dobrze, za kwotę 90-130 to dobry stosunek ceny do jakości.

Mam jedną parę Zeppelinów, szyby mają lepsze, polaryzacja też więcej wyłapuje, ale po 3 latach się zrysowały itp, ale pewnie jak każde inne :)

Pływak - Pon Sie 27, 2012 11:19

To po raz drugi zamówiłem Arctice jednak troszkę inny model i tym razem bez fotochromu, który i tak w aucie nie za bardzo działa :)

kzrr - Pon Sie 27, 2012 11:23

Lans jak złoto :D
Pływak - Pon Sie 27, 2012 11:48

Marka zobowiązuje nie można w byle czym wsiadać do takiego auta :lol:
kzrr - Pon Sie 27, 2012 12:02

Do TAKIEGO tzn JAKIEGO :D ?

A jakiś futerał, szmateczka itp jest ;>

Pływak - Pon Sie 27, 2012 12:04

kzrr napisał/a:
Do TAKIEGO tzn JAKIEGO :D ?

Do takiego lansiarskiego jak mój :rotfl:

Cytat:
A jakiś futerał, szmateczka itp jest ;>

Wszystko jest :D

kzrr - Pon Sie 27, 2012 12:07

E no panie ale ta smyczka to jest z jakiegoś innego modelu więc nie jest ori :D
Pływak - Pon Sie 27, 2012 12:18

We wszystkich jest taka sama bo mam jeszcze graty od tych połamanych. Z resztą i tak togo nie używam bo -10 do lansu z takim czymś ;)
kzrr - Pon Sie 27, 2012 12:50

Pływak napisał/a:
bo -10 do lansu z takim czymś ;)

ale + 30 do wygody :D

Pływak - Pon Sie 27, 2012 13:02

Okulary mam przede wszystkim do auta wiec nie wiem co jest wygodnego w sznurku dla mnie wręcz przeciwnie przy każdorazowym wsiadaniu i wysiadaniu z auta musiał bym to przez głowę przekładać :P