|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 1.6 1999] Kolejne unieruchomienie auta (nie zapalił)
yoonior - Wto Lip 28, 2009 13:57 Temat postu: [R400 1.6 1999] Kolejne unieruchomienie auta (nie zapalił) Witam,
Wczoraj musiałem odholować spod bloku mojego Roverka do serwisu (pomimo, że mam pełne AC, niestety bezpłatne lawetowanie i auto zastępcze dopiero od odległości >30km o miejsca zamieszkania - co za paranoja z tymi ubezpieczeniami).
Samochód rano po prostu nie odpalił.
Dość szybko wykluczyłem akumulator (prawie nowy i sprawny), rozrusznik (kręcił i był niedawno regenerowany), kable WN (też wymienione), pompę paliwa. Zostały dwie kolejne możliwości (wstępnie podane przez p. Midowicza z Klinów) - cewka zapłonowa (wymieniona w styczniu, również unieruchomiła mi auto) i czujnik położenia wału.
Dzisiaj odbieram ekspresowo naprawione auto - okazało się, że padł czujnik położenia wału.
Szczerze mówiąc zaczyna mnie to denerwować, w ciągu pół roku już dwa razy nie byłem w stanie uruchomić auta i musiałem ratować się lawetą i holowaniem
Jam mam teraz zaufać Roverkowi w długiej podróży (np. do Włoch czy na Chorwacje)? Ile jeszcze może być takich głupich usterek, które nie są wynikiem zaniedbań?
Co mam jeszcze wymienić z najbardziej psujących się części?
staf - Wto Lip 28, 2009 15:38
A to czytałeś? Może ci pomoże.
http://forum.roverki.eu/v...448d7836f5c6dc1
yoonior - Wto Lip 28, 2009 22:03
Dzięki, ale przerabiałem już temat HGF i akurat u mnie stalowa uszczelka działa (zrobiłem na niej >30.000km). Zresztą są tam też moje posty
Ciekawi mnie raczej jakie jeszcze "drobne" części potrafią się zepsuć i tak unieruchomić auto na amen...
xkrzychux - Sro Lip 29, 2009 06:17
Palec rozdzielacza też unieruchamia autko na amen (no chyba że profilaktycznie zmieniasz co jakiś czas elementy układu zapłonowego). U mnie raz zawiódł.
|
|