|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Szarpanie na wolnych obrotach
cyklonst - Nie Sie 23, 2009 20:27 Temat postu: [R75] Szarpanie na wolnych obrotach witam!!
mam roverka 75 2,0cdt
mój problem polega na tym że jadąc na wolnych obrotach ok.1000 i dodaje gazu to silnik jakby zaczynał szarpać i nie da rady wkręcić się na obroty. na 1 i 2 nie da sie tego zbytnio zauważyć ale na 3 i wyżej dokucza okropnie.
znawcy twierdzą że może to być koło dwumasowe
ze trzy miesiące temu jeszcze tego nie było. wydaje mi się że to się pojawiło jakiś czas po wymianie wysprzęglika i tarczy sprzęgła.
co jeszcze mi przychodzi do głowy to to że w maju byłem u dominika w łodzi i wgrał mi nową mape wtrysku. wszystko było gitara, ale jakiś czas temu zauważyłem że tempomat przestał działać i mniej więcej pokrywa się to z czasem kiedy zaczęło mi szarpać silnikiem. piszę mniej więcej bo za często tempomatu nie używam.
pozdrawiam i czekam na odp.
Olo12 - Pon Sie 24, 2009 06:57
Co do tempomatu do sprawdz włącznik przy pedale sprzęgła podczas wymiany wysprzęglika mógł ci wyskoczyć ten wyłącznik. a co do szczarpania to nie mam żadnej koncepcji.
Rowan - Pon Sie 24, 2009 07:31
cyklonst, posprawdzaj węże od turbo.
cyklonst - Pon Sie 24, 2009 20:12
węże od turbo są jak najbardziej gitara.dochodzi do 1800 obr i robi się rakieta.
włącznik raczej odpada ale..., ale sprawdze
Mombrey - Pon Sie 24, 2009 22:05 Temat postu: Re: [R75 2,0 CDT 2000r] szarpanie na wolnych obrotach
cyklonst napisał/a: |
mój problem polega na tym że jadąc na wolnych obrotach ok.1000 i dodaje gazu to silnik jakby zaczynał szarpać i nie da rady wkręcić się na obroty. na 1 i 2 nie da sie tego zbytnio zauważyć ale na 3 i wyżej dokucza okropnie. |
Moim zdaniem to te 1000 obr/min na 3-im biegu to troche malo. Trzeba na 2-gim troche wiecej pociagnac
cyklonst - Wto Sie 25, 2009 08:47 Temat postu: Re: [R75 2,0 CDT 2000r] szarpanie na wolnych obrotach
Mombrey napisał/a: |
Moim zdaniem to te 1000 obr/min na 3-im biegu to troche malo. |
może i za mało, ale wcześniej nie było tego szarpania. autko rozpędzało sie wolniej ale płynnie.
|
|