Zobacz temat - [R400] Problem ze skrzynia biegów

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Problem ze skrzynia biegów

slax - Sro Sie 26, 2009 20:38
Temat postu: [R400] Problem ze skrzynia biegów
witam

mam nastepujący problem w moim roberku 416 si rok 1996, skrzynia biegów dziwnie hałasuje, to znaczy słychać taki dzwiek jakby jakies łożysko było wyrobione czy cos takiego, tak sobie mysle co moze być tego przyczyną i nie wiem, moze ktos z was miał podobny problem.

A i jeszcze takie pytanie czy do roverka 416 si 1996, pasowała by skrzynia z rovera 214si z 1995 roku?, mam taką i moze to było by wyjscie

prosze o porady

pozdrawiam

lipa0210 - Sro Sie 26, 2009 21:23

skrzynia nie pasuje z 214 do 216, chyba nawet sprzęgło się różni i wałek główny na sprzęgle . 1.4si wkładali nawet w fabryce do poloneza, kiedyś koleś chciał przerobić w polonezie 1.4 na 1.6 , nie dało rady osprzęt silnika się różni,a co do tego hałasu to nie wiem ale kiedyś jak mi zaczęło hałasować w 416si to pózniej mi siadło łożysko oporowe na sprzęgle między skrzynia a silnikiem, pozdrawiam!!!
slax - Sro Sie 26, 2009 21:23

oki doszukałem sie ze te zgrzyty i tarcie to prawdopodobnie łożysko wałka głównego jesli dobrze zapamiętałem, koszty tez mniej wiecej znalazłem, ale zostaje to pytanie czy skrzynia do 416 stki pasuje od 214?

prosze o info

[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 21:25 ]
oki to juz wiem wtedy a jakie inne moga być przyczyny tego hałasu

borsi - Sro Sie 26, 2009 21:30

dołanczam się do postu ja mam takie wycie jak jade do pewnej predkosci potem ustaje (lub go nie słychac ) na jałowym jak nie jadę nic nei slychac ale znowusz jak jade na luzie to słychac takie bzyczenie...jak by mucha z przerwami . pytanie czy to ze skrzyni ...
lipa0210 - Sro Sie 26, 2009 21:36

wez na luzie na odpalonym silniku posłuchaj i nacisnij pedał sprzęgła i puść i wtedy będziesz wiedział czy to łorzysko

[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 21:37 ]
czy to łożysko sprzęgła

slax - Sro Sie 26, 2009 22:02

ok ale jakoe powinny byc objawy zeby to napewno było lozysko
lipa0210 - Sro Sie 26, 2009 22:04

jak naciskasz powinno być cicho a jak puszczasz to powinno łorgotać

[ Dodano: Sro Sie 26, 2009 22:06 ]
mi kiedyśw 416 si przy 140 tyś km. zaniemogło i wywalałem skrzynię

slax - Czw Sie 27, 2009 12:00

witam tak sobie mysle moze lapiej odrazu zmienic calą skrzynie??

czy ta by podpasowała?
http://www.moto.allegro.p...16v_400003.html

praktis - Czw Sie 27, 2009 17:40

A nie taniej naprawić?
slax - Czw Sie 27, 2009 20:37

no własnie nie wiem rozbiórka skrzyni i czesci nie wiadomo jakie... troszkę topewnie wyjdzie, no ale zrobic to trzeba nie ma co w poniedziałek wstawiam auto do mechanika i sie zobaczy co bedzie sie lepiej opłacało

napisze co wyszło u mechanika ale jesli ktoś ma jakies sugestie to prosze smiał pisac

pozdrawiam

lipa0210 - Pią Sie 28, 2009 21:23

ja bym wymienił odrazu skrzynie, bo z tym naprawianiem to nigdy nie będzie ok. Braciak mój siedzi w mechanice i naprawiał ostatnio w golfi 4 tdi ,to samo łożysko i nie wiele pomogło, trochę ucihło ale było słychać. A co do koszóuw łorzyska i wymiany to chyba będzie drorzej od drugiej skrzyni, tylko aby miała niewielki przelot pozdro.....
slax - Pon Sie 31, 2009 11:32

witam

http://www.moto.allegro.p...ynia_nr_63.html

a co powiecie na to tam jest napisane ze skrzynia pasujje zarówno do 214 si jak i do 416 si !! ! To jak to w koncu jest mozna przyposowac skrzynie od mojej starej 214 stki do nowszego rowerka 416???? prosze panowie pomóżcie stary samochodzik i tak pojdzie na cześci a po co mam kupować czesci do nowego albo całą skrzynie jeśli można by je zamienic

peoszę o odpowiedz pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sie 31, 2009 12:06 ]
http://www.moto.allegro.p...nia_biegow.html

tu także kolejna aukcja na której napisane jest ze ta skrzynia pasuje do 214 i 416

to ja juz nie rozumiem nic

POMOCY!!! :beczy:

truten23 - Pon Sie 31, 2009 12:38

Ja chyba też mam taki problem... Wczoraj jak jechałem do Radomia coś zaczęło cicho wyć chyba w skrzyni. Ale jak się szybciej jedzie.
Symptomy wykluczają łożysko oporowe.

Co ciekawe, jak się hamuje silnikiem to też wyje, nawet trochę mocniej.

Takie coś może być spowodowane za małą ilością oleju?

des - Pon Sie 31, 2009 18:52

W R200 i R400 były montowane te same skrzynie więc wydaje mi się że spokojnie podejdzie.

http://forum.roverki.eu/v...ed1770f44b7fb57

Lechos - Pon Sie 31, 2009 18:56

podejsc podejdzie ale co z innymi przelozeniami, czy nie wplyna na osiagi i czestotliwosc mieszania wajcha.
slax - Pon Sie 31, 2009 22:04

witam

fakt przełożenia pewnie bedą trochę inne ale czy az tak bardzo, samochody mają podobne osiagi, podobną moc mysle ze przełożenia nie bedą sie az tak bardzo różniły zeby jakoś specjalnie dały się odczuc , i czy wogóle da sie to zxauważyc, jaksądzicie?

xkrzychux - Wto Wrz 01, 2009 08:14

truten23 napisał/a:
Ja chyba też mam taki problem... Wczoraj jak jechałem do Radomia coś zaczęło cicho wyć chyba w skrzyni. Ale jak się szybciej jedzie.
Symptomy wykluczają łożysko oporowe.

Co ciekawe, jak się hamuje silnikiem to też wyje, nawet trochę mocniej.

Takie coś może być spowodowane za małą ilością oleju?

U mnie zaczyna wyć w przedziale 60-70km , przy hamowaniu silnikiem też wyje.
Zmieniłem olej ale nic nie pomogło. Pewnie jakieś łożysko pada.
Gdy oleju będzie za mało skrzynia też będzie wyła.

truten23 - Wto Wrz 01, 2009 11:41

xkrzychux napisał/a:
U mnie zaczyna wyć w przedziale 60-70km , przy hamowaniu silnikiem też wyje.
Zmieniłem olej ale nic nie pomogło. Pewnie jakieś łożysko pada.
Gdy oleju będzie za mało skrzynia też będzie wyła.

Najpierw zacznę od oleju... Mam nadzieję, że to nie łożysko... W takim wypadku znów będę musiał się przesiąść na Golgika... :roll: :sad:

slax - Wto Wrz 01, 2009 13:23

a co z tymi przełozeniami? da sie to odczuc czy nie może ktos juz robil taka przekładke?
gajerz - Wto Wrz 01, 2009 16:22

w swoim 25 z silnikiem 1.4 mam skrzynke od mg 1.6, wydaje mi sie ze biegi sa troszke dluzsze niz w skrzynkach od 1.4. sprobuje jeszcze dzisiaj odpalic 414, ktora ostatnio przytargalem, i zobacze jak z tymi przelozeniami jest. po prostu bedzie ci sie najwyzej szybciej zbieral :wink:
des - Wto Wrz 01, 2009 17:00

Ktoś pisał w innym temacie, że w R214 na V biegu przy 3000obr/min ma 100km/h.
Ja w R416 na V biegu i przy 3000obr/min także mam 100km/h więc przynajmniej przełożenie V-go biegu niczym się nie różni.

slax - Wto Wrz 01, 2009 19:07

witam chyba jutro mój mechanik bedzie rozkładał moja 416stke, i bedziemy podmieniac skrzynke zobaczymy jak to brdzir chodziło. Mi sie wydaje ze lepiej włożyc spawną nie rozkładana skrzynie niż naprawianą co nie?
truten23 - Sro Wrz 02, 2009 10:52

no nie zawsze tak jest :wink:
slax - Wto Paź 27, 2009 17:35

wiesz tylko ja tym roverkiem co chce z niego skrzynke przełożyc jezdziłem przez dwa lata i wiem ze ta skrzynia chodzi dobrze, biegi lekko wchodza nic nie huczy, i na tym opieram swoje stwierdzenie ze lepiej taka nie rozkecana niz naprawiana

[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 18:41 ]
witam dzwonił do mnie mechanik, okazuje sie ze w mojej skrzyni padło tylko jedno łożysko, nie wiem jeszcze jakie moze na podstawie rava okresle jakie bo mój mechanik raczej sie w rowerach nie specjalizuje heh, a z czesciami używanymi do roverków w mojej okolicy raczej krucho jest. Jesli nie bede wstanie okreslic co to za łozysko znaczy jaki ma oznaczenie, napewno zgłoszę sie do was po pomoc.

pozdrawiam

[ Dodano: Sro Wrz 02, 2009 20:17 ]
witam ponownie

właśnie wróciłem od mechanika mam fotke uszkodzonego łożyska zaznaczone na czerwono, i tu pytanie co to jest za łożysko, jakie ma oznaczenie zebym mógł zamówic, a może to jakis standart? prszę o szybką odpowiedz!!!

pozdrawiam

o tu:

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 09:01 ]
witam

juz wiem łożysko wałka głównego TUK100260
badz od peugota nr 231788

gdzie moge zamówic to łożysko przekopałem troche internet i nie znalazłemm

pozdrawiam

[ Dodano: Wto Wrz 08, 2009 09:07 ]
Witam Problem rozwiązany łozysko wymienione skrzynia teraz pracuje cichutko, pozdrawiam

temat do zamkniecia

[ Dodano: Wto Paź 27, 2009 17:35 ]
Witam Wszystkich

I stało sie PROBLEm skrzyni powrócił, łożysko znowu chałasuje co prawda nie tak mocno/głosno jak przed tem ale jednak i to pewnie tylko kwestia czasu jak zacznie głośniej piłować. Trzy tygodnie temu jak sie wsłuchałem to dało sie usłyszeć takie cichutki epiłowanie, myslałem ze jestem poprostu przewrazliwiony, ale teraz jest juz wyraznie głośniej, wiec spodziewam sie ze bedzie jeszcze gorzej, cholera jasna juz mam po dziurki w nosie tych wszystkich mechaników od siedmiu bolesci, kazałem sprawdzic czy to napewno tylko to jedno łosysko, tak tylko to jedno wymienimy i bedzie dobrze cos w tym styli usłyszałem i zong!!!!

Tym razem nie bede sie bawil w rozbieranie skrzyni poszukam uzywanej w dobrym stanie, załuje ze wogóle rozbierałem te skrzynie trzeba było od razu wymienic na inna... człowiek całe zycie sie uczy i najczesciej na swoich błędach.

Byłem u mechanika powiedział ze pewnie jakies inne teraz hałasuje, albo znowu to samo!!! A kazałem sprawdzic mu przecież. wiecej do niego nie pojade!!!!

Ale dobra stao sie, jakoze skrzynie planuje robic dopiero na wiosne (mam nadziej eze do tego czasusie nie rozleci), chodzi mi po głowie pewna mysl, mianowicie:
1. czy do mojego rowerka dało by rade wpakować skrzynie automatyczną?
2. jesli tak to co jeszcze oprócz skrzyni trzeba by zmienic? napewno gałke, pedały co jeszcze?
3. czy to wogóle oplacalne?
dzieki z góry
pozdrawiam

lukasz3134 - Sro Lut 10, 2010 19:42

witam..mamproblem ze swoim roverkiem 416 GSI 112 KM (1992 r), padła mi skrzynia biegów i mechanicy twierdzą że sa do tego modelu trzy rózne typy skrzyń (jedna drozsza od drugiej) i oczywiście do mojego modelu pasuje tylko i wyłąvznie ta najdrozsza,,tj powiedział za uzywana 1000 zł. czy jest to możliwe, czy tylko chce przyciąc na mnie kase,,prosze o szybką pomoc..
des - Sro Lut 10, 2010 20:40

Najpierw:
lukasz3134 napisał/a:
mechanicy twierdzą że sa do tego modelu trzy rózne typy skrzyń

a potem:
lukasz3134 napisał/a:
do mojego modelu pasuje tylko i wyłąvznie ta najdrozsza

No to jak w końcu?
lukasz3134 napisał/a:
uzywana 1000 zł.

Zdecydowanie za dużo.

macikd - Sro Lut 10, 2010 23:30

Z tego co się orientuję to tylko jeden model skrzyni manualnej jest do tego silnika a 1000zł to zdecydowanie za dużo.
Aro_1988 - Sro Lut 10, 2010 23:47
Temat postu: [Rover 416SI] Problem ze skrzynia biegów
Co do ceny 1000zł to zdecydowanie za drogo. Po prostu mechanik chce niezłą kasę z ciebie wyciągnąć. :-/
lukasz3134 - Czw Lut 11, 2010 06:44

chodziło mi o to ze w tych latach wkładali 3 rodzaje skrzyn a mój niby jest przystosowany do najdroszszej bo unikalnej za 1000 zł czy moze byc to prawdą czy poprostu jest to wielkim przekretem
sTERYD - Czw Lut 11, 2010 10:42

lukasz3134 napisał/a:
chodziło mi o to ze w tych latach wkładali 3 rodzaje skrzyn

nie prawda. Z silnikami 16k4 były cały czas montowane skrzynie R65 i żadne inne.

slax - Czw Lut 11, 2010 10:58

witaj

Z tego co się orientuje, a swego czasu trochę się naszukałem info o skrzyniach, to do silników 1,4- 1,6 jest taka sama skrzynia, i nie było żadnych trzech rodzajów skrzyń. Ktoś na forum powiedział ze skrzynie mogą się jedynie różnic odrobinę przełożeniami, efektem tego było by to że musiał byś szybciej zmieniać biegi, chociaż wątpię ze różnica była by wyczuwalna. Jednak podkreślam że nikt inny nie potwierdził tej teorii chyba.

Według mnie możesz zakupić spokojnie skrzynie od .4 bądź 1.6 i zakładać do autka, myślę że koszt to 500-600 złotych za używkę w dobrym stanie, NIE WIĘCEJ!!!

Ja teraz bardzo żałuję tego że dałem się mechaniorowi namówić na naprawę skrzyni, bo mogłem przełożyć, z mojego poprzedniego roverka 214 si, który i tak poszedł na części.

Były tez roverki z silnikami hondy i byc może tam były jakieś różne skrzynie, ale nie wnikałem w to ponieważ ja mam silnik serii K.

Jak na mój gust to mechanior chce cię porostu naciągnąć i tyle, radze ci zmień go.

Zdaje się ze mi kolega NEOSS proponował używana skrzynię na gwarancji, skontaktuj się z nim, z tego co wiem to dosyć dużo ludzi na tym forum kupuje części od niego i są zadowoleni.

pozdrawiam

[ Dodano: Czw Lut 11, 2010 10:58 ]
No i steryd mnie ubiegł, i to zwięźlej :mrgreen: heh Nawet podał oznaczenie skrzyni

pozdro

Sooosel - Pon Lut 22, 2010 20:21

Witam.

Ja mam podobny problem. Wycie słychać przy przeciążeniach silnika kiedy gwałtownie dodaję gazu albo w czasie jazdy pod górę. Zazwyczaj jak spokojnie jadę to do 4 biegu włącznie jest cicho ale na 5 już na 100% wyje. Też zastanawiałem się czy to nie łożysko w skrzyni, ale zaobserwowałem, że wycie związane jest z prędkością pojazdu a nie z obrotami silnika a hałas dochodzi jakby gdzieś z zewnątrz silnika i jest nietlumiony przez olej.

Popytałem tu i tam i może to być spowodowane łożyskiem podpory półosi. Diagnoza pasuje - wycie dostosowane do prędkości i hałas nietłumiony.

Czy ktoś się kiedyś podejmował wymiany i czy jest to skomplikowane czy raczej w przydomowym warsztacie dam radę to zrobić ?

sTERYD - Pon Lut 22, 2010 23:36

u nas nie ma czegoś takiego jak podpory półosi, ale może to być spowodowane piachem w przegubie...
posprawdzaj osłony, ewentualnie jak masz dużo czasu i jakieś 100 złych to przeczyść przeguby, umyj w benzynie ładnie, nałóż nowego smaru i nowe osłony... a nóż pomoże ;)

Sooosel - Pon Lut 22, 2010 23:49

A czy może to być przegub wewnętrzny ?

O tyle o ile zewnętrzny jest łatwo zdiagnozować, bo stuka przy skręcie to wewnętrzny nie wiem jaki wydaje dźwięk.

Czy to może być przyczyną hałasu.

sTERYD - Pon Lut 22, 2010 23:53

może.. najlepiej by było przejrzeć wszystkie, :cool:
acz kiedyś jak mi w klijówce padał zewnętrzny to zanim zaczął stukać to właśnie tak wył jakby łożysko, tylko przy dodawaniu gazu lub hamowaniu silnikiem...

Sooosel - Wto Lut 23, 2010 00:04

Przy hamowaniu silnikiem też wyje i to straszliwie. Ale co dziwne w połowie przypadków hamowania silnikiem ustabilizowuje się i uspokaja - oczywiście do kolejnego przeciążenia :) Muszę go podlewarować i pooglądać czy osłonę mam w całości - jeśli nie to może być przyczyną.

A co do klijówki - to czy zanim zaczął stukać to długo to trwało. Mi na początku zaczął wyć na 5 biegu raz na długi czas przy ok. 130 kmh. Potem coraz częściej i na dłużej. W końcu przenioslo się to na 4 bieg, potem na trzeci ... Nie bylo to zbyt uciążliwe i przejeździłem tak ponad rok.

sobrus - Pią Lut 26, 2010 09:50

Witam!
Ja mam podobny problem choć nie tak nasilony.
Mianowicie gdy samochód troche postoi (jest zimny) przy pracy na luzie coś chrobocze. Po wciśnięciu sprzęgła odgłos znika (nawet czasem jak puszcze sprzęgło to juz nie wraca, albo wraca po kilkunastu sekundach. Krótkie przyciśnięcie sprzęgła i znowu cicho na jakiś czas).

Podczas jazdy wszystko działa chyba normalnie, nie chrobocze i nie wyje. Silnikiem hamowac mozna bez problemu. Po jeździe gdy samochód jest już nagrzany wszystko pracuje OK.

Wczoraj chrobotało bardziej niż zwykle, brat stwierdził że pracuje jak helikopter... wiec postanowiłem coś z tym zrobić.

Planuje wymienić olej w skrzyni, ale moze powinienem zwrócić uwage na jakieś łożysko? Jeżeli naprawa będzie droga na razie sobie daruje, ale jeżeli to coś małego to lepiej zrobić.
Biegi wchodzą bez problemów, poza wstecznym którzy czasem nie wejdzie - ale to chyba norma w tym modelu.

W lecie niedługo po zakupie zdarzyło mi sie zagrzać sprzęgło że aż dym poszedł :( , nie pamiętam czy objawy zaczeły sie po tym zdarzeniu. Ale sprzęgło działa OK... jeszcze..

Robertt - Pią Lut 26, 2010 11:40

mam taki problem ze jak wrzuce wsteczny i zaczne cofac nieraz mi wsteczny wyskakuje co to moze byc?
des - Pią Lut 26, 2010 23:00

Byku456 napisał/a:
mam taki problem ze jak wrzuce wsteczny i zaczne cofac nieraz mi wsteczny wyskakuje co to moze byc?
Standard. Najlepiej podczas wrzucania wstecznego cały czas lekko kieruj drążek w miejsce wstecznego i puszczaj sprzęgło, wtedy nie powinien wyskoczyć. Ja tak robię i działa, nie wyskakuje.
Robertt - Sob Lut 27, 2010 09:16

Aha no bo juz myslalem ze cos sie stalo ze mi wyskakuje
driftdreamer - Pon Paź 25, 2010 22:24

Witam odświeżam troszkę temat
Mam problem ze swoją skrzynią biegów tzn. tak przypuszczam że z nią

W moim roverku słychać wycie jak przyspieszam i odpuszczam gaz, dzieje się tak na 3 biegu przy 1,5 tys obr/min i 2 biegu przy 2 tys. obr/min powyżej i poniżej to wycie jest niesłyszalne.

Czy macie jakieś sugestie co to może być? Któreś z łożysk?
A może skrzynka do wymiany?

Prosze o rady
Pozdrawiam Marcin

Aro_1988 - Pon Paź 25, 2010 23:01
Witam.
Tak, być może jakieś łożysko powoli zaczyna "padać". Jak jesteś pewny, że odgłosy pochodzą tylko ze skrzyni przy takich prędkościach obrotowych silnika, to coś w skrzyni się dzieje. Na biegu jałowym nie słyszysz żadnych szumów, czy pisku-wycia ze skrzyni? Co do Twoich objawów to nie wiem, bo piszesz że na 3 i 2 biegu słyszysz wycie. U mnie jak padało łożysko na wałku głównym w skrzyni, to wycie słyszałem na 5 (przyspieszając wzrastała głośność pisku-wycia) i 2 biegu (redukując z 3 na 2 przy dojeździe do skrzyżowania, przy wciśniętym pedale sprzęgła). No i co było charakterystyczne to to, że na biegu jałowym przy niewciśnietym sprzęgle wyło łożysko, a przy wcisniętym nie wyło (co już pewnie gdzieś wcześniej w tym temacie pisali). Może akurat u Ciebie inne łożysko zaczyna szwankować, np na drugim wałku w skrzyni biegów.

driftdreamer - Wto Paź 26, 2010 19:58

Aro_1988 napisał/a:
Jak jesteś pewny, że odgłosy pochodzą tylko ze skrzyni przy takich prędkościach obrotowych silnika

Daje głowe że to ze skrzyni.

Znam już ten dźwięk gdyż jedną skrzynie już wywaliłem okazało sie juz (2 lata temu) ze jezdzilem z odkreconym korkiem od oleju. Skrzynia wyla i churczala po jakims czasie wymienielm skrzynie i wszystko bylo cichutko. Zalalem tylko 1,8l oleju, a na forum gdzies czytalem ze sucha skrzynie zalewa sie dwoma litrami to prawda??

I od jakiegos czasu slysze to wycie wlasnie tylko przy tych predkosciach i tych biegach.
Minelo prawie dwa lata od wymiany nie wiem moze olej byl nie taki albo ta ilosc 1,8 l to malo.
Olej spuszczalem ze skrzyni z discovery(szedł na czesci u kolegi) razem z wujkiem mechanikiem który wymienial mi skrzynie.
Teraz sobei mysle ze olej mogl byc nie taki

Aro_1988 - Czw Paź 28, 2010 19:16
No tak. Suchą skrzynię zapełnia się 2 litrami oleju, nawet w Rave tak piszą. U mnie do suchej skrzyni weszły 2 litry, tylko trochę się ulało jak wyciągnąłem wężyk w otworu przez który wlewa się olej, ale to trochę mililitrów się wylało. To moze sprawdź stan oleju w skrzyni, jak Ci się chce. Ale jak to łożysko, a na to wskazuje to po czasie powinno być bardziej słyszalne.
driftdreamer - Czw Paź 28, 2010 20:28

Aro_1988 napisał/a:
Suchą skrzynię zapełnia się 2 litrami oleju, nawet w Rave tak piszą.

No właśnie i u mnie te 0,2l za mało pewnie zrobilo swoje..;/ niech to szlag jeszcze nie wiadomo jaki olej byl wlany tzn byl z discovery ze skrzyni.
Wlasnie bede jezdzil do czasu gdy sie nie rozleci pewnie.
Dzieki za pomoc, przy okazji spradze stan oleju i ewentualnie go wymienie.

Aro_1988 - Czw Paź 28, 2010 22:01
No wiesz jak i tak suchą skrzynię trzeba było zalać to już te 2 litry oleju można było kupić :wink: i by było wiadomo że olej jest nowy i jakiś firmowy, a nie używany. No ale cóż, teraz to już nie ważne. Jakby Ci się chciało to możesz olej wymienić. Pozdrawiam
driftdreamer - Pią Paź 29, 2010 20:56

No pewnie że można było kupić, chciałem ale mój mechanik sie uparł że po co wydawać kase. A byłem przekonany żę 1,8 l ma być, o 2 l nic nie wiedziałem. Wymienie ale czy coś to da. No nic dzięki.
slax - Pon Lis 15, 2010 12:22

odkopie trochę temat.

Ostatnio wyczytałem w jakimś temacie na forum( jak znajdę to wrzucę), ze w roverkach 45 po którymś tam roku, była montowana Fordowska skrzynia IB5. Może ktoś coś wie na ten temat, może tę skrzynie można wpakować do naszych wozideł.

pozdrawiam

[ Dodano: Pon Lis 15, 2010 12:22 ]
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=30434

http://forum.roverki.eu/v...cb907c1d#564105

Aro_1988 - Wto Lis 16, 2010 00:24
Wychodzi na to że chyba jednak to Fordowska skrzynia biegów. Tak tu pisze jeden z forumowiczów- keczu
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?p=432935

slax - Wto Lis 16, 2010 10:56

Tak ja wiem że Fordowska, ale była montowana do r45, i z silnikami serii K!!!

[ Dodano: Wto Lis 16, 2010 10:56 ]
chyba, ze jakies zmiany na bloku silnika były - może kolega keczu sie wypowie, zdaje sie ze ma na ten temat istotna wiedzę.

pozdrawiam

des - Wto Lis 16, 2010 17:40

Jeżeli była montowana w R45 to zapewne tak jak PG1 z silnikami 1.8 przez specjalny dystans/kołnierz. Czyli do bloku przykręcany był ten dystans i do tego dystansu skrzynia.
slax - Sro Lis 17, 2010 13:34

popatrz na drugi link, który wkleiłem wyżej, kolega kaczu pisze - ze nie ma wątpliwości że skrzynia na zdjęciu ti IB5!!! a z kolei kolega który o to pytał, ma silnik 1.4 - tak wynika z podpisu pod avatarem
keczu - Czw Lis 18, 2010 08:01

Tak na szybko bo do pracy sie zbierm.
slax napisał/a:
może kolega keczu sie wypowie, zdaje sie ze ma na ten temat istotna wiedzę.

Bez przesady, nie robilem jeszcze przekladki takiej skrzyni do starszych Roverkow :roll:
Kolnierz skrzyni biegow jest inny niz w Fordach bo to poprostu inny silnik. Mechanizm zew. skrzyni jest tez baaardzo rozny od tego w R65 i na inne punkty mocowania od spodu auta do mech. dzwigni zmiany biegow. Wiec skrzynia musi byc z Rovera ,nie moze byc z Forda. Nawet mechanizm zew. wyglada identycznie ,ale ma inna dlugosc i lekko inaczej wygiete drazki. Skrzynia z Focusa "I" nie podejdzie bo nia pamietam od ktorego rocznika,a moze nawet od poczatku, ma linkowy mechanizm zmiany biegow, wiec kompletnie inny. Najpodobniej jest w Fordzie Puma .Wroce z pracy to posprawdzamy nr. czesci dla polosi, sprzegla, poduszki zawieszenia skrzyni i kola zamachowego. Pozdr.

IROLA - Czw Lis 18, 2010 08:29

Cytat:
z kolei kolega który o to pytał, ma silnik 1.4 - tak wynika z podpisu pod avatarem

Tak mam silnik 1,4 (103 KM), Roverek jest z 2004 r. i na 100% mam skrzynię IB5.

slax - Czw Lis 18, 2010 11:12

keczu, ale jakby dorwać skrzynie od rovera 45 po 2004 roku, z motorem 1,4 lub 1,6 to ta skrzynia IB5 powinna podejść tak?

dzięki za odzew panowie

keczu - Pią Lis 19, 2010 08:12

slax napisał/a:
keczu, ale jakby dorwać skrzynie od rovera 45 po 2004 roku, z motorem 1,4 lub 1,6 to ta skrzynia IB5 powinna podejść tak?

Powinna ,ale nie wiem jaki jet sens takiej przekladki. Nikt tego nie robil jeszcze i na pewno trzeba przypaswac mechanizm wybierania biegow, nowa poduszke mocowania, sprzeglo jest inne i nie wiadomo co jeszcze. IB5 nie jest lepsza skrzynia niz R65. Ma czasem klopoty z lozyskami, znosi ledwo max. 150Nm (w pumach 1.7 musi byc moment silnika dlawiony na pierwszym biegu bo sie rozlatywaly) i jest glosniejsza .To ze Rover przestal montowac R65 to tylko dlatego ze jak sie zwijalo BMW z firmy to zabrali prawa do tej skrzyni bo teraz jest montowana Mini jako 5 i 6 -cio biegowa. Wiec to zadna modernizacja. Nie sadze za w tym czasie Rover szukal najlepszej skrzyni , bardziej najtanszej . Fakt wsteczny wchodzi oki. Pozdr.

slax - Pią Lis 19, 2010 10:44

No to dupa blada, parę osób z tego tematu ma problem ze skrzynia R65, ciężko znaleźć jakąś alternatywę, PG1 nie pasuje, IB5 nie warto wkładać

no nic , dzięki keczu za zainteresowanie i pomoc
pozdrawiam