|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220, 2.0SDi, '99] Płyn wspomagania, chłodnica, filtr p.
matek2617 - Pon Sie 31, 2009 08:43 Temat postu: [R220, 2.0SDi, '99] Płyn wspomagania, chłodnica, filtr p. Witam!
Chciałbym się dowiedzieć jaki najlepiej wlać płyn do chłodnicy bo chciałbym wymienić oraz co lać do wspomagania kierownicy?
I w co to jest taka gruszka gumowa przy filtrze paliwa, czy to też wymienić trzeba razem z filtrem?
Dzięki z góry
pozdrawiam:)
Remigiusz - Pon Sie 31, 2009 08:45
matek2617 napisał/a: | I w co to jest taka gruszka gumowa przy filtrze paliwa, czy to też wymienić trzeba razem z filtrem? |
Gruszka jest dio w pompowania paliwa do filtra paliwa przy jego wymienię, i nie trzeba wymieniać.
Dextron II albo III z tego co pisali koledzy, obojtene jak jest kompletna wymiana plynu wspomagania.
Do chlodnic to raczej obojetne ja mam teraz plyn K2 taki jasno zielony.
kasjopea - Pon Sie 31, 2009 09:18
Dexron IID do wspomagania, chłodniczy bez różnicy, byle na bazie glikolu i lej zawsze ten sam kolor, żeby się breja nie zrobiła
szoso - Pon Sie 31, 2009 10:03
kasjopea napisał/a: | i lej zawsze ten sam kolor, żeby się breja nie zrobiła |
ja mam u siebie Prestone wymieszany z Petrygo i nie mam brei
w zasadzie to tylko Borygo Eko nie jest mieszalny z innymi płynami a tak to można mieszać Prestone z Petrygo bądź Borygo różowym i nic się nie zrobi
kasjopea - Pon Sie 31, 2009 10:06
Tak, ale jeśli pomieszasz za bardzo i wyjdzie Ci kolor "sraczkowaty", to później ciężko zauważyć olej w płynie, prawda?
Chociaż kolega ma diesla i hgf raczej mu nie groźny
matek2617 - Pon Sie 31, 2009 10:08
A jak naleje samego petrygo, to bedzie dobry, taki ten niebieski?
A i jeszcze jedno pytanie w czasie jazdy brzęczy drążek zmiany biegów, czy to co poważnego?? ale nie zawsze:)
szoso - Pon Sie 31, 2009 10:10
kasjopea napisał/a: | Tak, ale jeśli pomieszasz za bardzo i wyjdzie Ci kolor "sraczkowaty", |
u mnie wyszedł jasno zielony czyli żółty Prestone plus niebieskie Petrygo
kasjopea napisał/a: | Chociaż kolega ma diesla i hgf raczej mu nie groźny |
raczej nie
matek2617 napisał/a: | A jak naleje samego petrygo, to bedzie dobry, taki ten niebieski? |
będzie ok
matek2617 - Pon Sie 31, 2009 12:39
a co jeżeli brzęczy drążek zmiany biegów?? trzeba coś wymienić, mam nadzieję że nie całą skrzynię?
[ Dodano: Pon Sie 31, 2009 13:41 ]
a właśnie a co z płynem hamulcowym?? jak niedawno kupiłem auto to też wymienić??
szoso - Pon Sie 31, 2009 13:02
matek2617 napisał/a: | a właśnie a co z płynem hamulcowym?? jak niedawno kupiłem auto to też wymienić?? |
przed wymianą płynu można sprawdzić jego przydatność testerem który powinien mieć każdy porządny warsztat,byle paprak raczej nie będzie tego miał
taki tester ma mój znajomy http://www.allegro.pl/ite...testboy_50.html
Brt - Pon Sie 31, 2009 14:28
matek2617, po pierwsze przeczytaj ze zrozumieniem mój podpis a co do:
Cytat: | ... brzęczy drążek zmiany biegów?? trzeba coś wymienić, mam nadzieję że nie całą skrzynię? | to tu masz odpowiedź
http://www.roverki.pl/article.php?sid=425
|
|