|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [r216 Coupe 97r] Schowek
Vesper416 - Wto Wrz 08, 2009 20:18 Temat postu: [r216 Coupe 97r] Schowek Tak mi się nudziło wczoraj i przypomniałem sobie, że ostatnio moja lepsza półowka w nocy szukała czegoś w schowku i zauważyłem że jest strasznie &$%# podświetlony. Wyrzuciłem stare podświetlenie i zrobiłem własną instsalacje na Led'ach.
Jak na moje efekt jest całkiem fajny i przyjemny dla oka. Mam zamiar zamienić podświetlenie szperacza bagażnika, dołożyć podświetlenie komory silnika oraz podświetlenie nóg.
A schowek wyszedł tak:
Pływak - Wto Wrz 08, 2009 20:24 Temat postu: Re: [r216 Coupe 97r] Schowek
Vesper416 napisał/a: |
(...)Mam zamiar zamienić podświetlenie szperacza bagażnika, dołożyć podświetlenie komory silnika oraz podświetlenie nóg.
|
W schowku i bagażniku niech sobie będzie ale lepiej i tak jak byś dał białe ale podświetlanie nóg i komory to mi WT zalatuje...
staf - Wto Wrz 08, 2009 20:26
Vesper416, Schowek Uważaj tylko żebyś nie przesadził z podświetleniami różnych miejsc w autku bo moze przynieśc odmienny skutek. Ale schowek ok.
Vesper416 - Wto Wrz 08, 2009 20:26
No nóg to może i tak ale komora silnika przynajmniej mi osobiście bardzo się przyda!!!!
Na przykład dziś godzina 19 a ja uzupełniam płyn i likwiduje wyciek gdzieś na wężu prawie po ciemku jedynie telefon świecił
Deamian - Wto Wrz 08, 2009 20:39
Cytat: | A schowek wyszedł tak: |
Ja dał bym białe diody. Kolor był by też lekko niebieski a o wiele lepiej było by coś znaleźć. Ale wykonanie jak najbardziej
Pływak napisał/a: | W schowku i bagażniku niech sobie będzie ale lepiej i tak jak byś dał białe ale podświetlanie nóg i komory to mi WT zalatuje... |
Według mnie podświetlenie nóg po otwarciu drzwi albo podświetlenie np. ziemi pod drzwiami wcale nie było by złe. Ale to akurat moje zdanie
Pływak - Wto Wrz 08, 2009 20:39
Vesper416 napisał/a: | No nóg to może i tak ale komora silnika przynajmniej mi osobiście bardzo się przyda!!!!
Na przykład dziś godzina 19 a ja uzupełniam płyn i likwiduje wyciek gdzieś na wężu prawie po ciemku jedynie telefon świecił |
W takim razie chyba lepsza specjalna latarka samochodowa niż jakieś niebieskie diody imo bardziej praktyczna bo co jeśli będziesz chciał zajrzeć pod samochód? Neony zamontujesz?
Vesper416 - Wto Wrz 08, 2009 20:50
Chciałbym ale u nas to nie legalne
A tam latarka jakaś powinna być zamontowana w środku jakaś lampka...
Brt - Wto Wrz 08, 2009 21:01
Latarka to podstawa w aucie ... najlepsza taka na czoło ... masz dwie rece wolne choćby do zmiany koła w nocy .. koszt to 20 - 30PLN za przyzwoitą latarkę LED + raz do roku baterie ....
Deamian napisał/a: | Według mnie podświetlenie nóg po otwarciu drzwi albo podświetlenie np. ziemi pod drzwiami wcale nie było by złe. Ale to akurat moje zdanie |
nie tylko Twoje, moje też .... i producentów luksusowych aut też Ale warunek ... żarówkowe lub diodowe w kolorze "ciepła biel"
Pływak - Wto Wrz 08, 2009 21:09
Podświetlanie nóg taik jak np. kabiny czyli chwile po zamknięci drzwi gaśnie jak najbardziej ok Jednak widząc te diody w schowku od razu mi się skojarzyło takie samo podświetlenie nóg świecące non stop
Vesper416 - Wto Wrz 08, 2009 21:12
Pływak napisał/a: | Podświetlanie nóg taik jak np. kabiny czyli chwile po zamknięci drzwi gaśnie jak najbardziej ok Jednak widząc te diody w schowku od razu mi się skojarzyło takie samo podświetlenie nóg świecące non stop |
Przecież to podświetlenie w schowku gaśnie w chwili zamkniecia klapy schowka ....
Pływak - Wto Wrz 08, 2009 21:13
Vesper416 napisał/a: |
Przecież to podświetlenie w schowku gaśnie w chwili zamkniecia klapy schowka .... |
kharry - Wto Wrz 08, 2009 21:16
Deamian napisał/a: | Według mnie podświetlenie nóg po otwarciu drzwi albo podświetlenie np. ziemi pod drzwiami wcale nie było by złe. Ale to akurat moje zdanie |
zgadzam się w 100%! tylko jak złapać prąd po otwarciu drzwi z danej strony? Może jakiś wyłącznik włożyć w drzwi taki, jaki jest w schowku w serii R200 (nie wiem czy inne mają tak samo)?
Brt napisał/a: | żarówkowe lub diodowe w kolorze "ciepła biel" |
a zimna nie może być? czy to kwestia przepisów jakiś?
Deamian - Wto Wrz 08, 2009 21:22
Cytat: | nie tylko Twoje, moje też .... i producentów luksusowych aut też Ale warunek ... żarówkowe lub diodowe w kolorze "ciepła biel" |
Pływak napisał/a: | Podświetlanie nóg taik jak np. kabiny czyli chwile po zamknięci drzwi gaśnie jak najbardziej ok Jednak widząc te diody w schowku od razu mi się skojarzyło takie samo podświetlenie nóg świecące non stop |
Oczywiście kolor jak najbardziej biały. Sam myślę o czymś takim z przodu i z tyłu. Wraz ze zmianą lampki na podsufitce na diody tak jak niektórzy z forum robili. Oczywiście przygasało by to wszystko razem z lampką w podsufitce tak jak teraz. A jeszcze lepiej jak by zapalała się ta lampka przy tych drzwiach co są otwarte ale to już chyba za dużo grzebania
Brt - Wto Wrz 08, 2009 21:29
kharry napisał/a: | a zimna nie może być? czy to kwestia przepisów jakiś? |
e możesz i różowe zrobić ... mi sie po prostu tylko te dwie opcje podobają
Deamian napisał/a: | Oczywiście przygasało by to wszystko razem z lampką w podsufitce tak jak teraz. A jeszcze lepiej jak by zapalała się ta lampka przy tych drzwiach co są otwarte ale to już chyba za dużo grzebania |
albo jedno albo drugie Wolę chyba jednak opcję łącznie z górnym światłem Grzebania tak dużo nie ma zapewne... wszystko jest do zrobienia
kharry - Wto Wrz 08, 2009 21:51
Brt napisał/a: | e możesz i różowe zrobić |
bardzo smieszne
Deamian - Wto Wrz 08, 2009 22:01
Brt napisał/a: | albo jedno albo drugie Wolę chyba jednak opcję łącznie z górnym światłem Grzebania tak dużo nie ma zapewne... wszystko jest do zrobienia |
Jeśli miało by wszystko na raz się świecić to chyba wystarczy pociągnąć zasilanie od lampki w podsufitce i do tego podłączyć oświetlanie pod nogi. Więc roboty dużo chyba nie ma Pomyślimy później Teraz podświetlenie deski trzeba dokończyć
kharry - Wto Wrz 08, 2009 22:08
Deamian napisał/a: | Teraz podświetlenie deski trzeba dokończyć |
heh, mam ten sam etap
Brt - Wto Wrz 08, 2009 22:08
Deamian napisał/a: | Jeśli miało by wszystko na raz się świecić to chyba wystarczy pociągnąć zasilanie od lampki w podsufitce i do tego podłączyć oświetlanie pod nogi. |
dokładnie a osobno to od krańcówek drzwi
kharry - Wto Wrz 08, 2009 22:13
Podejrzewam, że + przechodzi przez wyłącznik w drzwiach. Minus powinien też tam być poprowadzony, więc wystarczy podpiąć się do plusa, który z drzwi wychodzi do podświetlania kabiny i minusa, który jest już w drzwiach i wtedy powinna taka lampka w drzwiach zaświecić. Co myślicie?
Brt - Wto Wrz 08, 2009 22:16
kharry napisał/a: | Podejrzewam, że + przechodzi przez wyłącznik w drzwiach. | nieprzechodzi tylko minus tam masz a żeby zadziałało to właśnie stały plus musisz doprowadzić ale nie będzie gasło "jak w kinie"
kharry - Wto Wrz 08, 2009 22:22
w takim razie muszę coś innego wykombinować
[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 10:26 ]
Już pomysł jest siedziałem i siedziałem, aż wykombinowałem! Jak zmontuje układ i będzie działał, to dam znać
Krzysi3k - Sro Wrz 09, 2009 11:01
Ja tak sobie pomyślałem, że nie ma sensu ciągnąć kabla od włącznika podświetlenia kabiny, żeby tak działało. Można by kupić chociażby taką lampkę podsufitkę (przykład) i sam włącznik gdzieś zamontować. Podpiąć się i można mieć oddzielne od kabiny i też gasnące po paru sekundach
Wstawiłbym takie same białe LEDy jak mam w kabinie teraz i byłoby nawet praktycznie
Brt - Sro Wrz 09, 2009 11:31
łagodnym gaszeniem lampki steruje chyba moduł MFU przy bezpiecznikach ... sam zakup lampki niewiele da w takim przypadku Pozatym troche głupio moim zdaniem raczej będzie wyglądało, jak światełko górne zgaśnie, a to w nogach będzie świeciło
Krzysi3k - Sro Wrz 09, 2009 11:38
No właśnie tak byłoby najlepiej Z tym, że nie dałoby się go zapalić ręcznie, tak?
Brt - Sro Wrz 09, 2009 11:43
moim zdaniem najłatwiej jednak podciągnać przewody do lampki i się zasilić od styków żarówki ... wtedy wszystko będzie działało i razem gasło
Krzysi3k - Sro Wrz 09, 2009 14:35
Pod tapicerką dachu puścić i na słupkach
Jak zdjąć tapicerkę z dachu?
staf - Sro Wrz 09, 2009 14:44
Brt, Czy spotkałes się może z podświetlonymi otwartymi przednimi drzwiam w Rover-ku? Szukałem na forum jakiejś informacji na ten temat ......niestety. Jestem ciekawy czy duży problem byłby zrobić coś takiego.
Brt - Sro Wrz 09, 2009 14:52
staf nic takiego nie kojarzę ... ale pewnie i w R75 da się coś wykombinować Masz na myśli oświetlenie przestrzeni na nogi przy otwartych drzwiach czy oświetlenie dywanika i pedałów
staf - Sro Wrz 09, 2009 15:00
Brt napisał/a: | staf nic takiego nie kojarzę ... ale pewnie i w R75 da się coś wykombinować Masz na myśli oświetlenie przestrzeni na nogi przy otwartych drzwiach czy oświetlenie dywanika i pedałów |
Chodzi mi o coś takiego jak jest np. w ALFIE147. Otwierasz drzwi i pali się (w drzwiach) czerwone światekło raczej w celu informującym o otwartych drzwiach.
Vesper416 - Sro Wrz 09, 2009 16:16
Zamiast kombinować z ciągnieciem kabli w podsufitce i po słupkach i Bóg jeden wie gdzie jeszcze znacznie prościej jest się podłączyć pod bezpiecznik od podsufitki jak by nie było bezpieczniki są nad nogami więc jak znalazł
Remigiusz - Sro Wrz 09, 2009 16:41
Jeszcze by można taki moduł wykorzystać
http://www.cyfronika.com.pl/kityavt2/avt722.htm
Krzysi3k - Sro Wrz 09, 2009 17:02
Vesper416 napisał/a: | Zamiast kombinować z ciągnieciem kabli w podsufitce i po słupkach i Bóg jeden wie gdzie jeszcze znacznie prościej jest się podłączyć pod bezpiecznik od podsufitki jak by nie było bezpieczniki są nad nogami więc jak znalazł |
Ale tu chodzi, żeby zapalało się razem z podsufitką... włączysz oświetlenie na podsufitce to i włącza się pod nogami.
Brt - Sro Wrz 09, 2009 20:26
Krzysi3k5 napisał/a: | Ale tu chodzi, żeby zapalało się razem z podsufitką... włączysz oświetlenie na podsufitce to i włącza się pod nogami. |
Dokładnie
staf napisał/a: | Otwierasz drzwi i pali się (w drzwiach) czerwone światekło raczej w celu informującym o otwartych drzwiach. |
rozumiem ... w Ra sie nie spotkałem, ale wykonanie czegoś takiego nie powinno być trudne .... kwestia znalezienia jakiegoś światełka, umocowania i pociągnięcia przewodów.. "-" do krańcówki w drzwiach a "+" do jakiegoś stałego "+" Szczegóły to już wyjdą po rozebraniu boczków itp.
Krzysi3k - Sro Wrz 09, 2009 22:17
To jak sobie poradzić z tą tapicerką na suficie?
Pływak - Sro Wrz 09, 2009 22:34
Nie wiem jak w nowszej 2setce ale u mnie trzeba zdjąć przynajmniej jedną listwę boczna (ta na słupku, słupku środkowym i tylnym u mnie jest jedna długa), odkręcasz wszystkie uchwyty nad drzwiami, panele przeciwsłoneczne (czy jak to się tam nazywa), lampkę, listwę nad tylna klapa i wszystkie plastikowe kołki podtrzymujące podsufitkę. Najlepiej ją wyciągać we 2 co by nie połamać....
kharry - Czw Wrz 10, 2009 09:31
Pływak napisał/a: | wszystkie plastikowe kołki podtrzymujące podsufitkę |
Czyli podsufitka nie jest przyklejona? Trzyma się na zaczepach jakiś?
Krzysi3k5 napisał/a: | włączysz oświetlenie na podsufitce to i włącza się pod nogami. |
Ale, żeby włączało się po tej stronie, po której otwierasz drzwi
Brt napisał/a: | "-" do krańcówki w drzwiach a "+" do jakiegoś stałego "+" |
Może ten "+" właśnie z bezpiecznika oświetlenia kabiny wziąć?
Ogólnie, to znalazłem moduł do samodzielnego zrobienia. Zapala on lampkę i ładnie gasi identycznie jak nasza lampka w podsufitce, czyli: zapala po otworzeniu pilotem, otworzeniu po prostu drzwi; gasi z efektem kina po zamknięciu drzwi, zapaleniu silnika lub zamknięciu z pilota. Już kolega wytłumaczył mi co za oznaczenia widnieją na schemacie takiego układu i jak to podłączyć. Jednak zastanawiam się czy jest sens robienia czegoś takiego, skoro można się podłączyć pod bezpieczniki światła kabinowego..
darek_wp - Czw Wrz 10, 2009 09:55
kharry - minus trzeba złapać z przewodu prowadzącego do wyłącznika w drzwiach a plus zasilania można złapać w drzwiach np z zasilania podnośnika szyby albo lusterka (jeśli jest podgrzewane) - w ostateczności skoro i tak będą przewody wewnątrz drzwi do lampki czy diod to nie przeszkadza przeciągnąć dłuższe do środka auta
Krzysi3k5 dokładnie tak jak mówi Brt - powolnym gaśnięciem lampki steruje MFU - w samej lampce jest tylko żarówka i przełącznik, który realizuje funkcje włączenia jej na stałe, wyłączenia lub podłączenia do MFU
podsufitki nie trzeba zdejmować - wystarczy zdjąć osłonę na słupku i wyjąć lampkę z podsufitki - jest na tyle miejsca, że w miarę sztywnym drutem da się przepchnąć i później przeciągnąć kabelki
staf można spokojnie zrobić taki patent - lampka + 2 kabelki: 1 podłączony do zasilania a drugi do przełącznika drzwi (masa) - po otwarciu drzwi cały czas świeci - po zamknięciu gaśnie
Krzysi3k - Czw Wrz 10, 2009 10:01
Ale mi i Bartkowi chodzi o to, żeby światełka zapalały się razem z podsufitką, a tak jak Ty mówisz zapalałaby się oddzielnie. Poza tym ja bym umieścił pod siedzeniem przednim tak, żeby oświetlało przód i tył
Pływak - Czw Wrz 10, 2009 10:39
kharry napisał/a: |
|
Nie, nie jest przyklejona, trzyma się na tych elementach, które wymieniłem w poście wyżej
kharry - Czw Wrz 10, 2009 13:06
darek_wp napisał/a: | zdjąć osłonę na słupku |
o który slupek chodzi? lewy przy lusterku?
darek_wp napisał/a: | po otwarciu drzwi cały czas świeci - po zamknięciu gaśnie |
ale nie bedzie gasnąć z efektem kinowym, jeśli nie damy modułu, o ktorym pisalem wczesniej, nie?
[ Dodano: Czw Wrz 10, 2009 14:07 ]
Pływak napisał/a: | kharry napisał/a: |
|
Nie, nie jest przyklejona, trzyma się na tych elementach, które wymieniłem w poście wyżej |
dzieki wielkie
darek_wp - Czw Wrz 10, 2009 21:56
słupek nie ma kluczowego znaczenia - do wyboru na którą strone chcesz wyciągnąć kabelki od lampki - czy kierowcy czy pasażera (jak komu wygodnie do dalszej zabawy z kabelkologią)
kharry - Pią Wrz 11, 2009 09:04
No to coś czuję, że dzisiaj ułożę sobie plan działania i zrobie liste zakupów.
Wczoraj widziałem jakąś Alfe z oświetleniem na drzwiach. Były dwie lampki: biała i pomarańczowa - pewnie ma oświetlać i przy okazji sygnalizować otwarte drzwi. Jednak mi się wydaję, że dobrze byłoby zrobić tą białą na dolnej (poziomej) części boczka, gdzieś w 3/4 odległości od zawiasów, tak żeby oświetlała dolną część przy aucie.
faecd - Sob Wrz 12, 2009 12:35
Chlopaki ale ględzicie i nic konkretnego nie mowicie
1. By jakiekolwiek podswietlenie czy nog czy bagaznika czy popielniczki czy czego tam chcecie moblo pracowac tak samo jak lampka podsufitki musza byc przewody poprowadzone od tej lampki po dachu slupki itd.
Dalej Co do sciemniania to jak otworzysz auto to sie odrazu zapala lampka, jak zamkniesz drzwi to sie sciemnia. Bynajmniej tak jest w R400 i mysle, ze w 200,25,45. Jak ktos ma inaczej niech sie bawi w modul sciemniajacy. Fabryczny jest o tyle lepszy, ze gdy swiatlo sie pali i przekrecicsz kluczyk do pozycji I to od razu lampka przygasa. Madre rozwiazanie, modul tego by nie zrobil.
2. Oswietlenie w alfie jest w wielu innych autach tez, mnie jednakzaintrygowalo swiatelko oswitlajace to co mamy pod nogami przy wysiadaniu umijescowione w lusterku! W jakims fordzie to widzialem. Juz kombinowalem czy nie wyjac luster z lusterek i pobawic sie dodatkowa instalacja elektryczna i jakies sensowne lampki tam umiescic...Mozna tez w boczku to zrobic jak te alfy maja, a rowniez w dolnej czesci drzwi przewiercic blache i tam umiescic swiatlo oswietlajace jezdnie:)
POzdrawiam
kharry - Sob Wrz 12, 2009 14:30
faecd napisał/a: | modul tego by nie zrobil |
a właśnie, że tak
http://www.megaupload.com/?d=JDGPBLUZ - to jest ten układ, który znalazlem na internecie. Ma podobno działać tak jak seryjny.
faecd - Sob Wrz 12, 2009 14:39
kharry, w 25 nie masz czegos takiego seryjnie?
kharry - Sob Wrz 12, 2009 14:44
faecd napisał/a: | kharry, w 25 nie masz czegos takiego seryjnie? |
Nie no, oczywiście, że mam
Tylko wczesniej nie wiedziałem, że można pociągnąć z lampki kabiny bez problemu i kombinowałem co tu zrobić, żeby swoje własne oświetlenie tak zrobić
Deamian - Sob Wrz 12, 2009 14:45
Znalazłem temat w którym kolega emil123 pytał się o podświetlenie na dywaniki.
http://forum.roverki.eu/v...ht=%B6ciemniacz
Może zgłosi się i opisze jak to u niego działa i jak to zrobił
|
|