Zobacz temat - [220SD '97] - KLIMATYZACJA (schemat elektryki)

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [220SD '97] - KLIMATYZACJA (schemat elektryki)

FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 14:33
Temat postu: [220SD '97] - KLIMATYZACJA (schemat elektryki)
potrzebny schemat elektryki podlaczenia klimatyzacji dla Rover 200...

moj elektryk nie ma pojecia dlaczego do sprezarki klimatyzacji nie dochodzi prąd ...brak mu pomyslów na rozwiazanie problemu...

sprezarka i cala klima jest sprawna poza opisanym powyzej mankamentem ...

czy opcja podlaczenia sprezarki ''na krótko'' cokolwiek to znaczy wedle elektryka ..moze wejsc w rachube ..??..z braku pomyslów zaproponowal mi owe rozwiazanie ...

UPRZEDZAJAC...

1. pewnie taki schemat znajde w RAVE ...tyle ze nie wiem od czego zaczac szukac...poza tym elektryk musialby miec go po polsku ... :mad:

Brt - Wto Wrz 15, 2009 14:48

zazwyczaj problemem jest czujnik temperatury oleju (nad filtrem oleju skierowany w stronę koła prawego przedniego) zakładam, że bezpieczniki są ok (zarówno te pod maską jak i w komorze silnika). Niestety innego schematu niż w rave raczej nei znajdziesz raczej. :roll:
FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 14:56

Brt napisał/a:
zazwyczaj problemem jest czujnik temperatury oleju

jakiego oleju ..??? bo nie kumam za bardzo ...oleju sprezarki czy oleju silnika ..???

darek_wp - Wto Wrz 15, 2009 21:21

a jakie znaczenie ma czy schemat po angielsku czy po polsku - tam są kabelki i ich kolory - żadne cuda
Brt - Wto Wrz 15, 2009 21:27

oleju silnika :ok: (przynajmniej w SDi takowy istnieje i sprawia kłopoty ;) )

darek_wp napisał/a:
a co do schematu to jakie znaczenie ma czy po angielsku czy po polsku - tam są kabelki i ich kolory - żadne cuda

dokładnie ;)

FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 21:50

Brt napisał/a:
oleju silnika :ok: (przynajmniej w SDi takowy istnieje i sprawia kłopoty ;) )

no u mnie jest tez jakis czujnik w tym miejscu co opisujesz....tylko ze zachodzi pytanie:
.... jak sie ma czujnik oleju silnika do niezalaczajacej sie sprezarki klimy..??..

innymi słowy mechanik-elektryk pyta sie mnie ...co ma czujnik oleju silnika do braku pradu sprezarki klimy..??

aha...ale jakby byl walniety ten czujnik to czy czasami jakas kontrolka nie powinna sie zapalic ..?? :roll:

Brt - Wto Wrz 15, 2009 21:55

czujnik TEMPERATURY oleju ... jak olej jest za gorący to wyłączana jest klimatyzacja :ok: ... W normalnych warunkach powinien być zwarty po prostu i przepuszczać prąd na sprężarkę ... łatwo go sprawdzić np. omomierzem.

PS. od dwóch lat mam zrobione obejście tego czujnika i działa ;)

FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 22:03

Brt napisał/a:
czujnik TEMPERATURY oleju ... jak olej jest za gorący to wyłączana jest klimatyzacja :ok: ...

Brt cenie Twa pomoc i Twe uwagi... ale WYBACZ ...ja nadal nie rozumiem co ma olej silnika do sprezarki klimy..??? czy sprezarka ta chlodzi ten olej czy jak ..??
nie ..nie kumam :neutral: czemu czujnik oleju wylacza/wlacza sprezarka ..??? po co to tak zrobione jest ..???

....................

a czy w przypadku walnietego czujnika oleju nie zasygnalizuje mi go jakas kontrolka ..???

Cytat:
W normalnych warunkach powinien być zwarty po prostu i przepuszczać prąd na sprężarkę ... łatwo go sprawdzić np. omomierzem.

czyli co dokladnie te mechaniki powinni zrobic..?? pytam zeby wiedziec czy dobrze to zrobili..

Brt - Wto Wrz 15, 2009 22:12

FSEbola napisał/a:
czemu czujnik oleju wylacza/wlacza sprezarka ..??? po co to tak zrobione jest ..???

żeby nie przegrzać silnika zapewne ... moim zdaniem w naszych dieslach jest on niepotrzebny, bo tem silnik ciężko przegrzać. Zresztą ... nieważne po co ten czujnik jest ... sprawdź tylko czy przez niego przełazi prąd ;) czyli znajdujesz kostke od tego czujnika (2 piny), rozpinasz ową kostkę, następnie podpinasz omomierz do tej kostki (od strony czujnika) i omomierz powinien wskazać "brak" oporu (wielkości rzędu 1 - 2 omy). Każdy, nawet niekumaty elektryk, będzie wiedział jak go sprawdzić ;)

FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 22:17

a jak mniej badz bardziej fachowo ominac ten czujnik ..??? wypiac wtyczkie i zewrzec ..??
Brt - Wto Wrz 15, 2009 22:21

dokładnie ;) zewrzeć od strony instalacji auta ofkors ;)
FSEbola - Wto Wrz 15, 2009 22:23

Brt napisał/a:

tymczasem dzieki Brt :ok: :ok: ..mam nadzieje ze to pomoze :grin: :grin: poinformuje jutro czy dalo rade tak jak mowisz...

nie bede im-mechanikom tlumaczyl czemu czujnik oleju ma wplyw na prad w sprezarce....powiem zeby zwrali wtyczkie i zobaczymy co bedzie sie dziac ..dzieki

BetJar - Wto Wrz 15, 2009 23:12

Proszę schemacik:
FSEbola - Sro Wrz 16, 2009 21:42

Brt napisał/a:

Brt jestes GENIALNY ...!!!...elektrykowi szczeka opadla ze zdumienia.... i nadal nie ma pojecia co ma czujnik oleju do sprezarki klimy , zreszta tak jak i ja :grin:

Brt - Sro Wrz 16, 2009 21:57

ee po prostu sam to przerabiałem ;) i nie tylko ja ;) .... dobrze, ze działa :)
FSEbola - Czw Wrz 17, 2009 14:10

Brt napisał/a:
ee .... dobrze, ze działa :)

działa ...działa ...
powiedz mi jeszcze, czy znasz namiary na czujnik ... jakies nr , producent.?? zebym mogl sobie go zakupic...

Spider1801 - Pon Sty 18, 2010 20:52

Brt, Hej słuchaj mam pytanko nie mogę znaleźć tego czujnika temperatury oleju
Mój roverek jest z 95 czujnik ciśnienia oleju mam z przodu i moje pytanie czy w tym roczniku takowy czujnik występuje

Brt - Pon Sty 18, 2010 21:00

Spider1801, niestety nei mam pojęcia ... tak dobrze poszczególnych wersji nie znam ... opieram się na tym co jest w moim R .... zawsze mozesz poszperacw RAVE ... jak jest zmiana, to na bank tam to znajedziesz ... mozesz też ściagnać EPC i tam po wpisaniu numeru VIN są wyszczególnione cześci tylko z Twojego auta.
FSEbola - Pon Sty 18, 2010 21:15

a w naszych ROVER'kach '95-'00 mamy cos takiego jak czujnik temperatury oleju ..??
Spider1801 - Pon Sty 18, 2010 22:22

Dzięki bardzo zobaczę co się da zrobić
Remigiusz - Pon Sty 18, 2010 22:26

a jaka ty masz klime? orig z srebrnymi rurakami, cyz Diavia z gumowymi czarnymi rurakmi?

Do Diavia mam schematy :wink:

Spider1801 - Wto Sty 19, 2010 07:13

Z czarnymi wężami na dole tak
sTERYD - Wto Sty 19, 2010 08:15

o oryginalnej klimatyzacji schematy są w RAVE :cool:
Spider1801 - Wto Sty 19, 2010 08:51

Prawdopodobnie mam dokładaną klimatyzację bo przekaźniki znajdują się obok skrzynki bezpieczników a poza tym nie mam żadnego czujnika temperatury oleju nawet w katalogu części
Brt - Wto Sty 19, 2010 09:34

ten czujnik był tylko w egzemplarzach z orginalną klimą, więc go nei masz w takim razie :ok:
ciemny - Sob Sty 23, 2010 15:43

witajcie rozbierałem ostatnio konsole i odpiąłem kable od włącznika klimatyzacji nie zapamietowujac ich kolejności i klima przestała poruszam się Roverem 220 td
staf - Sob Sty 23, 2010 15:47

ciemny, Załóż nowy temat, nie rób bałaganu :/
ciemny - Nie Sty 24, 2010 13:49

proszę pomóżcie mi z tą klimą potrzebuje kolejnośc kabli do włącznika klimy. rover 220
sTERYD - Nie Sty 24, 2010 21:03

ciemny, ściągnij sobie RAVE, tam są rozpiski wszystkich wtyczek w Twoim aucie poza tym to już było, więc szukanie nie boli :cool:
Freedy - Pią Cze 20, 2014 14:34

Zapytam tutaj, żeby nie robić nowego tematu.
Mój Roverek to R200 2.0SDi 105KM 77kw rok 2000, klima oryginalna.

W środę odebrałem auto od mechanika, który nabijał mi klime itd.
niestety na koniec raczył mi tylko powiedzieć, że z jego strony wszystko jest zrobione... nabite, odgrzybione i posprawdzane, obroty się podnoszą, ale nie wie dlaczego do sprężarki nie dochodzi napięcie/prąd, wysłał mnie do elektryka.

No to dobra, pojechałem dzisiaj w piątek, bo wczoraj nikt nie robił do zacnego pana sprawdził czujnik temp. oleju bo mu kazałem tak jak wcześniej w tym temacie wyczytałem i tego całego plusa (+) i stwierdził iż jest tylko 5V zamiast 12V.
Nie miał się czego doczepić to mi kazał wymienić moduł klimatyzacji, który jak zobaczyłem po wyjęciu go był klejony, pytanie czy jest sens go wymieniać skoro auto bez niego nie zapala a z nim tak?
Wie ktoś o co chodzi, co ewentualnie może być przyczyną nie włączającej się sprężarki, czyżby pokopana instalacja etc.?

sTERYD - Pią Cze 20, 2014 17:00

bez modułu klimatyzacji auto powinno normalnie palić. Czy to aby moduł od klimy odłączasz?
Freedy - Pią Cze 20, 2014 17:36

Odłączyłem takie cuś:
--Moduł klimy klik link--
Co nie zmienia faktu, że mam dwa takie w aucie. Ale mowa jest o tym który jest jak mam maskę przed sobą to po prawej stronie, obok filtra powietrze/akumulatora.
Wywnioskowałem, szukając tego na allegro, że jeden jest od klimy ten po prawej a drugi od wentylatorów, ten po lewej u góry.

sTERYD - Pią Cze 20, 2014 18:12

od wentylatorów=od klimy. Drugi to jest przekaźnik główny silnika.
Freedy - Pią Cze 20, 2014 18:14

No dobra, no jak się to ma do czego ? Bo oprócz ustalenia co wypiąłem z auta nic nie wynikło.
sTERYD - Pią Cze 20, 2014 19:12

to , że sprawdzasz nie ten moduł. pożycz od kogoś, kto ma sprawny i podmień, albo rozbierz ten co masz i go wyczyść.
Freedy - Sob Cze 21, 2014 11:34

STERYD masz rację.

Moduł od klimatyzacji mam w takim razie chyba w porządku, bo sprawdzał napięcie i powiedział, że jest ok, a tak przy okazji to jak te 10 dziabągów wcisnąć, bo próbowałem i trudno sobie poradzić, żeby rozebrać ten moduł klimy? Czy dać sobie spokój z modułem klimy ?.

A idiota kazał mi wymienić ten moduł od silnika, dlatego jak go wypiąłem to auto nie odpalało. Bo się facet chyba nie zna za dobrze...

Co w takim razie można obstawiać, że jest uwalone ? Bo tą kostkę od czujnika temp. oleju sprawdzał i powiedział, że jest ok bo jakieś napięcie jest...

sTERYD - Sob Cze 21, 2014 12:11

to, że jest napięcie w kostce to nic nie znaczy. Sprawdź, czy jest przejście przez czujnik, albo zewrzyj piny w podłączonej do niego kostce i wtedy sprawdź, czy klima zaskoczy.
Freedy - Sob Cze 21, 2014 12:18

Mówisz, żeby tą kostkę wyrzucić (wyciąć?) i w miejscu niej zewrzeć te kabelki ? czy zewrzeć je przed czujnikiem ?
sTERYD - Sob Cze 21, 2014 12:21

odepnij kostkę z czujnika i wsadź w nią spinacz do papieru zamiast czujnika.
Freedy - Sob Cze 21, 2014 13:33

Zrobiłem mostek na tej kostce z 2pin na 1 pin, przy rozłączonej kostce i sprężarka się teraz włącza i chłodzi.

ZDJĘCIE JAK JA TO ZROBIŁEM

Pytanie 1. Czy można tak jeździć bez obaw, że sprężarkę etc. coś trafi, bo z tego co pamiętam to ten czujnik ma ją wyłączyć przy wysokiej temp. oleju?
Którą ciężko osiągnąć w tych 2.0SDi, bo chyba przy 106*C czujnik wyłącza sprężarkę ?
2. Czy jest sens wymieniać ten czujnik temp. oleju i czy on się konkretnie tak nazywa (ewentualnie jakie ma numery?) czy może jednak jest to czujnik klimatyzacji jak twierdzi mój ojciec ?
3.Czy sprężarce nic się nie stanie jeśli np. będzie używana przez 2h jazdy ? Czy może dać jej sobie odpocząć co jakiś czas na 2/3minuty ?

sTERYD - Sob Cze 21, 2014 16:48

https://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=27257
https://www.google.com/ur...OjnKc6zUDpzkJ7Q
https://www.google.com/ur...9AxuOl_z9mIw18w
itp.

Brt - Nie Cze 22, 2014 17:09

w skrócie 3xZ ... zewrzeć czujnik, zapić, zapomnieć ;)
mooker - Wto Cze 24, 2014 17:06

Mam podobny problem w moim ZR. Dziś nabiłem klimę, nie odpaliła. Posprawdzałęm bezpieczniki. Znalazłem czujnik, zwarłem 2 przewody i dalej nic. Nie słychać przekaźników. Czy możliwe że padł czujnik oznaczony numerem 2? czy może przewody od czujnika temp zerwały się gdzieś wcześniej?

schemat rave:

Brt - Wto Cze 24, 2014 21:12

hmm ten czukjnik nr 2 raczej rzaaaadko zdycha ... to jest zabezpieczenie przed zamarznięciem parownika. MOżesz spróbować na wyjąć przekaźnik 3 (od sprzegła klimy) i na krótko go połaczyć ( ale styki robocze !! !! bo jak zewrzesz sterowanie to poleci bezpiecznik lub coś więcej ) Jeśli ruszy, to wiadomo, ze problem jest gdzieś w układzie sterowania, jeśli nie ruszy, to problem może byc w samym sprzęgiełku klimy. Generalnie trzeba kolejno eliminować poszczególne elementy ... to jedyna metoda :ok:
mooker - Pią Cze 27, 2014 18:14

Na szczęście sprężarkę można wyeliminować, reaguje na zwarcie pinów przekaźnika. Chyba najbardziej prawdopodobną wersją jest to że przewody od czujnika temperatury gubią sygnał gdzieś po drodze. Czy jeśli odnajdę je na schemacie (gdzieś mi przemknęło przed oczami w rave) to mogę zewrzeć je zaraz przed wejściem przy kostce? :)

[ Dodano: Pią Cze 27, 2014 19:14 ]
Sprawdziałem na kostce przy samym komputerze, piny odpowiadające za czujnik temperatury (6 i 32) sa zwarte cały czas i sygnał dochodzi.
Czy na pinach odpowiadających czujnikowi nr2 (37 i 47) też powinno być przejscie w normalnych warunkach? bo u mnie brak...