|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Automatyczne domykanie szyb?
Evil3k - Czw Wrz 17, 2009 18:13 Temat postu: [R214i] Automatyczne domykanie szyb? Witam.
Mam pytanie odnośnie automatycznego domykania szyb w Roverku 214i,
mianowicie czy jest to w ogóle możliwe i czy takie na przykład moduły jak poniżej będą w razie czego pasowały:
Allegro Aukcja nr 1
Allegro Aukcja nr 2
Czy montaż generalnie jest trudny, czy poradzi sobie z tym pierwszy lepszy elektryk?!
zouza - Czw Wrz 17, 2009 18:16
Mozliwe... było milion razy na forum wystarczy poszukać
Evil3k - Czw Wrz 17, 2009 18:22
Ok.. wiem, że było ale nigdzie nie widziałem, żeby ktoś pytał konkretnie o model 214i.. w zasadzie to chciałbym się dowiedzieć czy takie moduły jak w linkach powyżej mogę spokojnie zakupić?
zouza - Czw Wrz 17, 2009 18:23
A co za różnica czy 214i czy 214si czy 25 czy vi itd. Po prostu nie chce ci się szukać Mi się tez nie chce, zwłaszcza za kogoś
Jakie moduły tez można poczytać
Evil3k - Czw Wrz 17, 2009 18:34
Ok dzięki wielkie Ci za pomoc Twoje rady na pewno będą pomocne.. Ok czyli w sobotę jadę kupić jeden z tych modułów, jak nie będzie pasować... to będzie na Ciebie heh..
Krzysi3k - Czw Wrz 17, 2009 18:41
Nie wiem co ma nie pasować
Jeśli masz centralny i el. szyby to jak ma nie pasować?
Evil3k - Czw Wrz 17, 2009 18:45
Jejku jejku o nic już nie można zapytać.. w takim razie z Waszych postów wynika, że będzie pasować i w ogólę zadaję głupie pytania.. tak serio, to dzięki za pomoc.
Krzysi3k - Czw Wrz 17, 2009 19:34
Spokojnie
Nikt się nie czepia
darek_wp - Czw Wrz 17, 2009 21:30
Evil3k napisał/a: | Jejku jejku o nic już nie można zapytać.. w takim razie z Waszych postów wynika, że będzie pasować i w ogólę zadaję głupie pytania.. tak serio, to dzięki za pomoc. |
nie ma sie co denerwować i nie ma głupich pytań (co najwyżej głupie odpowiedzi)
a co do tematu - w każdym samochodzie gdzie jest centralny i elektryczne szyby można założyć domykanie szyb
kwestia do wyboru to 2 czy 4 szyby i jak się mają zamykać - po kolei (polecane ze wzgl na mniejsze obciążanie akku) czy wszystkie razem (szybciej ale można w czasie chłodów nie odpalić przy starszym akumulatorze)
oba moduły będą działać a średnio zaawansowany elektryk powinien dać sobie radę z montażem
pozdr
darek
Krzysi3k - Czw Wrz 17, 2009 22:27
darek_wp napisał/a: | (szybciej ale można w czasie chłodów nie odpalić |
Nie wiem jak Ty, ale ja nie jeżdżę z otwartymi szybami w zimne dni
benola - Czw Wrz 17, 2009 23:21
Z własnego doświadczenia wiem,że te moduły nie zadziałały w moim przypadku i sprzedający zgodził się na zwrot.Szyby w samochodzie muszą być zamykane z opcja zamykania impulsem,to znaczy,że podczas zamykania szyby powinniśmy nacisnąć przycisk zamykania i szyba sama idzie do góry bez potrzeby trzymania przycisku.Nie wiem jak jest w przypadku R214.Pozdrawiam i powodzenia życzę.
sTERYD - Pią Wrz 18, 2009 00:43
po prostu potrzebny Ci jest inny moduł domykający.
taki dla szyb działających w trybie auto jest faktycznie najprostszy, ale są też takie, które podają stale sygnał, aż pojawi się wzrost obciążenia na silniku.
benola - Pią Wrz 18, 2009 07:38
Nie wiem jaki jest potrzebny w R214, dlatego podaję swój przypadek i na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie.
darek_wp - Pią Wrz 18, 2009 07:52
Krzysi3k5 napisał/a: | Nie wiem jak Ty, ale ja nie jeżdżę z otwartymi szybami w zimne dni |
ale jak po zamknięciu szyb w ciepły dzień ze słabym akku przyjdzie chłodna noc to rano można się zdziwić
benola w pierwszej z aukcji wrzuconych na początku postu jest opisane że moduł sterowany jest impulsem masy lub +12V (nie stałym zasilaniem)
Evil3k domniemywać należy, że tak jest ale można zapytać sprzedawcy czy na pewno - jeśli tak to ok i moduł nadaje się do R-ków
Evil3k - Pią Wrz 18, 2009 08:01
Zakupiłem już wczoraj ten moduł z Aukcji nr 2 i mam nadzieję, że będzie pasować w sobotę jadę go odebrać, a w przyszłym tygodniu do elektryka montować Później dam wam znać jak poszło i czy się w ogóle udało.. chociaż mam mieszane uczucia..
darek_wp - Pią Wrz 18, 2009 09:02
wg opisu też jest oznaczenie "impuls" więc teoretycznie powinno być
Brt - Pią Wrz 18, 2009 09:40
darek_wp napisał/a: | ale jak po zamknięciu szyb w ciepły dzień ze słabym akku przyjdzie chłodna noc to rano można się zdziwić |
jedno domkniecie szyb nie załatwi aku a jeśli tak to znak, że aku jest do wymiany
darek_wp - Pią Wrz 18, 2009 09:43
Brt napisał/a: | jedno domkniecie szyb nie załatwi aku a jeśli tak to znak, że aku jest do wymiany |
i mamy 2 w 1 satysfakcję z domykania i tester aku
Evil3k - Pią Wrz 25, 2009 17:07
Moduł został wczoraj założony przez elektryka, koszt 70zł. działa elegancko i bez problemowo.. Elektryk podczas montowania nie miał żadnych kłopotów. Ogólnie fajny bajer
|
|