|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Bezpieczenstwo w naszych Roverkach
pajda - Nie Wrz 27, 2009 10:30 Temat postu: Bezpieczenstwo w naszych Roverkach dzisiaj wpadłem na pomysł, ażeby poszukać trochę informacji na temat mojego samochodu MG ZTT (R75) oczywiscie zaczalem od NCAP
Zrobiłem małe zestawienie:
R75
http://www.euroncap.com/t...75_2001/91.aspx
R25
http://www.euroncap.com/t...25_2001/99.aspx
R600
http://www.euroncap.com/t...600_1997/1.aspx
R100
http://www.euroncap.com/t...00_1997/11.aspx
mozna obejrzec dokladne zdjecia jak i filmy z crash testow...
Szczerze R100-śmierć na drodze, spojrzcie na obrazki ilustrujące ochrone kierowcy
R600- dosc slabo...co mnie wrecz zdzwilo. Widac, ze duzy nie oznacza bezpieczny
R25-Srednio zadowalacjacy wynik
R75- mozna powiedziec dobrze 4*, a jezeli bylby poduszki boczne w standardzie byloby 5*
PopaY - Nie Wrz 27, 2009 11:04
A gdzie R45?
pajda - Nie Wrz 27, 2009 11:34
PopaY, niestety nie ma go w rozstawieniu na stronie NCAP, czyli testy nie byly przeprowadzone
PopaY - Nie Wrz 27, 2009 11:42
Te testy są nieadekwatne do rzeczywistości. Brany pod uwagę jest tylko jeden model wyposażeniowy przy każdym aucie. Np. R600 sprawdzane tylko z jedną poduszką itd. Ja bym tego na serio nie brał...
Yog-Sothoth - Nie Wrz 27, 2009 11:44
Niestety 800 też brakuje.. teraz to ciekaw jestem jakie wyniki będzie miał Roewe w Europie.
sarkunx - Pon Wrz 28, 2009 14:05
pajda napisał/a: | Te testy są nieadekwatne do rzeczywistości. Brany pod uwagę jest tylko jeden model wyposażeniowy przy każdym aucie. Np. R600 sprawdzane tylko z jedną poduszką itd. Ja bym tego na serio nie brał... |
I oceniane na tej podstawie - nie ma nic o pasażerze (rany, jak to się pisze? )
Rover 600 nie należy do bezpiecznych samochodów - ale oglądałem inne testy podobnych aut z tamtego okresu (mondeo, bmw) i wypadały bardzo podobnie... jak się chce bezpiecznie, to trzeba nowsze i tyle.
emes - Pon Wrz 28, 2009 14:33
PopaY napisał/a: | Te testy są nieadekwatne do rzeczywistości. Brany pod uwagę jest tylko jeden model wyposażeniowy przy każdym aucie |
Ale czy fakt, że do testów został wzięty tylko jeden wariant wyposażenia sprawia, że te testy są od razu nieadekwatne do rzeczywistości? Jeżeli tak, oznaczałoby to, że w rzeczywistości wszystkie auta (z przetestowanych modeli) jeżdżące po drogach mają lepsze wyposażenie (chodzi o wyposażenie związane z bezpieczeństwem).
Pewnie, że przetestowane mogłyby być też pozostałe wersje wyposażenia. Mielibyśmy wtedy kompletny przekrój. Ale z drugiej strony, mając do dyspozycji wyniki tylko "wariantu pesymistycznego" (w którym mamy do dyspozycji tylko 1 poduszkę), możemy domniemać, że z drugą poduszką może być tylko lepiej
sarkunx napisał/a: | nie ma nic o pasażerze |
Np. nie ma nic na temat (bezpieczeństwa) pasażera
Perez - Pon Wrz 28, 2009 15:09
sarkunx, PopaY, ja przy 20 wpadlem na plame oleju i udezylem w sciane. W momencie udezenia pomyslalem k...wa bedzie zderzak do malowania. Potem wysiadlem z auta, a tu SZOK: maska blotnik zderzak, lampa, pas przedni, jednym slowem masakra. Poza tym 600 ma ta wade, ze ludziki siedzace z przodu kolanami wpadaja w deche
PopaY - Pon Wrz 28, 2009 15:36
Perez, nie było mi dane brać udziału w wypadku jadąc R600 i mam nadzieję, że nigdy się nie dowiem jak to jest w rzeczywistości
Perez - Pon Wrz 28, 2009 18:22
Nie zycze
Yog-Sothoth - Pon Wrz 28, 2009 22:11
A wiadomo coś o serii 800, jak tu z bezpieczeństwem?
Marcinus - Wto Wrz 29, 2009 06:56
jak dla mnie to testy Eur - NCAP to jedna wielka ściema... Kilku gości wpadło na pomysł, żeby potrzaskać trochę samochodów o betonowy klac i jeszcze im za to płacągrubą kasę... Obecnie wszyscy producenci robią zamochody tak, żeby dostawały jak najwięcej gwiazdek w teście. Weźmy np Citroena C5 (roczniki od 2008) cokolwiek źle zrobisz od razy pika, wysje i się wytrzymać nie da. Podjeżdżając pod dom odpinam pas, żeby szybciej wyskoczyć i otworzyć barmę. Natychmiast włącza się dzwonek i zmusza mnie do ponownego zapięcia pasa. Tak podsumowująć możę i nowe samochody są bezpieczne, ale przyjemniej jeździ mi się moim R niż jakimkolwiek nowym samochodem.
|
|