|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Zimo witamy
luki_pj - Sro Paź 14, 2009 07:19 Temat postu: Zimo witamy Jak znieśliście pierwsze objawy zimy?
U mnie dziś w Krakowie od rana śnieg z deszczem pada, zimno, mokro, brudno
A jak u was?
sobrus - Sro Paź 14, 2009 07:31
W lublinie masakra. Zasypany. 80-90% samochodów zostało na parkingach.
Wczoraj wieczorem na szybko przekładaliśmy opony u Taty na GoodYear Ultragrip 7+.
Dziś spisały sie niesamowicie, nawet ABS i kontrola trakcji nie były potrzebne. Dało sie jechać 50 tam gdzie na letnich wlekli sie 10km/h
Polecam, bardzo dobre oponki, nie udało się ich "uśliznąć".
Ale na Lipowej widziałem straszne sceny, np ktoś próbował wjechać i utknął w połowie. Zsunąć sie kilkadziesiąt metrów potem to nic przyjemnego.
Ja w Roverku mam nowe Vector4Seasons, ale dziś nie testowałem.
walkie - Sro Paź 14, 2009 07:41
luki_pj, jak chcę jechać do Krakowa na weekend, to wymieniać opony?
PopaY - Sro Paź 14, 2009 07:45
Ja zimówki mam od tygodnia więc się nie martwię pogodą. walkie, rozumiem, że Twoje pytanie jest czysto retoryczne Przypominam tylko, że opony zimowe powinno się zakładać przy temperaturach od 7 stopni w dół, a mamy 0
PS. Radom zasypany, całkowite zaskoczenie.
Papaa2 - Sro Paź 14, 2009 07:54
a w szczeinie tylko pada ale deszcz na snieg to sobie poczekam
michone - Sro Paź 14, 2009 08:16
legnica tylko wichry... brrr
witgut - Sro Paź 14, 2009 08:20
Szczytno- właśnie przywiało śnieg, a wieje okrutnie
Bidi - Sro Paź 14, 2009 08:24
okolice lublina
PopaY - Sro Paź 14, 2009 08:25
Paul - Sro Paź 14, 2009 08:27
Leszno - Pada trochę deszcz, ale wieje, jakby się conajmniej I sekretarz PZPR powiesił
leszczu - Sro Paź 14, 2009 09:07
u mnie w białym to śnieg z deszczem napierdziela
bundylp - Sro Paź 14, 2009 09:13
Masakra Okolice Lublina
luki_pj - Sro Paź 14, 2009 09:21
walkie napisał/a: | luki_pj, jak chcę jechać do Krakowa na weekend, to wymieniać opony? |
Myślę że warto zmienić opony na zimowe.
Ja właśnie sam przymierzam się do wymiany w tygodniu, bo w weekend to uczelnia zajmuje mi całe dnie.
Odezwij się na priv dzień przed wyjazdem to powiem Ci dokładniej jak sytuacja się prezentuje w Krakowie.
A tak na teraz wygląda pogoda u mnie.
dobryziom - Sro Paź 14, 2009 09:25
u nas od rana deszcz ze śniegiem a obecnie śnieg będzie grany bałwan:p
MaReK - Sro Paź 14, 2009 09:27
We warszawie od 7:40 wali sniezek z deszczem, ale utrzymuje sie jednak na samochodach.
Temperatura jest 0.00* C, mimo to widac zime na ulicach
Sypie elegancko, ale ulice w miare rozjezdzone. Mnie sie udalo przejechac
na letnich nankangach i tez ani razu ABS sie nie zalaczyl, a przy ruszaniu nie zrywal zbytnio przyczepnosci. Udalo mi sie kawalek przejechac ok. 80-90km/h i zatrzymalem sie tam gdzie chcialem
Najbardziej wkurzylem sie jak zamawialem mc-donalda Bo mi snieg napadal do srodka, jak skladalem zamowienie
Pozdrawiam,
Brt - Sro Paź 14, 2009 09:33
Te 7 stopni to sobie marketingowcy wymyślili .... ja bym popatrzył po prostu na prognozy pogody i jeśli bedzie sie lipa wodno-śniegowa zapowoadała to zmienił na zimówki, ale jeśli ma być tylko zimno ale sucho to nie ruszał
dobryziom - Sro Paź 14, 2009 09:44
MaReK napisał/a: |
Najbardziej wkurzylem sie jak zamawialem mc-donalda Bo mi snieg napadal do srodka, jak skladalem zamowienie
|
śniadanie w MC nie żartuj
MaReK - Sro Paź 14, 2009 09:55
dobryziom napisał/a: | śniadanie w MC nie żartuj |
Nie mam czasu na sniadanie w domu, wiec korzystam z uslug jedynej czynnej o tej porze restauracji w mojej okolicy Zostawiam 12zl i jestem nazarty nie na zarty
dobryziom - Sro Paź 14, 2009 10:12
I'm love it la la la
xROnx - Sro Paź 14, 2009 10:18
w ZG nic nie pada i wg prognoz pani pogodynki padać nie będzie. Co innego deszcz
luki_pj - Sro Paź 14, 2009 10:19
Za niecałą godzinę krajobraz przeistoczył się w taki o to piękny, biały obraz.
Teraz pada czysty śnieg, i przybywa pokrywy z puchu.
walkie - Sro Paź 14, 2009 10:24
luki_pj, czyżby nowohucka?
luki_pj - Sro Paź 14, 2009 10:28
walkie napisał/a: | luki_pj, czyżby nowohucka? |
Blisko, dokładnie to Ciepłownicza gdzie pracuję, czyli odbicie z Nowohuckiej na wysokości Selgros-a
walkie - Sro Paź 14, 2009 10:31
to nie wiele sie pomyliłam
tunka - Sro Paź 14, 2009 10:37
patrząc przez okno dzisiaj pomyślałam że chyba najwyższy czas założyć zimówki
Tak jak luki_pj pokazał na zdjęciach pogoda mniej więcej taka, u mnie jakoś trochę bardziej biało
Koniu_zory - Sro Paź 14, 2009 10:39
http://wiadomosci.wp.pl/g...47,galeria.html
zdj 18 kondolencje dla właściciela
marcin316 - Sro Paź 14, 2009 12:32
No i nie dojechałem dzisiaj do pracy... Jadąc od strony Lubartowa do Lublina stałem ponad pół godziny prawie w miejscu już kilkanaście km przed Lublinem. Jako że w tym kierunku jest dwa dosyć duże wzniesienia to pewnie jakieś samochody mające problem z ich pokonaniem zatarasowały drogę i... koniec jazdy... Zawróciłem i wracając do domu znowu napotkałem problem. O ile w drodze do pracy jadąc w okolicy lasu drzewa nachylały się jedynie nad jezdnią szurając po masce i dachu, to gdy wracałem jedno z nich leżało w poprzek drogi i trzeba było szukać objazdu.
Śledząc w ostatnim czasie prognozy pogody zaplanowałem zmianę kół właśnie na dzisiaj... gdyż przez ostatnie dni nie miałem na to czasu. W związku z powyższym rano "próbowałem jechać" jeszcze na letnich i pomimo tego, że są to bardzo zacne opony (Dunlop SP Sport 01) to każda próba naciśnięcia hamulca kończyła się włączeniem ABSu. Na szczęście autko obute w zimówki już stoi w garażu.
W okolicach Lublina właśnie przestało padać... Warstwa śniegu ma około 20-25 cm
Reddi - Sro Paź 14, 2009 14:13
w Jaworznie i ogólnie na śląsku masakra
od 8 rano pada
już się umówiłem na założenie zimówek
grembi - Sro Paź 14, 2009 14:20
W Jeleniej Górze dość m ocno wieje ale póki co bez większych szkód.
Pada deszcz ze śniegiem ale żeby nazbierało się troche białego puchu to raczej szans nie ma
Pozdrawiam
0L0 - Sro Paź 14, 2009 18:07
W Kielcach pada bez przerwy cały dzień. Jeżeli prognozy się sprawdzą to będzie też padać całą noc
Zimówki miałem mieć na wczoraj, najpóźniej dzisiaj
Warstwa śniegu na samochodzie - ponad 10cm
Mam tylko nadzieję, że do Soboty się pogoda lekko poprawi, bo jadę na wesele do Warszawy
Zukowaty - Sro Paź 14, 2009 18:24
W Poznaniu wicher dmie. Popaduje sobie na razie tylko deszcz...ale z braku czasu spóźniłem się z odstawieniem moto z parkingu na "zimowisko" i jutro czeka mnie jazda. Żeby tylko biało nie było bo mam 20km do wykulania Wczoraj chyba przez chwile sypnęło gradem ale to wszystko jak na razie.
azer - Sro Paź 14, 2009 18:30
Zukowaty, Ty chyba krótko w Poznaniu mieszkasz i nie nauczyłeś się jeszcze że my mamy ostatni zime i pierwsi z niej wychodzimy
ja nie przewiduje śniegu jeszcze długo A wczoraj to rzeczywiście przeszły dwa pięciominutowe napady gradowe. Najlepsze, że 5min przed i chwile po już świeciło słońce i nie było chmur
A tak na poważnie to ja jestem zdruzgotany tym że pierwszy objaw zimy i odrazu takie spustoszenie w rejonie Warszawy. Jakaś masakra co tam się działo z infrastrukturą
filo - Czw Paź 15, 2009 14:36
tunka napisał/a: | :hm: patrząc przez okno dzisiaj pomyślałam że chyba najwyższy czas założyć zimówki |
Ja to zrobiłem dzisiaj z racji jutrzejszego wyjazdu do Zakopanego.
Ale nie obyło się bez problemów.
Zimówki mam na osobnych stalowych felgach.
Chcąc sprawdzić ciśnienie w oponach nie mogłem odkręcić tych kapturków.
Kapturki były z aluminium które się utleniło i uniemożliwiło odkręcenie ale szlifierka kątowa je rozgrzała i dopiero wtedy ruszyły...
A takie były ładne...
Zukowaty - Czw Paź 15, 2009 20:38
Cytat: | Zukowaty, Ty chyba krótko w Poznaniu mieszkasz i nie nauczyłeś się jeszcze że my mamy ostatni zime i pierwsi z niej wychodzimy |
Zdążyłem już zauważyć że w Poznaniu zima za ładna nie jest. Chlapa i błoto. Jestem przyzwyczajony do aury w Łodzi gdzie zawsze mamy duuuuuuuuuużo śniegu jak na centralną Polskę. W każdym razie moto już odstawione ale oczywiście znowu złapał mnie grad.
Papaa2 - Czw Paź 15, 2009 20:45
azer, chyba bardziej jesienna zima jest u mnie jak spadnie snieg i sie utrzyma to mam swieto
Wojtek88 - Czw Paź 15, 2009 21:09
Pierwsze objawy śniegu - masakra, jeśli chodzi o odpalenie mojego cifa, śpieszyłem się do szkoły i pupa, kręcę, kręcę i nic
Zdjęcie poglądowe jak w miarę śnieg się rozpuszczał:
http://i109.photobucket.c...na/20091014.jpg
Dodam tylko, że po 10 minutach opadu śniegu urosła czapa 12-15 cm na samochodzie :O
0L0 - Czw Paź 15, 2009 21:31
Drugi dzień z rzędu, non stop sypie
Urwałem się wcześniej z roboty, żeby koła wreszcie zmienić.... nie pojechałem, zdechł akumulator
JA CHCĘ ZŁOTĄ POLSKĄ JESIEŃ!
emes - Czw Paź 15, 2009 22:51
0l0 napisał/a: | Drugi dzień z rzędu, non stop sypie |
Całkiem nieźle jak na połowę października.
filo - Pią Paź 16, 2009 22:02
Byłem w Zakopanem dzisiaj i tam to dopiero mają zimę.
Okolice Krupówek 0*C więc nie tak tragicznie-40 cm śniegu.
Gubałówka, -3*C, 100cm śniegu.
I kilka fotek...
[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 23:02 ]
I dość komicznie wyglądały świeże, zielone liście na białym puchu...
benola - Pią Paź 16, 2009 23:07
A to mój Landroverek w Krynicy w czwartek,oczywiście już na zimówkach.
Ciepło wszystkich pozdrawiam!
Marta - Sob Paź 17, 2009 14:42
filo, benola, jestem pod wrazeniem zdjec ! Sniegu az po pachy
A w Poznaniu deszcz, deszcz , deszcz ... Tak wiec zimy jeszcze nie odczulam
Mayson - Sro Paź 28, 2009 08:47
A na Pomorzu dopiero pierwszy przymrozek miałem... 0 śniegu, 0 zimy - oby tak dalej
|
|