Zobacz temat - [MG ZR/R 25] Soczewki...?

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [MG ZR/R 25] Soczewki...?

kaaaziuu - Pon Paź 26, 2009 12:52
Temat postu: [MG ZR/R 25] Soczewki...?
Witam. Panie i Panowie czy wedlug Was http://www.allegro.pl/ite...reflektory.html ogarną i pozadnie przerobia reflektor?? Tak zeby to mialo rece i nogi ;)
Krzysi3k - Pon Paź 26, 2009 13:12

Tak, ale to jest nielegalne...
Wkurza mnie jak ktoś się za mną ciągnie i mi xenonami źle ustawionymi daje po lusterkach, najczęściej w starych bemkach lub golfach III generacji...
Autopoziomowanie i spryskiwacze wysokociśnieniowe i będzie gitara :)

faecd - Pon Paź 26, 2009 15:11

Krzysi3k5 napisał/a:
Autopoziomowanie
mozna pominac dbajac o poprawne wypoziomowanie swiatel

Krzysi3k5 napisał/a:
spryskiwacze wysokociśnieniowe i będzie gitara
to niestety mus:)
camaro17 - Pon Paź 26, 2009 15:21

kaaaziuu, cena na allegro to 300 za szt. czyli komplet 600 zł + wysyłka lepiej pomyśl nad takim czymś jeżeli temat Cię poważnie interesuje.
http://www.allegro.pl/ite...ringi_ccfl.html koszty podobne ale masz już bi-xenon, co do montażu to banał, wystarczy rozkleić reflektor i zamontować to w miejsce org. żarówki H7. Cały patent został już ogarnięty prze angielski klub MG ZR i wygląda zacnie. Pamiętaj tylko nad zakupem gładkiego szkła do swego MG bo jeżeli będziesz miał ryflowane, a pewnie masz, to efekt będzie TRAGICZNY-NIEBEZPIECZNY dla innych.

Co do prawa, niestety musisz sobie zafundować ciśnieniowe spryski np. od Skody Octavi MkI, ja sam będę takie montował do siebie może jeszcze prze końcem roku. Zestaw jaki musisz mieć do własnego montażu to:
-spryskiwacze Skoda Octavia ok.60-80 zł
-wysoko ciśnieniowa pompka (bmw,merc,opel omega,vw) ok.50-70 zł
-dodatkowy zbiornik na płyn ok. 50 zł
-węże ogrodowe ale takie małe ok 5m
-obejmy to już grosze kosztują
-trochę kabelka elektrycznego
-jakiś przycisk w elektrycznym 4 zł

i do roboty, nie wiem jak jesteś obeznany w samodzielnym majsterkowaniu ale ja takie coś to sam robię. Aha można oczywiście podłączyć się do org. zbiornika ale przy wysoko ciśnieniowej pompce to takie 3-5 psiknięć i płynu nie MA, przy takiej pompce idzie jak mało co, dlatego robię osobiście osobny pojemnik i osobną instalacje na oddzielny przyciski.

Jak będziesz miał taki zestaw to możesz śmigać bez obaw po PL drogach i nie tylko, biorąc pod uwagę te soczewki co ci podałem do aukcji to przy montażu nie sposób źle to zamontować a co za razem źle ustawić świecenie, NIE MA TAKIEJ OPCJI no chyba że połamiesz coś.

Co do samo poziomowania to są różne zdania, ale na pewno tego nikt nie sprawdza, co do takiego systemu to nawet najnowsze samochody przy polskich drogach nie dają rady, ostatnio Mes ML z takim czymś jechał za mną i co?? I te jego reflektory skakały gorzej niż jak by tego samo poziomowania nie było.

A tak to wygląda w UK

kaaaziuu - Pon Paź 26, 2009 15:39

Wyglada bardzp przyjemnie :) camaro17, dzieki wielkie za pomoc ;) , pytam przyszlosciowo bo na te chwile troszke ustrek mam do naprawienia...ale w niedalekiej przyszlosci jak najbardziej ;)
camaro17 - Pon Paź 26, 2009 16:15

kaaaziuu, no widzisz ja już ten temat dawno , dawno temu rozgryzłem i i siebie w R400 też to będę montował, tylko na razie $$$ bark :mrgreen:
Krzysi3k - Pon Paź 26, 2009 20:09

Camaro, a na cholere bixenon jak długie są odseparowane? Żeby na raz świeciły? ;)
Tylko dodatkowe koszty...

camaro17 - Pon Paź 26, 2009 20:27

Krzysi3k5, już moja w tym głowa, aby było dobrze, a kto powiedział że takie mody maja być tanie!!
Krzysi3k - Wto Paź 27, 2009 12:50

W wersjach 200/400/600 można elegancko to zrobić, ale w np. w MG ZR nie opłaca mu się wstawiać bixenona, bo długie są w 'drugiej" lampie.
PopeY - Wto Paź 27, 2009 14:27

dokładnie długie są w drugim reflektorze wiec lipa :/

camaro a orientujesz sie gdzie mogzna do ZRka dostac gladkie szkło??

camaro17 - Wto Paź 27, 2009 16:53

PopeY, ebay :mrgreen:

Ma być takie jak na tym zdjęciu

Co do wcześniejszych odpowiedzi że nie ma sensu bi-xenon, jak widać na załączonych zdjęciach można, wystarczyć odłączyć org. drogowe, a podłączyć soczewki, nic prostszego, zresztą wszystko jest w zestawie, instrukcja i cała reszta gratów potrzebne do montażu.

No tak aby mieć inna furkę niż cała reszta na kuli ziemskiej, trzeb coś odłączyć na poczet innego, na pewno światła drogowe z soczewki są mocniejsze niż ze zwykłych żarówek halogenowych.

PopeY - Wto Paź 27, 2009 22:23

camaro podejrzewam ze ten niebieski ma zalozona normalna soczewke nie bixenonowa bo tez sa takie na aukcjach

[ Dodano: Wto Paź 27, 2009 22:23 ]
a czy czasami w zr nie ma seryjnie czystego szkła musze to sprawdzic :razz:

camaro17 - Wto Paź 27, 2009 23:24

PopeY, uwierz mi zdjęcia są wprost z tematu o przerobieniu na bi-xenony reflektorów w sposób z aukcji którą wyżej podałem jako przykład.
faecd - Sro Paź 28, 2009 01:04

camaro17, nie opowiadaj herezji po to sa dwa reflektory na stronie w zr oraz odseparowane w R400 np zeby jedno swiecilo mijania drugie dlugie. Wiec po co takie glupie mody wprowadzac. Watpie by na stacji diagnostycznej przyjeli taka wersje:)

Ja tam bym do szczescia potrzebowal wlasnie w taki sposob montowane dwie soczewki normalne na zarowke h1 i jestem w domu:D

camaro17 - Sro Paź 28, 2009 08:54

A czy ja każe komuś to montować, padło pytanie to odpowiedziałem dogłębnie na to pytanie, mało tego przedstawiłem jeszcze dla dowodu zdjęcia, i co komuś to się nie podoba.
Ludzie przecież to wasza kasa, jeżeli się na takie coś decydujecie to trudno trzeba to tak podłączyć aby miało ręce i nogi. I po co pisać takie zdanie "nie ma sensu, to za dużo kosztuje, itp."

Jakiekolwiek mody nie mają sensu, lepiej jeździć seryjnym samochodem :razz:

Brt - Sro Paź 28, 2009 09:58

faecd napisał/a:
Wiec po co takie glupie mody wprowadzac

Dla Ciebie głupie, dla innych nie ... odpowiedź Camaro nie łamie regulaminu a jeśli uważasz,że jest to nielegalne to podaj konkretny przepis, bo samo "głupie" to troche za mało :ok:

PopeY - Sro Paź 28, 2009 12:38

wiadomo ze jesli sie chce miec samochod inny niz reszta to trzeba to wlozyc kase ale pamietac zeby to bylo robione z glowa, camaro dziekuje Ci za umieszczenie tych informacji razem z przykladowymi fotkami,pomysl mi sie podoba ale jak powiedzialem wczesniej sa rowniez dostepne normalne zestawy nie bixenonowe,przynajmniej takie jezcze wczoraj widzialem na allegro a teraz juz ich nie widze,w kazdym badz razie bede o tym myslal...sprawdzilem u siebie ZR ma czyste szklo zewnetrzne ale w srodku juz niestety ryflowane,wiec trzeba szukac calkowitego czystego szkla....jakbys gdzies takie widzial na aukcji podaj link....jeszcze raz dzieki za podanie wyczerpujacych informacji na ten temat
kaaaziuu - Sro Paź 28, 2009 18:37

Ciekawe czy ciezko bylo by ustawic ta soczewke :/ ??
camaro17 - Sro Paź 28, 2009 18:47

kaaaziuu, nie, gdyż je montujesz w org. otwory, maja specjalne blokady które uniemożliwiają krzywe zamontowanie, a co za tym idzie org. ustawianie góra/duł działa bez problemu.
kaaaziuu - Sro Paź 28, 2009 19:00

No to najs :) Szklo mam gladkie wiec co za tym idzie tylko i wylacznie za soczewki musze zaplacic :)
faecd - Sro Paź 28, 2009 22:32

mnie tam chodzi o te bi xenony. moze jeszcze zamontujcie sobie tri xenony a auto oplecicie dwoma kompletami lampek choinkowych po 100szt kazdy... O to mi tylko chodzi a ile to kosztuje, jak sie to wykonuje itd to juz kwestia wolna!
kaaaziuu - Sro Paź 28, 2009 22:39

Ja akurat nie chce montowac ksenonow :P Bardziej mi sie podoba zaroweczka PHILIPSa BlueVision...daje ladny bialy kolorek a i widocznos wydaje mi sie bedzie lepsza :)
TomC - Sro Paź 28, 2009 23:02

kaaaziuu napisał/a:
widocznos wydaje mi sie bedzie lepsza

Dobrze że Ci się tylko wydaje... :razz:
W deszczową noc te Philipsy to lekka porażka jest. :/

Krzysi3k - Czw Paź 29, 2009 13:25

TomC napisał/a:
W deszczową noc te Philipsy to lekka porażka jest. :/

Zwykłe żarówki nie są wcale lepsze ;)
BlueVision ogólnie znacznie lepsze.

PopeY - Czw Paź 29, 2009 15:22

kaaaziuu napisał/a:
No to najs :) Szklo mam gladkie wiec co za tym idzie tylko i wylacznie za soczewki musze zaplacic :)

Podejrzewam ze masz tak jak ja,zewnetrzne szkło czyste ale w srodku ryflowane czyli pionowe kreski mówiąc po chłopsku :mrgreen:

piotrekcrash - Czw Paź 29, 2009 15:44

Tylko pytanie czy wszystkie lampy soczewkowe mają gładkie szkoło? czy w ogóle je mają.
Może wystarczy pozbyć się wewnętrznego ryflowanego szkła.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę, a pewnie tak jest?

Krzysi3k - Czw Paź 29, 2009 16:23

Myślę, że raczej można się pozbyć. W przypadku światła długiego nie ma wewnętrznego szkła i wszystko jest ok z reflektorem - nie paruje, nie zachodzi wodą. Sto razy łatwiej po prostu wyjąć.
W nowoczesnych reflektorach nie ma ryflowanego szkła, tylko przed żarówką jest takie "coś" rozpraszające światło. Nie dałoby rady zamontować czegoś takiego? :)

PopeY - Czw Paź 29, 2009 17:39

Panowie czy dobrze zrozumiałem:

rozkleić zewnetrzne szklo
pozbys sie wewnetrznego ryflowanego
wsadzic soczewe
dobrze wkleic,uszczelnic szklo zewnetrzne

i gitara :?: :?: :wink:

Krzysi3k - Czw Paź 29, 2009 17:48

Jeśli chodzi o reflektor to raczej tak :)
Ale jeszcze trzeba przetwornice i spryskiwacze...
Mieszane uczucia mam, co do tych xenonów.
Duże koszta żeby porządnie zrobić, poza tym i tak idealnie i do końca legalnie nie będzie.

PopeY - Czw Paź 29, 2009 18:57

Krzysi3k5 napisał/a:
Jeśli chodzi o reflektor to raczej tak :)
Ale jeszcze trzeba przetwornice i spryskiwacze...
Mieszane uczucia mam, co do tych xenonów.
Duże koszta żeby porządnie zrobić, poza tym i tak idealnie i do końca legalnie nie będzie.

jesli chodzi o przetwornice to z umieszczeniem nie bedzie problemu bo sam mam teraz xenony zamontowane,zalozenie spryskiwaczy tez do trudnych tematow nie nalezy bo sie juz w tym orientowalem, jedynie sie teraz chce dowiedziec dokladnie z tym usunieciem tego ryflowanego szkla wewnatrz ile to zachodu.

Krzysi3k - Czw Paź 29, 2009 19:14

Nie takie trudne? Sporo roboty.
Pamiętaj, że trzeba wysokociśnieniowe, bo inne nic nie dadzą.
Pompka, zasilanie, guzik w środku, zamontowanie samych spryskiwaczy, podłączenie. I najlepiej by było zrobić nowy zbiorniczek jak to mówił camaro :)

kaaaziuu - Czw Paź 29, 2009 19:42

PopeY, jak Ci swieca ksenony bez soczewek :) ??
PopeY - Czw Paź 29, 2009 20:12

powiem ci ze bardzo ładnie,dużo daje to ze przednie szklo jest czyste i swiatlo jest bardziej rozproszone bo widzialem kilka aut z ruflowanym zewnetrznym i delikatnie mowiac kiepsko,jedyny minus ze musze podjechac do firmy zeby sprobowali je wypoziomowac bo za wysoko swieca a seryjna regulacja nie daje rady :/
kaaaziuu - Czw Paź 29, 2009 20:26

Obawialem sie ze zamiast wiazki swiatla bedzie wielka chmura i nic nie bede widzial a i wszyscy z z naprzeciwka tez bede mieli problemy dlatego zrezygnowalem i kupilem BlueVision Philipsa :)
Marcinus - Sob Paź 31, 2009 21:39

Możecie podrzucić jakiś link albo jakiś namiar na sklep,gdzie można kupić reflektory soczewkowe do R25?
Krzysi3k - Sob Paź 31, 2009 21:52

Musisz sam sobie zamontować zestaw HID :/
Marcinus - Sob Paź 31, 2009 22:56

Wiem, że marudzę, ale nie da się zamontować zwykłych lamp soczewkowych z żarówkami halogenowymi? Nie chcęoślepiać innych na drodze;)
Krzysi3k - Nie Lis 01, 2009 10:51

Nie ma niestety :(
TomC - Nie Lis 01, 2009 14:20

Marcinus napisał/a:
ale nie da się zamontować zwykłych lamp soczewkowych z żarówkami halogenowymi

Da się. Nie każda lampa soczewkowa to musi być xenon.

Krzysi3k - Nie Lis 01, 2009 14:29

Ale gotowych świateł nie ma niestety, samemu trzeba zrobić.
TomC - Nie Lis 01, 2009 17:53

Krzysi3k5 napisał/a:
Ale gotowych świateł nie ma niestety, samemu trzeba zrobić.

Trzeba ale to chyba nie problem.
Jeżeli chcesz mieć ksenony musisz robić manufakturę z reflektorami, montować spryski i zmontować całą instalację pod lampy ksenonowe.
Kolega wyraźnie pytał o:
Marcinus napisał/a:
nie da się zamontować zwykłych lamp soczewkowych z żarówkami halogenowymi?

W tym przypadku też trzeba robić manufakturę z reflektorami ale na tym się kończy.
Wystarczy poszukać zestawu podobnego do tego jaki zaproponował camaro17, wmontować na miejsce i wszystko. Wydaje mi się że nawet szkło może zostać ryflowane bo pozostanie na zwykłej H7.

Krzysi3k - Nie Lis 01, 2009 18:23

No i ja bym był tego zwolennikiem :)
A nie xenony... Jeszcze żeby wywalić szkło ryflowane... :obłoki:

[ Dodano: Nie Lis 01, 2009 18:23 ]
Wg. tego artykułu soczewki nie pomogą... :/
http://swiatla.arbiter.pl...a.w.samochodach

Marcinus - Nie Lis 01, 2009 21:43

TomC napisał/a:
Wydaje mi się że nawet szkło może zostać ryflowane bo pozostanie na zwykłej H7.

Krzysi3k5 napisał/a:
Jeszcze żeby wywalić szkło ryflowane...

Zgadzam się Krzysi3k5. Też wymieniałbym tylko po to, żeby pozbyć się tego szkła, ale jak trzeba robić "ręcznie" to raczej zrezygnuję... Zapytałem jakiś sklep, który oferuje lampy soczewkowe do R 200, czy mająteż do 25-tki i czekam, aż odpowiedzą;)
Edit: Też nie hchce montować "pseudo ksenonów" i strasznie mnie wnerwia, jak jedzie z przeciwka jakiś cwaniak w golfie III, albo starym BMW i wali prosto w oczy takimi światełkami...

Krzysi3k - Nie Lis 01, 2009 21:59

Marcinus, patrz na to:
http://moto.allegro.pl/it...reflektory.html
Robią wszystko :)

PopeY - Nie Lis 01, 2009 22:58

ale to jest 300zł za jeden reflektor i niewiadomo czy zrobia to do ZRki

lepiej takie cos o czym pisal camaro czyli:

http://moto.allegro.pl/it...ringi_ccfl.html

odpiac tylko dlugie i podpiac too

pytanie tylko ktore zadalem wczesniej to jak sie pozbyc ryflowanego szklo, bo raczej z nim nie bedzie ta soczewka zbyt wydajna??

Marcinus - Nie Lis 01, 2009 23:09

osobiście miałem na myśli coś takiego:
Kod:
http://www.allegro.pl/item799895012_reflektory_rover_200_96_99_ringi_soczewki_black.html

i właśnie do tego sprzedawcy wysłałem pytanie o którym wspomniałem wcześniej, ale jako że dzisiaj niedzieal i święto, to czekam na dop. Jak coś będę wiedział, podzielę się informacjami;)
Może jak się zbierze większa ilość chętnych, to zaczną sprowadzać do Polski też takie fajne lampy, a nie tylko standardowe;)

Krzysi3k - Pon Lis 02, 2009 11:46

PopeY napisał/a:
jak sie pozbyc ryflowanego szklo

Rozebrać reflektor i je po prostu wyjąć :)

PopeY - Pon Lis 02, 2009 16:22

Marcinus napisał/a:
osobiście miałem na myśli coś takiego:
Kod:
http://www.allegro.pl/item799895012_reflektory_rover_200_96_99_ringi_soczewki_black.html

i właśnie do tego sprzedawcy wysłałem pytanie o którym wspomniałem wcześniej, ale jako że dzisiaj niedzieal i święto, to czekam na dop. Jak coś będę wiedział, podzielę się informacjami;)
Może jak się zbierze większa ilość chętnych, to zaczną sprowadzać do Polski też takie fajne lampy, a nie tylko standardowe;)

i juz moge Ci powiedziez na 99% ze dostanie odpowiedz ze do Roverka 25 nie posiada zadnych lamp.

Co do ryflowanego szkła:
Czy naprawde tak prosto wyjąć je??

Czy musze rozklejać przednie szkło zeby sie do niego dostac czy moge jakos od tyłu??

Marcinus - Pon Lis 02, 2009 20:37

PopeY napisał/a:
i juz moge Ci powiedziez na 99% ze dostanie odpowiedz ze do Roverka 25 nie posiada zadnych lamp.

niestety masz rację...
z tego co widzędo naszych R praktycznie nie ma części, zwłaszcza jakichś fajniejszych... :mad:

Krzysi3k - Pon Lis 02, 2009 21:07

Soczewkowych nawet w UK nie ma, najwyżej Angel Eyes - normalne halogenowe.
hvil - Pon Lis 02, 2009 21:45

powiedzcie mi jedno. Czemu w Roverkach serii 25, 75 wozy z nowszych lat a tak stare lampy:-D szukam czegoś do 75 na wymiane ale lipa nie chce nic rzemieślniczo przerabianego, ale na prawdę posucha...:-( ja w dodatku mam angielskie reflektory i chętnie bym zmienił na przepisowe ale już jakieś nowocześniejsze niż ori a tu lipa. z mojego doświadczenia niema sensu rzeźbić samemu bo:
1. se zrobicie bixenon i będzie wieś bo miejsce na długie puste nigdy nie świecić się będzie.
2. nie będzie to czyste prawnie i jak co do czego przyjdzie i tam na przegląd trza będzie kupować oryginalne z homologacją

Mi po stłuczce duuuzo problemów narobili jak się ktoś dopatrzył braku homologacji na reflektorach.

Krzysi3k - Pon Lis 02, 2009 22:10

Do R75 są oryginalne reflektory xenonowe od MG ZT :)
hvil - Pon Lis 02, 2009 22:26

pasuję:D ja szperam szukam:-D na alleguru są angliki:-D ok danke za pomoc.
Krzysi3k - Sro Lis 04, 2009 17:19

Xenony ewentualnie można zamontować do halogenów :)
I tak jeździ się nich podczas mgły, a te halogenowe słabo świecą.

hvil - Sro Lis 04, 2009 20:48

ale zt jak z anglika są to bedą tez w złą strone świecic xenony?
Markzo - Sro Lis 04, 2009 23:53

jest porada na forum, wystarczy blaszki w ksenonach w drugą strone dać i świecą po naszemu ;)
hvil - Czw Lis 05, 2009 14:41

czyli sie nie bac i brac?:-D
Markzo - Czw Lis 05, 2009 20:52

poszukaj na temat tej zmainy blaszek i wtedy zdecyduj :)
PopeY - Wto Lis 10, 2009 09:04

ponawiam pytanie bo bardzie mnie interesuje ten temat

Co do ryflowanego szkła:

Czy naprawde tak prosto wyjąć je??

Czy musze rozklejać przednie szkło zeby sie do niego dostac czy moge jakos od tyłu??

Brt - Wto Lis 10, 2009 10:38

PopeY napisał/a:

musisz rozklejać przednie szkło :ok:

SoSna - Czw Lis 26, 2009 13:37

Witam serdecznie posiadam R214 i poszukuje jakichs ciekawych leflektorów przednich, pisałem do różnych sklepów zajmujacych sie tym ale odpowiedz zawsze była negatywna :cry: może ktoś pomoże :?:
Krzysi3k - Czw Lis 26, 2009 14:56

http://moto.allegro.pl/li...at=1&category=3
Raptile - Pią Sty 07, 2011 11:46

Up ;D
Krzysi3k - Pią Sty 07, 2011 11:49

Więc ten tego...
Temat wraca :)
Wiosna bardzo powoli, ale zbliża się, a wiosną miałem zająć się lampami, więc już zaczynam przygotowania.
Malowanie środka na czarno i soczewka, na 90% pod żarówkę H7, bo z xenonem może być różnie.
I teraz pytanie. Czy wiecie może czy montując soczewkę da się zachować oryginalną regulację?
Nie wiem czy zabierać się za to samemu, czy oddawać do firmy, która zedrze ze mnie połowe oszczędności ;)

Ciufa - Pią Sty 07, 2011 12:31

Krzysi3k, a sa soczewki do R25 ?
daj namiary bo ja nie znalazłem ;)

Pływak - Pią Sty 07, 2011 12:50

Ciufa napisał/a:
Krzysi3k, a sa soczewki do R25 ?
daj namiary bo ja nie znalazłem ;)

Są uniwersalne montowane w oryginalny reflektor ew robi się przeszczep z innego auta i o takie zapewne koledze chodzi inaczej nie pytał by o możliwość regulacji. W przeróbce własnoręcznej może być problem bo za regulacje normalnego reflektora odpowiada odbłyśnik więc tu regulować musiała by się cała soczewka ale gdybyś to jakoś sprytnie zmontował mogło by działać. Jeśli firmy wołają za to naprawdę sporo myślę, ze warto samemu pokombinować. Zarzuć temat na google na pewno znajdziesz jakieś poradniki z fotkami....

Krzysi3k - Pią Sty 07, 2011 16:43

Uniwersalne to z reguły bixenon i tam wg. sprzedawców montaż jest bajecznie prosty.
No tak Pływak, w sumie masz racje, odbłyśnik się reguluje... chce mieć regulacje, np. żeby facet przy przeglądzie mógł ustawić dobrze.
Z tego co się orientuje to za zrobienie czegoś takiego 300 zł od lampy. Ja patrzyłem, że za materiały zapłaciłbym góra 200 zł dla obu lamp (2 szt. soczewek, papiery, pasty polerskie, czarna farba, podkład), czyli 400 zł w kieszeni zostaje. Napisłem do gościa w sprawie ceny i jeszcze nie dał mi odpowiedzi. Bo powiem szczerze, że nie mam pomysłu na dzień dzisiejszy jak wykombinować regulacje soczewki, ale pewnie rozbierając lampe coś by się wymyśliło.

Camaro na 1 stronie wkleił zdjęcia z uniwersalnymi bixenonami:
camaro17 napisał/a:

A tak to wygląda w UK

[url=http://images44.foto...d1m.jpg]Obrazek

[url=http://images50.foto...36m.jpg]Obrazek

[url=http://images48.foto...cdm.jpg]Obrazek

[ Dodano: Pią Sty 07, 2011 16:43 ]
Taką odpowiedź dostałem od faceta... 450 PLN/szt - kpina w żywe oczy. Zapytałem się jeszcze jak z regulacją, wyglądem, jakie soczewki i czy z maskownicami. Jak odpowie to wkleje.
Cytat:
Nie wiem czy to się oplaca, tuning na czarno 70zł/szt. Oświetlenie soczewkowe to zawsze lepiej wykorzystana moc żarówki, lampa zwykła to efektyw. na poziomie 30%, soczewka o 50% więcej, xenon to ponad 90%.

Koszt przeróbki na soczewki zwykłe z mocowaniem H7 i D2S (oddzielne długie światło) to koszt 450-500zł/szt, natomiast przy soczewce bixenonowej (gdy jest jedna lampa z żarówka dwuwłókową ) na D2S to koszt 550zł jeśli lampa jest duża (wysoka i głęboka) to można zrobić na zwykłą H7 wtedy koszt może oscylować w granicach 650zł/szt. dorobienie lampy postojowej białej (tylko w USA) to plus 50zl/szt.

Jeżeli lampy są starego typu na ogół przed 1999r to konieczne jest szlifowanie kloszy na gładko pod soczewkę. Koszt ok 120zł (plastikowe) oczywiście sztuka. Szklane od 150zł! Czas przeróbki 3-4 dni - nie robimy na samochodach, lampy należy do nas dostarczyć osobiście lub pocztą. Gwarancja na użyte elementy i szczelność 12m.

Pływak - Czw Lut 10, 2011 13:01

... i co ruszyło się coś w temacie?
Krzysi3k - Czw Lut 10, 2011 13:09

Właśnie miły Pan, który robi mi te lampy wysłał mi fotkę pierwszej skończonej :)
Zajefajnie mi się podoba :mrgreen:

slax - Czw Lut 10, 2011 21:06

Krzysi3k, ja przerabiałem sobie w r400 lampy na soczewkowe, koszt całej zabay to jakies 150 złociszy,ale jeszcze musze pokombinować nad maskownicami. Co do regulacji to ja przymocowałem soczewki do odbłyśników właśnie i regilacja została zachowana w 100% z tego co wiem, torobi sietow ten sposób, ze w oryginalnym odbłyśniku wycina się otwór, tak zeby "przeszła" przez niego obudowa projektora (soczewki), nastepnie trzeba sobie wykombinować jak przymocować projektor do tegoż odbłyśnika, (ja goprzykleiłem,sylikonek odpornym na wysokie temperatury) przedmocowaniem/klejeniem trzeba to oczywiscie ustawić odpowiednio. Na koniec zostaje tylko zrobinie jakichś estetycznych maskownic i ot cała robota.
piotrekcrash - Pią Lut 11, 2011 15:58

Montował ktoś coś takiego? Mam angielskie lampy i chcę w końcu, żeby świeciły jak trzeba...

http://allegro.pl/bi-ksen...1451767731.html

Krzysi3k - Pią Lut 11, 2011 16:29

Ten chłop z Włoch (zdjęcia na 1 stronie tego tematu) to montował.
Tylko jak Ci zabiorą dowód to miej pretensje do siebie, bo żeby xenony nie oślepiały muszą być idealnie ustawione i mieć samopoziomowanie.

piotrekcrash - Pią Lut 11, 2011 16:31

Krzysi3k, A te Twoje soczewy będą Xenonami czy zostawiasz tam tradycyjne żarówki?
Krzysi3k - Pią Lut 11, 2011 16:47

piotrekcrash, pod normalne żarówki H7 :)
Mam nadzieje, że i tak będzie lepiej świeciło niż w oryginale, bo w R25 do dupy oświetlenie jest...

shilus82 - Pon Mar 21, 2011 14:29

up
Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 14:29

Panowie i Panie! Oto efekt ;)
Jak pomaluje zderzak to ostateczną fotkę cykne całego przodu :)

imejdz - Pon Mar 21, 2011 15:56

no wygląda fajnie, powiedz jak świeci :)
leszczu - Pon Mar 21, 2011 16:01

Moje zdanie już znasz. Jest tak :ok:
borek88 - Pon Mar 21, 2011 16:05

Krzysi3k, i ile koniec końców cię to wyniosło??
Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 17:51

Mi się super podoba ;)
Wieczorem potwierdze, ale świeci dużo lepiej, jak w Golfach, Audi itd :)
W końcu normalnie świeci, a nie że musze w ciemnościach długimi mrygać żeby coś zobaczyć.
Wyniosło mnie to 120 zł za angliki + 400 zł za przeróbke.
Chciałem sprzedać swoje europejczyki, ale okazało się, że prawa lampa jest pęknięta z tyłu po tym jak zimą szanowny ojczulek walnął lekko jakiś samochód w dupe...
Tak bym wyszedł mniej więcej na zero, tak jedną lampe sprzedam i połowa kosztów mi się zwróci :)

Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 17:51

Mi się super podoba ;)
Wieczorem potwierdze, ale świeci dużo lepiej, jak w Golfach, Audi itd :)
W końcu normalnie świeci, a nie że musze w ciemnościach długimi mrygać żeby coś zobaczyć.
Wyniosło mnie to 120 zł za angliki + 400 zł za przeróbke.
Chciałem sprzedać swoje europejczyki, ale okazało się, że prawa lampa jest pęknięta z tyłu po tym jak zimą szanowny ojczulek walnął lekko jakiś samochód w dupe...
Tak bym wyszedł mniej więcej na zero, tak jedną lampe sprzedam i połowa kosztów mi się zwróci :)

borek88 - Pon Mar 21, 2011 19:21

400zl za obie tak z materiałem??
ustawienie zostało ci orginalne??
no i szklo bylo karbowane od srodka i musieli zjechac do gladkiego??

bonus89 - Pon Mar 21, 2011 19:36

Krzysi3k, dobra robota! ;) Z pewnością modził bym to u siebie ale w lampach z R200 to większego sensu nie ma ;)
Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 20:01

borek88, 400 zł za przeróbke za obie zapłaciłem, wszystkie regulacje są, byłem u diagnosty, wyregulowane :)
I wiecie co? Świetnie świecą mi teraz lampy! Jestem super pozytywnie zaskoczony!

imejdz - Pon Mar 21, 2011 20:31

bonus89 napisał/a:
ale w lampach z R200 to większego sensu nie ma

nie mów tak, ja też bym chciał coś takiego :P bo prawdę mówiąc nie zachwycają mnie świeczki w r200...

Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 20:39

Ale u was musiałaby być soczewka jak w bixenonie, bo chyba nie ma oddzielnych długich w R200 :)
imejdz - Pon Mar 21, 2011 20:43

no niestety nie ma, wszystko z jednej żarówy w jednej lampie ..

daj jakieś foty wieczorowe :)

BoloSr - Pon Mar 21, 2011 20:43

Krzysi3k napisał/a:
Ale u was musiałaby być soczewka jak w bixenonie, bo chyba nie ma oddzielnych długich w R200 :)

400 to nie tak zle ciekawe czy by przerobili do 45 za taka kase ?? ?
masz namiary na ten zaklad chetnie bym pogadla co i jak i za ile :)

Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 20:50

www.tmc-mc.pl
W R45/ZS myślę najbardziej brak jest soczewek, zupełnie inaczej będzie wyglądał niż z tym szkłem ryflowanym. W R45 trzeba polerować czy się wyjmuje szkło ryflowane?

BoloSr - Pon Mar 21, 2011 20:53

Krzysi3k napisał/a:
www.tmc-mc.pl
W R45/ZS myślę najbardziej brak jest soczewek, zupełnie inaczej będzie wyglądał niż z tym szkłem ryflowanym. W R45 trzeba polerować czy się wyjmuje szkło ryflowane?

niestety brak soczewek i trza polerowac :(
w Punto II mialem soczewki i swiecilo to super a tu lipa niestety :(

Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 20:56

Myślę, że się z miłym Panem jakoś dogadasz :)
Naprawde fajny człowiek, dogadasz się :)

BoloSr - Pon Mar 21, 2011 20:58

Krzysi3k napisał/a:
Myślę, że się z miłym Panem jakoś dogadasz :)
Naprawde fajny człowiek, dogadasz się :)

oki to jutro przekrece i sie zapytam co i jak moze uda sie w koncu zrobic jakies swiatla do tej fury swiecace w koncu :)
PS u ciebie bylo włożenie soczewki i usuwanie ryflowanego szkła ?? ?

Markzo - Pon Mar 21, 2011 21:00

w 45/ZS trzeba spolerować klosze niestety, a jeden gładki z soczewką a drugi ryflowany od długich by dziwnie wyglądał...
Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 21:00

BoloSr, w ZS też nie świecą w ogóle?
Nie wiem czy zdjęcie odda efekt, ale mogę pstryknąć jak świecą :)

BoloSr - Pon Mar 21, 2011 21:02

Markzo napisał/a:
w 45/ZS trzeba spolerować klosze niestety, a jeden gładki z soczewką a drugi ryflowany od długich by dziwnie wyglądał...

dlugi tez mugby byc na soczewce w koncu tak mialem w puntoII :) tylko ciekawe ile zawolaja za tak operacje :)

[ Dodano: Pon Mar 21, 2011 21:02 ]
Krzysi3k napisał/a:
BoloSr, w ZS też nie świecą w ogóle?
Nie wiem czy zdjęcie odda efekt, ale mogę pstryknąć jak świecą :)

w porownaniu do soczewek w Punto II to ciemno :(
niesttey ale musialem sie przyzwyczaic znowu do takich reflektorow :(

Markzo - Pon Mar 21, 2011 21:07

eeee Bolo, światła w ZS są bardzo dobre, zdecydowanie lepsze niż xenon w vectrze b, a jak się długie zapoda to w ogole jak w dzień :)
BoloSr - Pon Mar 21, 2011 21:09

Markzo napisał/a:
eeee Bolo, światła w ZS są bardzo dobre, zdecydowanie lepsze niż xenon w vectrze b, a jak się długie zapoda to w ogole jak w dzień :)

wybacz ale to w sosunku do Punto II wogole nie swieci :( a kombinowalem z roznymi zarowkami juz :)

Krzysi3k - Pon Mar 21, 2011 21:15

I dobrze, po jaką cholere szkło ryflowane w długich światłach? :P
W R25 jest na gładko fabrycznie :)
A w światła drogowe jakąś soczewkę :)
Ja mam dużą, nawet nie wiem z czego ona jest, pewnie z Passata albo Mondeo.

Ciufa - Czw Kwi 07, 2011 15:04

Krzysi3k napisał/a:
I wiecie co? Świetnie świecą mi teraz lampy! Jestem super pozytywnie zaskoczony!

ja również :] polecam :ok:

Krzysi3k - Czw Kwi 07, 2011 16:54

Ciufa, pokazuj foty :mrgreen:
Ja wczoraj pierwszy raz w trasie jechałem po ciemku z przerobionymi lampami - różnica jest duża na + :)

Ciufa - Czw Kwi 07, 2011 16:56

ale czym mam zrobic foty? mam tylko kalkulator :/ umowie sie z koleżanką na kawe to porobimy jakies foty ;)
Krzysi3k - Czw Kwi 07, 2011 17:18

Ciufa, ja kalkulatorem robiłem z nieskręconym do końca zderzakiem :P
Ciufa - Pią Kwi 15, 2011 16:06

https://picasaweb.google.com/ciufciaaaa/MG#
jedna uwaga, na starych lampach sie tak nie grzało te przednie szkło a teraz jest strasznie gorące i obawiam sie, że może sie odkształcić :/

Krzysi3k - Pią Kwi 15, 2011 16:42

U Ciebie chyba troche inna soczewka siedzi, ale efekt tak jak u mnie :D Bomba :D
marcinmarcin - Pią Kwi 15, 2011 19:42

Chłopaki ja się tylko zastanawiam po co Wam kłopoty.... walnie w któregoś ktoś czołówkę i powie że go oślepiliście... zresztą moim zdaniem takich rzeczy jak oświetlenie nie powinno sie przerabiać... nie mówiać już o zenonach made in china - mam ochote wyzabijać oślepiających mnie gnojków, zastanawiam się czemu policja nie zabiera dowodów i czemu SKP przepuszczają taki badziew....
Krzysi3k - Pią Kwi 15, 2011 19:49

marcinmarcin, dobrze Ci świecą światła? To się ciesz :)
Bo u nas niebardzo, stąd te przeróbki, poza tym fajnie wygląda na dodatek.
Rover/MG to jest bardzo mało popularny samochód w PL, poza tym teraz tyle homologowanych lamp tuningowych wychodzi, że się nie da połapać. Skoro światła świecą normalnie nikogo nie oślepiając to kto ma się przywalić?

Ciufa - Pią Kwi 15, 2011 20:46

marcinmarcin napisał/a:
Chłopaki ja się tylko zastanawiam po co Wam kłopoty.... walnie w któregoś ktoś czołówkę i powie że go oślepiliście...

tylko, że nikogo nie oślepiamy :ok:
marcinmarcin napisał/a:
moim zdaniem takich rzeczy jak oświetlenie nie powinno sie przerabiać... nie mówiać już o zenonach made in china

gdzie ty tu widzisz ksenony ;>
marcinmarcin napisał/a:
zastanawiam się czemu policja nie zabiera dowodów i czemu SKP przepuszczają taki badziew....

za co policja mam mi zabrać dowód rejestracyjny ?
byłem na SKP i koleś wyregulował światła i sie do niczego nie doczepił bo wszystko jest w porządku
jeżeli znasz jakiś przepis który zabrania mi montowania soczewek to bardzo prosze o wskazanie mi go :]

marcinmarcin - Pią Kwi 15, 2011 22:47

Ciufa napisał/a:
tylko, że nikogo nie oślepiamy
i chwała Wam za to... jeśli tak jest
Ciufa napisał/a:
gdzie ty tu widzisz ksenony
No nie o Was tu pisze, tylko o miszczach z zenonami, najlepiej w ryflowanych lampach....
Ciufa napisał/a:
za co policja mam mi zabrać dowód rejestracyjny ?
Za niehomologowane przeróbki elementów istotnie wpływających na bezpieczeństwo? :) ale faktycznie trzeba przyznać że u nas jest (na razie) totalna samowolka pod tym względem.... ale niedługo się pewnie skończy, zmianę dywaniku trzeba będzie zgłosić do ubezp. i do przeglądu - bo a nuż się pod nogi podwinie ;)
Ciufa - Pią Kwi 15, 2011 22:56

marcinmarcin, do Opola mam nie daleko to wpadnę kiedyś i po zmroku sie ustawimy na drodze tak żebyśmy jechali z naprzeciwka
gwarantuje ci, że cie nie oślepie :ok:

tuners - Sob Kwi 16, 2011 05:16

marcinmarcin,
nie chcę nic wykrakać ale to ma istotny wpływ na bezpieczeństwo, ja nie miałem dywaników w swoim na początku i wsadziłem z escorta raz mi się wywinęły i zablokowały nogę na gazie i miałem niezłego farta żeby się wykaraskać xD (historia prawdziwa).

Z drugiej strony poszedłem za słowamiKrzysi3k, i zacząłem przerabiać swoje światła (miałem powybijane szyby i światła z przodu i mam od r25).
Miałem kupić oryginały nowe koszt niemały ale rozebrałem, już jest czarny środek została mi jeszcze polerka, chce też sam klosz przedni wypolerować żeby był bardziej przejrzysty.
Do tego czekam na kontakt od Krzyśka jaką ma tą soczewkę i zastanawia mnie jeszcze czy nie wstawić ringów ccfl wiecie o jaki efekt chodzi :)

Zastanawia mnie jaki rozmiar ich zamówić bo nie będą 4 identyczne

marcinmarcin - Sob Kwi 16, 2011 07:05

Ciufa napisał/a:
marcinmarcin, do Opola mam nie daleko to wpadnę kiedyś i po zmroku sie ustawimy na drodze tak żebyśmy jechali z naprzeciwka
gwarantuje ci, że cie nie oślepie
Wierzę na słowo, ale do Opola jakby co zapraszam :)

[ Dodano: Sob Kwi 16, 2011 08:05 ]
tuners napisał/a:
marcinmarcin,
nie chcę nic wykrakać ale to ma istotny wpływ na bezpieczeństwo,
Zgadzam się z Tobą w pełni, dlatego uważam że dywaniki z zapinkami to świetna sprawa...
Krzysi3k - Sob Kwi 16, 2011 07:30

tuners, daj spokój z tymi ringami ;)
tuners - Sob Kwi 16, 2011 17:56

Rozumiem że to kwestia gustu ale naprawdę fajnie wyglądają :)

z tego co się im dokładniej przyjrzałem to są dokładnie te ccfl-ki zapięte opaskami(możliwe że zaciskowymi zwykłymi proste lecz ładne ;)

Krzysi3k - Sob Kwi 16, 2011 18:10

tuners, to jest fabrycznie taka lampa. To są angel eyes do R25, one są tylko w angielskiej wersji...
http://cgi.ebay.co.uk/BLA...604110357785248

tuners - Sob Kwi 16, 2011 21:04

bynajmniej dobrze wiem o tym ale mówię w jaki ten sposób jest to zrobione wątpię czy producent wymyślał specjalnie nowe technologi itp żeby zrobić komplet lamp do zrka
bamber - Sro Kwi 20, 2011 20:54

panowie zakładajcie soczewki i xenonik,przy kontroli jak jest soczewka i xenon 99% ze się nie doczepią a ci co piszą o samopoziomowaniu to się na h....u znają.oryginalny xenon ma miec oznaczenie klosza D,spryskiwacze lamp ale ne jest obowiązkowe samopoziomowania,seat alhambra,opel omega,zafira itp te samochody NIGDY przy fabrycznym xenonie nie miały samopoziomowania lamp!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Krzysi3k - Sro Kwi 20, 2011 22:25

bamber, ja xenonu wstawiać nie zamierzam :)
Wystarczająco dobrze świeci :)

adamsky - Sro Kwi 20, 2011 22:52

bamber`sik napisał/a:
panowie zakładajcie soczewki i xenonik,przy kontroli jak jest soczewka i xenon 99% ze się nie doczepią a ci co piszą o samopoziomowaniu to się na h....u znają.oryginalny xenon ma miec oznaczenie klosza D,spryskiwacze lamp ale ne jest obowiązkowe samopoziomowania,seat alhambra,opel omega,zafira itp te samochody NIGDY przy fabrycznym xenonie nie miały samopoziomowania lamp

to jak taki oblatany jesteś to zajedź paragrafem z KD.
poza tym gdy już używasz przekleństw to pisz je poprawnie w języku polskim
"chu..."

Krzysi3k - Sro Kwi 20, 2011 23:02

adamsky8811, popraw cytowanie, bo to nie tuners powiedział ;)
adamsky - Sro Kwi 20, 2011 23:19

Krzysi3k napisał/a:
popraw cytowanie, bo to nie tuners powiedział ;)

"jusz"

bamber - Czw Kwi 21, 2011 20:29

juz nie być taki miodek,jak byś się tak znał na innych autkach to byś wiedział że niektóre modele samopoziomowania nigdy nie miały,w R 25 akurat nie było fabryka xenonów ale w przypadku innego modelu zakładasz oryginalną lampę pod xenon + spryskiwacz i cię mogą cmoknąć
bonus89 - Czw Kwi 21, 2011 22:03

bamber napisał/a:
zakładasz oryginalną lampę pod xenon + spryskiwacz i cię mogą cmoknąć
Ciebie mogą jak któryś jest bardziej zorientowany i wie że auto nie ma homologacji na ten xenon chodź inne modele miały, "nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka" nie jeden był taki cwaniaczek który na swojego nie trafił.
slax - Pią Kwi 22, 2011 08:16

jak już jesteśmy tacy dokładni to trzeba jeszcze zrobić samo poziomowanie, na alledrogo widziałem kiedyś takie uniwersalne zestawy za coś koło 500pln. Ale i tak jest to tak jak bonus mówi, jak trafisz na kumatego policjanta to i tak Ci dowód zabierze, na kloszach lamp są przecież oznaczenia

[ Dodano: Pią Kwi 22, 2011 09:16 ]
bamber, kolego skąd Ty czerpiesz Swoja wiedzę tego ni wiem, podaj źródło! Na forum jest dużo tematów o xenonach, z konkretnymi źródłami i paragrafami radze poczytać :wink:

Firq - Czw Sie 11, 2011 09:32

witam
(soczewki z aukcji są tylko przykładowe gdyż chce takie soczewki ale bez Bi-ksenonu i ksenonu)
http://allegro.pl/bikseno...1745444830.html
tak Łopatologicznie sobie to tłumacze i poprawcie mnie jeśli sie mylę ;]
demontuje lampy następnie rozklejam szkło zewnętrzne później wyciągam szkło ryflowane ze świateł mijania wkładam ta soczewkę od środka lampy przez otwór na żarówkę w lampie i z zewnętrznej strony lampy skręcam soczewkę śrubką dzięki czemu soczewka siedzi na swoim miejscu tak ?? następnie wklejam spowrotem szkło zewnętrzne bez tego ryflowanego i zakładam lampę. później spryski i takie tam ;]

Ciufa - Czw Sie 11, 2011 10:26

Firq napisał/a:
chce takie soczewki ale bez Bi-ksenonu i ksenonu)

no to nie potrzebujesz spryskow i takich tam :]

slax - Czw Sie 11, 2011 11:27

Firq, nie zapominaj, że trzeba te soczewkę jeszcze odpowiednio ustawić w starym odbłyśniku, bo to jest klucz do sukcesu, nie jest to takie proste

[ Dodano: Czw Sie 11, 2011 12:27 ]
a sorki w przypadku tego zestawu z aukcji nie ma chyba większego problemu z ustawieniem, gdyż pasują w oryginalne miejsca po żarówkach

Firq - Czw Wrz 08, 2011 19:59

na 1 stronie camaro17, wstawił zdjecia soczewki która poszła do lampy do MG ZR i mam pytanie jaki wymiar ma ta soczewka bo na allegro nie moge znaleźć odpowiednich soczewek.
Znalazłem tylko cos takiego http://allegro.pl/soczewk...1761698601.html
ale jest kilka minusów pierwsze to nie chce ksenonu tylko zwykła żarówke i nie wiem czy wymiar jest odpowiedni oraz jak wygląda montaż w lampie tych soczewek...

Berg - Czw Wrz 08, 2011 20:43

Hm, tak czytam ten wątek i mam parę pytań. W R200 nie da rady tak przerobić lamp jak w R25. Można jedynie kupić takie coś http://allegro.pl/reflekt...796815168.html? I co dalej, zostawić tak jak jest czy z tymi można się już bawić jak w przypadku R25?
Ciufa - Czw Wrz 08, 2011 21:36

Berg, jak kupisz to co jest na tej aukcji to już masz soczewkę i nic nie musisz przerabiać
druga opcja jest taka ze wysyłasz swoje lampy, które masz teraz w aucie i koleś przerabia ci na soczewki :]

Berg - Pią Wrz 09, 2011 23:19

Aha, ewentualnie mogę sam to zrobić montując takie coś? http://allegro.pl/bikseno...1745444830.html żeby mieć krótkie i długie? A co z plastikiem? Musi być gładki czy może pozostać taki jak teraz? Jest technicznie wykonalne uzyskanie gładkiego plastiku? Jest to legalne? :smile:
Ciufa - Sob Wrz 10, 2011 19:52

Berg napisał/a:
Aha, ewentualnie mogę sam to zrobić montując takie coś? http://allegro.pl/bikseno...1745444830.html żeby mieć krótkie i długie?

tak aleeeeeee
Berg napisał/a:
co z plastikiem? Musi być gładki czy może pozostać taki jak teraz?

musi być gładki wiec musisz spolerowac
Berg napisał/a:
Jest technicznie wykonalne uzyskanie gładkiego plastiku?

no jakos ten gosciu robi to na gladko :]
Berg napisał/a:
Jest to legalne?

xenon z ryflowanym szkłem? nie :P

Berg - Nie Wrz 11, 2011 08:46

Dzięki :wink:
Firq - Nie Wrz 11, 2011 19:08

Witam dziś rozebrałem moje stare lampy i po wyjęciu szkła ryflowanego w lampie jest około 8cm żeby soczewkę tam wsadzić a większość soczewek ma wymiar 14 cm... skąd zabrać krótkie soczewki zeby je zaadoptować w lampę od ZRa
Krzysi3k - Nie Wrz 11, 2011 19:51

Firq, u mnie facet przerabiał trochę dekielki, że wystające są może z 2cm.
A soczewki chyba z VW Sharana wsadzał :)

Firq - Pon Wrz 12, 2011 19:37

tak czy inaczej 8 + 2 jest 10 a nie 14 a jak tak patrze na wymiary soczewek to prawie wszystkie maja te 14 cm długości...;/Krzysi3k, cyknął bys kilka fotek lamp od środka (pod maska) i z zewnątrz ?? masz jakieś maskownice w wewnątrz lampy naobkoło soczewy ??
Ciufa - Pon Wrz 12, 2011 20:32

Firq napisał/a:
masz jakieś maskownice w wewnątrz lampy naobkoło soczewy

taaa dosc mocno wystaja w wewnatrz te lampy
ja moze jutro cykne foto ale nie bede dekielka odkrecac bo jest strasznie malo miejsca pod maska
jak mi padnie zarowka i przyjdzie mi ja wymieniac to nie wiem co zrobie :P

Firq - Pon Wrz 12, 2011 20:47

Ciufa, był bym wdzięczny za foto :)
longer86 - Pon Wrz 12, 2011 20:49

punto i calibra ma chyba dość małe soczewki a na YT jest ciekawy filmik jak montować soczewki... co prawda na silikon czy jakiś klej z tuby, ale potem gośc robi maskownicę i nie widać całej tej rzeźby: http://www.youtube.com/watch?v=imIiglkq7HA część 1/4 resztę łątwo znaleźć
Firq - Wto Wrz 13, 2011 21:13

longer86, lipa 14 cm tak czy inaczej bo sprawdzałem...;/
dzięki za artykuł :)

Ciufa - Sro Wrz 14, 2011 19:39

miałem zdjecie zrobic .... :/
Firq - Czw Wrz 15, 2011 20:48

nooo <lol>
Ciufa - Pią Wrz 16, 2011 15:52

dzisiaj nie zapomniałem ;)

BoloSr - Pią Wrz 16, 2011 17:00

ale druciarnia ciekawe od czego ta puszka :) :):)
Ciufa - Pią Wrz 16, 2011 17:15

BoloSr, jestes kolejna osoba ktorej to powiem ........ to ma działać, nie wyglądać ;)
Krzysi3k - Pią Wrz 16, 2011 17:41

Ciufa, u mnie na czarno pomalował, u Ciebie poszedł po łebkach, hehe :mrgreen:
Firq - Pią Wrz 16, 2011 19:26

ten dekiel jest taśma izolacyjna złączony z lampa ?? :D
Dzięki za foto :) jak byś miał jeszcze foto lampy z zewnątrz to było by git :)

Ciufa - Pią Wrz 16, 2011 21:44

Firq napisał/a:
ten dekiel jest taśma izolacyjna złączony z lampa

jest wkrecany (taśma sam okleiłem ;P )
Firq napisał/a:
jak byś miał jeszcze foto lampy z zewnątrz to było by git

ze niby jak ?

Firq - Sob Wrz 17, 2011 06:11

no z zewnątrz jak wygląda soczewka w lampie :)
Ciufa - Sob Wrz 17, 2011 07:30

myślałem, że czytałeś cały temat :]
https://picasaweb.google.com/ciufciaaaa/MG

Firq - Sob Wrz 17, 2011 15:06

czytałem i powiem ci nawet ze widziałem te zdjęcia ale coś mi się namieszało i myślałem to to kogo innego auto i chciałem zobaczyć jak to u ciebie wygląda :) ale juz wszystko wiem.