|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 SI 97 1,4 16V] przegum skrzynia czy cos innego?
kwadrat - Pon Lis 16, 2009 18:45 Temat postu: [214 SI 97 1,4 16V] przegum skrzynia czy cos innego? hejka
czytalem all posty na temat przegubow ale o czyms takim nie znalazlem posta
a wiec objawy ma jak dla przegubow....stukotanie przy skrecie (szczegolnie przy max skrecie, na wprost jest OK, zaczelo tez troche rzucac kierownica dzis w nocy)
dzis jak wracalem w nocy z lotniska.... 5 bieg, lajcik 2,5 tys obrotow a tu nagle obroty skoczyly do powiedzmy 5 tys po czym opadly, ja mu gaz o on nie ciagnie, wbic mozna na obojetnie ktory bieg ale po dodaniu gazu skacza obroty ale nie ciagnie, podczas holowania do domu jakies 3 km stukotanie sie strasznie nasililo nawet na prostym odcinku drogi
rok temu wymienialem przeguby zewnetrzne wiec wiem ze objawy ma takie same ale te biegi....
ma ktos jakies pomysly?
Vesper416 - Pon Lis 16, 2009 19:03
przeniesienie napędu jak dla mnie. Czyli coś ze skrzynią task to wygląda może łożysko w skrzyni się posypało?
Matius - Pon Lis 16, 2009 19:04
po chłopsku: wypadł przegub z koła, mogły się rozsypać kuleczki mi się kiedyś takie coś stało jak jechałem w ciemnym lesie bez telefonu 10km do jakieś chaty...
odkręcasz koło wyciągasz układasz kulki na swoje miejsce składasz do kupy jedziesz do domu i wymieniasz na nowy. (proponuję prawy i lewy)
Vesper416 - Pon Lis 16, 2009 19:16
na moj chlopski rozum skoro im wiecej dodajesz gazu a samochod nie ciagnie a masz jakies stuki to ewidentnie skrzynia nie przenosi sily na kola. Czy w momencie jak dajesz gaz slyszysz jakos intensywniej to stukanie?
kwadrat - Pon Lis 16, 2009 19:53
no wlasnie nie, jak samochod stoi i wbijesz 1 czy tam 2 i dodasz gazu to nie slychac zadnych stukow, stuki sie nasilily tylko podczas holowania, gdy toczyly sie kola, moze to faktycznie tylko przeguby,
jutro sie okaze to Wam napisze co sie stalo
Matius - Pon Lis 16, 2009 19:55
ale jak wysypie Ci się przegub to w ogóle pojedziesz? Nie. może być to i to nie upieram się ale wydaje mi się że przegub.
[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 19:55 ]
to pewnie przegub wiem bo maiłem ten sam problem... nie ważne czy wbijesz wsteczny czy pierwszy bieg auto nie pojedzie tylko obroty rosną...
zwłaszcza że stuka przy holu...
Ksysio - Pon Lis 16, 2009 22:38
Dokładnie to jest przegub. Mój kolega ostatnio własnie miał to samo. Skręcił kołami na skrzyżowaniu i nagle stracił napęd. Stanął od razu. Wskoczyliśmy pod autko... i patrzymy... Jedna półoś stoi w miejscu a druga się kręci... "co jest...? przegub Ci wypadł..." i tak bylo... Więc zacznij od sprawdzenia tego...
[ Dodano: Pon Lis 16, 2009 22:38 ]
i jeszcze jedno popraw temat...
kwadrat - Wto Lis 17, 2009 18:39
lewy przegub sie rozsypal.....
Matius - Wto Lis 17, 2009 18:56
czyli wyszło na moje
pozdro!
Ksysio - Wto Lis 17, 2009 19:07
i moje... hehehe
|
|