Zobacz temat - [R75] CB radio po raz kolejny

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] CB radio po raz kolejny

lalek84 - Wto Gru 01, 2009 21:07
Temat postu: [R75] CB radio po raz kolejny
Witam, poszukuje pomocy, bo mi się już kończą pomysły!!!
Podłączyłam CB uniden 520 i antenka no name do mojego r75, prąd wziąłem z kostki radiowej, ale nękały mnie zakłócenia pochodzące od silnika (gwizdy) + szumy od subwoofera, kupiłem filtr 7A - nie pomogło. Pomyślałem że wezmę prąd bezpośrednio z akumulatora, wpiąłem się w przewód zasilający sobwoofer idący właśnie z akusa i dalej kicha! Kupiłem filtr 20A - ta sama !@!$#.
Pożyczyłem od kolegi zestrojonego z porządną anteną presidenta johny II i to samo, przechodzi jedynie jak radio jest bardzo skręcone (w moim tak samo), ale to przecież nie rozwiązanie.
Ewidentnie wychodzi na to że z instalacją jest jakaś porażka, może coś podsuniecie...

drlubicz - Wto Gru 01, 2009 21:46

rozumiem że szumy masz wtedy gdy opalisz silnik , podłącz radio bez bata i wtedy zobaczysz czy radio zbiera szumy czy antena , jak radio to prawdopodobnie wystarczy zrobić jeden gruby przewód od aku a jak antena to jak jest na magnes to może daj ją w innym miejscu a jak to nie pomoże to niestety pozostaje antena na uchwycie która bedzie miała masę , jak to nie pomoże to kondensator 4700uF i bedzie cisza
Paul - Wto Gru 01, 2009 23:05

lalek84 napisał/a:
Pożyczyłem od kolegi zestrojonego z porządną anteną presidenta johny II
To akurat jest BZDURA :(
Antenę stroi się do samochodu (do konkretnego miejsca na samochodzie) a NIE do radia.
Zacznij od zestrojenia swojej anteny, a potem próbuj eliminować pozostałe zakłócenia :)

darek_wp - Sro Gru 02, 2009 14:20

Paul napisał/a:
lalek84 napisał/a:
Pożyczyłem od kolegi zestrojonego z porządną anteną presidenta johny II
To akurat jest BZDURA :(
Antenę stroi się do samochodu (do konkretnego miejsca na samochodzie) a NIE do radia.
Zacznij od zestrojenia swojej anteny, a potem próbuj eliminować pozostałe zakłócenia :)

Zgada się ale częściowo - antenę stroi się do nadawania - do odbioru nie ma to znaczenia. Co do zakłuceń to przy antenach na magnesie to standard - trzeba próbować montażu anteny w różnych miejscach a jak nie pomoże wymienić na montowaną na stałe.

DawidNB - Sro Gru 02, 2009 17:05
Temat postu: Re: [R75] CB radio po raz kolejny
jak masz zrobione zasilanie radia jak pod zapalniczką to mnie to nie dziwi.
Musiałbyś zrobić zasilanie bezpośrednio z aqu w miarę grubym drutem :P

lalek84 - Sob Gru 05, 2009 11:41

Dziękuje że próbujecie coś wymyślić, ale zakłócenia (po odpaleniu silnika,lub włączeniu subwoofera) występują nawet bez podłączenia anteny na omawianym unidenie jak i na presidencie.
Zainteresował mnie temat kondensatora - rozumiem że chodzi o wpięcie go równolegle na przewody zasilające, ale czy kolego (drlubicz) już tego próbowałeś czy to tylko taka radosna twórczość?
Odnośnie przewodu zasilającego to jak już wspominałem jest to obecnie solidna ok. 8mm linka bezpośrednio z aku zasilająca również subka.

drlubicz - Sob Gru 05, 2009 17:09

próbowałem , i taki na przewody i taki przelotowy każdy ładnie zwiera
lalek84 - Sob Gru 05, 2009 18:19

No to ok, w poniedziałek robie wejście smoka z kondensatorkiem i zobaczymy czy zagada...