|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [416 si] wymiana płynu chłodniczego
formatuwka - Pią Gru 25, 2009 09:23 Temat postu: [416 si] wymiana płynu chłodniczego Witam!
może moje pytanie wyda sie banalne, ale nie wiem gdzie znajduje sie w tym modelu wlew płynu chłodniczego, i czy zbiorniczek wyrównawczy znajduje się w lewym rogu pod szybą??
pozdro!
Mix - Pią Gru 25, 2009 10:50
Płyn wlewa się przez zbiorniczek wyrównawczy, tak jak napisałeś w lewym roku pod szybą. Aby wymienić płyn, należy odpiąć dolny przewód od chłodnicy i zlać stary płyn. Całą procedurę wymiany i odpowietrzania układu znajdziesz w Rave, na stronie klubowej lub na forum, używając szukajki.
staf - Pią Gru 25, 2009 10:54
formatuwka,
I tak dla przykładu: http://forum.roverki.eu/v...+ch%B3odniczego
Robert_ - Pią Gru 25, 2009 10:55
formatuwka, zbiorniczek wyrównawczy to ten po stronie pasażera najbliżej szyby.W zależności czy masz ABS, czy nie to zbiorniczek może mieć inny kształt(tak sobie angole wymyślili ).
Wlewem jest zbiorniczek wyrównawczy.
Ja osobiście jeszcze nie zmieniałem płynu, ale się do tego przymierzam na wiosnę.
Jak wymienić płyn masz w miarę dokładnie opisane w RAVE.
O ile osób mnie ubiegło.I pomyśleć że w ciągu 2min
formatuwka - Pią Gru 25, 2009 20:31
dziękuję bardzo za podpowiedzi, posiadam rave'a ale po angielsku
czy posiada ktos namiary na rave'a PL
pozdrawiam!
czort - Pią Gru 25, 2009 20:41
zobacz tutaj http://www.roverki.pl/art...order=0&sid=467
Kot - Pią Gru 25, 2009 22:53
ja bym dal sobie spokoj z odpowietrzaniem ta sruba ... ja zrobilem to inaczej ...
des - Pią Gru 25, 2009 23:36
Ta śruba odpowietrzająca jest w ogóle nie potrzebna. Wystarczy dać grzanie na maxa i zalewać płynem na włączonym silniku do poziomu max i to wszystko.
formatuwka - Sob Gru 26, 2009 11:04
moim koleinym pytaniem jest, czy mozna płukać układ wodą zwykłą z kranu? czy to bezpieczne?
czy może znacie jakiś bezpieczniejszy sposób??
staf - Sob Gru 26, 2009 11:30
formatuwka, Znalazłem coś takiego. http://forum.roverki.eu/p...72f9e310e841b6e
Raffaele - Sob Gru 26, 2009 11:40
Ja płukałem kilkukrotnie silnik wodą z Ludwikiem - po HGF.
Lałem wodę z kranu bo akurat u mnie nie ma kamienia. Lepiej wlać destylowaną i dolać Ludwika. Ja czyściłem układ w kwietniu - temperatury na zewnątrz były dodatnie - lepiej zaraz po tym płukaniu zalej układ płynem. Ja wlałem Petrygo QAL.
Mnie mechanik polecił wypuszczać płyn w nieco inny sposób - popuszczałem zacisk na pompie wody (to najniższy punkt układu chłodzenia w silniku), zdejmowałem wąż a do zbiorniczka wyrównawczego wdmuchiwałem powietrze. Ogrzewanie oczywiście powinno być włączone aby zszedł płyn również z nagrzewnicy.
Następnie jak już płyn zleci montujesz wężyk z powrotem, zalewasz płynem i szukasz pod kopułką twardej rurki z której wystaje łeb śruby - jest to odpowietrznik. Odkręcasz/popuszczasz i czekasz aż przestaną lecieć bąbelki powietrza - dolewając do zbiorniczka płynu. Jak już nie lecą bąbelki - zakręcasz odpowietrznik, uzupełniasz płyn w zbiorniczku, zakręcasz zbiorniczek, włączasz silnik i czekasz aż włączy się wentylator. Po otwarciu się termostatu ubędzie sporo płynu, wyłączasz silnik, jak ostygnie uzupełniasz poziom płynu.
Odradzano mi zdejmowanie dolnego węża z chłodnicy z obawy przed późniejszym brakiem szczelności.
|
|