|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - Rover 827 si Tuba 600 watt RMS
Greeg1987 - Sob Gru 26, 2009 16:58 Temat postu: Rover 827 si Tuba 600 watt RMS Chce zamontować tubę do Rovera 827 Si
I mam pytanko, mianowicie jak mocny jest altelnator .
Posiadam Wyposażenie Serii 8, i trochę jest już elektryki
Czy ktoś mógłby Zgasić moje obawy???
Ciufa - Sob Gru 26, 2009 17:11
kondensator powinien załatwić sprawę
jaki wzmacniacz będziesz podpinać pod to i tak z ciekawości napisz jaka to tuba
greg-si - Sob Gru 26, 2009 17:22
Greeg1987, tuba czy obudowa w kształcie walca? Bo to dwie różne rzeczy
Jeśli nikt nic nie grzebał w instalacji elektrycznej to nie powinno być żadnych problemów. W roverach jest dość sprawny układ ładowania. U mnie przy realnych mocach sporo większych wszystko daje radę. Oczywiście jeśli wszystko zrobisz zgodnie ze sztuką CA.
Ciufcia, przepraszam a kondensator to po co?
Ciufa - Sob Gru 26, 2009 17:35
żeby mu lampy nie migały w rytm muzyki
michone - Sob Gru 26, 2009 17:42
Ciufcia napisał/a: | żeby mu lampy nie migały w rytm muzyki |
ja mam 0,5 KW bez konda i nie przygasaja.... widzialem 0,7-1 kW bez konda i tez nie przygasaly...
wystarczy odpowiednie okablowanie i odpowiednie podlaczenie...
greg-si - Sob Gru 26, 2009 18:05
Ciufcia, a mam takie pytanko jeszcze
czy jak widzisz że wskazówka od paliwa jest na samym dole to zasłaniasz sobie ją kartką i nagle masz pełno w baku?
Greeg1987 - Nie Gru 27, 2009 06:32
michone napisał/a: |
ja mam 0,5 KW bez konda i nie przygasaja.... widzialem 0,7-1 kW bez konda i tez nie przygasaly... |
Kondensator można by dać, napewno nie zaszkodzi:)
Jeśli chodzi o sprzęt jeszcze nie wiem
Chciałem delikatnie tylko podnieść dolna charakterystyke dzwięku, bo przecież
oryginalne głośniki mają ładny bas (poprzedni właściciel stwierdził, że głośniki się do niczego nie nadają to oddał je do naprawy )
Ale pomyślałem sobie, że na delikatnie to szkoda życia i zamontuje coś większego, bo przecież nie trzeba słuchać głośno cały czas , a tak poza tym Dźwięk V6 pod maska też jest miły dla ucha:)
Konix - Nie Gru 27, 2009 08:13
Ja przy wzmacniaczu do suba 150W musiałem dać kondensator, bo było słychać załanczanie czegokolwiek elektrycznego w aucie. Jak silnik był załączony, to w subie było w momencie załączenia słychać uderzenie, z wyłączonym silnikiem tego nie było. Kondenstator 1f całkowicie zlikwidował problem. Greeg1987 przyjrzyj się głośnikom z przodu, bo w 800 bardzo szybko membrany pękają.
greg-si - Nie Gru 27, 2009 12:47
Konix, takie efekty są gdy kabel zasilający/sygnałowy źle się ułoży i wyłapują śmieci z instalacji elektrycznej. Kwestia jeszcze skąd jest brana masa, jakiej grubość kable zasilające itp. rzeczy.
Kondensator który u Ciebie wyeliminował te trzaski można porównać do tej wspomnianej przeze mnie wyżej kartki papieru. To że tego nie widać nie oznacza że tego nie ma.
Kondensator powinno się stosować tylko w dwóch przypadkach:
1. Powszechne lekarstwo na przygasające światła (choć to lepiej rozwiązać w inny sposób a kondensator to ostateczność)
2. Poprawa dynamiki w najniższych częstotliwościach
michone - Nie Gru 27, 2009 13:18
ja zaobserwowalem pewien tredn... kable glosnikowe za 70 zl i do tego kond za 120... zamiast wydac 200 zl na kable o odpowiednim przekroju i sygnalowki o odpowiedniej jakosci...
Konix - Nie Gru 27, 2009 14:16
Nie chce mi się narazie wymieniać kabli więc tak zostanie conajmniej do wiosny. Trzasków nie słychać więc jest ok, pozatym w kondensatorze jest wbudowany miernik napięcia, co jest bardzo przydatne.
greg-si - Nie Gru 27, 2009 16:57
Konix napisał/a: | pozatym w kondensatorze jest wbudowany miernik napięcia, co jest bardzo przydatne |
spoko ale co Ci z tego? Jak jedziesz samochodem czy też siedzisz w środku słuchasz muzyki to i tak nie widzisz tego woltomierza. I do czego niby on Ci jest potrzebny w bagażniku?
Ja sobie wrzuciłem na deskę by mieć ciągły podgląd ładowania.
hertz25 - Nie Gru 27, 2009 17:27
greg-si napisał/a: | Ja sobie wrzuciłem na deskę by mieć ciągły podgląd ładowania | a mozesz zrobic foty bo kiedys takie cos chcialem zrobic
greg-si - Nie Gru 27, 2009 20:21
hertz25, mówisz i masz
Jak chcesz to mogę zrobić z całą dechą
Botanix - Nie Gru 27, 2009 22:16
greg-si,
Cytat: | U mnie przy realnych mocach sporo większych wszystko daje radę. |
Z ciekawości... co takiego tam siedzi u Ciebie?
greg-si - Nie Gru 27, 2009 22:34
Botanix, stare 'fejsy' ze starą 'emką'
hertz25 - Nie Gru 27, 2009 23:06
a gdzie taki wyswietlacz zdobyles jak to wszystko podlaczone
greg-si - Nie Gru 27, 2009 23:20
http://www.lumarc.pl/diet...ierz-p-909.html
Podłączone po ludzku
masa, aku, rem
oczywiście można się wpiąć nie koniecznie w aku a np. przy piecu ale ja chciałem mieć mierzone na akumulatorze ładowanie i spadki na nim. Woltomierz ten posiada regulację więc można wyeliminować spadki jakie są na kablu tak aby skalibrować zgodnie z prawdą.
Greeg1987 - Pon Gru 28, 2009 01:13
Konix napisał/a: | Greeg1987 przyjrzyj się głośnikom z przodu, bo w 800 bardzo szybko membrany pękają. |
Oglądałem są po remoncie:)
Aczkolwiek chciałbym mieć Hertze:)
Czy 800 mają jakiś amplifier ? na pokładzie
Konix - Pon Gru 28, 2009 01:39
Cytat: | Czy 800 mają jakiś amplifier ? na pokładzie |
Nie mają.
|
|