|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 sdi] zawieszenie tylne
dragon - Czw Sty 07, 2010 22:09 Temat postu: [R200 sdi] zawieszenie tylne mam problem juz od jakiegos czasu z tylnim zawieszeniem strasznie tłucze na dziurach i kiedy najade na studzienke kanalu czuc kazdy wyboj kazda nierownosc, na poczatku sprawdzilem sprawnosc amortyzatorow wyszlo na stacji diagnostycznej 55% czy to mozliwe ze cale amory do wymiany czy wystarczy wymienic gumy na stabilizatorach albo sprezyny??? pomocy
chudson - Czw Sty 07, 2010 22:20
Dzisiaj zaglądałem pod mojego SD i nie ma tam żadnych gum stabilizatora (stasbilizator przykręcony jest tylko na końcach ,pusczony wzdłuż belki i nie za bardzo wiem w jaki sposób działa ) ale nie wiem czy w SDi nie jest inaczej. Sprawdzałeś tuleje metalowo-gumowe ?
dragon - Czw Sty 07, 2010 22:23
http://www.tomateam.pl/sk...wieszenie&c=807
to sa chyba te gumy i czy jak one sie wyjechane to potrafi tak tluc tu pytanie do zaawansowanych uzytkownikow rovera?
iktorn73 - Pią Sty 08, 2010 09:06
Albo wybiły się te gumki które pokazujesz w linku albo może silentblocki(zinnenblock),czyli metalowo gumowe tuleje mocujące belkę do nadwozia.Ale to powinni Ci sprawdzić przy okazji badania amortyzatorów. Jeszcze jedna możliwość że rozpada się amortyzator ,albo zinnenblock w amortyzatorze w miejscu jego mocowania do belki.
dragon - Nie Sty 10, 2010 00:16
odpowie mi ktos na pytanie czy jest ta guma stabilizatora tzw poduszka w moim modelu rover 200 SDI 99 ?
sTERYD - Nie Sty 10, 2010 00:32
ta guma, do której link podałeś we wcześniejszym poście nie jest do stabilizatora, tylko do amortyzatora i na pewno u Ciebie występuje, natomiast jeśli chodzi o tylny stabilizator w serii 200 to nie wiem jak to dokladnie wygląda, ale tam jest belka wleczona, więc chyba mało prawdopodobne, że coś takiego występuje...
Brt - Nie Sty 10, 2010 01:12
Tylny stabilizator jeśli jest, to jest mocowany na sztywno, bez udziału gum. Jelsi cos stuka z tyłu to albo guma na mocowaniu belki do nadwozia, albo coś w samej kolumnie amortyzatora ... pozatym nic innego tam nie ma.
czapaja - Nie Sty 10, 2010 10:07
kolega iktorn73, ma racje tylko co do nazwy nie trafił iktorn73 napisał/a: | silentblocki(zinnenblock) | chodzi o tzw "cukierki" http://allegro.pl/item871...onda_rover.html bardzo łatwo te tuleje pękają na naszych cudownych drogach. Jedź do pierwszego lepszego mechaniora niech ściągnie koło i popatrzy U mnie w hondzie jak to poszło to tyłem rzucało na wszystkie strony....
sTERYD - Nie Sty 10, 2010 12:13
eee w R200 to inaczej wygląda
Te cukiery co mówisz, to są przy zawieszeniu wielowahaczowym w Civicach i w R400 i faktycznie często padają, a R200 ma już zupełnie inne zawieszenie.
dragon - Pon Sty 11, 2010 07:38
mam prosbe czy ktos moglby wrzucic podglad przekroju tylnego zawieszenia r200??
czapaja - Pon Sty 11, 2010 14:13
sTERYD, dzięki za sprostowanie;)
dragon - Pią Sty 22, 2010 21:59
a wiec czeka mnie wymiana tylnich amortyzatorow kupilem juz czesc firmy Kayaba prosze o opinie kto ma zamontowane je w r200 i jak sie sprawuja, i ile mniej wiecej orientacyjnie kosztuje wymiana?
czapaja - Sob Sty 23, 2010 13:40
Ja mam KYB na tyle i sprawują się nieźle. Za wymont/zamont płaciłem 20 zł/szt.
|
|