Zobacz temat - Czerwone światło na piratów - nowy system

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Czerwone światło na piratów - nowy system

Mayson - Nie Sty 17, 2010 09:59
Temat postu: Czerwone światło na piratów - nowy system
Że niby Warszawa taka hop siup do przodu? :> W Gdańsku na ul.Kartuskiej taki system jest od wielu lat ;)
http://moto.wp.pl/kat,895...,wiadomosc.html

TomC - Nie Sty 17, 2010 10:45

W małych powiatowych Głubczycach na skrzyżowaniu koło kościoła też chyba jest podobny patent.
Remigiusz - Nie Sty 17, 2010 11:33

Ale bezsensowny wydatek. Najpierw remontują drogę a potem się dziwią ze ludzie szybka jada :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: hahaha...
MaReK - Nie Sty 17, 2010 11:38

Taki system na ul. Wal miedzeszynski w Warszawie funkcjonuje rownie od kilku lat.
Mix - Pon Sty 18, 2010 15:42

MaReK napisał/a:
Taki system na ul. Wal miedzeszynski w Warszawie funkcjonuje rownie od kilku lat.

W którym miejscu? Rzadko trzymam się tam przepisowych 70 km/h, a w 99% przejazdów do ronda mam zieloną falę. W drugą stronę łapią mnie dopiero światła przy Siekierkach.

MaReK - Wto Sty 19, 2010 08:40

Jezdzac wieczorem, np. ok. 20:00 jesli jade szybciej ok. 80/90 km/h lub wyzej,
zmieni sie zielone na czerwone. Jak zwolnie, do przepisowej predkosci odrazu wlacza sie zielone. Dziala to w obie strony, na odcinku od Siekierek do Ronda (na Otwock).

Mayson - Wto Sty 19, 2010 10:12

A ja Wam powiem, że to jest piękny dowód na to, jak podupadł obiektywizm mediów :sad: informacja na wp.pl jest tak sformułowana, żeby przyciągnąć czytelnika, nieważne, że praktycznie przeczy faktom... i tak jest ostatnio ze wszystkim; polityką, pogodą, gospodarką... jak widać pierdół też się to tyczy; jesteśmy społeczeństwem manipulowanym! :evil:
Brt - Wto Sty 19, 2010 10:17

Mayson napisał/a:
informacja na wp.pl jest tak sformułowana, żeby przyciągnąć czytelnika, nieważne, że praktycznie przeczy faktom...

standard ostatnio .... onet... interia ... to samo ... tytuły tak sformułowane, żeby zrobić "klik" .... podobnie jak z "atakiem zimy" i "załamaniem pogody" przy 5 cm śniegu ;)

tian - Wto Sty 19, 2010 12:30

Ostatnio o tych wynalazkach było w TV.
Troszkę inaczej to działało jak MaRek opisał : kierownik pojazdy A jedzie za szybko (powyżej 50 km/h). Zapala się czerwone. Aby zrobiło się zielone musi się zatrzymać. Jeśli tego nie uczyni i pojedzie sobie dalej, kolejny kierowca (mimo iż jechał prawidłowo) musiał się zatrzymać aby dostać zielone.

Mix - Wto Sty 19, 2010 12:43

Widziałem kiedyś na TVN W-wa program o takim rozwiązaniu na ulicy Lucerny (W-wa Wawer). Koszt - 90tyś pln. Światła są źle zsynchronizowane. Gdy pierwszy kierowca przekroczy prędkość, światło czerwone zapala się zbyt późno i łapie przepisowo jadącego za nim kierowce. Drogowy "PIRAT" (jadący całe 65 na 50km/h), przejeżdża spokojnie na zielonym :wink:
Ogólnie nie jestem przeciw takim rozwiązaniom, ale drogowcy mogliby się skupić na synchronizacji świateł w paru miejscach w W-wie, a nie rozpoczynać kolejne inwestycje. Np. ul. Fieldorfa - ruszam ze świateł na Ostrobramskiej i jak będę jechał realne 50 (licznikowe 60 na zimowych kółkach), to będę stać na każdym świetle (a jest ich tam 5). Wystarczy, że pojadę ogniem :wink: , to dojadę do samego Wału na zielonej fali.

kruszon - Wto Sty 19, 2010 13:27

Mixtated napisał/a:
drogowcy mogliby się skupić na synchronizacji świateł

Mixtated napisał/a:
ak będę jechał realne 50 (licznikowe 60 na zimowych kółkach), to będę stać na każdym świetle (a jest ich tam 5)

No to przecież chyba są zsynchronizowane. Nie? :rotfl:

Perez - Wto Sty 19, 2010 14:16

Bylo o tym w Jazda Polska wczoraj
MaReK - Sro Sty 20, 2010 00:26

JP - powtorka ;)
Dokladnie tak. Ale o tym fakcie poinformowal mnie juz MichaelP jakies kilka lat temu :D

Na ul. Lucerny to jest chyba system fotoradarowy jakis. Na Wale ja tych czujek nie widze.

PTE - Sro Sty 20, 2010 08:20
Temat postu: Re: Czerwone światło na piratów - nowy system
Mayson napisał/a:
Że niby Warszawa taka hop siup do przodu? :> W Gdańsku na ul.Kartuskiej taki system jest od wielu lat ;)
http://moto.wp.pl/kat,895...,wiadomosc.html

W Gdańsku - Św. Wojciechu również. Do tego zatrzymuje te auta, które przekraczają prędkość :wink:

Zlotowa - Pią Sty 22, 2010 14:36

Jeżdże ulicą Lucerny codziennie do narzeczonej.Te światła to istna paranoja.Przykładowo,jade 100 km/h ja przejeżdzam na migającym pomarańczowym,a kierowca jadący za mną przepisowo musi się zatrzymać,gdyż wyłapał za mnie czerwone światło.Czy to nie jest chore ??
światła zamontowali dopiero po trzeciej śmiertelnej ofierze na jednych pasach...!!!!

Mayson - Pią Sty 22, 2010 14:41

Zlotowa napisał/a:
Jeżdże ulicą Lucerny codziennie do narzeczonej.Te światła to istna paranoja.Przykładowo,jade 100 km/h ja przejeżdzam na migającym pomarańczowym,a kierowca jadący za mną przepisowo musi się zatrzymać,gdyż wyłapał za mnie czerwone światło.Czy to nie jest chore

W Gdańsku wyłapuje Cię z daleka, masz czas zatrzymać się nawet z większej prędkości, niż 100km/h.

PTE - Pią Sty 22, 2010 15:49

Mayson napisał/a:
Zlotowa napisał/a:
Jeżdże ulicą Lucerny codziennie do narzeczonej.Te światła to istna paranoja.Przykładowo,jade 100 km/h ja przejeżdzam na migającym pomarańczowym,a kierowca jadący za mną przepisowo musi się zatrzymać,gdyż wyłapał za mnie czerwone światło.Czy to nie jest chore

W Gdańsku wyłapuje Cię z daleka, masz czas zatrzymać się nawet z większej prędkości, niż 100km/h.

Dodatkowo (przynajmniej na Trakcie Św. Wojciecha) na tablicy nad jezdnią wyświetla prędkość z jaką jedziesz :wink:

Mayson - Pią Sty 22, 2010 15:54

PTE napisał/a:
Dodatkowo (przynajmniej na Trakcie Św. Wojciecha) na tablicy nad jezdnią wyświetla prędkość z jaką jedziesz

Dokładnie tak samo :ok: ;)