Zobacz temat - [R45 iDT] predkościomierz

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 iDT] predkościomierz

magneto - Pią Sty 22, 2010 22:48
Temat postu: [R45 iDT] predkościomierz
Dzisiaj postanowilem sprawdzić czy mój Rover odpali.Od ponad tygodnia nie był odpalany ponieważ mam skórę a nie mam podgrzewanych foteli i nie lubię jak mi zimno w d..e.
Ale do rzeczy:wsiadam ,grzeję świece, pali po jednym grzaniu po około 2 sekundach kręcenia.Po odpaleniu odśnieżam auto i ruszam w miasto.Patrzę na zegary,wszytko działa za wyj. prędkościomierza.Wskazówka na 0.Prędkość zaczął pokazywać dopiero po osiągnięciu właściwej temp silnika.Coś zamarzło.
Moje pytanie brzmi :
Czy mogę jeżdzić w takiej sytuacji ,czy linka sie nie uszkodzi gdy auto jest w ruchu a wskazówka stoi w miejscu?
Jak usunąć tą usterkę?

rtworek - Sob Sty 23, 2010 00:23

W tych modelach niema linki, pewnie coś przymarzlo i tyle.
tronsek - Sob Sty 23, 2010 11:00

Tak jak kolega rtworek zauważył, w tym modelu nie ma linki, tylko impulsator. Sprawdź czy problem będzie się jeszcze powtórzy. Całkiem możliwe, że na stykach coś przymarzło. Po rozgrzaniu auta odpuściło, osuszyło styki i może być już wszystko być w porządku.
magneto - Sob Sty 23, 2010 17:53

A gdzie jest ten impulsator?W tej kwestii jestem laikiem i nie bardzo wiem od czego zacząć.Czy mogło sie to stać po tym jak myłem auto karcherem przy minusowej temp?
tronsek - Sob Sty 23, 2010 18:24

Impulsator znajduje się przy skrzyni biegów nad prawą półosią, przykręcony jedną śrubką (tak jest w R400).
Jak go sprawdzić, czy jest dobry to nie wiem, ale pewnie jakiś elektryk będzie wiedział.

magneto napisał/a:
Czy mogło sie to stać po tym jak myłem auto karcherem przy minusowej temp?

Całkiem możliwe, że podczas mycia został solidnie zmoczony i mróz zrobił swoje.