Zobacz temat - [R400] Reflektory przednie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Reflektory przednie

bartek-mrc - Pon Lut 01, 2010 22:18
Temat postu: [R400] Reflektory przednie
Witam, od jakiegoś czasu słabo i bardzo krótko świecą mi światła mijania (ok 1,5m przed maska) Pojechałem więc na stację diagnostyczna dowiedzieć się czegoś i po kilku próbach ustawienia świateł nie dało to żadnego rezultatu... Mechanik powiedział żebym wymienił żarówki mijania.

Żarówka będzie tego przyczyna, czy problem jest bardziej poważny?

Na rynku jest wiele żarówek H7 i nie wiem którą kupić... Co mi polecacie?

staf - Pon Lut 01, 2010 22:23

bartek-mrc, Tu masz o żarówkach http://www.lighting.phili...ighting&lang=pl
Perez - Pon Lut 01, 2010 22:45

Kup jakies osramy i wystarczy, jezeli to jest wina zarowek, bo moze byc zmatowiala szybka reflektora, wypalony odblysnik...
oprawca_1978 - Pon Lut 01, 2010 22:57

Czym innym jest intensywność świecenia żarówek, a czym innym, właściwe wyregulowanie luster odbłyśników.
Po pierwsze wyjmij żarówki i oceń ich stan. Dla ciekawości podam, że w moim Poldoroverze z 1996 roku, miałem do 2008 żarówki reflektorów na 100% oryginalne, które zresztą trzasnęły obie na raz, ale wytrzymały dwanaście lat (!). Po wstawieniu nowych 50/55W, chyba Osram (dziwna nazwa..) Poldi świecenie do przodu "odzyskał" pięknie, aż chciało się jeździć.
Co innego regulacja odbłyśników. Ja to zawsze robiłem na wyczucie. W nocy, stawiałem samochód jakieś 30-50 metrów od pionowej przeszkody i tak ręcznie kręciłem śrubkami od regulacji kąta pochylenia odbłyśników, żeby granica "światłocienia" była prawie na styku z "horyzontem". I już. Jeśli samochód ma amortyzatory w zadowalającym stanie, nie jest po jakimś większym wypadku, nie jest krzywy, to będzie OK i ewentualne przechyły wzdłużne pojazdu, nie będą powodować oślepiania kierowców z naprzeciwka, a zarazem, granica oświetlania będzie zadowalająca.
Ważnym niezmiernie jest też właściwy stan reflektorów przednich. Czystość szkieł reflektorów, stan i czystość odbłyśników, itd.. Z mojego doświadczenia z dość nieszczelnymi reflektorami z Poldorovera powiem, że do czyszczenia zanieczyszczeń szkieł reflektorów (od wewnątrz) doskonale nadaje się ocet, a do czyszczenia odbłyśników, spirytus.
Do tego, warto, chociażby raz na dwa lata, przeczyścić, sprawdzić i podgiąć złączki zasilania żarówek. Tam idą dość duże prądy, rzędu około 5 A, które to, po paru latach, potrafią "podwędzić" złącze i spowodować jego niedomaganie. To samo bezpieczniki świateł i przekaźniki.

bartek-mrc - Sro Lut 03, 2010 08:28

Kupiłem nowe żarówki Philips premium (48zl/2szt) - założyłem, potem ustawienie na stacji diagnostycznej (14zl) i wszystko jest już jak należy ;)

Dzięki i pozdrawiam