Zobacz temat - [R75] Szarpie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Szarpie

damianz11 - Pią Lut 05, 2010 21:12
Temat postu: [R75] Szarpie
Posiadam rovera 75 1.8T auto od nie dawna zaczęło szarpać. Wymieniłem świece, filtr powietrza i cewki ,ale nic nie pomogło. Jak auto stoi noc i rano jadę to jest wszystko w porządku ,ale jeśli po południu jadę to przejadę około 2km i auto zaczyna szarpać szczególności na pierwszym i drugim biegu ,jak dodam gazu to przestaje i jest wszystko w porządku do momentu kiedy postawie na jakieś np. 2 godziny i znów to samo pojadę zacznie szarpać na dwójce dodam gazu i od razu normalnie.
staf - Pią Lut 05, 2010 21:25

damianz11, Zajrzyj do szukajki napewno coś znajdziesz http://forum.roverki.eu/v...t=r75+szarpanie
damianz11 - Pią Lut 05, 2010 21:56

Dodam jeszcze że szarpie jak mam około 1500rpm. Co się dzieje jak jest uszkodzona sonda lambda ?? ?

[ Dodano: Pią Lut 05, 2010 21:56 ]
Kolejne pytanie mam. Czy rover 75 1.8 posiada filtr paliwa i jak tak to gdzie?

budyn26 - Sob Lut 06, 2010 00:07

To będzie coś z iskara ja tez tak miałem ze szarpało w granicy 1500, 2000 szczególnie na 2 biegu. wymieniam wszystko oprócz cewki okazało się ze miała przebicie. A jak stoisz na światłach to silnik drga pracuje trochę nie równo?? patrz na lewarek biegów. Kable wymieniałeś??
hehe - Sob Lut 06, 2010 01:14

mam podobny problem w Freelanderze 1.8 benzynka.
z tym że ja wymieniłem świece, przewody, obie cewki, filtry i dalej szarpie jak jest rozgrzany silnik, na zimnym jest zazwyczaj ok, ale czasem mu sie zdarzy. głównie to szarpanie zdarza się na gazie ale i na benzynce.

szarpanie tak samo, jak się przekroczy 2tyś obrotów to już się jedzie a tak to się dławi.
komputer wywala brak spalania różnie na różnych cylindrach.

mechanicy mówią mi że może być to wina gazu że na łapie na gazie błędów i benzyna źle chodzi. Inna możliwość to że wsuwki przy kompie nie maja dobrego styku albo uszkodzenie przewodów po drodze od silnika (cewek) do kompa.

damianz11 - Nie Lut 07, 2010 00:16

Auto szarpnie kilka razy i pózniej już tego wogole nie ma. Ale jeśli zostawie go na jakiś czas na parkingu i zacznę jechać to znów to samo szarpnie i późnej okey. Silnik pracuje bardzo równo. Możliwe że zbiera się płyn chlodzacy w cylindrach ?
Gonia - Nie Lut 07, 2010 09:32

damianz11 napisał/a:

Kolejne pytanie mam. Czy rover 75 1.8 posiada filtr paliwa i jak tak to gdzie?

W zbiorniku...

Może masz padnięty zawór oparów paliwa (za akumulatorem)?

damianz11 - Pon Lut 08, 2010 22:02

A czy uszczelka pod głowicę ma coś do rzeczy ?? ?