Zobacz temat - [R416] Regulacja gazu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Regulacja gazu

baksik28 - Pon Lut 08, 2010 16:21
Temat postu: [R416] Regulacja gazu
Witam forumowiczów.
Moje pytanie dotyczy regulacji gazu.
Czy układ wydechowy musi byc szczelny przed tym jak pojade do gazownika? Bo wiem ze mam dwie male dziury za kolektorem przy laczniku elastycznym.
No i czy jezeli zakleje te dwie dziury pasta do tlumikow to nie w plynie to na pomiary? I czy wogole taka regulacje da sie wykonac przy "tych diurach"
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

Rzeski - Pon Lut 08, 2010 16:52

baksik28 napisał/a:
Czy układ wydechowy musi byc szczelny przed tym jak pojade do gazownika? Bo wiem ze mam dwie male dziury za kolektorem przy laczniku elastycznym.

szczelny (wymieniony na nowy) uklad przy instalacji gazowej to obowiazek i podstawa dobrze wykonanej regulacji. jezeli masz nieszczelnosci za kolektorem przy laczniku elastycznym to dostajacy sie tamtedy tlen oraz nierownomiernie wydobywajace sie spaliny beda powodowaly ze sonda lambda bedzie przekazywala zle sygnaly do ECU (instalacja sekwencyjna) przy mieszalnikowej nie ma to znaczenia bo parametry podawanego gazu obarczone sa tak wielkim bledem ze nie robi to zadnej roznicy
baksik28 napisał/a:
No i czy jezeli zakleje te dwie dziury pasta do tlumikow to nie w plynie to na pomiary? I czy wogole taka regulacje da sie wykonac przy "tych diurach"

jak wiesz lpg o wiele szybciej niszczy uklad wydechowy niz zwykle paliwo wiec zaklejanie tych dziurek plastelinkami odradzam.
lacznik elastyczny do wymiany koszt 150zl + jakies 80zl wymiana.

Lechos - Pon Lut 08, 2010 17:08

Rzeski napisał/a:
lacznik elastyczny do wymiany koszt 150zl + jakies 80zl wymiana.
Za 160pln ma nowa rure kolektorowa ze zlaczem elastycznym, uszczelkami i wieszakiem. Koszt samego zlacza elastycznego to okolo 40pln.
Rzeski - Pon Lut 08, 2010 17:09

Lechos napisał/a:
Koszt samego zlacza elastycznego to okolo 40pln.

widocznie Wroclaw jest drozszy :mrgreen:

baksik28 - Pon Lut 08, 2010 20:03

Dzieki za odpowiedzi.Postaram sie wymienic caly uklad