|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R600, R800] Fotele z R800 do R600?
magill - Pią Lut 26, 2010 17:06 Temat postu: [R600, R800] Fotele z R800 do R600? Witam serdecznie.
Powiedzcie mi drodzy koledzy czy jest możliwość wrzucienia foteli wraz z tylną kanapą z Rovera 800 do Rovera 600. Oczywiście nie biorę pod uwagę boczków do drzwi, bo wiadomka, że nie pasuje. I tak muszę wymienić foteliki ze względu na zniszczoną skórkę, a zauważyłem, że z 800-tki są pewnie nieco wygodniejsze. Jeżeli nie pasują, to czy jest możliwość przerobienia takowych foteli? No i czy dużo jest z tym grzebania i zabawy?
Liczę na Waszą pomoc
Tomek1212 - Pią Lut 26, 2010 20:45
Tylna kanapa to wątpię, natomiast przednie fotele o ile mocowania podejdą to może tak. Druga sprawa to podpięcie elektrycznej regulacji no i pamięci oraz podgrzewania.
Konix - Pią Lut 26, 2010 21:41
Kanapy napewno nie dasz rady wsadzić, bo drzwi nie zamkniesz. Co do przednich foteli, to może się da, ale musiałbyś od kogoś pożyczyć foten na kilka minut i sprawdzić. Między 600 a 800 jest 20 cm różnicy, więc przednie też mogą być za szerokie. Mocowania nie będą pasować, ale to nie powinien być ogromny problem. Weż też pod uwagę, że fotele w 800 są znacznie dłuższe więc z tyłu będzie 10cm mniej miejsca na nogi.
magill - Pią Lut 26, 2010 23:46
o kurcze pieczone
Czyli wychodzi jednak trochę komplikacji
Z podpięciem ogrzewania i elektryki to nie powinno być problemu z mojej strony, gdyż lubię się bawić takimi klockami, natomiast jeśli piszecie, że tylnej klapy nie zmieszczę to trochę kiszka.. A samych przednich foteli chyba nie warto wrzucać, bo raczej niewesoło by to wyglądało. No i chyba wybiliście mi z głowy ten pomysł.. a szkoda
Konix - Sob Lut 27, 2010 07:56
magill napisał/a: | A samych przednich foteli chyba nie warto wrzucać, bo raczej niewesoło by to wyglądało. |
Jeśli by się okazało, że się zmieszczą to warto. Jeśli spotkasz jakąś 800 spytaj czy możesz chwilę posiedzieć, będziesz wiedział dlaczego warto.
magill - Nie Lut 28, 2010 11:19
to jakbym mógł Cie prosić o wymiary szerokości takowych foteli (szerokość skórzanego poszycia) i długości (mierząc od spodu fotela, nie wliczając odchylonego oparcia)
Będę wdzięczny
Mayson - Nie Lut 28, 2010 13:49
IMHO nie ma szans - pomijając sprawę mocowań - w 600-ce fotele są prawie na styk z tunelem środkowym, więc nawet 2cm szerszy fotel będzie do tunelu dotykał, jeśli nie właził na niego - wierz mi; skrzypienie skóry o plastik to koszmar w czasie jazdy
Zresztą zerknij na fotel 600-ki - to zwykły fotel; a w 800 to prawie tron, w który się wpada, nie wsiada
magill - Nie Lut 28, 2010 14:11
Mayson napisał/a: | Zresztą zerknij na fotel 600-ki - to zwykły fotel; a w 800 to prawie tron, w który się wpada, nie wsiada |
hehe... pięknie to ująłeś... no więc też tak myślałem, bo jak patrzę na te fotele na allegro, to aż łezka się w oku kręci z żalu
Tak się składa, że mam beżową skórę w swojej lali, ale fragment skórki jest niestety oderwany i kompletnie nie opłaca mi się zszycie tego, a ciężko dostać w ładnym stanie taki fotel. A jak się już znajdzie to nikt nie chce sprzedawać osobno foteli tylko cały komplet, a tu znowu 700 PLN. Niestety nie jestem gotowy na taki wydatek, tym bardziej, że mam zamiar jeszcze troszkę pieniążków wrzucić w Roverka (podświetlenie zegarów i panelu ogrzewania, alu-ramki, nowe dywaniki, wygłuszenie drzwi, sufitu, bagażnika, słupków i ściany grodziowej.
Znalazłem komplecik na allegro siedzeń do Hondy Accord 93-98 w kolorze czarnym, wraz z boczkami za bodajże 450 PLN. Wnętrze mojego jest beżowe. Jak myślicie? Wymieniając fotele na czarne, będzie to w ogóle pasowało do reszty? Co musiałbym wymienić we wnętrzu, żeby ciekawie wyglądał taki kontrast? Zaznaczam, że nie chciałbym ruszać konsoli
Polećcie mi coś!
Mayson - Nie Lut 28, 2010 14:32
magill napisał/a: | cały komplet, a tu znowu 700 PLN. |
Mi się wydaje że to niedużo za komplet, zważywszy, że tapicer za wymianę skóry weźmie kilka tys. zł. Poza tym po wymianie foteli na lepsze, komplet można odsprzedać za np. 400-500zł.
magill napisał/a: | Wymieniając fotele na czarne, będzie to w ogóle pasowało do reszty? Co musiałbym wymienić we wnętrzu, żeby ciekawie wyglądał taki kontrast? |
Na fotce u dołu masz ciemne wnętrze do jasnych foteli - IMHO wygląda dobrze. Odwrotność też powinna dobrze wyglądać - zerknij na niektóre wersje R75 w galerii - mają właśnie ciemne fotele i białe plastiki
magill - Nie Lut 28, 2010 14:39
no tutaj wygląda to naprawdę smacznie
Coś czuję, że zrobię tak: wymienię fotele na czarne. Boczków nie będę wymieniał, bo to raczej nie będzie pasowało do reszty, ale wymienię w boczkach tylko te elementy skórzane na czarne. Do tego czarny podłokietnik (bo mam tylko tą śmieszną półeczkę). Co o tym sądzisz Mayson?
Podsuń tu jeszcze coś ciekawego o czym jeszcze nie pomyślałem
Mayson - Nie Lut 28, 2010 15:00
magill napisał/a: | Coś czuję, że zrobię tak: wymienię fotele na czarne. Boczków nie będę wymieniał, bo to raczej nie będzie pasowało do reszty, ale wymienię w boczkach tylko te elementy skórzane na czarne. Do tego czarny podłokietnik (bo mam tylko tą śmieszną półeczkę). |
To może być dobry plan... zawsze, w razie gdyby się nie spodobało, możesz wrócić do starego układu, a zbędne rzeczy odsprzedać.
Polecam przejżeć galerię Rovera 75 na www.roverki.pl bo tam można znaleźć właśnie takie zestawienie, o którym piszesz i w przybliżeniu zwizualizować to sobie w swoim aucie. Pierwsze zdjęcie z brzegu: http://roverki.pl/modules...3&orderby=dateD
Na Allegro też jest dużo zdjęć wnętrz 75-tek z ciemnymi fotelami i jasnymi plastikami.
A gdy już to zamontujesz w aucie, to prosiłbym o fotki, bom sam ciekawy Powodzenia
|
|