Zobacz temat - [R 45 1.6 16v 2001r] Silnik szarpie i strzela

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 45 1.6 16v 2001r] Silnik szarpie i strzela

zbudny - Pon Mar 15, 2010 11:32
Temat postu: [R 45 1.6 16v 2001r] Silnik szarpie i strzela
Witam!!!
Mam pewien problem z moim R 45. Od jakiegos czasu auto co jaskis czas podczas przyspieszania ale zauwazylem to tylko na 1 i 2 biegu zaczyna dusic sie, dlawic i szarpac. Potrafi tez strzelic. Obroty na biegu jalowym wachaja sie. Czasami sa za niskie a czasami sam potrafi zwiekszyc sobie obroty na chwile. Zapala sie tez check engine ale nie swieci sie ciagle. Gasnie co jakis czas ale pozniej znowu zapala. Wymienilem swiece i filtr paliwa. Filtr powietrza ma ok 8000. Dodam ze nie mam instalacji LPG. Czytalem wiele postow jednak zaden przypadek nie byl taki jak moj.Prosze o sugestie co moze byc przyczyna. Ja zastanawiam sie nad przewodami, cewka zaplonowa albo sonda lambda. Dziekuje i pozdrawiam. Bede wdzieczny za kazda odp.

macikd - Pon Mar 15, 2010 12:20

na sondę to mi nie wygląda, bo jakby padła to komp przeszedłby w stan awaryjny czy jaos tak i dalej by jechał. Przewody mogą mieć coś wspólnego z tym ale tez i niekoniecznie. Problemem może być czujnik położenia wału, bo jakby nie patrzeć on steruje nam zapłonem. Może coś z nim nie tak? cewka też może byc powodem ale dziwi mnie fakt że dzieje się tak tylko na dwóch pierwszych biegach :/
PHJOWI - Pon Mar 15, 2010 12:51

sprawdzić ciśnienie sprężania .
zbudny - Nie Kwi 25, 2010 16:47

No moze i to cos z cisnieniem. Napisalem ze na pierwszych 2-och biegach dlatego ze jak zacznie sie tak dziac to nie ma szans wrzucic 3 biegu. Dodam jeszcze ze gdy mam takie problemy to jak przegazuje go przez chwile to problem ustaje.

[ Dodano: Nie Kwi 25, 2010 17:47 ]
Zdecydowalem sie zaprowadzic auto do mechanika. Sam wymienilem swiece, przewody, 2 cewki i filtr paliwa. Niestety nie pomoglo. Pokazalo 3 bledy: blad grzalki sondy lambda, slabe cisnienie na 4 cylindrze i cos z wtryskiem. nie pamietam dokladnie. Mechanik mial auto kilka dni. Troche pojezdzil, kilka razy podpial komputer. Za pierwszym razem skasowal bledy ale za kazdym razem powracala grzalka natomiast wtrysk ne. Stwierdzil ze trzeba ja wymienic. I chcialbum zapytac jakiej firmy najlepiej kupic? Dodam ze interesuje mnie tylko oryginalna.