|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Chcę kupić ROVERka - MG ZR 160
pol4334 - Sob Mar 20, 2010 17:46 Temat postu: MG ZR 160 Witam! na co dzien jestem uzytkownikiem clio 1.8 16s. Bardzo fajne autko bo ma 140KM, kubełkowe fotele wlot na masce i wzgledem zwyklego egzemplarza jest jeszcze poszerzone dzieki czemu prowadzi sie jak karting. Niestety autko ma juz swoje lata i mimo tego ze mam bardzo zadbany egzemplarz to mysle na zamiana na cos nowszego i tu wpadlem na MG. Co mozecie powiedziec mi o tym samochodzie?? Zawsze wydawalo mi sie ze to civic 6g tylko ze przerobiony przez rovera, czy to prawda? Jak samochod sie prowadzi? Jakie sa koszty czesci i czy nie ma problemow z dostepem na polskim rynku?? Moze ktos jest w posiadaniu linka do jakiegos testu przeprowadzonego w gazecie lub TV??
pozdrawiam
kprzemo24 - Sob Mar 20, 2010 17:50
Wygląd 6
Prowadzenie 6
Cena częsci+ dostepność 6
Przyjemnośc z jazdy i wzrok przechodniów... bezcenne
pol4334 - Nie Mar 21, 2010 13:21
mam racje z tym ze to honda 6 gen??
azer - Nie Mar 21, 2010 13:23
pol4334 napisał/a: | mam racje z tym ze to honda 6 gen?? | nie ma z Hondą nic wspólnego, no może dziadków
...a i rozstaw śrób
Perez - Nie Mar 21, 2010 14:32
ZR to bardzo przyjemne, twarde i mocne auto. Z dostepnoscia czesci jest jak z dostepnoscia do wszystkich R czyli nie ma problemow, no chyba, ze bedziesz sie rozbijal to z uzywkami moze byc problem. W porownaniu z ClioZR jest duzo zwawszy.
marcinmarcin - Pon Mar 22, 2010 23:36
Autko fajne, jak znajdziesz zadbany egzemplarz to praktycznie bezproblemowe, jak znajdziesz szrota to przeklniesz dzień w którym wpadłeś na pomysł zakupu angielskiego wynalazka. Zbiera się nieźle - takie realne i powtarzalne jest 8s/100 jak się uda to nawet 7,5 s da się zejść. Zawieszenie jest trochę na nasze drogi zbyt twarde (i jak dla mnie zbyt wysokie) - prowadzi sie ładnie, ale można podskoczyć na nierówności, przyznam też że zamiast 205/45/17 wolałbym 205/50/16 ale oryginalne felgi są wytrzymałe i się nie krzywią ani nie pękają. Przyjemnie działa wspomaganie - czucie auta jest idealne, szybko reaguje, hamulce - na początku było kiepściutko, po porządnym odpowietrzeniu i na klockach TRW jest rewelacyjnie. Zaskoczyło mnie też spalanie - mój max. to 12,5/100 i nigdy nie udało się więcej, minimalne może nierewelacyjne - 7/100 ale do przezycia przy 156 koniach.
Klaun_Szyderca - Wto Mar 23, 2010 19:22
Hej,
jeżdżę tym autem od dwóch tygodni i bardzo go lubię. Jest dokładnie tak jak napisał wyżej marcinmarcin. Trzeba się przyzwyczaić do sztywnego zawieszenia, ale moc silnika i układ jezdny to wynagradzają. Dopóki siostra go nie sprzeda to mam radochę .
marcinmarcin - Wto Mar 23, 2010 22:13
Klaun_Szyderca napisał/a: | Dopóki siostra go nie sprzeda to mam radochę . | Ja bym go na twoim miejscu nie sprzedawał, zbyt fajny jest
Klaun_Szyderca - Sro Mar 24, 2010 09:36
Próbowałem namówić siostrę żeby go zostawiła i jedyne co udało mi się wynegocjować, to że mogę nim jeździć dopóki nie trafi się jakiś sensowny kupiec na ten samochód
Lepsze to niż nic.
Mam pytanie: czy opony 195/55 R16 podejdą do tego samochodu (ewentualnie 205/55 R16) i czy jest sens dawać do tego auta opony o większym profilu niż zaleca producent?
Opony o profilu 50mm są rzadsze od 55 a do tego może będzie nieco mniej czuć tą twardość zawieszenia.
Pozdro.
sobrus - Sro Mar 24, 2010 10:01
Jak go troche uszkodzisz, to będzie ciężej znaleźć kupca
A tak serio to ja bym go odkupił od siostry. Na raty chociaż.
Bo kupowanie potem kota w worku od kogoś obcego albo handlarza to nie to.
Klaun_Szyderca - Sro Mar 24, 2010 10:09
sobrus napisał/a: | Jak go troche uszkodzisz, to będzie ciężej znaleźć kupca
A tak serio to ja bym go odkupił od siostry. Na raty chociaż.
Bo kupowanie potem kota w worku od kogoś obcego albo handlarza to nie to. |
No właśnie jest tylko jeden problem, a mianowicie taki, że jestem posiadaczem samochodu Rover 75 CDT+
Sprzedaż mojego klekota byłaby w tej chwili dla mnie bardzo nieopłacalna. Kupiłem go dopiero w listopadzie i nikt mi nie da tyle ile w niego wpakowałem. Pomijając fakt, że cholernie go lubię. Najchętniej zatrzymałbym oba . Jedno auto w trasy i na wycieczki, drugie do zabawy.
Pozdro.
kprzemo24 - Sro Mar 24, 2010 13:00
Klaun_Szyderca napisał/a: | czy jest sens dawać do tego auta opony o większym profilu niż zaleca producent? |
Nie ma sensu, nie kombinuj...
Pokaż to MG siostry, jak sprzedaje to musi być gdzieś wystawione:P
Chętnie oglądniemy:D
Klaun_Szyderca - Sro Mar 24, 2010 14:59
Link do ogłoszenia:
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C12107799
Mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu forum przedstawiając tutaj to ogłoszenie (nie znalazłem w regulaminie nic co by tego zakazywało, ale czytałem pobieżnie). Pouczycie mnie w razie czego.
Pozdro.
kprzemo24 - Sro Mar 24, 2010 15:04
Całkiem ładny, ale rażą mnie te reflektory od rovera (bez czarnych środków) Lekki dzwon był:P
kolin - Sro Mar 24, 2010 19:51
Podepnę się pod temat skąd ta rozbieżność cen, od 13-14 tys są już ZR160 ?
Klaun_Szyderca - Sro Mar 24, 2010 20:20
kprzemo24 napisał/a: | Całkiem ładny, ale rażą mnie te reflektory od rovera (bez czarnych środków) Lekki dzwon był:P |
A tam zaraz dzwon . Lekka stłuczka. Zmieniony miał prawy błotnik, klapę i reflektory (oba, do pary). Wszystko na oryginalnych częściach, więc w porządku. Mi tam nie przeszkadza, że światła z 25, całkiem ładnie wyglądają.
A co do rozbieżności cenowej: zadbane egzemplarze kosztują po prostu dużo więcej. Te tańsze mogą mieć problemy z silnikiem. Po źle zrobionych HGF'ach, czy uwalonych rozrządach. Może po jakichś ostrych dzwonach. Ważny też jest przebieg samochodu.
Wracając do "mojego" ZR, dla forumowiczów dam zniżkę
kprzemo24 - Sro Mar 24, 2010 23:04
Klaun_Szyderca napisał/a: | światła z 25, całkiem ładnie wyglądają.
|
Kwestia gustu, ja tam wole czarne:P I to w końcu :domena: MG:P
Klaun_Szyderca napisał/a: | zadbane egzemplarze kosztują po prostu dużo więcej. Te tańsze mogą mieć problemy z silnikiem. Po źle zrobionych HGF'ach, czy uwalonych rozrządach. Może po jakichś ostrych dzwonach. Ważny też jest przebieg samochodu. |
100% racji, dodatkowo auta z Włoch są dużo, dużo tańsze, ale to już jest dla mnie porażka, po obejrzeniu kilku "italianów" stwierdzam to z przekonaniem. Tam aut nie serwisuja:P
Perez - Czw Mar 25, 2010 10:41
I wlosi czesto potrafia zroic taki WT, ze poezja.
kolin - Czw Mar 25, 2010 13:10
Dobrze wiedzieć skąd taka różnica cen, bo za niedługo będę szukał owego egzemplarza...
marcinmarcin - Czw Mar 25, 2010 21:08
Klaun_Szyderca napisał/a: | Wracając do "mojego" ZR, dla forumowiczów dam zniżkę | Oglądałem go, bo przez chwile pojawił się pomysł dokupienie drugiego do kompletu Muszę powiedzieć że całkiem sympatyczne autko, mocno nie dostał bo czuć że sztywna buda i sie nie rozłazi ma pewne mankamenty, ale kolega Klaun_Szyderca ich nie ukrywał, więc spodobało mi się jego podejście...
|
|