Zobacz temat - [R45 iDT '02] Niedzialajacy nawiew - pilna pomoc

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 iDT '02] Niedzialajacy nawiew - pilna pomoc

PopaY - Wto Kwi 13, 2010 15:11
Temat postu: [R45 iDT '02] Niedzialajacy nawiew - pilna pomoc
Witam.

Bardzo prosze o sprawdzenie jaki bezpiecznik jest od nawiewu, bo mi wlasnie calkowicie przestal dzialac, a jestem w drodze...

Z gory dzieki za szybka odp.

Lechos - Wto Kwi 13, 2010 16:10

nr 13 (7,5A)
PopaY - Wto Kwi 13, 2010 16:27

A ktory to dokladnie? Numer 13 to mi nic nie mowi gdyz nie mam opisowki w aucie (choc powinna byc naklejona na malym schowku, ale ktos ja zdarl)...

[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 17:27 ]
Z tego co widze to nie mam ani jednego bezpiecznika 7,5A :(

Lechos - Wto Kwi 13, 2010 16:48

gorny rzad, 10 od lewej, 5 od prawej ;)
PopaY - Wto Kwi 13, 2010 17:16

Nie zgadza sie cos... Zadzwonilem do brata, na szczescie wlasnie wszedl do domu i mogl sprawdzic w Rave'iei. Faktycznie to numer 13, ale nie 7,5A lecz 15A i jest to drugi od lewej w gornym rzedzie, ale jest on rowniez odpowiedzialny m.in. za lusterka, ktore dzialaja. Zreszta bezpiecznik nie jest przepalony. Wyglada na to, ze podawales mi bezpiecznik nie od R45... Cholera, teraz sam nie wiem co to moze byc :/ Czy jest jakis przekaznik od wentylatora nawiewu?
Matixx1988 - Wto Kwi 13, 2010 19:05

moze po prostu przepalił Ci się rezystor nawiewu ...a na żadnym ze stopni siły nawiewu nic nie nadmuchuje??
PopaY - Wto Kwi 13, 2010 19:09

Jestem już w domq... Tak, nawiew nie działa na każdym biegu, głucha cisza. Co to może oznaczać jeśli to nie bezpiecznik? Jutro jadę do Kielc rano, ale koło 14 powinienem wrócić więc bym odwiedził jakiegoś elektryka, ale dobrze by było gdybym mu naświetlił cokolwiek, bo ciężko w Radomiu o dobrego mechanika dla "R" :/
Matixx1988 - Wto Kwi 13, 2010 19:24

musiałbys sprawdzić ten rezystor nawiewu w moim roverku znajduje się pod schowkiem naprzeciwko pasażera z przodu u Ciebie zapewne będzie mniej więcej w tym samym miejscu zdemontuj schowek będziesz miał coś mniej więcej jak skrzynk ai u góry bądź gdzies z boku wciśnietą wtyczke w to wyciągnij ją i odkręc to gdzi ebyła wczepiona wyciągnij ją i sprawdź czy nie poprzepalały CI się sprężynki które się tam znajdują jak po odkreceniu wyciągniesz je...pokombinuj coś sam być może to o to chodzi i szkoda jechac do elektryka wymiana jest banalna

[ Dodano: Wto Kwi 13, 2010 20:24 ]
http://idg.allegro.pl/ite...over_honda.html tak to wygląda u mnie

Lechos - Wto Kwi 13, 2010 19:45

gdyby mial nawet wszystkie rezystory zjarane to na 4 biegu by chodzil
PopaY - Wto Kwi 13, 2010 20:11

Zgłupiałem :shock: Właśnie wybrałem się na Statoil sprawdzić ciśnienie w oponach. Jakież było moje zdziwienie gdy włączyłem nawiew, bo... zadziałał :shock: Działa na każdym biegu bez problemu. Coraz bardziej mnie to auto zaskakuje, niestety większość w złych momentach i przeważnie na minus...
darek_wp - Sro Kwi 14, 2010 08:26

PopaY nawiew zasilany jest jeszcze przez przekaźnik - może on się zawiesza?
rtworek - Sro Kwi 14, 2010 11:06

Sprawdź jeszcze przewód masowy, może coś nie styka.
PopaY - Sro Kwi 14, 2010 14:28

darek_wp napisał/a:
PopaY nawiew zasilany jest jeszcze przez przekaźnik - może on się zawiesza?
Tak właśnie pomyślałem, ale dokładnie nie wiem który to przekaźnik. Pod maską jest jakiś przekaźniczek do klimatyzacji, ale nie ma nic opisanego jeśli chodzi o sam silnik nawiewu i nie wiem do końca co teraz z tym robić. Faktycznie wygląda na to, że coś się zawiesiło, bo od wczorajszego wieczora nawiew działa.
darek_wp - Sro Kwi 14, 2010 16:15

Nie wiem dokładnie jak w 45 ale w 416 przekażznik od wentylatora jest umieszczony za schowkiem na tunelu środkowym. Wg rave u Ciebie powinien być w bezpiecznikach pod maską.