Zobacz temat - [R75] Woda w bagażniku a problemy z odpalaniem?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Woda w bagażniku a problemy z odpalaniem?

patrysgn - Czw Kwi 15, 2010 12:36
Temat postu: [R75] Woda w bagażniku a problemy z odpalaniem?
Witam,

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że do bagażnika napływają mi duże ilości wody. Juz pouszczalniałem prawie wszystko co się dało ale woda ciągle się dostaje i nie wiem już gdzie...Ale mój problem tkwi w czymś innym. Mianowicie co jakiś czas mam problemy z zapaleniem auta...wymieniałem już 2 razy pompe paliwa i raz filtr(wszystko w przeciągu ostatnich 2 miesięcy), paliwo leje na BP i dodaje dodatku do paliwa. Pompa na 100% podaje paliwo pod wysokim ciśnieniem bo sprawdziłem i wszystko działa. Z filtra paliwo również wylatuje. Problem zaczyna się później. Czy problemy z zapłonem mogą powstawać wskutek jakiegoś zwarcia w bagażniku? Dzisiaj auto się dziwnie zachowywało co objawiało się m.in po włączeniu alarmu i zamknięciu auta wycieraczki same się włączały, a w czasie jazdy sam włączał się prawy kierunkowskaz...:/ Moje pytanie brzmi czy na zapłon wpływ ma jakieś zwarcie powstałe w bagażniku?

apples - Czw Kwi 15, 2010 12:48

patrysgn napisał/a:
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że do bagażnika napływają mi duże ilości wody.
czy pod siedziskiem kanapy wygłuszenie masz suche?
patrysgn napisał/a:
paliwo leje na BP i dodaje dodatku do paliwa.
ja bym odradzał. Dodawać powinno się w razie potrzeby i sporadycznie. Chyba że masz kasę na wtryskiwacze. Są to środki które przeczyszczają i są suchsze od ropy (prasa).
patrysgn napisał/a:
filtra paliwo również wylatuje.
jak wylatuje? Jak wyciągniesz wąż z filtra to powinno walić ropą dookoła grodzi silnika.
patrysgn napisał/a:
Dzisiaj auto się dziwnie zachowywało co objawiało się m.in po włączeniu alarmu i zamknięciu auta wycieraczki same się włączały, a w czasie jazdy sam włączał się prawy kierunkowskaz...:/
Sprawdzałeś te kanały http://forum.roverki.eu/v...p=370726#370726
Widać że komputer wariuje.
patrysgn napisał/a:
Moje pytanie brzmi czy na zapłon wpływ ma jakieś zwarcie powstałe w bagażniku?
pośredni tak. Zależy co zalało?
patrysgn - Czw Kwi 15, 2010 13:53

apples napisał/a:
patrysgn napisał/a:
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że do bagażnika napływają mi duże ilości wody.
czy pod siedziskiem kanapy wygłuszenie masz suche?
Tak wszystko suche.
patrysgn napisał/a:
paliwo leje na BP i dodaje dodatku do paliwa.
apples napisał/a:
ja bym odradzał. Dodawać powinno się w razie potrzeby i sporadycznie. Chyba że masz kasę na wtryskiwacze. Są to środki które przeczyszczają i są suchsze od ropy (prasa).
Napisane jest żeby dodawac do każdego tankowania ale rozumiem, że odradzasz i wdroże to w życie przy najbliższym tankowaniu.
apples napisał/a:
jak wylatuje? Jak wyciągniesz wąż z filtra to powinno walić ropą dookoła grodzi silnika.
I tak właśnie wali, na wszystkie strony bardzo mocne ciśnienie.
patrysgn napisał/a:
Dzisiaj auto się dziwnie zachowywało co objawiało się m.in po włączeniu alarmu i zamknięciu auta wycieraczki same się włączały, a w czasie jazdy sam włączał się prawy kierunkowskaz...:/
apples napisał/a:
Sprawdzałeś te kanały http://forum.roverki.eu/v...p=370726#370726
Strona, która podałeś nie włącza się.
apples napisał/a:
Widać że komputer wariuje.

patrysgn napisał/a:
Moje pytanie brzmi czy na zapłon wpływ ma jakieś zwarcie powstałe w bagażniku?
apples napisał/a:
pośredni tak.
apples napisał/a:
Zależy co zalało?
Podejrzewam, że zawilgła wtyczka od radia bo navi suche.
apples - Czw Kwi 15, 2010 14:41

patrysgn napisał/a:
Napisane jest żeby dodawac do każdego tankowania ale rozumiem, że odradzasz i wdroże to w życie przy najbliższym tankowaniu.
marketing :/
Nie jestem wyrocznią ale wydaje mi się że w nadmiarze zamiast pomóc może zaszkodzić.
patrysgn napisał/a:

http://forum.roverki.eu/v...p=370726#370726

patrysgn - Pią Kwi 16, 2010 10:52

apples napisał/a:
patrysgn napisał/a:
marketing :/
Nie jestem wyrocznią ale wydaje mi się że w nadmiarze zamiast pomóc może zaszkodzić.
patrysgn napisał/a:

http://forum.roverki.eu/v...p=370726#370726

Zdemontowałem chyba wszystko co dało się z tyłu auta oraz poodłączałem navi i radio a kostki z przewodami zabezpieczyłem...powycierałem elegancko i obserwuje skad woda...jednak pod kanapa tylnia po prawej stronie znajduje się woda...:/ poki co bede jezdzil bez kanapy i bez wszystkich tapicerek w bagazniku i zobaczę...autko zapaliło dzisiaj można powiedzieć na dotyk...zobaczymy co dalej:)

apples - Pią Kwi 16, 2010 11:03

patrysgn napisał/a:
jednak pod kanapa tylnia po prawej stronie znajduje się woda...
Jednak. Woda może być z listew chromowanych w bagażniku (ja tak miałem), kratki odpowietrzającej bagażnik lub lamp. Wywal od razu tez łącznik wygłuszający który jest przyklejony w bagażniku przy oparciu kanapy bo raczej jest tez mokry i będzie śmierdzieć. Miejsca gdzie może być widać wodę zaznaczyłem na czerwono.
szamanpl - Pią Kwi 16, 2010 11:47

Gdybyś miał nadal problemy,to wal do pana Miodowicza na końcu Krakowa- w stronę Zakopanego (adres na stronie roverki - dobre firmy)
patrysgn - Pią Kwi 16, 2010 17:23

apples napisał/a:
patrysgn napisał/a:
jednak pod kanapa tylnia po prawej stronie znajduje się woda...
Jednak. Woda może być z listew chromowanych w bagażniku (ja tak miałem), kratki odpowietrzającej bagażnik lub lamp. Wywal od razu tez łącznik wygłuszający który jest przyklejony w bagażniku przy oparciu kanapy bo raczej jest tez mokry i będzie śmierdzieć. Miejsca gdzie może być widać wodę zaznaczyłem na czerwono.
Lampy są suche...listwa chromowana również sucha...mata wygłuszająca mokra więc juz się suszy...zauważyłem wode w okolicach kratki odpowietrzającej z prawej strony, która zaznaczyłeś...wodę również zauważyłem pod tą matą wygłuszającą w okolicach czarnego przewodu który wchodzi w element blacharski samochodu. Z tamtąd wypływa woda pod siedzenie.
apples - Pią Kwi 16, 2010 17:32

Wsadź rękę głębiej i zobacz, bo może nie trzymać tylko jeden zacisk od listwy i będzie ciec jak u mnie po nadkolu na kratkę.
patrysgn - Sob Kwi 17, 2010 16:35

apples napisał/a:
Wsadź rękę głębiej i zobacz, bo może nie trzymać tylko jeden zacisk od listwy i będzie ciec jak u mnie po nadkolu na kratkę.

Uszczelka w bagażniku do wymiany i dodatkowo do uszczelnienia listwa dookoła tylniej szyby bo cieknie. Reszta ok.