Zobacz temat - [R75] Moduł komfortu - BCU

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Moduł komfortu - BCU

tupack997 - Pią Kwi 16, 2010 06:07
Temat postu: [R75] Moduł komfortu - BCU
witam

co to jest sterownik komfortu , czy jest w każdym rover-ku , czy można go ewentualnie dołożyć

Krzychu

apples - Pią Kwi 16, 2010 09:53

BCU (Body Control Unit) to GM6 i ten układ masz. W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś. :wink:
SyntaX - Wto Wrz 14, 2010 20:40

Dla ciekawskich wstawiam fotki jak to wygląda.
jpawel - Sro Wrz 15, 2010 08:34

Ten układ jest w każdym egzemplarzu czy gdybym go miał to bym wiedział? Jak to sprawdzić i jak zmienić ewentualnie jego ustawienia? Światła gasną mi same po jakimś czasie, szyby się nie domykają.
Dziadek - Sro Wrz 15, 2010 08:46

jpawel napisał/a:
Światła gasną mi same po jakimś czasie

Sprecyzuj.Gasną po wyjęciu kluczyka?Jeśli tak,jak rozumiem,gasną po kilkunastu sekundach od wyjścia z auta,to jest to prawidłowe,no chyba,że najpierw wyłączysz światła i dopiero wyłączysz zapłon.A niedomykanie szyb to już chyba nie sprawka ukladu.

apples - Sro Wrz 15, 2010 08:46

jpawel napisał/a:
Ten układ jest w każdym egzemplarzu czy gdybym go miał to bym wiedział?
Każdy. Tylko są dwie wersje. Różnią się kolorami. Szary i czarny.
andyhell - Sro Wrz 15, 2010 12:54

apples napisał/a:
W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś.

To jak można włączyć sobie niektóre funkcje, których mi brakuje???
Tak na marginesie: na wyświetlaczu komputera pokładowego jest taka funkcja (komunikat)jak speed limit np. 50km/h . O co z tym chodzi???

Kamil79 - Sro Wrz 15, 2010 14:40

andyhell napisał/a:
apples napisał/a:
W nim zmienisz sterowanie szybami w tym ich domykanie, ustawiasz światła (dochodzenie do domu), światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) blokowaniem drzwi powyżej 8km/h, modułem telewizji, sensor deszczu, centralnym zamkiem i automatycznym zamykaniem, pojedynczym otwieraniem drzwi, i chyba jeszcze czymś.

Tak na marginesie: na wyświetlaczu komputera pokładowego jest taka funkcja (komunikat)jak speed limit np. 50km/h . O co z tym chodzi???

Tę wartość można sobie ustawić poprzez przytrzymanie przycisku komputera. Po przekroczeniu zadanej prędkości wyświetli się na ekranie ostrzeżenie w czerwonym kółku wraz z gongiem ( prędkość została przekroczona).

apples - Sro Wrz 15, 2010 15:15

andyhell napisał/a:
Testbook T4 lub próbować oprogramowaniem dla BMW.
andyhell - Sro Wrz 15, 2010 15:48

To już teraz wszystko jasne.
PHJOWI - Sro Wrz 15, 2010 16:51

SyntaX napisał/a:
Dla ciekawskich wstawiam fotki jak to wygląda.

to nie jest komfort od 75

[ Dodano: Sro Wrz 15, 2010 17:51 ]
apples napisał/a:
andyhell napisał/a:
Testbook T4 lub próbować oprogramowaniem dla BMW.

nie próbować bmw bo nie raz trafia do nas taki i trzeba od nowa cały soft w bcu zmieniać.

SeniorA - Sro Wrz 15, 2010 17:25

YWC 112330 Control Unit Body -High ( 4 szyby elektryczne , czarny)
YWC 112320 Control Unit Body -Low (2 szyby elektryczne , kremowy, chociaż z info PHJOWI, były też czarne).

jpawel - Czw Paź 28, 2010 08:15

Dziadek napisał/a:
Sprecyzuj.Gasną po wyjęciu kluczyka?

Dziadek moje światła zachowują się tak:
1. Jeśli zostawię przełącznik w pozycji świateł mijania i wyłączę zapłon (wyjmę kluczyk) to po około 30-50 sek. gasną żarówki mijania i zostają włączone światła postojowe.
2. Jeśli zaś najpierw wyłączę zapłon (wyjmę kluczyk), a następnie wyłączę przełącznik świateł w pozycję OFF to po wyjściu z samochodu światła mijania świecą mi się jeszcze przez 30-50 sek. po czym gasną całkiem "do zera".

Czy da się w związku z tym zautomatyzować światła, tak aby włączały się mijania po uruchomieniu silnika i gasły po jego wyłączeniu? Wtedy przełącznik byłby tylko ozdobą w kabinie lub do uruchamiania postojowych lub podświetlenia tablic i przełączników.

seyfer - Czw Paź 28, 2010 08:54

jpawel, to wszystko u ciebie w normie(zakładając, że światła wyłączasz dopiero po wcześniejszym zgaszeniu silnika). Po co montować ten cały system skandynawski ?? Znajdź punkt zaczepienia i na pewno nigdy nie zapomnisz ich włączyć :P
Mnie urzekł kolor podświetlenia i jeszcze nie zdarzyło mi się zapomnieć o światłach :mrgreen: chociaż u kilku znajomych widziałem w aucie wieeeelki napis na liczniku " włącz światła" :wink:

jpawel - Czw Paź 28, 2010 09:23

seyfer, kolor podświetlenia jest rewelacyjny - nigdy nie zapominam włączyć świateł :-) chciałem mieć tylko info czy to da się jakoś zrobić domowym sposobem :-)
naklejkami nie zbrudziłbym Roverka.

apples - Czw Paź 28, 2010 10:09

jpawel napisał/a:
Czy da się w związku z tym zautomatyzować światła, tak aby włączały się mijania po uruchomieniu silnika i gasły po jego wyłączeniu?
T4 Testbook to zrobi.
tony16v - Sob Wrz 14, 2013 20:50
Temat postu: ....
witam. czy ten modol odpowiada za rolete elektryczna? czy jest cos innego jescze?
MaReK - Sob Wrz 14, 2013 23:57

tony16v napisał/a:
witam. czy ten modol odpowiada za rolete elektryczna? czy jest cos innego jescze?

Do tylnej elektrycznej rolety nie ma nic BCU.
BCU to przekaźnik (przełącznik) i silnik rolety (wysuń/wsuń). Każdy R75 ma chyba (powinien mieć) instalację pod roletę. Kwestia dołożenia rolety (modyfikacja półki lub zakup całej w kolor) i przycisk na panelu środkowym. Sprawdzenie ew. bezpiecznika F2.

Pozdrawiam,

RP - Nie Wrz 15, 2013 01:36

Każdy R75 ma chyba (powinien mieć) instalację pod roletę. Kwestia dołożenia rolety (modyfikacja półki lub zakup całej w kolor) i przycisk na panelu środkowym. Sprawdzenie ew. bezpiecznika F2.

a więc ja nie mam instalacji pod roletę elektryczną;/ miałem okazje to sprawdzić gdyż wyciągnąłem wszystkie fotele tunel środkowy i wykładzinę na podłodze do suszenia po zalaniu przez zatkane grodzie;(

MaReK - Nie Wrz 15, 2013 01:59

RP napisał/a:
a więc ja nie mam instalacji pod roletę elektryczną;/ miałem okazje to sprawdzić gdyż wyciągnąłem wszystkie fotele tunel środkowy i wykładzinę na podłodze do suszenia po zalaniu przez zatkane grodzie;(

Sprawdź dobrze. W okolicach konsoli środkowej za popielniczką powinna być wiązka, w takiej owijce gąbkowej. Po jej rozcięciu powinny pokazać się wtyczki do grzania foteli i rolety. Natomiast po zdemontowaniu półki tylnej powinna być wiązka do podłączenia silnika rolety.

W moim przedliftowym aucie z 2004 roku, w którym nawet nie było szyb elektrycznych z tyłu owa wiązka była. Ale nie upieram się, że być musi ;)

Punx - Nie Wrz 15, 2013 10:12

@Apples

Napisałeś że w BCU można uaktywnić "światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) ", na czym polega sterowanie tymi światłami ? Ja mam włączone "światła dzienne" ale one załączają się wraz z uruchomieniem silnika i nie zauważyłem żeby były o 50% słabsze od świateł mijania. Zastanawia mnie jak miałoby wyglądać sterowanie światłami dziennymi 50% i mijania 100% mocy świecenia ?

MaReK - Nie Wrz 15, 2013 11:24

Punx napisał/a:
Napisałeś że w BCU można uaktywnić "światła dzienne (zmniejszenie mijania o 50%) ",

Chyba raczej w LSM (module świateł).
Punx napisał/a:
Ja mam włączone "światła dzienne" ale one załączają się wraz z uruchomieniem silnika i nie zauważyłem żeby były o 50% słabsze od świateł mijania.

Bo nie są ;) Masz zwykły program skandynawski w wersji "włącz po uruchomieniu silnika", a nie "włącz po zapłonie" :) Takie opcje, o której piszesz były dostępne podobno w innym markecie (Kanada, Austriala). Pisano już kiedyś o tym w innym wątku i z tego co pamiętam, to ktoś wrzucił jakiś opis z RAVE czy innego miejsca dokumentującego R75.

T4 orientując się skąd pochodzi auto wrzuca odpowiedni konfig do LSMa.

Pozdrawiam,

Punx - Nie Wrz 15, 2013 11:45

Miałem także włączoną opcję automatycznego załączania świateł po przekręceniu kluczyka na chyba I pozycję, ale mi się to nie podobało ze względu na obciążenie aku i zamieniłem ją na opcję "skandynawską". Niemniej jednak nadal nie rozumiem kiedy auto miałoby przyczaić że należy włączyć 50 a kiedy 100% mocy żarówek ? Czy chodzi o to że po przekręceniu kluczyka gdy przełącznik świateł jest na pozycji "wyłączone" to wtedy jest 50% a gdy przełączy się na drogowe to ustawia się 100% mocy świecenia żarówek ?
MaReK - Nie Wrz 15, 2013 15:12

Punx napisał/a:
zamieniłem ją na opcję "skandynawską".

Sam? Czy z pomocą T4?

Punx napisał/a:
Niemniej jednak nadal nie rozumiem kiedy auto miałoby przyczaić że należy włączyć 50 a kiedy 100% mocy żarówek ? Czy chodzi o to że po przekręceniu kluczyka gdy przełącznik świateł jest na pozycji "wyłączone" to wtedy jest 50% a gdy przełączy się na drogowe to ustawia się 100% mocy świecenia żarówek ?

Najprawdopodobniej tak właśnie jest.

Punx - Nie Wrz 15, 2013 16:01

No nie sam :) Najpierw w fatimex'ie gdzie skutecznie pozbawili mnie witaminy w mapach, a potem u Jowiego gdzie pojechałem wgrać sobie soft od CDTi żeby przynajmniej było coś więcej niż te 115KM.
zedziczek - Nie Wrz 15, 2013 17:26

Nie w każdym była wiązka do rolety, a same rolety były montowane właśnie w starszych modelach przed liftem, ale ja miałem wiązke nawet w ZT po lifcie. Nie wiem czym to jest uwarunkowane, może przedziałem wersji wypozażenia, podobna jest historia z wiązkami do foteli, trakcji czy nawet elektrycznego składania lusterek. Co do wtyczek za konsolą to kolor zielony jest do rolety, bo może być kilka.