Zobacz temat - [R75] Silnik i karoseria

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Silnik i karoseria

dario040 - Pon Kwi 19, 2010 17:12
Temat postu: [R75] Silnik i karoseria
Witam ,jestem szczęśliwym posiadaczem seventy five, technicznie i pozespołowo wszystko ok , rok od zakupu, zero problemów ,rocznik 2000 cdt connoisseur 190000 przebiegu i tu powstaje pytanie :jak wygląda sprawa rozrządu w silniku bmw o mocy 116KM,,czy to prawda że jest to rozrząd na podwójnym łańcuszku tzw "królewskim" i jako jeden z nielicznych jest dożywotnio niewymienialny tzn ,można wymieniać ale w zasadzie niema takiej potrzeby oczywiście w przypadku prawidlowej eksploatacji
i druga sprawa:na progu z prawej strony na wysokości dolnej listwy chromowanej ukazał się wykwit rdzy,obawiam się że pod listwą też ,chciałbym to zlikwidowac,w tym celu musialbym sciągnąć dolną listwę chromowaną jak to zrobić ?,,czy są tam jakieś zatrzaski ?
z góry dzięki za pomoc

apples - Pon Kwi 19, 2010 17:14

Cytat:
:jak wygląda sprawa rozrządu w silniku bmw o mocy 116KM,,czy to prawda że jest to rozrząd na podwójnym łańcuszku tzw "królewskim" i jako jeden z nielicznych jest dożywotnio niewymienialny tzn ,można wymieniać ale w zasadzie niema takiej potrzeby oczywiście w przypadku prawidlowej eksploatacji
dokładnie
dario040 napisał/a:
i druga sprawa:na progu z prawej strony na wysokości dolnej listwy chromowanej ukazał się wykwit rdzy,obawiam się że pod listwą też ,chciałbym to zlikwidowac,w tym celu musialbym sciągnąć dolną listwę chromowaną jak to zrobić ?,,czy są tam jakieś zatrzaski ?
chyba są przyklejane
Pieta - Pon Kwi 19, 2010 17:52

Według Rave wynika, że listwy [10] są na klipsy [11] i jest ich 12. Po 6 na stronę chyba.
apples - Pon Kwi 19, 2010 18:02

dario040 napisał/a:
na progu z prawej strony

Pieta to wiem, bo sam już to przerabiałem :wink: Koledze chodzi o listwy montowane na progach z napisem ROVER :wink:

Nr 11

Pieta - Pon Kwi 19, 2010 18:05

"na wysokosci dolnej listwy" to by sugerowało, że to ta dolna długa.
Apples jak sie je wyciaga, do góry się ciągnie?

apples - Pon Kwi 19, 2010 18:07

dario040 napisał/a:
na progu

Tych nie ściągałem, ale wynika że są klejone. Może są zakładane jak progowe wewnątrz i trzeba przesunąć. :???:

dario040 - Pon Kwi 19, 2010 18:09

dziękuję za odpowiedz,chodzi o dolną długą listwę pod drzwiami ,te na progach z napisem" rover", są najprawdopodobniej przyklejane :smile:
Pieta - Pon Kwi 19, 2010 18:12

apples napisał/a:
dario040 napisał/a:
na progu

Tych nie ściągałem, ale wynika że są klejone. Może są zakładane jak progowe wewnątrz i trzeba przesunąć. :???:

Pytałem o te długie co przerabiałeś, nie te z napisem ROVER

apples - Pon Kwi 19, 2010 18:31

Pieta napisał/a:
Pytałem o te długie co przerabiałeś, nie te z napisem ROVER
przesuwasz je w bok. W stronę silnika.

Tak poza tematem.
Dorabiałem je ze zwykłych kołków. Obcinałem boki i trzymają jak oryginały. :wink:

dario040 - Pon Kwi 19, 2010 18:53

dziękuję w najbliższych dniach biorę się za robotę,szkoda żeby korozja postępowała,na razie to jedyne ognisko rdzy ...i oby tak dalej :lol:
Rowan - Pon Kwi 19, 2010 19:03

dario040, to dziwne nikt nigdy chyba nie miał problemów z rdzą w R75 :roll:
dario040 - Pon Kwi 19, 2010 19:18

Rowan napisał/a:
dario040, to dziwne nikt nigdy chyba nie miał problemów z rdzą w R75 :roll:

No cóż, w takim razie jestem pierwszy ! :bezradny: :beczy:
ale to jeszcze nie problem :lol: