|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - HTC HERO / G2
Raptile - Pon Kwi 19, 2010 19:41 Temat postu: HTC HERO / G2 Co sądzicie i tym telefonie ? Mam zamiar taki nabyć i zbieram opinie
wiciu2xlc - Pon Kwi 19, 2010 21:00
hej. no ja mam HTC Touch HD. Większość HTC to multimedialne kombajny, dużo bajerów dobrze, że można dzwonić.
Miałem możliwość popracować na G1, ale mnie nie przekonał. Touch HD kupiłem, bo miałem świetną okazję i zainwestowałem. Jestem zadowolony, choć nie wykorzystuję wielu jego funkcji.
Krótko - jeśli masz na to pieniądze i będziesz korzystał z funkcji biznesowych itp. to warto inwestować w HTC, ale jeśli tylko chcesz poszpanować, to po mojemu nie warto. Ogólnie gadżet z możliwością dzwonienia.
Z tego co pamiętam to Hero bazuje na systemie Android, chyba jest bardziej stabilny od Windows'a. I w necie można sporo znaleźć do niego. Tomaszi może Ci podrzucić co nie co.
A jeśli chcesz się naprawdę zagłębić w temat to polecam forum PDA na www.pdaclub.pl .
Tam jest wszystko do smartfonów, palmtopów i innych.
Mam nadzieję, że coś pomogłem
Raptile - Pon Kwi 19, 2010 21:08
Bawiłem sie takim Hero na szkoleniu fajnie żwawo chodzi podoba mi sie bo jest zajebisty do internetu. Dzieki za adres zaraz poczytam Myslałem jeszcze o Samsungu Galaxy
maciej - Wto Kwi 20, 2010 09:28
Raptile, mam G2 od 3 tygodni, ale słabo z używaniem opcji internetowych, bo jestem ciągle w roaming'u i rachunki by mnie zjadły, ale jak dorwę darmowe WiFi, to się bawię.
Generalnie, to zależy do czego go potrzebujesz - mi na razie odpowiada, choć Android ma kilka wad "wieku dziecięcego", które miał też iPhone - np. brak możliwości zaznaczania i kopiowania tekstów (schowka) przy pisaniu SMS'ów i edytowaniu kontaktów (a może po prostu jeszcze nie znalazłem tej opcji).
Jak pisał wiciu, dużo programów na Android Market, np. fring, który działa jak Skype, GTalk, ICQ i kilka innych razem wziętych, Gadu-Gadu, zajebisty bajer jakim jest Google Sky itp, itd.
Teraz liczę, że upgrade do Android'a v. 2.1 (G2 jest sprzedawany z wersją 1.5, ale Era już zapowiedziała upgrade do 2.1 przez sieć - ma się zacząć chyba 22.05.2010) poprawi te wszystkie "choroby wieku dziecięcego", bo poza nimi to uważam, że to bardzo udany zakup.
Ani razu mi się nie powiesił, czy jakoś bardzo zwolnił, tylko wczoraj musiałem go zrestartować, ale to po tym, jak założyłem sobie program do zarządzania aplikacjami i chyba przesadziłem z jego konfiguracją i wycinał chyba jakiś proces systemowy, przez co ciągle pojawiał się komunikat o konieczności zamknięcia aplikacji, ale po restarcie i usunięciu tego programiku wszystko wróciło do normy.
No jeszcze jednym fajnym bajerem jest możliwość synchronizacji maili i kontaktów z Gmail'em, którego używam.
Z tym też mam mały problem, ale to na własne życzenie - zanim użyłem Gmail'a, skopiowałem kontakty z Nokii i teraz w telefonie mam dwie kopie, a niektóre kontakty mają tylko część danych (telefony w kontakcie z Nokii i maile i inne w kontakcie z Gmail'a) i chciałbym je scalić - Gmail na komputer ma taką opcję, ale ten w Android'zie chyba jeszcze nie, więc chyba muszę to zrobić ręcznie, co przy braku "copy-paste" jest bardziej niż uciążliwe, więc chyba poczekam do upgrade licząc, że to się poprawi.
Raptile - Wto Kwi 20, 2010 19:03
maciej, ile dałeś jak mozna wiedziec ?
maciej - Sro Kwi 21, 2010 09:48
351 zł brutto, ale ja wziąłem w taryfie biznesowej NPB 120 w promocji z abonamentem 50% przez 2 lata.
Aaa... Wczoraj się pobawiłem i jednak jest opcja "copy-paste" tylko nie we wszystkich sytuacjach jest aktywna.
sobrus - Sro Kwi 21, 2010 09:55
Myśle ze Android może być moim następnym systemem. Ale to jeszcze dośc odległa przyszłość. Na razie mam WM6.
Niestety WM7 zapowiada sie na niezłą kaszanę - ma nie mieć nawet multitaskingu
orson - Sro Kwi 21, 2010 10:02
Witam
Proponuje podejsc do jakiegos salonu i pobawic sie fonami na Androidzie i na Windzie. Bedziesz wiedzial czego szukasz.
Osobiscie wole winde bo system jest mi bardziej znany i mozna go ostro zmodyfikowac do swoich potrzeb - czyt. powywalac wsio co nie jest potrzebne.
Z tego co widzialem to bardzo fajnym telefonem zapowiada sie Samsung Galaxy S i nowy HTC, oba na Androidzie, ale pewnie ich cena bedzie wysoka.
Skiba - Sro Kwi 21, 2010 11:47
no i na Androidzie nie odpalisz AutoMapy
maciej - Sro Kwi 21, 2010 11:56
Wiesz, patrząc jak działa Automapa razem z telefonem - jak ktoś Ci zadzwoni np. na węźle autostrady w Niemczech i masz 50 km w plecy, bo Automapa się schowała "w tle" i nie powiedziała "skręć w lewo", to wolę mieć dwa osobne urządzenia.
Zresztą ja już wcześniej miałem Mio P560 z Automapą Europy, więc dla mnie to nie było kryterium - osobiście, miesiąc temu, wybierałem między Androidem, a Nokia'mi serii E i N (E52, E75, N97, N97 mini), no i gdzieś daleko był iPhone 3GS, ale ze wskazaniem na Android'a (żeby potestować ) - G2 okazało się tańsze, a spełnia wszystkie moje główne wymagania (WiFi i fring, żeby za granicą móc dzwonić za free do Polski, przyzwoita przeglądarka internetowa i możliwość instalowania nowych aplikacji).
No i Era dawała akurat taryfę z pasującą mi promocją (pakiet, który można wykorzystać też w roamingu, bardzo tanie rozmowy do 3 krajów UE i 50% rabatu na abonament na 24 miesiące, co powoduje, że w rozliczeniu, minuta abonamentowa w Polsce jest tylko 4 gr droższa niż Play, minuta i sms w roamingu są połowę tańsze niż u kogokolwiek, a rozmowy międzynarodowe do krajów, które mnie interesują, to już w ogóle bajka - 20 gr na stacjonarne i 40 gr na komórki).
Skiba - Czw Kwi 22, 2010 08:19
Każdy powienien wybrać telefon pod siebie proste ...
Raptile - Wto Kwi 27, 2010 16:28
Kupuje jednak Samsunga Galaxy ma niezłe opinie htc za drogi a teoretycznie sprzęty porównywalne
maciej - Wto Kwi 27, 2010 17:03
Ja jestem zadowolony, a i tak brałem w takiej taryfie, że nie był taki drogi.
O Galaxy tez myślałem, ale ciągle jednak bardziej wierzę w wytrzymałość HTC niż Samsunga, a ja bardzo niszczę telefony (Kruchy coś wie o moim ME45 i N6233).
Ciekawe kiedy Galaxy dostanie Android'a 2.1, bo Era G2 ma dostać od 10.05.
hvil - Wto Kwi 27, 2010 17:35
widze że Koledzy troche się znają na telfonach. Ja osobiscie nigdy nie przywiazywalem wagi do komorki, aby dzwonila. Ale obecnie potrzebuje czegoś z wifi na gwałt. Nadal tylko do dzwonienia ma byc tel i wifi musi miec. Czy w takim zestawieniu co powiecie o telefonach lg ks20 i samsung 5620?? bo to tanie telefony za złotówke samsunga mi dadza:) a ks20 to moge sobie za grosze w sklepie komputerowym kupic. Jednak ja je wybralem metodą to co mi potrzeba vs. cena. Nie chce sie wkopac w jakiś syf niczym moja obecna metalowa motorola ktora zawiesza sie raz na 2dni.
Bardzo bede wdzieczny za pomoc.
maciej - Wto Kwi 27, 2010 17:38
Ja to się na tych modelach nie znam - poczytałem tylko o tych, które mnie interesowały - smartfonach i Nokiach.
wiciu2xlc - Wto Kwi 27, 2010 17:55
hvil, ja osobiście odradzam LG. z Tych dwóch jak miałbym wybierać to w ciemno Samsung:) mimo tego, że nie wiem w sumie nic o nich Samsung zrobił duży krok do przodu w kwestii telefonii komórkowej. Więc jeśli Twój wybór zawęża się do tych dwóch telefonów, to ja osobiście polecam Samsunga ( ale to oczywiście tylko moja opinia )
Valander_wwa - Wto Kwi 27, 2010 17:55
HTC Hero polecam! uzytkownik
Raptile - Wto Kwi 27, 2010 20:18
Zakupiony Biały Samsung Galaxy co do tego 2.1 od ery ja bym nie był takiej optymistycznej wersji
hvil - Wto Kwi 27, 2010 20:22
Valander_wwa, ale to juz drozszy tel:-)
Raptile - Wto Kwi 27, 2010 20:29
Praktycznie ten sam sprzęt za inną kase z czego uwazam ze galaxy przebija wygladem hero
maciej - Sro Kwi 28, 2010 07:59
Raptile napisał/a: | co do tego 2.1 od ery ja bym nie był takiej optymistycznej wersji |
U innych T-Mobile'owców wymiana softu już się zaczęła, a Era już ją tez obiecała, więc sądzę, że zrobią, bo inaczej "niemieccy przyjaciele" mogą się trochę wkurzyć.
Raptile - Sro Kwi 28, 2010 08:08
maciej, oni juz sie wkurzyli za te 3 miliony a do mnie jedzie bialutki samsung Galaxy
hvil - Sro Kwi 28, 2010 08:45
ile taki galaxy koszci??:-)
Raptile - Sro Kwi 28, 2010 09:20
Kupilem za 630 Białego ale czarnego spokojnie na allegro za 599 kupisz nowwego
hvil - Sro Kwi 28, 2010 11:11
hmmm to dość tanio:) dzięki rozejrzę się i za tym czyms:-)
[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 12:08 ]
qa czym sie rozni 7500 od 5700 bo oba sa galaxy?
[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 12:11 ]
ma on wifi bo na zadnej stronie nie pisza o tym?
Raptile - Sro Kwi 28, 2010 12:43
i5700 to jest następca 7500 z czego 5700 jest o niebolepszy
hvil - Sro Kwi 28, 2010 12:59
a ma wifi bo nigdize nie pisze;-(
Raptile - Sro Kwi 28, 2010 13:17
5700 ma
[ Dodano: Sro Kwi 28, 2010 14:17 ]
http://www.mgsm.pl/katalog/samsung/gti5700/
hvil - Sro Kwi 28, 2010 20:56
dzieki:D chyba tez nim sie zainteresuje:)
Raptile - Czw Kwi 29, 2010 07:40
hvil, tylko bez paczki danych ani rusz bo rachuneczek ladny przyjdzie
hvil - Czw Kwi 29, 2010 08:28
eee?? ja chce do wifi:) w pracy w domu mam wifi wiec mi styknie:-)
Raptile - Czw Kwi 29, 2010 09:37
hvil, to musisz zainstalowac APNdroid bo jak bedziesz gdzies poza strefą wi fi to bedzie sie laczyl z netem. Taka wada/zaleta androidów . ja mam paczke 500 mb co miesiac
maciej - Czw Kwi 29, 2010 10:01
W G2 z Android'em 1.5 APNdroid nie jest potrzebny, bo w ustawieniach jest opcja wyłączenia używania sieci komórkowej do transmisji danych i u mnie działa.
Tzn. są dwie - jedna dotyczy roamingu, a druga w ogóle transmisji danych.
Raptile - Czw Kwi 29, 2010 20:52
maciej, jakies fajne propozycje z Google Market ? Jutro domnie Pan listonosz przyniesie galaxiorka
hvil - Czw Kwi 29, 2010 20:56
Raptile, a ty gdzie go kupiles?? bo ja to niewiem cz sklep w Lublinie i doplacac czy sklep internetowy czy allegro??
Tylko nowe wchodza w gre.
Raptile - Czw Kwi 29, 2010 21:00
hvil, ja kupiłem na allegro nowy tak zwany z "Aneksu" z Ery a z tego co widze czarnucha mozna kupic juz za 560-599 zl jak wyjdzie ci taniej z przesyłką to bierz na allegro
hvil - Czw Kwi 29, 2010 21:08
ok:) przekonaliscie mnie, choc uwazam ze niewykorzystam polowy jego mozliwosci raz kozie smierc sproboje czegoś trudniejszego niz klawisze z numerkami i ekran do sms:)
Raptile - Czw Kwi 29, 2010 21:10
hvil, powiem ci ze nie wykorzystasz 1/7 tak samo jak ja to też mój pierwszy kom z Androidem na pokładzie a uwazam ze telefonik fajny za nieduze pieniązki Tylko pamietaj paczka danych niezbędna Zbyszkowi "Gnusman" przyszedł ładny rachuneczek 430 zł za internet
maciej - Pią Kwi 30, 2010 10:20
Raptile, na razie słabo, bo jak pisałem - jestem za granicą i trochę dużo takie zabawy kosztują.
Na razie ściągnąłem przez WiFi poziomicę, notatnik, a super zabawką jest google sky map, ale to chyba jest instalowane razem z Androidem.
[ Dodano: Pią Kwi 30, 2010 11:20 ]
Z ciekawostek.
Po 100h (4 dni i 4h) od odłączenia ładowarki, moje G2 pokazuje 52% naładowania baterii - jeśli będzie tak działać dalej, to wyjdzie, że jest w stanie pracować nieprzerwanie przez ponad 9 dni.
Taki wynik, to ostatnio pamiętam w Nokii 6310i.
sobrus - Pią Kwi 30, 2010 11:05
Ale w czuwaniu?
W czuwaniu mój gsmart tracił jakieś 5% na dobę (jak miał nową baterię) lub starczał na jakieś 15-20h słuchania ogg.
Ale to przedpotopowa technologia (Intel PXA270 + MSM6280)
Ale reszta wiadomo - hsdpa i wifi ciągną prąd szybko...
choć na pewno i tak sobie radzi lepiej niż iphone
O dziwo radio FM zabiera wiecej niż odtwarzanie ogg
Android wygląda ciekawie, potencjalna następna moja zabawka, ale to jeszcze za czas jakiś
maciej - Pią Kwi 30, 2010 11:11
No tak - włączony, odbierający smsy i połączenia 2G.
Moje poprzednie telefony (Siemens ME45, Nokia 6230i, 6233 i E65) osiągały maksymalnie do 5 dni, w podobnych warunkach, więc jestem zadowolony, bo spodziewałem się, że "smartphone" z dużym kolorowym wyświetlaczem raczej będzie działał 2-3 dni.
Oczywiście, że wszystko się zmieni, jak przestanę być za granicą i zacznę korzystać z internetu i Wi-Fi, ale tego się spodziewam, co nie zmienia faktu, że mnie taki wynik "w czuwaniu" jest bardzo istotny, bo czasem spędzam urlopy z plecakiem w górach, czy na łódce na jeziorach, gdzie trudniej jest znaleźć miejsce, żeby telefon podładować bez siedzenia przy gniazdku i pilnowania, żeby ktoś go nie pożyczy.
sobrus - Pią Kwi 30, 2010 11:14
Ja też byłem bardzo zaskoczony jak długo potrafi działać smartphone.
Tym bardziej ze moj poprzedni palmtop - Tungsten - w porywach działał 3-6 godzin a miał tylko bluetooth.
gSmart odtwarza ogg ze 4 razy dłużej mimo mocniejszego proca i telefonu...
Zainstalowałem sobie aplikacje która wyłacza telefon między godzinami 23 i 7 rano. Oszczędności sa właściwie niezauważalne, ale przynajmniej mi w nocy nie promieniuje
PS. Play wprowadził we Freshu pakiet online 100MB za 5zł. Także odkrywam aktualnie hsdpa
Przy pomocy przeglądarek kompresujących dane (np opera) można surfować właściwie bez przeszkód aż do znudzenia/padu baterii...
Raptile - Sob Maj 08, 2010 10:03
To co mi sie nie podoba w Galaxym :
-Brak podświetlanych guzików
-przycinajaca sie klawiatura qwerty w trybie poziomym ( podobno w 2.1 niema tego problemu)
Podoba natomiast:
-Szybkosc i płynność dzialania
pajda - Sob Maj 08, 2010 10:09
Mówiąc o Galaxy mowicie o i7500 czy i5700 ? Czy istnieje możliwosc wgrania nawigacji na androida (automapa, iGo)? Slyszalem, ze wychodzi nowszy A 2.1 ? bedzie mozna go wgrac na starsze ver systemu ? Obecnie używam HTC DIAMOND i jestem bardzo zadowolony (mija juz 2rok), dograny HTC sense+ mase dodatków, bateria trzyma naprawde dobrze (przy moim uzytkowaniu 2-3 dni) aczkolwiek telefon mam juz 2 lata i zaczynam myslec nad zmiana. Co sadzicie o Omnii 2 ? HTC Leo ? ten drugi troche mnie odstrasza rozmiarami
Raptile - Sob Maj 08, 2010 10:12
pajda, i5700 Automapa nie bedzie wydawana na androida iGo jest dostepne 2.1 ma byc udostepnione przez operatora i bedzie mozna wgrac
hvil - Sro Cze 16, 2010 18:59
Powiedzcie mi tylko prosze szybko bo jutro bedzie zakup czym sie rozni
samsung galaxy i5700
od
samsung galaxy i5700 lite??
Robert_ - Sro Cze 16, 2010 21:55
hvil, i5700 to tzw. SPICA i tą wersje GALAXY opłaca się brać.
Ja mam i5700 SPICA fabrycznie dostałem z Androidem 1,5, zaktualizowałem do 2,1 i jest git.
Stwierdzam fakt, że Android w wersji poniżej 2.1 to totalna porażka.
Po dwóch workach soli zjedzonych przy zmaganiach ze starym softem, teraz czuje się jak użytkownik telefonu nowej generacji.
hvil - Sro Cze 16, 2010 23:11
Robert_, to mi powiedz jak to dziadostwo ustawic by mi dzialalo tylko na wifi i nie przechodzilo na neta gsm, tylko jak wifi ma by dzialal net. jutro mi przychodzi ten tel. Galaxy nie Lite
rodi_ - Sro Cze 16, 2010 23:20
Sorki za wtracanie sie, ale potrzebuje rady. Upgrade sie zbliza i to co ma moja siec w tej chwili to HTC Hero, Samsung Wave, Nokia X6, Nokia N97 mini, HTC Legend, HTC Desire, SE X10
Do tej pory w wiekszosci uzywalem SE walkman, teraz mam W995. Telefon mam moze pol roku, ale skoro mozna zmienic to czemu nie.
Co byscie polecali?
Robert_ - Sro Cze 16, 2010 23:21
Samo ustawienie Wifi generalnie jest jak w każdym telefonie z wifi i bardzo podobnie jak na kompie.
Czyli włączasz wifi, skanujesz w poszukiwaniu sygnału, a potem się podłączasz i w sumie tyle.
Ale działać net będzie Ci tylko w zasięgu punktu z którym się połączysz.
Ja zastanawiam się nad wykupieniem pakietu danych bo mnie rachunki zjedzą , z tym telefonem siedzenie w markecie androida i latanie po stronach to czysta przyjemność .
Jak pogooglujesz o aktualizacji galaxy to znajdziesz forum androida, a tam masz opisane jak dokonać aktualizacji softa.Ja wyjeżdżam jutro rano i wracam we wtorek.
Będę zaglądał co jakiś czas z telefonu.
rodi_, strzeż się Noki N97 mini słyszałem same złe rzeczy o nich...mimo że nokia-odradzam.
Generalnie zastanowiłbym się nad którymś z HTC. Nie podpowiem dokładnie bo bawiłem się tylko HERO, Legend widziałem na zdjęciach,a Desire w ogóle nie kojarzę.
rodi_ - Sro Cze 16, 2010 23:37
Nokia nigdy nie byla moim faworytem i pewnie dlugo nie bedzie
SE X10 niby fajny ale przeraza mnie jego wielkosc, wyswietlacz 4" to raczej duzy .
Wczoraj widzialem w Gadzecie tego Samsunga Wave i opinie raczej dobre. Fajna sprawa to wyswietlacz Super AMOLED, ciekawe jak to na zywo wyglada i jak to dziala na systemie Bada. Ktos ma jakies doswiadczenia z tym systemem? 1 GHz procesor to dobry jak na telefon?
hvil - Sro Cze 16, 2010 23:44
ja mam wifi i w domu i w robocie mi praktycznie rachunki niepotrzebne za net bo gdzie sie nierusze tam hot spot:) dlatego chcialem tel z wifi
Robert_ - Pią Cze 18, 2010 19:25
hvil, jak już masz GALAXY to w ustawieniach zaawansowanych masz "zasady trybu uśpienia WIFI", tam wybierasz kiedy ma przełączyć internet wifi na gsm.
W końcu dorwałem się do netu .
pozdro
maciej - Czw Lip 22, 2010 12:04
Era wreszcie rozpoczęła upgrade.
Tak 3 miesiące po upgrade'dzie Hero, ale zaczęła - teraz tylko muszę tu jakieś darmowe WiFi znaleźć albo czekać do 30.07, jak wrócę do domu.
Chyba nie wytrzymam i poszukam takiego WiFi.
Homi - Czw Lip 22, 2010 12:23
Robert_ napisał/a: | zaktualizowałem do 2,1 |
Jak zrobiłeś ten upgrade?
Mnie w Samsungu powiedzieli, ze jeszcze nie ma polskiej wersji i że będzie..........
Raptile - Czw Lip 22, 2010 13:04
Homi, debile ( w servisie) 2,1 jest juz od 28 maja zrobilem to po przez PC Studio
rodi_ - Czw Lip 22, 2010 13:37
No a ja wybralem samsunga wave. Jak dla mnie ok, a nawet bardzo. Nie uzywam zbyt wiele programow, wiec nie mam na co narzekac. A wyswietlacz? Poprostu rewelacja, iphony i inne tel odpadaja z miejsca.
Homi - Czw Lip 22, 2010 15:30
Raptile napisał/a: | Homi, debile 2,1 jest juz od 28 maja zrobilem to po przez PC Studio |
Hehe, w jakiej masz sieci? Mój od ery nie jest się w stanie zaktualizować, aktualizacja się ściągnie, ale już nie jest wgrywana do urządzenia. Słyszałem, że w serwisie to potrafią zrobić, ale nie miałem kiedy sprawdzić. Myślałem, że może ktoś to potwierdzi.
Raptile - Czw Lip 22, 2010 18:18
Homi, niema znaczenia w jakiej sieci masz SAMSUNG wydał swoją wersje Androida 2.1 dla galaxy, Hemi jak sie ściągnie trzeba wylaczyc i wlaczyc telefon
PS Debugowanie w telefonie włączyles ?
Homi - Czw Lip 22, 2010 18:55
Raptile napisał/a: | Homi, niema znaczenia w jakiej sieci masz SAMSUNG |
Słyszałem teorię, że Era lubi coś namieszać. Np. pamiętam, że w K770i od ery nie dało się wyłączyć dźwięku aparatu, a w innych tak.
Raptile napisał/a: | jak sie ściągnie trzeba wylaczyc i wlaczyc telefon |
Telefon sam się wyłącza, ale już nie wstaje po pojawieniu się napisu SAMSUNG (tego przy starcie) przestaje reagować na cokolwiek. Dopiero wyciągnięcie baterii go rusza. Na komputerze stan aktualizacji cały czas 0%. Następnie mogę zrobić przywracanie do poprzedniego stanu, ale i bez tego działa cały czas wersja 1.5.
Raptile napisał/a: | Debugowanie w telefonie włączyles ? |
Tak, bez tego nie chce się w ogóle łączyć z NPS.
edit: W sumie udało mi się zaktualizować przez zupełny przypadek. Wyciągnąłem i włożyłem ponownie kabel USB gdy aktualizacja stała na 0%... czyli ogólnie PC Studio da się, potrzeba tyllko nieco finezji.
Dzięki Raptile.
Raptile - Czw Lip 22, 2010 19:28
Poszukaj na pda forum
Robert_ - Czw Lip 22, 2010 19:48
Na forum androida wszystko jest ładnie opisane co do aktualizacji.
Często się aktualizacja przycina i właśnie należy odłączyć i podłączyć ponownie kabel .
A co do wersji softu to one nie są takie same, każdy operator ma swoją "modyfikowaną" wersję.
Pisali na forum, że wersja od Ery jest pozbawiona jakiś opcji, tylko nie pamiętam których...
Bodajże możliwość ustawienia animowanych tapet. Dopiero po zmianie nakładki można taką tapetę uruchomić.
Raptile - Czw Lip 22, 2010 19:57
Robert_, dowody ? Niby jakim cudem program samsunga PC Studio ma odkryć w jakiej sieci jest moj telefon ? Skoro aktualizacja moze sie odbyc bez karty sim. Pozatym na moim jest animowana tapeta a mam od ERY
keczu - Czw Lip 22, 2010 20:15
Robert_ napisał/a: | strzeż się Noki N97 mini słyszałem same złe rzeczy o nich...mimo że nokia-odradzam |
No ja tez slyszalem, ale kupilem i bardzo dobrze (N97mini) . Nie przeladowuje telefonu za bardzo i na pewno nie wykozystuje wszystkich jego funkcji , ale ma pelna klawiature, przyzwoity aparat z lampa i super ekran dotykowy (chyba lepszy jest tylko w iphonie) jest super do internetu .Ogolnie lubie samsungi ,nie tylko telefony . Te problemy to ze starym oprogramowaniem, ale jest juz nowe. Nie doswiadczylem zadnych na razie (6 m-cy). Kolega ma galaxy, mialem wczesniej 480 Tocco czy jakos tak i tylko w noki trafiam palcami w to co chce na ekranie. Tylko bateria przy uzywaniu netu ledwo jeden dzien wytrzynma. Trzeba przyznac ze nokia robi najbardziej logiczne w obsludze telefony, bez instrukcji mozna sie polapac od poczatku. W sumie nie jastem jakims znawca tematu , ale podoba mi sie ze majac 10 calowego netbooka moge smigac w necie przez telefon jako punkt dostepu. Sorak za malo fachowe nazewnictwo .
hvil - Czw Lip 22, 2010 23:11
Namowiliscie mnie na galxy mam go jakis czas, kupiony nowy w sklepie z komorkami, ale ma logo pleja mimo ze bez umowy w sklepie jak radio kupowany.
Chcialem zrobic aktualizacje androida i....
1. wlaczam kompa
2. wsadzam kabel w kompa
3. wsadzam takowy w telefon
4. odpalam pc studio
5. klikam w ikonke telefonu i opce aktualizuj
6. wyswietla mi sie ze program jest zaktualizowany
7. klikam w zakladke aktualizuj urzadzenie
8. lata se koleczko z 4-5 min po czym pisze ze niemoze sie polaczyc z serwerem.
OCO KAMAN? Prosze pomożcie:-D bo pierwszy raz mam telefon ktory wiecej niz dzwoni i w komputer jestem nie za najwspanialszy:-)
Robert_ - Pią Lip 23, 2010 06:34
hvil, miałem to samo.
Dlatego zdecydowałem, że zrobię aktualizację samemu.
W linku opis jak tego dokonać http://forum.android.com....lk-2-08-a-8876/
Raptile, nie neguję tego, że można np. wgrać soft z orange na Erę i odwrotnie, po prostu piszę, że każdy operator ma swoją wersję różniącą się w jakimś stopniu (więcej, bądź mniej-raczej mniej).
Co do animowanych tapet, masz w menu wyboru tapety opcję "Aktywne tapety"?I działa?
Aha, jak ma wykryć w jakieś sieci aparat?Te telefony mają SIMLOCK-a (z resztą 99% tel ma) i myślę, że to stąd wie system atualizacji.
Tak,PC Studio ściąga z serwerów Samsunga, ale pliki z softem są inaczej oznaczone (inaczej się nazywają w różnych sieciach) i również po tym oprogramowanie aktualizacyjne może dobierać pakiet do aktualizacji.
Marian_K - Pią Lip 23, 2010 08:01
Raptile napisał/a: | To co mi sie nie podoba w Galaxym :
-Brak podświetlanych guzików
-przycinajaca sie klawiatura qwerty w trybie poziomym ( podobno w 2.1 niema tego problemu)
Podoba natomiast:
-Szybkosc i płynność dzialania |
Szybkość działania/płynność, reakcja na dotyk jest duuuuuużo gorsza niż w telefonach HTC Magic czy Hero. Tak się składa że w pracy mamy: ja HTC Magic (Android 1.5), dwóch kolegów Samsunga Galaxy 5700 (Android 2.1), trzeci HTC Hero (Android 2.1). Tak jak wspomniałem - Samsung kuleje jeśli chodzi o płynność ruchów i dotyk.
Poza tym samsung nie ma multi touch, co ja mam nawet na Androidzie 1,5.
W Samsungu kalendarz synchronizuje się tylko z kalendarzem google - u mnie: google, Outlook, exchange.
W samsungu kalendarz nie ma wyszukiwarki.
Wyświetlacz Amoled - robiliśmy testy na słońcu, w pomieszczeniach i.... to czyste hasła marketingowe...
Poza tym HTC ma nakładkę SENSE UI - jak dla mnie rekord świata. Żona, która jest generalnie oporna na technikę (komputery, telefony) - wzięła mój do ręki i powiedziała: super prosty! Wcześniej miałem HTC Diamonda - ten mobilny windows to masakra.
Robert_ napisał/a: | Ja mam i5700 SPICA fabrycznie dostałem z Androidem 1,5, zaktualizowałem do 2,1 i jest git.
Stwierdzam fakt, że Android w wersji poniżej 2.1 to totalna porażka.
Po dwóch workach soli zjedzonych przy zmaganiach ze starym softem, teraz czuje się jak użytkownik telefonu nowej generacji. |
Ja mam Androida 1,5 i nie odczuwam absolutnie żadnej potrzeby zmiany softu... Może znów kłania się Samsung...
Podsumowując: bawiąc się dość sporo telefonami Galaxy 5700, HTC Magic, HTC Hero - z czystym sumieniem odradzam Samsunga.
Ale to tylko moje zdanie
Pozdrawiam!
maciej - Pią Lip 23, 2010 12:38
Marian_K - ładna liczba postów (777).
W czasie obiadu dorwałem darmowe WiFi i pobrałem "update updater'a".
Wg przecieków z Ery sam update z 1.5 do 2.1 dla Hero będzie za tydzień.
Raptile - Pią Lip 23, 2010 14:28
Marian_K, polecam jeszcze porównać cenowo przedstawione przez ciebie telefony.
-Galaxy za 600 można kupic
-Hero 900-1100 zl
Jesli chodzi o samsunga ja nie narzekam divix chodzi internet tez zgrabnie
Marian_K - Pią Lip 23, 2010 14:47
maciej napisał/a: | Marian_K - ładna liczba postów (777). | Nie zauważyłem nawet
Raptile napisał/a: | Marian_K, polecam jeszcze porównać cenowo przedstawione przez ciebie telefony. | HTC Magic - ok 600 PL, a więc cena podobna do Galaxy. Poza tym Magic ma te same "bebechy" co Hero, więc jak komuś nie zależy na gnieździe mini jack to nie ma co przepłacać za Hero i brać Magica
Raptile napisał/a: | Jesli chodzi o samsunga ja nie narzekam divix chodzi internet tez zgrabnie | Ja nie twierdzę że to złe telefony, twierdzę natomiast - na podstawie własnych obserwacji - że HTC działają płynniej i lepiej reagują na dotyk. Podobnego zdania są moi znajomi - użytkownicy Samsunga, którzy bawili się telefonami HTC.
A piszę to tylko po to, żeby Ci którzy mają dylemat wiedzieli na co zwrócić uwagę przy wyborze telefonu i dalej sami zdecydowali czy im to przeszkadza czy nie
Pozdrawiam!
hvil - Pią Lip 23, 2010 22:28
Ja pierwszy raz za waszą namową mam więcej niz dzwoniący telefon (galaxy 57000) wybralem go bo HTC sa drozsze. W praktyce tak wyszlo bo teoretyzowac w ceneo czy gdzieś iewnikałem, pochodziłęm po sklepach, po internecie, zalezalo mi na Nowym telefonie z Fabryki bez simloka nie jakims 2-3 dniowym od kogos. I tu Samsung ma najlepsza oferte.
Ja chce upgrade bo:
-jestem nowy w te klocki i stwierdzam ze wiele rzeczy jakie sa potencjalnie w opcjach wogole nie przydatna niezdaje swego egzaminu, jak czytam na 2 jest to poprawione,
- A przedewszystkim na 2 podobno jest juz market ze screenami wiec wiem co wybieram a nie w ciemno instaluje i potem wychodzi ze program ma oprawe graficzna jak na dosa.
pajda - Sob Lip 24, 2010 15:38
Ja przesiadlem sie z HTC Diamond na Iphona 3gs (mialem go tydzien) sprzedalem go i kupilem Samsunga Omnie 2...niby Win Mobile, aczkolwiek telefon jest poprostu super. Polecam każdemu. Jezeli sie zastanawiasz nad kupnem nowego ? polecam przeczytac http://smartmobile.pl/rec...000-omnia-2-1-3
...
ponad to mozna wgrac SPB mobile shell, Sense 2.5 chodzi naprawde bardzo dobrze i plynie itd
Marian_K - Pon Lip 26, 2010 08:39
pajda napisał/a: | Ja przesiadlem sie z HTC Diamond na Iphona 3gs (mialem go tydzien) sprzedalem go i kupilem Samsunga Omnie 2 | Hmmm... Przesiadłeś się z 3GS na Omnię????? Nie wierzę normalnie....
hvil - Sob Wrz 11, 2010 20:17
Ok Panowie udalo mi się uaktualnic androida, ale wszystkie programy poznikaly, mam pytanie.
1. jaki program na android market służył do kontrolowania paczki danych by za duzo nie zuzyc??
2. Nie pamietam jaki program mial funkcję open offica w android market? zalezy mi na doc, excel i ppt.
Bede ogromnie wdzieczny wam za pomoc. Pozdrawiam.
Robert_ - Nie Wrz 12, 2010 19:35
hvil, do kontroli paczek i minut masz Call Meter, z tym że on sam tylko nalicza minuty i pakiety, ma sporo ustawień, które mogą pomóc w kontroli wydatków np.ustawienieokresu rozliczeniowego.
Program do otwierania dokumentów to np. Documents To Go, ale niestety w wersji darmowej można tylko przeglądać pliki Worda i Excela.
|
|