|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - Oswietlenie komory silnika i bagaznika.
Dario.G - Pon Maj 03, 2010 14:50 Temat postu: Oswietlenie komory silnika i bagaznika. Witam
Jak w temacie, reszte widac na zdjeciach Jesli ktos jest zainteresowany szczegolami, pytac, wtedy wszystko opisze. Zdjecia nocne dopiero wykonam, wtedy tez je dodam.
Na pierwszym zdjeciu listwa LED w bagazniku, drugie i trzecie to widok lampki pod maska.
kharry - Pon Maj 03, 2010 15:12
Z tej perspektywy nie widać efektu. Odejdź dwa lub trzy kroki i dopiero zrób zdjęcie - najlepiej jak będzie ciemniej
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 16:55
Dario.G, jestem ciekaw tej lampki bagażnika w efekcie totalnej ciemności, ciekawe czy dobrze rozprasza światło po całym bagażniku
Pomysł nie powiem, bardzo ciekawy, w szczególności z podświetlaną komorą silnika, czekam na nocne fotki.
Aha, jak robisz nowe tematy z swoimi projektami to na stukaj trochę zdań co i jak a na pewno ułatwisz sobie życie z powodu ciągłych odpowiedzi na PW
Mayson - Pon Maj 03, 2010 17:16
Prościej zastosować LEDową żarówkę rurkową C5W, jak w przykładowym linku. Biała świeci bardzo mocno i np. w bagażniku jest o wiele jaśniej, niż przy standardowej żarówce. W R600 C5W są w schowku, bagażniku i 2x wewnętrzne. Rozmiar 36mm, ale w jedno miejsce wcisnąłem 42 z 8 diodami.
http://moto.allegro.pl/it...mm_42mm_dl.html
kepo - Pon Maj 03, 2010 17:45
ja tez mam listwe led w bagazniku. tylko nieco mocniejszą
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 17:57
Ja już przetestowałem większość tych pseudo diodowych zamienników żarówek, i powiem jedno jeżeli chce się uzyskać dobry efekt to trzeba kupić listwy LED 24 cm i wpasować je w dane miejsce. Koszty są takie same a efekty nie porównywalne. Wiadomo w bagażniku powinno być dobre światło abyśmy nie błądzili po omacku
kharry - Pon Maj 03, 2010 19:43
kepo, trzeba przyznać, że jest moc
hvil - Pon Maj 03, 2010 21:27
kepo, jaką zastosowałeś i gdzie przymocowana?? 75 maja strasznie głębokie bagazniki i szlag mnie trafia z ta mala lampeczką tez szukam jakiegos schludnego rozwiazania.
Dario.G - Pon Maj 03, 2010 21:44
Nocne zdjecia, niestety bardzo marnej jakosci. Nie oddaja nawet polowy rzeczywistosci Widac na nich sporo ciemnych miejsc, ktorych nie ma przy ogladniu na zywo. Dzisaj bagaznik, komora silnika jutro.
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 22:20
Wydaje mi się że ta listwa led w bagażniku jest za słaba i dlatego marnie te zdjęcia wyglądają, chyba nie masz szan w porównaniu z kepo,
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 07:54
Dobra, kolejne kiepskie zdjecia Sorka za jakosc, ale nie mam jak zrobic lepszych. Te marnie oddaja rzeczywistosc, mimo to wrzuce je. Moze komus sie pomysl spodoba.Bez problemu da sie sprawdzic i ewentualnie uzupelnic stan oleju, plynu do spryskiwaczy itp.
shilus82 - Czw Maj 06, 2010 11:00
z tym bagażnikiem, to muszę u siebie i u teścia pokombinować, choć u niego będzie łatwiej, bo ma sedana, to się walnie pod podszybiem i już, a ja będę musiał jakoś pod tapicerką na 2 strony poprowadzić
wojzel - Czw Maj 06, 2010 11:33
Czy ktoś mógłby opisać, lub pokazać na zdjęciu w jaki sposób podłączyć listwę LED w bagażniku? chodzi mi o podłączenie kabelków do lampki bagażnika.. czy listwy LED mają już jakieś wyprowadzone kabelki czy trzeba dolutować swoje? jesli tak to jakie?
camaro17 - Czw Maj 06, 2010 14:41
wojzel, listwa LED ma 2 kabelki plus(+) i minus(-), śmiem twierdzić że w oprawce lampki bagażnika też masz dwie blaszki plus i minus. Tu nie ma żadnej filozofii montażu jeżeli chcesz w 100% procentach profesjonalnie sposobem domowym to zawiń na każdy kabelek listwy spinacz biurowy i zahacz go odpowiednio plus do plusa i minus do minusa.
Jeżeli pełen PROFI to do elektrycznego po konektorki z izolacją i zaciśniesz sobie na duch kabelkach a później na blaszkach od oprawki lampki.
Powodzenia z niepodłączaniem ledów, uważaj aby cie 230v nie popieściło
kamax_19 - Wto Maj 11, 2010 22:42
W swoim Roverku zamontowałem 2 listwy Led po 30 diód.
Efekt według mnie bardzo dobry zresztą sami oceńcie sorki za klamoty w bagażniku następną fotke zrobie z pustym kufrem może będzie widać lepiej efekt..
Dodaje zdjęcie jeszcze raz tym razem z pustym bagażnikiem myśle że satysfakcjonujące..
Nie wiem co zrobić z fabryczną lampką bo mi się ona teraz nie podoba jakieś wasze sugestje lub propozycje co z nią zrobić....
Mazak - Sro Maj 12, 2010 00:59
Pięknie Ci to świeci prawie jak solarium dobra robota
camaro17 - Sro Maj 12, 2010 13:37
kamax_19, widać moc światła, jak nie będzie na środku skrzynki i suba to efekt zdjęcia będzie 100% lepszy.
kamax_19 - Czw Maj 13, 2010 21:18
camaro17,
Zrobie dzisiaj wieczorem jeszcze raz zdjęcie bez klamotów w bagażniku to będzie widać cały efekt..
p.s
Co do tematu to podświetlania komory silnika nie mam zamiaru robić bo jak dla mnie jest to bez sensu naszczęscie bardzo żadko zagladam pod maske i to w nocy żebym musiał mieć światło.
[ Dodano: Czw Maj 13, 2010 22:18 ]
Licze na wasze propozycje co zrobić z tą fabryczną lampką czy ją po prostu wyciągnąć czy jakoś zaślepić..??
karasbp - Pią Maj 14, 2010 07:41
kamax_19 napisał/a: | Nie wiem co zrobić z fabryczną lampką bo mi się ona teraz nie podoba |
ja po prostu wyjąłem żarówkę i po problemie
shilus82 - Pią Maj 14, 2010 09:20
Kamax_19 jedyne co mi przychodzi teraz na szybko do głowy to wyciągnąć to szkło z lampki,zmatowić papierem,siknąć na szaro pod kolor plastików w bagażniku i już, ewentualnie dorwać skądś taki kawał oryginalnego plastiku i tam go wkleić, a żarówa won
hvil - Pią Maj 14, 2010 17:59
Panowie a a ktoś fotki czym i jak sprytnie i dosc tajnie oswietlic bagaznik 75?? jest strasznie długi i ta lampeczka niewiele daje noca.
Mayson - Pią Maj 14, 2010 19:01
Pociągnąć od lampeczki dłuuuuuugą listę LED na cały bagarnik
kamax_19 - Pią Maj 14, 2010 23:04
Daj z dwie listwy po przynajmniej 30 diód z każdej strony i będzie dobrze
hvil - Sob Maj 15, 2010 00:00
ale ak i gdzie to zamontowac zeby niebylo widac kabli i listwy:-) oto mi chodzi:-)
kepo - Sob Maj 15, 2010 08:34
u mnie jest elastyczna listwa, którą poprostu przykleiłem do blachy na suficie bagażnika. trzyma sie juz ponad pol roku i nie ma zamiaru sie oderwac
zupelnie jej nie widac, poki nikt nie klęknie i nie wsadzi głowy do bagaznika
pozniej wrzuce fotki
hvil - Sob Maj 15, 2010 12:47
kepo, a mozesz pokazac z ktorej aukcji taka listwa jak twoja?
kamax_19 - Sob Maj 15, 2010 20:59
hvil http://www.moto.allegro.p...ienne_biel.html
Ja ma takie diody tylko nie 24 a 30 diód z każdej strony zobacz sobie jak to w mojej 200 wgląda( patrz na po przednia strone) A kable zamocuj jakoś na górze bagażnika tak zeby szły do lamki mało widocznie, myśle że to nie będzie duży problem.
hvil - Nie Maj 16, 2010 00:13
dzięki bardzo:-) za pomoc zakupie sobie:-)
wojzel - Nie Maj 16, 2010 11:32
tutaj masz kolego troszkę taniej: http://allegro.pl/item102..._mocne_24h.html
Ja zamówiłem do siebie takie i byłem w szoku, bo diody przyszły pocztą juz na drugi dzień, także solidna firma. No i za 3 listwy 18zł + wysyłka.
[ Dodano: Nie Maj 16, 2010 12:32 ]
Mam pytanie, czy listwy z diodami można łączyć szeregowo? i dopiero ostatnią listwę podłączyć pod lampke w bagażniku ?
szoso - Pon Maj 17, 2010 09:34
Ja i Kepo mamy mocniejsze
karasbp - Pon Maj 17, 2010 09:44
Dokładnie takie same listwy mam u siebie w bagażniku. W pierwszej kolejności myślałem o tym żeby wsadzić je w lampy. Poświeciły trochę jako lampka podsufitki i 3 diody zgasły. Nie jestem pierwszy u kogo się takie przepaliły. Teraz robią za światło w bagażniku. Są schowane więc nie widać że świecą bez trzech diód. W chwili obecnej wolałbym zastosować moduły led.
hvil - Pon Maj 17, 2010 17:54
moduł led??:)
camaro17 - Pon Maj 17, 2010 18:52
hvil, dokładnie np. taki http://www.moto.allegro.p...e_na_glowe.html
karasbp - Pon Maj 17, 2010 19:27
Właśnie o to chodzi. Teraz przymierzam się do zamontowania podświetlenia podłogi i będę decydował się właśnie na takie moduły
wojzel - Pon Maj 17, 2010 19:43
http://allegro.pl/item102...lux_tuning.html
myślicie że to takie same moduły jak te wskazane poprzednio przez camaro17? te są o ponad połowe tańsze..
camaro17 - Pon Maj 17, 2010 19:53
wojzel, tak to są takie same jak wcześniej pokazałem tylko oczywiście tańsze, trzeba po prostu poszukać jak najtańszej oferty, ja wrzuciłem przykład pierwszy lepszy patrzyłem tylko aby dobre zdjęcia były
Aha poszukajcie sobie tematu o podświetlaniu nóg w naszych Roverkach jest to gdzieś w tuningu stylistycznym, tam koledzy używali takie moduły do podświetlania nóg i ładnie to wyszło. Polecam jak ktoś nie chce się bawić w inne rzeczy np. cięcie listew Led
|
|