Zobacz temat - Oswietlenie komory silnika i bagaznika.

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - Oswietlenie komory silnika i bagaznika.

Dario.G - Pon Maj 03, 2010 14:50
Temat postu: Oswietlenie komory silnika i bagaznika.
Witam
Jak w temacie, reszte widac na zdjeciach :wink: Jesli ktos jest zainteresowany szczegolami, pytac, wtedy wszystko opisze. Zdjecia nocne dopiero wykonam, wtedy tez je dodam.
Na pierwszym zdjeciu listwa LED w bagazniku, drugie i trzecie to widok lampki pod maska.

kharry - Pon Maj 03, 2010 15:12

Z tej perspektywy nie widać efektu. Odejdź dwa lub trzy kroki i dopiero zrób zdjęcie - najlepiej jak będzie ciemniej :)
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 16:55

Dario.G, jestem ciekaw tej lampki bagażnika w efekcie totalnej ciemności, ciekawe czy dobrze rozprasza światło po całym bagażniku :?:

Pomysł nie powiem, bardzo ciekawy, w szczególności z podświetlaną komorą silnika, czekam na nocne fotki.

Aha, jak robisz nowe tematy z swoimi projektami to na stukaj trochę zdań co i jak a na pewno ułatwisz sobie życie z powodu ciągłych odpowiedzi na PW :razz:

Mayson - Pon Maj 03, 2010 17:16

Prościej zastosować LEDową żarówkę rurkową C5W, jak w przykładowym linku. Biała świeci bardzo mocno i np. w bagażniku jest o wiele jaśniej, niż przy standardowej żarówce. W R600 C5W są w schowku, bagażniku i 2x wewnętrzne. Rozmiar 36mm, ale w jedno miejsce wcisnąłem 42 z 8 diodami.
http://moto.allegro.pl/it...mm_42mm_dl.html

kepo - Pon Maj 03, 2010 17:45

ja tez mam listwe led w bagazniku. tylko nieco mocniejszą ;)
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 17:57

Ja już przetestowałem większość tych pseudo diodowych zamienników żarówek, i powiem jedno jeżeli chce się uzyskać dobry efekt to trzeba kupić listwy LED 24 cm i wpasować je w dane miejsce. Koszty są takie same a efekty nie porównywalne. Wiadomo w bagażniku powinno być dobre światło abyśmy nie błądzili po omacku :mrgreen:
kharry - Pon Maj 03, 2010 19:43

kepo, trzeba przyznać, że jest moc ;)
hvil - Pon Maj 03, 2010 21:27

kepo, jaką zastosowałeś i gdzie przymocowana?? 75 maja strasznie głębokie bagazniki i szlag mnie trafia z ta mala lampeczką tez szukam jakiegos schludnego rozwiazania.
Dario.G - Pon Maj 03, 2010 21:44

Nocne zdjecia, niestety bardzo marnej jakosci. Nie oddaja nawet polowy rzeczywistosci :neutral: Widac na nich sporo ciemnych miejsc, ktorych nie ma przy ogladniu na zywo. Dzisaj bagaznik, komora silnika jutro.
camaro17 - Pon Maj 03, 2010 22:20

Wydaje mi się że ta listwa led w bagażniku jest za słaba i dlatego marnie te zdjęcia wyglądają, chyba nie masz szan w porównaniu z kepo,
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 07:54

Dobra, kolejne kiepskie zdjecia :razz: Sorka za jakosc, ale nie mam jak zrobic lepszych. Te marnie oddaja rzeczywistosc, mimo to wrzuce je. Moze komus sie pomysl spodoba.Bez problemu da sie sprawdzic i ewentualnie uzupelnic stan oleju, plynu do spryskiwaczy itp.
shilus82 - Czw Maj 06, 2010 11:00

z tym bagażnikiem, to muszę u siebie i u teścia pokombinować, choć u niego będzie łatwiej, bo ma sedana, to się walnie pod podszybiem i już, a ja będę musiał jakoś pod tapicerką na 2 strony poprowadzić
wojzel - Czw Maj 06, 2010 11:33

Czy ktoś mógłby opisać, lub pokazać na zdjęciu w jaki sposób podłączyć listwę LED w bagażniku? chodzi mi o podłączenie kabelków do lampki bagażnika.. czy listwy LED mają już jakieś wyprowadzone kabelki czy trzeba dolutować swoje? jesli tak to jakie?
camaro17 - Czw Maj 06, 2010 14:41

wojzel, listwa LED ma 2 kabelki plus(+) i minus(-), śmiem twierdzić że w oprawce lampki bagażnika też masz dwie blaszki plus i minus. Tu nie ma żadnej filozofii montażu jeżeli chcesz w 100% procentach profesjonalnie sposobem domowym to zawiń na każdy kabelek listwy spinacz biurowy i zahacz go odpowiednio plus do plusa i minus do minusa. :mrgreen:
Jeżeli pełen PROFI to do elektrycznego po konektorki z izolacją i zaciśniesz sobie na duch kabelkach a później na blaszkach od oprawki lampki.

Powodzenia z niepodłączaniem ledów, uważaj aby cie 230v nie popieściło :razz:

kamax_19 - Wto Maj 11, 2010 22:42

W swoim Roverku zamontowałem 2 listwy Led po 30 diód.
Efekt według mnie bardzo dobry zresztą sami oceńcie sorki za klamoty w bagażniku następną fotke zrobie z pustym kufrem może będzie widać lepiej efekt.. :grin: :grin:

Dodaje zdjęcie jeszcze raz tym razem z pustym bagażnikiem myśle że satysfakcjonujące..
Nie wiem co zrobić z fabryczną lampką bo mi się ona teraz nie podoba jakieś wasze sugestje lub propozycje co z nią zrobić.... :?: :?: :?: :grin:

Mazak - Sro Maj 12, 2010 00:59

Pięknie Ci to świeci prawie jak solarium ;) dobra robota :ok:
camaro17 - Sro Maj 12, 2010 13:37

kamax_19, widać moc światła, jak nie będzie na środku skrzynki i suba to efekt zdjęcia będzie 100% lepszy. :mrgreen:
kamax_19 - Czw Maj 13, 2010 21:18

camaro17,
Zrobie dzisiaj wieczorem jeszcze raz zdjęcie bez klamotów w bagażniku to będzie widać cały efekt.. :smile: :grin:

p.s
Co do tematu to podświetlania komory silnika nie mam zamiaru robić bo jak dla mnie jest to bez sensu naszczęscie bardzo żadko zagladam pod maske i to w nocy żebym musiał mieć światło. :razz:

[ Dodano: Czw Maj 13, 2010 22:18 ]
Licze na wasze propozycje co zrobić z tą fabryczną lampką czy ją po prostu wyciągnąć czy jakoś zaślepić..?? :?:

karasbp - Pią Maj 14, 2010 07:41

kamax_19 napisał/a:
Nie wiem co zrobić z fabryczną lampką bo mi się ona teraz nie podoba

ja po prostu wyjąłem żarówkę i po problemie :mrgreen:

shilus82 - Pią Maj 14, 2010 09:20

Kamax_19 jedyne co mi przychodzi teraz na szybko do głowy to wyciągnąć to szkło z lampki,zmatowić papierem,siknąć na szaro pod kolor plastików w bagażniku i już, ewentualnie dorwać skądś taki kawał oryginalnego plastiku i tam go wkleić, a żarówa won :)
hvil - Pią Maj 14, 2010 17:59

Panowie a a ktoś fotki czym i jak sprytnie i dosc tajnie oswietlic bagaznik 75?? jest strasznie długi i ta lampeczka niewiele daje noca.
Mayson - Pią Maj 14, 2010 19:01

Pociągnąć od lampeczki dłuuuuuugą listę LED na cały bagarnik :)
kamax_19 - Pią Maj 14, 2010 23:04

Daj z dwie listwy po przynajmniej 30 diód z każdej strony i będzie dobrze :smile: :smile:
hvil - Sob Maj 15, 2010 00:00

ale ak i gdzie to zamontowac zeby niebylo widac kabli i listwy:-) oto mi chodzi:-)
kepo - Sob Maj 15, 2010 08:34

u mnie jest elastyczna listwa, którą poprostu przykleiłem do blachy na suficie bagażnika. trzyma sie juz ponad pol roku i nie ma zamiaru sie oderwac ;)

zupelnie jej nie widac, poki nikt nie klęknie i nie wsadzi głowy do bagaznika

pozniej wrzuce fotki

hvil - Sob Maj 15, 2010 12:47

kepo, a mozesz pokazac z ktorej aukcji taka listwa jak twoja?
kamax_19 - Sob Maj 15, 2010 20:59

hvil http://www.moto.allegro.p...ienne_biel.html
Ja ma takie diody tylko nie 24 a 30 diód z każdej strony zobacz sobie jak to w mojej 200 wgląda( patrz na po przednia strone) A kable zamocuj jakoś na górze bagażnika tak zeby szły do lamki mało widocznie, myśle że to nie będzie duży problem.

hvil - Nie Maj 16, 2010 00:13

dzięki bardzo:-) za pomoc zakupie sobie:-)
wojzel - Nie Maj 16, 2010 11:32

tutaj masz kolego troszkę taniej: http://allegro.pl/item102..._mocne_24h.html
Ja zamówiłem do siebie takie i byłem w szoku, bo diody przyszły pocztą juz na drugi dzień, także solidna firma. No i za 3 listwy 18zł + wysyłka.

[ Dodano: Nie Maj 16, 2010 12:32 ]
Mam pytanie, czy listwy z diodami można łączyć szeregowo? i dopiero ostatnią listwę podłączyć pod lampke w bagażniku ?

szoso - Pon Maj 17, 2010 09:34

Ja i Kepo mamy mocniejsze :wink:
karasbp - Pon Maj 17, 2010 09:44

Dokładnie takie same listwy mam u siebie w bagażniku. W pierwszej kolejności myślałem o tym żeby wsadzić je w lampy. Poświeciły trochę jako lampka podsufitki i 3 diody zgasły. Nie jestem pierwszy u kogo się takie przepaliły. Teraz robią za światło w bagażniku. Są schowane więc nie widać że świecą bez trzech diód. W chwili obecnej wolałbym zastosować moduły led.
hvil - Pon Maj 17, 2010 17:54

moduł led??:)
camaro17 - Pon Maj 17, 2010 18:52

hvil, dokładnie :mrgreen: np. taki http://www.moto.allegro.p...e_na_glowe.html
karasbp - Pon Maj 17, 2010 19:27

Właśnie o to chodzi. Teraz przymierzam się do zamontowania podświetlenia podłogi i będę decydował się właśnie na takie moduły
wojzel - Pon Maj 17, 2010 19:43

http://allegro.pl/item102...lux_tuning.html
myślicie że to takie same moduły jak te wskazane poprzednio przez camaro17? te są o ponad połowe tańsze..

camaro17 - Pon Maj 17, 2010 19:53

wojzel, tak to są takie same jak wcześniej pokazałem tylko oczywiście tańsze, trzeba po prostu poszukać jak najtańszej oferty, ja wrzuciłem przykład pierwszy lepszy patrzyłem tylko aby dobre zdjęcia były :mrgreen:

Aha poszukajcie sobie tematu o podświetlaniu nóg w naszych Roverkach jest to gdzieś w tuningu stylistycznym, tam koledzy używali takie moduły do podświetlania nóg i ładnie to wyszło. Polecam jak ktoś nie chce się bawić w inne rzeczy np. cięcie listew Led :mrgreen: