Zobacz temat - [R75] Klimatyzacja

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Klimatyzacja

occrew - Nie Maj 09, 2010 09:37
Temat postu: [R75] Klimatyzacja
witam

mam kilka pytan odnosnie klimatyzacji

powiedzcie mi na jakiej zasadzie dziala klimatyzacja w tym aucie, czy wlaczana jest ona automatycznie przy wlaczaniu nawiewu OFF czy mozna ja wylaczyc jakims przyciskiem (tak jak w wszystkich innych samochodach jak widzialem A/C), bo jak wiadomo jest dwu strefowa i mozna samemu tempoerature nawiewu ustawic

zastanawialem sie nad tym poniewaz nabijalem ostatnio czynnik, ale jakos dlugo musze czekac na zimny nawiew z wylotow, czy to normalne w tym samochodzie? czy moze mam jakis problem z mechanizmem?

po trzecie zauwarzylem ze jak otworze nawiewy na full z lewej strony kierowcy to np te od pasażera tak jak by mi sie domykaly, opada ta przesowka w dol do otwierania nawiewu, powiedzcie mi czy mozna to jakos poprawic, bo jest to dosc irytujace

pozdrawiam!

dukat11 - Nie Maj 09, 2010 12:13

occrew napisał/a:
powiedzcie mi na jakiej zasadzie dziala klimatyzacja w tym aucie, czy wlaczana jest ona automatycznie przy wlaczaniu nawiewu OFF czy mozna ja wylaczyc jakims przyciskiem (tak jak w wszystkich innych samochodach jak widzialem A/C), bo jak wiadomo jest dwu strefowa i mozna samemu tempoerature nawiewu ustawic

Jak masz na wyświetlaczu ECON to masz wyłaczoną sprężarkę. Przyciskiem ECON ją włączasz lub wyłaczasz

apples - Nie Maj 09, 2010 12:16

occrew napisał/a:
Klimatyzacja załącza się dopiero jak naciśniesz AUTO lub wyciśniesz ECON na panelu. Jeżeli masz ECON to klimatyzacja nie pracuje i masz tylko zwykły nawiew.
occrew napisał/a:
zastanawialem sie nad tym poniewaz nabijalem ostatnio czynnik, ale jakos dlugo musze czekac na zimny nawiew z wylotow, czy to normalne w tym samochodzie? czy moze mam jakis problem z mechanizmem?
Nie koniecznie. Może być źle nabita i jest za mało czynnika. Możesz mieć również uszkodzony wentylator co może również zaburzać prawidłową pracę klimatyzacji. Poczytaj tu http://forum.roverki.eu/v...p=494732#494732
occrew napisał/a:
po trzecie zauwarzylem ze jak otworze nawiewy na full z lewej strony kierowcy to np te od pasażera tak jak by mi sie domykaly, opada ta przesowka w dol do otwierania nawiewu, powiedzcie mi czy mozna to jakos poprawic, bo jest to dosc irytujace
Wyciągnij kratkę i zobacz jak wygląda gumka na bolcu osiowym. Może się wytarła i trzeba coś dopasować.
menior - Nie Maj 09, 2010 12:55

A propos nabijania klimatyzacji,nabijacie co roku co pare lat czy tylko gdy slabiej chlodzi :?: Sa rozne opinie na ten temat
dukat11 - Nie Maj 09, 2010 13:15

menior napisał/a:
A propos nabijania klimatyzacji,nabijacie co roku co pare lat czy tylko gdy slabiej chlodzi :?: Sa rozne opinie na ten temat

Z tego co wiem to powinno się wymieniać czynnik co 2lata

praktis - Nie Maj 09, 2010 14:34

Powinno się serwisować klimę co 2 lata nie tylko ze względu na ciśnienie gazu, ale także na uzupełnienie oleju smarującego sprężarkę (wprowadza się go do układu razem z gazem).
skrzypol - Nie Maj 09, 2010 16:56

od fachowcow od klimy uslyszalem, ze jesli caly uklad klimatyzacji nie jest stosunkowo stary to mozna spokojnie robic przeglady nawet co 3lata, a jesli ktos kaze ewidetnie przyjezdzac co rok to po prostu "swoja kieszen chce nabic" :mrgreen:
staf - Nie Maj 09, 2010 17:53

skrzypol napisał/a:
od fachowcow od klimy uslyszalem, ze jesli caly uklad klimatyzacji nie jest stosunkowo stary to mozna spokojnie robic przeglady nawet co 3lata, a jesli ktos kaze ewidetnie przyjezdzac co rok to po prostu "swoja kieszen chce nabic" :mrgreen:

Jestem tego samego zdania. sam byłem w ubiegłym tygodniu u znajomego mechaniora od "zimna" i chciałem żeby sprawdził mi klime i ewentualnie "poprawił. Sprawdził ...a na moje dociekanie powiedział, krótko....po co, masz za dużo kasy? W ubiegłym roku mi ją nabijał i powiedział....do zobaczenia za rok :grin:

apples - Nie Maj 09, 2010 17:59

Ja tez ostatnio byłem na ozonowaniu i poprosiłem o sprawdzenie ciśnienia w układzie. Pan zapytał się "Co się dzieje?". Ja na to że nic. To powiedział żebym przyjechał jak zacznie słabo chłodzić albo zacznie się coś dziwnego dziać. :shock: Co do ozonowania to niestety lipa. Po 4 dniach smrodek powraca i nie mam już pomysłów.
PHJOWI - Nie Maj 09, 2010 19:43

kolego kup ten środek : CRC10702113
NAZWA: Środek czyszczący do klimatyzacji
OPIS: AIRCO CLEANER 400ml prep.do odgrzybiania klimatyzacji (super pieniacy się) CRC
PRODUCENT: CRC
W MAGAZYNIE: >9

w inter carsie go mają trzeba spryskać chłodniczkę nagrzewnicy i będzie bajka

apples - Nie Maj 09, 2010 20:01

PHJOWI napisał/a:
kolego kup ten środek : CRC10702113
W tamtym roku poszła butelka CRC oraz druga innego środka i dalej zajeżdżało. :sad: Środki podawałem bezpośredni na parownik.