|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] Problem z TV/NAV/RADIO
peter821 - Pon Maj 24, 2010 23:38 Temat postu: [R75] Problem z TV/NAV/RADIO Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Jako nowy postanowilem stracic dziewictwo i zadac nurtujace mnie pytanie.
Otoz w moim Roverze mam fabryczne radio + TV + Nav. Problem tylko ze nie dziala.
Po wlaczeniu radio czesc ekranu jest czarna a czesc fioletowa. Myslalem ze to wyswietlacz ale podmienilem u kolegi i dziala bez zarzutu. Bezpieczniki sprawdzone, kable wszystkie sa ok. Polaczenia i styki tez. Padl modul TV??
Co to moze byc?
Uwaga od moderatora: edytowałam tytuł tematu, był nieodpowiedni.
hvil - Wto Maj 25, 2010 00:19
zalanie eletryki.
peter821 - Wto Maj 25, 2010 02:24
Ok. Ale co teraz mozna zrobic z tym klopsem. Przykre jest jezdzenie jak nic nie buczy w srodku
dukat11 - Wto Maj 25, 2010 05:44
obstawiam moduł TV ale trzeba sprawdzić. Może spróbuj podmienić z w/w Kolegą. Jest koło koła zapasowego.
peter821 - Pon Maj 31, 2010 19:29
Sorry ze dlugo nie odpisywalem ale bylem na wakacjach
Wyjme ten modul TV i podjade gdzies sprawdzic. A moze mozna to samemu jakos przetestowac czy tylko elektryk pozostaje?
rafet - Pon Maj 31, 2010 23:01
po zakupie naszego emdżika ztt mieliśmy podobny problem tzn. ciszę w głośnikach...
wchodziła w grę wymiana modułu tv ale wiedziony instynktem trafiłem do pewnej firmy (nazwę musiałbym sobie przypomnieć) na warszawskim Wolumenie
2 magików pokręciło nosem nad zalaną elektroniką, stwierdzili, że kości mocy są uszkodzone i... pogrzebali 4h przy sprzęcie po czym wszystko ożyło
koszt około 200 zł.
sprzęcik działa bez zarzutu do dzisiaj
pozdro
peter821 - Sro Cze 02, 2010 20:03
Powiem ze tak sie do tego zabieram - ze HO HO ...
Tezs musze kogos poszukac - a prawdopodobnie bedzie cos zalane o w bagazniku czuc dosłownie wilgoc i nieprzyjemny zapach. Domyslam sie ze musiala sie wczesniej dostawac woda i teraz nie dziala....
Wezme sie w koncu za to na dniach to napisze co to bylo i czy udalo sie zrobic ( udac to sie uda tylko pytanie za ile )
marynabiala - Sro Cze 02, 2010 20:55
Po odlaczeniu TV zakladajac , ze navi jest sprawne powinien monitor pokazac menu navi poniewaz czytnik ma w sobie RGB .W innym przypadku sprawdz kostki najwazniejsze do radia bo sa najnizej i czy tam nie ma wody - ewentualnie osuszyc i spryskac kontaktronem
peter821 - Pią Cze 04, 2010 21:37
Dzisiaj wzialem sie zeby sprawdzic co jest grane. Radio samo z siebie nagle zaczelo dzialac. To znaczy mam opcje menu i w nim: Trip - Set - Navi i Screen Off.
NAwigacja dziala ale nie ma zadnego glosu, brak jakiejkolwiek mozliwosci przelaczenia na radio, cd czy nawet kasete. Popsikalem styki kontraktronem i nic. Zauwazylem jednak ze na obudowie od modulu radio jest taki maly wystajacy dziubek jakby cos tam trzeba bylo podlaczyc ale nie ma zadnego kabelka?! Moze to od masy ?
Kurde naprawde ie wiem czy samemu cos z tym zrobie a jazda bez muzyczki jest naprawde irytujaca
marynabiala - Sob Cze 05, 2010 20:34
Radio ma tylko wtyczke 17 pin BMW antena UKF i ewentualnie mozna podlaczyc antene na fale dlugie itp taka mala wtyczka jak sa w TV . Proponuje jeszcze sprawdzic dwie wtyczki w MK3
[ Dodano: Sob Cze 05, 2010 21:34 ]
Pragne dodac , ze dzisiaj zdemontowalem radio i zrobilem probe , wiec jest tv , nawigacja ale bez glosu a jak probuje wcisnac radio to nie widzi . Podobny problem masz czyli wychodzi , ze radio . Ja zdemontowalem poniewaz zamontowalem radio Becker kupine w UK ale wiadomo za 27 f nie gra jedna koncowka . Albo sam doloze koncowke 4x40 W albo dam do naprawy . Bede sprzedawal Philipsa to moge wystawic na Allegro . Musze jeszcze skombinowac te wyuczki male 2x5 pin i 2x6 pin
xROnx - Nie Mar 20, 2011 16:44
Pozwolę się podłączyć pod temat. Mam podobny problem. Obecnie nic kompletnie nie działa. Gdy przekręce kluczyk na poz I to słychać że odbiornik(ten w konsoli środkowej) pracuje bo coś tam delikatnie bzyczy czy jak to tam nazwać. Rozebrałem "czarną skrzyne" w bagażniku wypiełem radio i oczom moim ukazał się nie zbyt ciekawy wygląd: radio częściowo pokryte rdzą makabra. Więc obstawiam że radio się utopiło i umarło śmiercią topielca. Wobec tego mam pytanie jakie tam radio można wstawić? Na allegro w ogóle nie widać żeby ktoś sprzedawał takie jak jest/było u mnie...
marynabiala - Sro Mar 23, 2011 19:06
Smialo mmozesz kupic od BMW E46 Philips
xROnx - Czw Mar 24, 2011 08:40
ok. a jak jest z jakością dźwięku w tym radiu?
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 08:40 ]
znalazłem jedno
http://allegro.pl/radio-b...1521563016.html
jedyna różnica to taka że nie ma ono takiego małego dodatkowego wyjścia na antenke... pytanie za 100punktów po co ono było?
marynabiala - Pią Mar 25, 2011 17:55
Nie to nie jest to radio , jest to metalowa skrzynka i ma wejscie na antene - ta mala wtyczka to na dlugie fale - wystarczy UKF a radio szukaj w BMW E46
xROnx - Pią Mar 25, 2011 23:12
marynabiala napisał/a: | Nie to nie jest to radio |
...dobrze wiedzieć... teraz
[ Dodano: Pią Mar 25, 2011 22:48 ]
mówisz o tym?
http://moto.allegro.pl/ra...1508802137.html
to ja dziekuje bardzo. Cena jak za oryginał roverowski (na szrocie powiedzieli mi 300pln za moduł radia)
[ Dodano: Pią Mar 25, 2011 23:12 ]
to to radio nie będzie działało?(chodzi o to z linku co jest złe)
volverin - Pon Kwi 04, 2011 14:54
HEJ tez wrzuce swe 5 gr u mnie tez radio nie grało a mialem bialy monitor okazalo sie ze w nie bylo tunera radiowego a tuner TV zalany tylko navi bylo sprawne ale co mi z navi jak nic nie gralo, kupilem tuner becker od BMW dalem kupe kasy i po miesiącu szlak go trafil facet wcisnął mi praktycznie trupa ale do sedna monitor TV napewno jest dobry raczej upatrywalbym tu problem zalania tunera radiowego itunera TV drogie rzeczy powod zalania!!?? sprawdz uszczelki w tylnych lampach pekaja po latach, skleic dorzucic silikon u mnie susza juz od dawno i nic nie cieknie do bagaznika
|
|