|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Zatrzaśnięte drzwi kierowcy
tiruces - Pią Maj 28, 2010 14:58 Temat postu: [R600] Zatrzaśnięte drzwi kierowcy Witam!
Podczas otwierania auta pilotem od centralnego dziecko pociągnęło za klamkę i dupa, nie mogę otworzyć drzwi w żaden sposób, żadna klamka nie działa. Bolec w drzwiach normalnie reaguje tzn podnosi się i opada zamykając. Kręcąc kluczykiem w prawo i w lewo i szarpiąc za klamkę drzwi odskoczą do pozycji niedomkniętej, ale nic poza tym. Czy może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem w R600 ? Proszę o pomoc bo wysiadanie przez drzwi pasażera jest dość uciążliwe
Marrkus - Pią Maj 28, 2010 21:14
Poszukaj na forum bo coś mi się wydaje że już był taki temat. Łatwo nie będzie - musisz spróbować zdjąć tapicerkę z drzwi i kombinować z zamkiem. Gdy kupiłem swoje auto to miałem podobną akcję z tylnymi drzwiami. Okazało się że zamek przyłapała ruda - cały dzień sie mordowałem i już nawet chciałem drzwi odkręcać od budy
Mayson - Sob Maj 29, 2010 09:29
JEdyna szansa to ściągnąć boczek. I to będzie trudne, bo fotel przeszkadza, a od dołu trzeba mocno wyrwać boczek z drzwi... jak zdjąć, aby nie uszkodzić - w manualu pięknie opisane
tiruces - Sob Maj 29, 2010 13:46
Boczek zdejmowałem nie raz, wiem gdzie są śruby, i gdzie zaczepy, myślę że uda mi się go chociaż odchylić tylko co dalej ?
staf - Sob Maj 29, 2010 14:07
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=54757
_papa_ - Sob Maj 29, 2010 15:06
staf Z wstawionego przez Ciebie linku przejrzałem tematy dotyczące zamków drzwi i nie znalazłem tam nic wspólnego z R600. Podane przez ciebie tematy tyczą się R75.
Na moje oko(albo węch, jak kto woli ) wygląda, że zaciął się rygiel elektromagnetyczny zamka. W większości samochodów to jest normalny objaw, że trzymając za klamkę i otwierając auto z pilota drzwi się nie otworzą (nie wiem, może zabezpieczenie jakieś?) wystarczy wtedy zamknąć jeszcze raz auto i otworzyć ponownie. Nie wiem tiruces co próbowałeś zrobić, ale jeśli chciałeś na siłę wypchnąć drzwi mogło się coś uszkodzić w samym zamku i teraz może być problem. Na pewno musisz spróbować zdjąć boczek drzwi i dostać się do mechanizmu zamka, może coś zdziałasz.
tiruces - Wto Cze 01, 2010 14:33
Czytałem kilka postów o zatrzaśniętych drzwiach w R75 ale myślałem że ktoś przerabiał ten temat w R600. Papa próbowałem już chyba wszystkich możliwych kombinacji z pilotem, kluczykiem i klamkami bez skutku. We wtorek będę miał chwile to spróbuje odchylić boczek i coś pogrzebać.
[ Dodano: Wto Cze 01, 2010 15:33 ]
Po kilku godzinach walki udało mi się otworzyć drzwi. Obicie drzwi można odchylić zdejmując osłonę słupka i uszczelkę. Jedyną skuteczną metodą otwarcia drzwi było silne szarpnięcie za bolec który chodzi góra i dół tuż przy zamku. Zamek jest uszkodzony i potrzebuje kupić nowy tzn używany z allegro, czy zamek od anglika będzie pasować do drzwi kierowcy ??
Marrkus - Wto Cze 01, 2010 17:03
Coś mi się wydaje że plug&play to nie za bardzo. Ale myślę że da się złożyć z angielskiego dobrego i polskiego uszkodzonego taki który będzie ci pasował. Cała sprawa polega na tym by podmienić siłownik centralnego zamka bo w tym kontynentalnym miał od jeszcze obsługę zamykania wszystkich centralnych - jednym słowem jeden kabelek więcej. Jeśli przedni zamek jest podobny do tych z tylnych drzwi to wiąze się z odkręceniem kilku wkrętów.
luciw - Pią Lip 16, 2010 11:47
witam
moze ktos mi powie jak odblokować siłownik zamkną sie i nie dam rady otworzyć drzwi
|
|