Zobacz temat - [r400] Montaż szyberdachu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r400] Montaż szyberdachu

Drill - Czw Cze 03, 2010 20:10
Temat postu: [r400] Montaż szyberdachu
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość zamontowania szyberdachu do Rovera 400 rocznik 98 - który fabrycznie tego nie posiada - bez wymiany całego dachu. Chociaż jest klima to jednak bez szyberdachu jak bez ręki
TomC - Czw Cze 03, 2010 20:34

Ściągnij podsufitkę i zobacz czy masz do czego szyber przykręcić. Jak nie masz do czego to wymiana dachu albo jakaś mega rzeźba....
Artu - Czw Cze 03, 2010 21:39

Tylko i wyłącznie mega rzeźba. Mam szyberdach i z chęcia zamieniłbym go na klimę :mrgreen:
TomC - Czw Cze 03, 2010 21:43

Artu napisał/a:
Mam szyberdach i z chęcia zamieniłbym go na klimę :mrgreen:

Ja mam i to i to. Fabrycznie :razz:

Drill - Czw Cze 03, 2010 21:45

Czyli nie ma nadziei ? :( no nic chyba sobie autko zmienie na cabrio :P
Konix - Pią Cze 04, 2010 07:03

Możesz ewentualnie zamontować szyber uniwersalny, ale to da się tylko uchylić do góry, albo wyciągnąć szybę całkiem. Nie da się przesunąć do tyłu.
ArekL - Pią Cze 04, 2010 16:06

Za duża rzeźba. Poza tym w 400-tce z fabrycznym szyberem nad tylną kanapą jest zaślepka, pod którą jest śruba, w razie gdyby elektryka nawaliła i szyber nie dał się otworzyć/zamknąć. Więc tam musi być cały mechanizm w dachu, nie tylko z przodu ale i aż do tyłu, do tej śruby.
Matius - Pią Cze 04, 2010 21:35

Konix napisał/a:
Możesz ewentualnie zamontować szyber uniwersalny, ale to da się tylko uchylić do góry, albo wyciągnąć szybę całkiem. Nie da się przesunąć do tyłu.

chyba szyberdachów nie widziałeś uniwersalnych...

http://allegro.pl/item106...y_onyx_860.html

a tutaj masz taki sam w mniejszej cenie

http://allegro.pl/item105...szyberdach.html

sam się zastanawiam nad szyberdachem... myślałem nawet żeby jakąś panoramę walnąć coś takiego:

http://allegro.pl/item105..._206_3d_5d.html

ale jak to kolega wyżej powiedział - rzeźba... dlatego szukam budy do Roverka z szyberdachem i będę przekładam chociaż będę spał spokojnie w czasie deszczu i się nie martwił że mi woda wpada na siedzenie... bo z dokładanymi to różnie bywa...

wojtekkk - Pią Cze 04, 2010 21:39

po co Ci szyberdach? tylko osłabisz konstrukcje dachu i w razie jakiegoś dachowania...

tfu tfu...

TomC - Pią Cze 04, 2010 21:45

wojtekkk napisał/a:
po co Ci szyberdach? tylko osłabisz konstrukcje dachu i w razie jakiegoś dachowania...

Dawno się tak nie uśmiałem.... :mrgreen:

Matius - Pią Cze 04, 2010 21:45

wojtekkk napisał/a:

tfu tfu...

normalnie jak starszy... a co ja dachować mam zamiar? dziwne podejście ja tego nie rozumiem...

sopelinho - Pią Cze 04, 2010 21:59

klima milion razy lepsza
chyba, że ktoś lubi ręce suszyć na cwaniaka przez dach
miałem kiedyś auto z szyberdachem, ani to praktyczne ani pomocne

Drill - Pią Cze 04, 2010 22:05

Auto bez szyberdachu jest takie puste.. przytłaczające. Klima to nie to samo - mam klime i mam jej dość ja chce czuć wiatr (w resztkach włosów na głowie :P )
ArekL - Pią Cze 04, 2010 22:43

Szyber to fajna sprawa. Ja mam klimę i szyber i w takie dni jak teraz to spokojnie szyber odchylony do góry mi wystarcza. Klima w szczególnych przypadkach.
Matius - Sob Cze 05, 2010 12:36

jedni wolą klimatyzację inni wolą szyberdach... ja muszę się pocieszyć tylko zimnym powietrzem na 4 biegu i zimny łokieć :cool:

ale klima już leży kwestia zamontowania... a szyberdach mi się marzy ale raczej całą budę muszę dorwać bo nie chce dachu kaleczyć z dokładanym... mam drugie auto a roverkiem to już sporadycznie się lansuje :razz: a jak będę przekładał silnik drzwi klape maskę i inne pierdoły to i wygłuszenie się zrobi i pomaluję się nowym lakierkiem :lol:

kwestia kasy i chęci... chęci są kasy trochę brakuję ale będzie :lol: tak to bywa jak roverek staje się ważniejszy od całego życia :lol: a może roverek to lekarstwo na te szare nudne życie? Przynajmniej można odreagować...

thot83 - Sob Cze 05, 2010 12:44

Matius napisał/a:
a może roverek to lekarstwo na te szare nudne życie? Przynajmniej można odreagować...

Muszę przyznać, że coś w tym jest:)
Ja mam tylko klimę, bez szyberdachu się obejdzie, zresztą i tak dobija mnie szum powietrza w samochodach przy większych prędkościach :/
Klima też już nie działa, mam wyciek czynnika na jednym z węży, ale załącza się jeszcze tylko już nie chłodzi (nabijałem w zeszłym roku), także na razie również tylko zimny łokieć:)

Artu - Sob Cze 05, 2010 12:58

Z tego co zauważyłem to przy otwarciu szyberdachu kierowca żadnego wiaterku nie czuje (dodam że mam 190 cm wzrostu więc ryj jest dość wysoko), natomiast fajnie zasysa powietrze przy jednoczesnym pełnym otwarciu szyberdachu i tylnych okien :mrgreen:

thot83 napisał/a:

Ja mam tylko klimę, bez szyberdachu się obejdzie, zresztą i tak dobija mnie szum powietrza w samochodach przy większych prędkościach :/

W 400-tce w szczególności :rotfl: