|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Mg ZR +105] Stukot w kole
wiater - Wto Cze 15, 2010 20:39 Temat postu: [Mg ZR +105] Stukot w kole Witam.
Mój problem zaczął się jakiś czas temu gdy podczas jazdy usłyszałem przerażliwy, dość głośny zgrzyt dochodzący z przednich kół, pojawiał się on już przy lekkim skręcie kierownicy natomiast przy prostym ustawieniu cichł. Tak działo mi się co jakiś czas, dlatego pojechałem sprawdzić klocki itp. i nic nie znalazłem.
Ostatnio jednak zaczęło mi coś jeszcze dodatkowo stukać,a mianowicie podczas zmiany biedu 1-2, 2-3 występuje jedno stuknięcie tak jakby na osi. Poza tym stukot występuje podczas gdy puszczam pedał gazu oraz podczas jazdy na luzie.
Stukot wcześniej pojawiał się i znikał, teraz natomiast mam już to bicie prawie cały czas we wskazanych wcześniej momentach no i do tego czasami ten zgrzyt.
To tak po krótce, jakby ktoś miał dodatkowe pytania to odpowiem.
Może ktoś z Was z się z czymś podobnym spotkał ewentualnie prosiłbym polecić mi jakiegoś pewnego mechanika do którego mógłbym podjechać w Warszawie.
Z góry bardzo dziękuje
tomo63 - Wto Cze 15, 2010 20:46
Według mnie to przeguby.
A zakładu w Warszawie niestety nie znam.
kprzemo24 - Wto Cze 15, 2010 20:51
tomo63 napisał/a: | Według mnie to przeguby. |
Podzielam zdanie kolegi. może to ejszcze być łożysko, które sie juz rozlatuje...:P
Mechanik jak mechanik, kazdy powinien to zlokalizowac....
tomo63 - Wto Cze 15, 2010 20:55
U mnie stukało coś w zimę w lewym przodzie (szczególnie w mróz) i jestem pewien, że to przegub, ale co dziwne na lato mu przeszło, więc nie tykam
wiater - Wto Cze 15, 2010 21:36
jakby to było łożysko to by nie huczało cały czas??
jeżeli przegub to dziwne że nic nie stuka podczas skręcania i tylko gdy gaz nie jest wciśnięty
leszek95b - Sro Cze 16, 2010 07:35
wiater napisał/a: | jakby to było łożysko to by nie huczało cały czas?? |
Nie koniecznie, czasami poprostu stuk, czasem wyje, rożnie to się objawia.
Masz może luz na tym łożysku?
wiater - Sro Cze 16, 2010 17:36
Nie mam.
Najlepsze jest to że dzisiaj już wszystko było ok. Tzn zero stukania, czasem tylko coś zazgrzytało przy skręcie.
Jeżeli to łożysko to tak by zanikało??
leszek95b - Sro Cze 16, 2010 18:32
wiater napisał/a: | coś zazgrzytało przy skręcie |
Wygląda na przegub. Pojeździj po jakimś placu mocno skręcając i posłuchaj, jak to przegub to będziesz słyszał.
sTERYD - Sro Cze 16, 2010 18:34
a koła są podokręcane
spider666 - Czw Cze 17, 2010 09:18
mogą być faktycznie koła niedokręcone, może też być krzywa felga i ociera, a także może być pęknięta piasta
chociaż skłaniam się do opcji z przegubem
wiater - Czw Cze 17, 2010 21:34
Byłem u mechanika i sprawdziliśmy na podnośniku, koła idealnie - wszystko oki.
Oczywiście przy mechaniku nic nie stukało .
Jednak zauważyłem że teraz co jakiś czas występuje takie zgrzytliwe huczenie, co bardziej naprowadza mnie na łożysko.
Z przegubem musze podjechac na plac bo tak jak skrecam to nie stuka.
leszek95b - Czw Cze 17, 2010 21:38
wiater napisał/a: | co jakiś czas występuje takie zgrzytliwe huczenie, co bardziej naprowadza mnie na łożysko. |
Ja jakiś czas temu też nie byłem pewien czy łożysko mi się sypie...ciężko było wyczuć.
Założyłem szerokie niskoprofilowe alufelgi (prawie wystawały za błotniki ), zrobiłem 200km i byłem pewien że to łożyska. Na większych kołach zawsze wyjdzie.
|
|