Zobacz temat - [R75] Klimatyzacja nie chłodzi

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Klimatyzacja nie chłodzi

zyphar - Czw Cze 17, 2010 14:14
Temat postu: [R75] Klimatyzacja nie chłodzi
wita

mam problem z klimą - a mianowicie - działa jak chce - jak ma humor to się załączy i chłodzi (zazwyczaj przy niższych temperaturach przy odpalaniu silnika jak wszystko jest powyłączane ze światłami włącznie) a jak nie ma (w zdecydowanej większości przypadków) to nie chłodzi i wali ciepłym powietrzem - zazwyczaj gdy w kabinie jest wysoka temperatura

żeby odsunąć dywagacje:

wentylator działa na wszystkich biegach

klima tydzień temu przeszła totalny odśwież u Gawina czyli czynnik chłodzący jest w wymaganej ilości

układ aktywuje się ale zimne powietrze nie leci - a jest bo gdy klima dyma ciepłem a w trakcie załączyć odmrażanie przedniej szyby to takim chłodem po nogach wali aż ciary przechodzą

ktoś ma jakieś pomysły ? nieszczelność układu ?

szukałem na forum ale takich jaj nie znalazłem

apples - Czw Cze 17, 2010 15:55

Napisz najpierw jak ją uruchamiasz. Coś mi tu nie gra. Czy po przyciśnięciu AUTO też nic?
Sprawdź to http://forum.roverki.eu/v...p=495148#495148 i zrób test klimatyzacji http://forum.roverki.eu/v...p=494750#494750

zyphar - Czw Cze 17, 2010 16:46

test zrobiony juz dawno - zawsze wywala 00

ponadto ciekawostka - ta sama historia dzisiaj - stał na słońcu i kicha po dojechaniu do celu zgaszeniu silnika i po przewietrzeniu kabiny odpaliła od razu

apples:

tak problem w tym że po wcisnieciu AUTO wszytsko sie załącza - zamyka wlot powietrza (obieg zamknięty) i uruchamia się wentylator i wali ciepłe powietrze

jeżeli chodzi o czujnik temperatury w kabinie coż - może faktyczne cos z tym jest - przedmuchać ? wymienić rezystor ? jak poznać żę czujnik bruzdzi?

apples - Czw Cze 17, 2010 17:35

zyphar napisał/a:
wali ciepłe powietrze
Cały czas ciepłe? Nawet po 5min?
zyphar napisał/a:
może faktyczne cos z tym jest - przedmuchać ?
Tak.
zyphar - Czw Cze 17, 2010 18:15

hmmmm..... czyli mam rozumieć że nie należy oczekiwać momentalnie chłodnego powietrza w gorące dni ? w sumie nie liczyłem ile tak dmucha czy oczekiwanie w graniach 5 min jest normalne przy bardzo wysokich temperaturach ?
apples - Czw Cze 17, 2010 18:18

Zimnym powietrzem nigdy nie walnie od razu bo to jest technicznie niemożliwe. Układ i karoseria jest rozgrzana od słońca i musi zostać najpierw ciepło wypchnięte.
Napisz czy i po jakim czasie na AUTO leci zimne powietrze.

zyphar - Pią Cze 18, 2010 19:17

zgodnie z poradą przedymałem to sprężonym - w sumie dziś nie ma upału i zimnem wali od razu tak wiec nie za bardzo mam jak zliczyć czas - jak się ociepli to sprawdzę a póki co dzienx wielkie za zainteresowanie