|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i '97] Wolne zamykanie szyberdachu
dziadekc1 - Sro Cze 23, 2010 08:38 Temat postu: [R214i '97] Wolne zamykanie szyberdachu Nie wiem czy tak już jest ale po zimie zauważyłem jakby zyberdach zaczął się wolniej zamykać... jakby silniczek nie miał wystarczająco siły... otwiera się stosunkowo szybko ale zamykanie idzie mu mozolnie... czy tak jest we wzystkich R czy mój siliczek od szyberdachu ma już dość...
Harry - Sro Cze 23, 2010 08:46
spróbuj przeczyścić prowadnice, przesmarować- tylko nie pamiętam jakim smarem to było trzeba, chyba sylikonowym,ale nie jestem pewien, obojętnym dla uszczelek itp.
dziadekc1 - Sro Cze 23, 2010 08:59
mozna sprobowac i tak...
zaraz pojde i zobaczymy
pajda - Sro Cze 23, 2010 09:40
Po pierwsze:, żadnych elementów wykonanych z gumy (np.uszczelek) nie wolno narażać na kontakt z tłuszczem. Dlatego uszczelek nie konserwujemy smarem anie sprejem wielofunkcyjnym, lecz sylikonem.
Po drugie, podstawowe zadanie to oczyszczenie mechanizmu z kurzu, liści, igieł spadających z drzew itd
Po trzecie, mechanizm (szyny) można opcjonalnie konserwować, ale tylko takim preparatem, który nie pozostawi tłustej, przyczepnej dla kurzu, warstwy.
bizon - Sro Cze 23, 2010 12:29
Prowadnice tzw suchym smarem, uszczelki silikonem w sprayu
|
|