Zobacz temat - Podsufitka (dobór materiału)

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - Podsufitka (dobór materiału)

jaro12 - Czw Lip 01, 2010 15:35
Temat postu: Podsufitka (dobór materiału)
Witam

Poszukuję dobrego i najlepiej zmywalnego materiału (skóra/skaj) na moja podsufitkę. Stara niestety odkleiła się przy problemach z przeciekającym szyberdachem. Zastanawiam się nad skajem, np. coś takiego Skaju tylko kwestia koloru. Skóra na fotelach jest beżowa, autko jak widać BRG i teraz nie wiem, czy pchać się w coś kolorystycznie podobnego do foteli, czy nie pomyśleć nad czymś czarnym. Bez podsufitki jeżdżę dopiero tydzień, ale szyberdach daje się już we znaki przy szybszej jeździe. O słuchaniu muzyki nie ma co myśleć :/

Perez - Czw Lip 01, 2010 22:28

Ja bym szara robil. Mam cala rolke szarego slicznego skaju (ale nie do oddania). Kiedys w busie wujek robil z rowniez szarej takiej jakby gabko-pianki i slicznie to wyszlo.
faecd - Pią Lip 02, 2010 11:52

ja dzisiaj dzwonilem do hurtowni tapicerskiej ;) fajnie, ze ceny niskie. Zastawiam sie nad zwyklym materialem jak byl poprzednio, a skajem :) co polecacie
Perez - Pią Lip 02, 2010 11:57

Zwykly material, przynajmniej o ile nie palisz w aucie

[ Dodano: Pią Lip 02, 2010 12:57 ]
U mnie jest pieknie zrobiona podsufitka. Robila ja firma zakladajaca szyberdach, bodajze Webasto w Holandii i jest szara materialowa, ale bardzo ladnie rozwiazana

faecd - Pią Lip 02, 2010 12:01

Perez, zrob moze fotke? co jest az tak ladnego w tym rozwiazaniu?
Perez - Pią Lip 02, 2010 12:27

To, ze nie opada, to, ze jest bardzo profesjonalnie zrobiona, to ze mozna ja prac, a sprobuj do oryginalnej (R600) podejsc z czyms mokrym to Ci od razu odpadnie. Zrobie Ci fotke jak bede zaraz jechal, ale zaznaczam, ze jest troszku brudna, bo dopiero w poniedzialek bede pral wnetrze.

[ Dodano: Pią Lip 02, 2010 13:27 ]
Jedyne co zrobili nie tak to zapomnieli o lampce na tyl, ale to ja bede dorabial, bo lampke juz mam.

Brt - Pią Lip 02, 2010 22:29

Kolega zrobił ciemnoszarą z takiego hmm czegoś w rodzaju pluszu i wyszlo super ... bardzo mi się podobała taka ciemna wersja. Ale skaju/skóry sobie nie wyobrażam jakoś na podsufitce :roll:
jaro12 - Sob Lip 03, 2010 07:00

Brt napisał/a:
Kolega zrobił ciemnoszarą z takiego hmm czegoś w rodzaju pluszu i wyszlo super ... bardzo mi się podobała taka ciemna wersja. Ale skaju/skóry sobie nie wyobrażam jakoś na podsufitce

Też myślałem nad czymś ciemnym, tylko czy to będzie pasowało :roll: A jeśli już coś jasnego, to musi być łatwo zmywalne

Perez - Sob Lip 03, 2010 10:04

Przy okazji czyszczenie wnetrza wczoraj (niestety na podsufitke nie starczylo czasu, bo robilem to 6 godzin) zrobilem dla Ciebie zdjecia mojej podsufitki.
Lelobass - Sob Lip 03, 2010 16:54

A ja polecam tkaninę obiciową do kolumn, czarną albo popielatą. Mam podsufitkę zrobioną właśnie z czarnej i wygląda miodzio (oczywiście wedle mojego gustu :) ) A zrobić sobie samemu to jest może ze dwie godzinki roboty i koszt śmieszny bo tkanina ze 25zł + przesyłka i litr kleju polimerowego 10zł.
china22 - Wto Lip 06, 2010 11:12

Lelobas pokaż może fotke jak u Ciebie to wygląda..
Przymierzam sie do wymiany podsufitki bo stara sie odkleiła niestety :/

jaro12 - Sro Lip 07, 2010 06:32

Perez ładnie to wygląda :ok: tylko jak ze zmywalnością? Moja wcześniejsza podsufitka brudziła się na potęgę i zmyć tego nawet wanishem nie dało rady mimo szybkiej reakcji :/
Perez - Sro Lip 07, 2010 09:26

jaro12, mi sie udalo ja lekko przeprac odkurzaczem z myjki karchera, ale nie staralem sie zbytnio. Mysle, ze nie trudno sie ja pierze, a material jest podobny do oryginalu.
greg_szczytno - Sro Lip 07, 2010 10:00

Ja ostatnio u siebie wywalałem stary materiał
Wszystko zakupiłem tutaj http://www.hurtowniatapicerska.pl/
Kupiłem materaił i klej w sprayu fotki podeslę wieczorkiem

Ja wybrałem kolor szary - materiał z gąbeczką pod spodem - układał się idealnie wyglada teraz jak nowa.
W sobotę oddaję ogólnie auto do prania więc wtedy ocenię efekt powinno być jak w nowym .

borsi - Sro Lip 07, 2010 10:36

greg_szczytno, zapodaj link którą wybrałeś ?
Tego jest multum tam ?
Jaki klej brałeś ? Klej nie wyszedł na zewnątrz ?
Jakiś spinki dokupowałeś ?

Kaczorinho - Sro Lip 07, 2010 14:29

ja sam kleilem nowa i nie narzekam, klej 20 zl, material 30 i za 50 mam nową podsufitkę
greg_szczytno - Sro Lip 07, 2010 18:55

borsi napisał/a:
greg_szczytno, zapodaj link którą wybrałeś ?
Tego jest multum tam ?
Jaki klej brałeś ? Klej nie wyszedł na zewnątrz ?
Jakiś spinki dokupowałeś ?

To po kolei
klej http://www.hurtowniatapic...+k50+spray.html
materiał http://www.hurtowniatapic...amochodowa.html

no i foty

1.

2.

3.

najtrudniejsze miejsce to zagłębienie na przeciwsłoneczne osłony z przodu. Ja juz wiem że mogłem lepiej te miejsce wykonać :) . Pozostałe obszary poszły gładko. Ja zastosowałem metodę bez naciągania - jak rozkładałem materiał to nic nie naciągałem tylko pozwoliłem materiałowi się samemu dopasować. Ten materiał jest na tyle przyjemny do klejenia (posiada gąbkę) że łatwo go dopasować.
Wcześniej miałem baldachim tak że pasażerowie z tyłu szurali głowami po podsufitce.

Spinki nie kupowałem tzn lekko wyciągnołem te co były. Dokupiłem tylko do bagaznika tak przyokazji kołeczki do tapicerki - na bokach - bo mi ktoś je powyrywał :/

Perez - Sro Lip 07, 2010 23:17

Wydaje sie ladnie i solidnie
gangstaboy88 - Czw Lip 08, 2010 07:55

:mrgreen: ślicznie ąz mi się podoba :))
greg_szczytno - Czw Lip 08, 2010 11:49

Perez napisał/a:
Wydaje sie ladnie i solidnie

No właśnie oby tak było :)

borsi - Czw Lip 08, 2010 20:27

a można gdzies podobne spinki dokupić . Ja nie wiem jak to się robi najpierw podsufitkę się zdjemuje raczej i na sucho zakłąda na ziemie czy jak to Pany ?
greg_szczytno - Czw Lip 08, 2010 20:36

borsi napisał/a:
Ja nie wiem jak to się robi najpierw podsufitkę się zdjemuje raczej i na sucho zakłąda

Na początek odkrecasz wszystko co mozna = rączki, oświetlenie itp, potem coś długiego i wąskiego odpinacz spinki odginasz słupki i masz już zdjętą podsufitkę teraz gimnastyka żeby ją wyjąć - czyszczenie, klejenie nowej i reszta w odwrotnej kolejności
:wink:

borsi - Pią Lip 09, 2010 08:31

dzięki ! :)
greg_szczytno - Pią Lip 09, 2010 17:07

Jeszcze jedna uwaga po oczyszczeniu trzeba by było czymś zaimpregnować podsufitke - związać i odtłuścić powierzchnię.
Markzo - Pią Lip 09, 2010 17:22

a myślał ktoś o floku na podsufitke? ;>
jaro12 - Sob Lip 10, 2010 06:57

Markzo napisał/a:
a myślał ktoś o floku na podsufitke?

Nie znam :/

faecd - Pon Lip 19, 2010 15:11

yo :)

mam pytanie za 100 punktow. Czy filcem wyglusza sie dachy samochodowe?

Bylem dzis w hurtowni materialow po material na podsufitke i wzialem dodatkowo taki filc troche w ciemno.
Po prostu mam daleko z pracy do tej hurtowni, hurtownia otwarta jest 8-16 od pn do pt, a ja pracuje od pn do pt od 8 do 17 :P .... wiec strasznie mi na reke nie bylo by jechac tam jeszcze raz po ten filc specjalnie

Perez - Sro Lip 21, 2010 13:37

Dach raczej sie wyglusza matami bitumicznymi lub ostatnio popularnymi tasmami dekarskimi.
faecd - Sro Lip 21, 2010 20:08

a skad na dach musi byc lekki material toszto cienka blacha!....z drzwiami nadkolami zgodze sie na bitumy ale nie dach:)

Cholera powiem wam ze od poniedzialku kleje ten material i kurcze ciezka sprawa...tapicerem na pewno nigdy nie bede, trudniejsze to jest niz sie wydaje :)

kharry - Sro Lip 21, 2010 22:51

Perez, na dach wata, wełna, filc lub inny materiał - z tych lekkich, bo inaczej Ci na głowę to spadnie ;)
Perez - Czw Lip 22, 2010 00:40

Ja jak czytalem o wygludzaniu to wlasnie bitumy wsadzali i taki mialem zamiar u siebie :/
Lelobass - Wto Lip 27, 2010 13:55

Sory że po tak długim czasie ale byłem na wyjeździe. W moim R wygląda to tak:
http://www.fotosik.pl/pok...a2d9f30194.html
http://www.fotosik.pl/pok...779d651bc4.html
http://www.fotosik.pl/pok...a8e5ea0fd6.html

Perez - Sro Lip 28, 2010 11:14

Nie pasuje mi jakos ten kolor
Lelobass - Sro Lip 28, 2010 11:18

Sedno w tym że ten materiał się świetnie dopasowuje do wszelkich kształtów podłoża do którego się go przykleja i kolorów jest kilka.
Perez - Sro Lip 28, 2010 15:53

Nie wiem jak na zywo, ale wydaje mi sie, ze szara bylaby lepsza.
Ja ostatnio bylem w hurtowni z materialami wszelakimi i coraz bardziej mnie bierze na obszycie wnetrza skora. Chce dojsc do momentu, kiedy nie bede mial nic plastykowego we wnetrzu. Podsufitke tez chce zmienic na szara, materialowa, ale gladziusienka.

[ Dodano: Sro Lip 28, 2010 16:53 ]
Kupilem (ale do innego celu) 2m bierzace ekoskory za 70zl, wiec mysle, ze nie bedzie to jakis ogromny koszt.

faecd - Sro Lip 28, 2010 21:30

Lelobass, a jaki to material? ja moze w najblizszy weekend skoncze kleic ta swoja podsufitke, potem wrzuce wam kilka fotek jaka chałę odwalilem :D ale tak z odleglosci 2 metrow jak sie na nia patrzy jest calkiem elegancka :D hehe
Lelobass - Sro Lip 28, 2010 22:12

faecd, ten materiał to np: http://allegro.pl/item115...x_1m_f_vat.html

można go lekko rozciągać i niby się kurczy jak dobrze pogłaskasz na zmarszczce :) , powiem że z ty materiałem jak byś nie wiedział że jest samemu zrobiona podsufitka to byś się o tym nie kapnoł.

didymus - Pon Maj 02, 2011 21:15

Moja rada na temat podsufitki - wyjąć , oderwać stary materiał , oderwać tą okleinę z pozostałościami gąbki czy tam pianki I UWAGA zamontować to co pozostało - wygląda nieźle pod warunkiem że ma się resztę wnętrza w kolorze szarym. Polecam cała operacja trwa około 20 min. szkoda tracić czasu i pieniędzy na takie bzdety.
Jest to też rada dla tych którzy chcą wymienić materiał podsufitki w późniejszym czasie a na razie irytuje ich wisząca i opadająca na głowę płachta. Pozdrawiam

BorysOpole - Czw Cze 09, 2011 21:40

moja podsufitka tez zaczyna w jednym miejscu wisieć z tyłu i chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jak wyjąć podsufitkę w r600 ma ktoś jakieś doświadczenie ? którędy przez bagażnik drzwi ?
bastek - Czw Cze 09, 2011 22:27

BorysOpole napisał/a:
moja podsufitka tez zaczyna w jednym miejscu wisieć z tyłu i chciałbym ją wymienić, ale nie wiem jak wyjąć podsufitkę w r600 ma ktoś jakieś doświadczenie ?

też bym się chętnie dowiedział
BorysOpole napisał/a:
którędy przez bagażnik drzwi ?

tylko przez drzwi, legenda głosi że trzeba wyjąć fotele

BorysOpole - Pią Cze 10, 2011 21:18

no dziś to wyjąłem nawet nie trzeba było fotela demontować :) rozłożylem tylko maksymalne ten od pasażera, natomiast przy montażu już go chyba wyjmę;
Najgorzej było się dostać do elementu z podsufitką szyberdachu, gimnastyka na całego nie sądziłem że szyberdach jest aż tak ciężki :)
Teraz tylko klejenie tapicerki i powinno być miodzio .....

bastek - Pią Cze 10, 2011 21:30

Mi się właśnie odkleiła podsufitka z szybra po przez jej "pranie", podklejenie taśmą dwustronną było dobre zimą, teraz się non stop odkleja :???:
BorysOpole - Pią Cze 10, 2011 21:39

ja właśnie wyczyściłem ten element z szyberdachu jest metalowy można go myć w wannie, gąbka wyglądała tragicznie cała się rozlatywała,
to samo jest pewnie u Ciebie powodzenia w demontażu

balrog - Pią Cze 10, 2011 22:06

Ja kiedys kupilem uzywana podsufitke bo moja sie poodklejala w wielu miejscach, wyciagalem przy max rozlozonych fotelach z przodu i tak samo wkladalem, nie bylo potrzeby wyciagania foteli. Po roku rowniez ta nowa uzywana sie zaczela odklejac ale juz sie nie przejmuje bo autko zostanie przekazane do kolejnego sympatyka 600tki :) jest on bez szybera.
szoso - Pon Cze 13, 2011 10:14

balrog, to było zmienić materiał a nie kupować drugą podsufitkę :wink:
kamax_19 - Pon Cze 13, 2011 21:41

U mnie operacja zmiany podsufitki zakończona sukcesem. Koszt w sumie 40zł (nowy materiał i klej) no i kilka godzin mojej pracy. Kolor jaki został za aplikowany to podobny do oryginału może ciut jaśniejszy. Jutro wstawię fotki.
EquinoX - Nie Cze 26, 2011 21:23

To może ja pokaże co zrobiłem u siebie :)
Nie jest to raczej typowa robota dlatego może obudzić czyjąś wyobraźnię na bardziej nietypowe prace :D Rozumiem że nie wszystkim musi się podobać ;) :wink:

Pozdrawiam

gierczol - Nie Cze 26, 2011 21:34

Nie razi to wzroku pasażerów? bo wątpię by przeszkadzało to kierującemu skoro tak zrobił :D
Profi robota, świetnie wygląda!

camaro17 - Nie Cze 26, 2011 21:57

EquinoX, całkiem ciekawie to ci wyszło, mnie osobiście pomysł oraz wykonanie bardzo się podoba :)
EquinoX - Pon Cze 27, 2011 04:20

Fajnie że się podoba :) Jeszcze pasażerowie się nie skarżyli :) Na żywo nie bije aż tak po oczach jak na zdjęciach :)
No i tak informacyjnie to poszło 3.5 metra bieżącego materiału akurat na styk i 4 tubki kleju :P

bonus89 - Pon Cze 27, 2011 12:55

super wygląda!
Krzysi3k - Pon Cze 27, 2011 14:50

No i mi się podoba :D
leszczu - Pon Cze 27, 2011 17:05

A mi tak sobie. :/
tronsek - Pon Cze 27, 2011 18:26

Migotania mózgu można dostać. Mi się nie podoba :nie:
practicator - Pon Cze 27, 2011 23:55

mi się bardzo podoba. jest pro. zawiewa lekkim oldschool'em i nutką PRLu, ale to tylko dodaje klimatu. no i pomysł praktycznie niepowtarzalny.

tronsek napisał/a:
Migotania mózgu można dostać. Mi się nie podoba :nie:

wynika to raczej z tego jaki masz kontrast na ekranie :) na żywo ta kratka się aż tak ostro nie odbija od siebie i nie razi tak oczu.

tuners - Wto Cze 28, 2011 20:57

ja u siebie próbowałem sam okleić podsufitkę w zimie w garażu przy -20 ;d jak można się domyślić wyszła pyta z bułą ;D ostatnio zawiozłem do obszycia alcantarą na dodatek pikowaną efekt osiągnięty kipi sexem jak w burdelu ;D w końcu dojdą słupki po flokowaniu to wrzucę foty ale muszę na kiedy indziej przełożyć flokowanie rączek daszków itd
kamax_19 - Wto Cze 28, 2011 21:33

EquinoX, Pomysł i realizacja pierwsza klasa. Mi się pomysł bardzo podoba...... :grin:
borek88 - Sro Cze 29, 2011 15:34

tuners, a na fotelach co masz?? pikowana tylko podsufitka?? czy jeszcze jakies wstawki
FatMatic - Pon Lip 04, 2011 17:28

Standardow jak w hondach, opada podsufitka.... u mnie czeka wymiana i znalazłem coś takiego:

http://www.intertap.home.pl

http://hurtownietapicersk...aly-samochodowe

Na dniach będę robił CZARNĄ podsufitkę i boczki też w czerni, mam szarą tapicerkę i fotele ale wydaje mi się że pieknie się to zgra co Wy o tym myślicie ??

radomraptile - Pon Lip 04, 2011 22:31

fajny efekt , chociaz pracy tez duzo
bob1987 - Sro Lip 06, 2011 21:02

FatMatic napisał/a:

Na dniach będę robił CZARNĄ podsufitkę i boczki też w czerni, mam szarą tapicerkę i fotele ale wydaje mi się że pieknie się to zgra co Wy o tym myślicie ??

z chęcią oblookam efekty, też mam szarą tapicerke i wielką ochote zrobienia czarnej podsufitki :)

tuners - Pią Lip 08, 2011 22:11

borek88 napisał/a:
tuners, a na fotelach co masz?? pikowana tylko podsufitka?? czy jeszcze jakies wstawki

Fotele to "kubełki" zra środkiem czerwona alcantara i boczki i tył skóra raczej nie spotykane :) podsufitka jest już założona ale dodam zdjęcia jak odbiorę resztę elementów po flokowaniu l;d

FatMatic - Sob Sie 20, 2011 13:21

bob1987 napisał/a:
FatMatic napisał/a:

z chęcią oblookam efekty, też mam szarą tapicerke i wielką ochote zrobienia czarnej podsufitki :)

Na bank czarna podsufitke :) ale co z boczkami ?? czy dawać też czarna czy zostawić w standardowym szarym kolorze,,, we wrześniu oddaje auto do tapicera bo jade w tym samym czasie na urlop.
Niby czarnego koloru w środku nie brakuje i jak bedzie podsufitka na czarno to ładnie też i boczki się wkomponują :) jak tylko odbiore od tapicerza to od razu się pochwale.

Podsufitka odebrana ale nie założona jeszcze bo świeży klej :P

najko - Pon Wrz 19, 2011 11:05

no zobaczymy jak będzie wyglądała na swoim miejscu:) kolor ładny, wg mnie boczki czarne to juz bedzie przesada.... ciemno
FatMatic - Pon Wrz 19, 2011 11:12

najko napisał/a:
wg mnie boczki czarne to juz bedzie przesada.... ciemno

A to że będzie ciemno to mi nie przeszkadza:) nie musi być "standardowym" roverkiem ;]

swój klimacik będzie :) tak mi się wydaje :P jeszcze kanapa i fotele skóra + welur i bedzie Si.
wszystkie jasne elementy dadzą fajny efekt kontrastu.