|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Podniosła się temperatura.
leszczu - Pon Lip 19, 2010 14:16 Temat postu: [R214i] Podniosła się temperatura. Dzisiaj jadąc roverkiem zatrzymałem się na światłach, no i tak czekam aż zapali się zielone. Spoglądam na wskaźnik temperatury i patrze że powoli się podnosi(podniósł się tak do połowy skali), więc ja od razu włączam maksymalnie nawiew na ciepłe powietrze( temperatura spadła) i tak jechałem aż domu. Patrze zapaliło się zielone światło więc ruszyłem.Temperatura do powrotu do domu już się więcej nie podniosła. Od razu w domu podnoszę maskę no i patrzę na poziom płynu no i poziom był taki jak na zimnym silniku. Dotykam chodnicy i na górze jest gorąca a na dole prawie nic nie gorąca. No i teraz co mam robić, mi się lekko ten poziom płynu nie podoba że spadł no i ta chłodnica że dół jest mało co gorący prawie wogle.
Jugol - Pon Lip 19, 2010 14:21
leszczu19901 napisał/a: | patrze że powoli się podnosi(podniósł się tak do połowy skali), |
...to normalne wskazanie przy rozgrzanym silniku, gorzej jakby poszła jeszcze wyżej. Skoro mówisz, że poziom płynu powinien być wyższy, posprawdzaj cały układ chłodzenia.
leszczu - Pon Lip 19, 2010 14:30
Jugol napisał/a: | to normalne wskazanie przy rozgrzanym silniku |
Nie to nie było normalne wskazanie. Normalne wskazanie jest jak wskazówka jest lekko poniżej połowy, a u mnie wskazówka podniosła się lekko wyżej można tak powiedzieć że była równo na połowie.
Jugol - Pon Lip 19, 2010 14:32
leszczu19901 napisał/a: | podniosła się lekko wyżej można tak powiedzieć że była równo na połowie. |
...uważam, że nie ma co panikować
leszczu - Pon Lip 19, 2010 14:37
Jugol napisał/a: | leszczu19901 napisał/a: | podniosła się lekko wyżej można tak powiedzieć że była równo na połowie. |
...uważam, że nie ma co panikować |
Mam taka nadzieję, ale jeszcze nie podoba mi się ta chłodnica. Powinna być chyba cała rozgrzana, góra jest mocno rozgrzana, że prawie ręki nie utrzymasz, a dół jest tylko lekko nagrzany.
ADI-mistrzu - Pon Lip 19, 2010 15:10
Więc albo masz zatkane kanaliki w chłodnicy, albo to spowodowane jest tym że jezdnia jest mokra i drobinki wody padają na chłodnicę i odparowując odbierają od niej ciepło.
U mnie nagrzewa się do połowy tak że wskazówka zasłania te dwie fale na ikonce i co bym nie robił wskazówka stoi w miejscu (no może czasem troszkę się ruszy w jedną czy drugą stronę, ale to oscylacja 1mm).
Jeśli wskazówka będzie tak na 70% wskazania temperatury i dalej rosła to wtedy się martw, w innym przypadku raczej niema problemu
jupik - Pon Lip 19, 2010 16:23
leszczu19901 napisał/a: | Mam taka nadzieję, ale jeszcze nie podoba mi się ta chłodnica. Powinna być chyba cała rozgrzana, góra jest mocno rozgrzana, że prawie ręki nie utrzymasz, a dół jest tylko lekko nagrzany. |
Dokładnie u mnie jest tak samo,jest to normalne zjawisko
tronsek - Pon Lip 19, 2010 16:50
Ja też uważam, że to normalne zjawisko, gdy chłodnica górą jest bardzo gorąca, a na dole dużo chłodniejsza. U mnie w autku jest tak samo.
Jak przyjdzie sezon grzewczy, to spradź sobie na kaloryferze. Góra będzie gorąca, a dół dużo chłodniejszy.
china22 - Pon Lip 19, 2010 17:02
Ale jeżeli ta dolna rura gumowa jest całkowicie zimna to albo masz zapowietrzony układ albo coś z termostatem.. a co do wskazówki temp. jeżeli silnik jest nagrzany i długo stoisz np. w korku temp. może sie podnieść (wskazówka) wtedy włańcza się wentylator automatycznie i wraca do normy
leszczu - Wto Lip 20, 2010 10:00
ADI-mistrzu napisał/a: | albo to spowodowane jest tym że jezdnia jest mokra i drobinki wody padają na chłodnicę i odparowując odbierają od niej ciepło. |
Jezdnia była całkowicie sucha.
ADI-mistrzu napisał/a: | U mnie nagrzewa się do połowy tak że wskazówka zasłania te dwie fale na ikonce |
A u mnie temperatura podniosła się tak, że było widać te dwie fale.
china22 napisał/a: | Ale jeżeli ta dolna rura gumowa jest całkowicie zimna to albo masz zapowietrzony układ albo coś z termostatem.. |
Dolna rura jest ciepła, czyli termostat jest sprawny.
Ale jeszcze jedno mnie dziwi, czemu poziom płynu w zbiorniczku spadł. Zawsze jak się silnik u mnie nagrzewał do normalnej temperatury do poziom lekko się zwiększał, a tu jak od razu zajrzałem pod machę poziom był jak na zimnym silniku tak jakby ciśnienia nie było.
sobrus - Wto Lip 20, 2010 11:17
Widze że nie jestem osamotniony z tym problemem, z tym ze u mnie dzieje sie to tylko z włączoną klimatyzacją.
No i u mnie płynu nie ubywa.
leszczu - Wto Lip 20, 2010 11:41
sobrus napisał/a: | No i u mnie płynu nie ubywa. |
U mnie też nie ubywa, tylko jak silnik się nagrzeje to poziom trochę się podnosi, a u mnie po tej przygodzie spojrzałem pod machę i poziom był normalny jak zawsze przy zimnym silniku.
[ Dodano: Wto Lip 20, 2010 12:28 ]
Ale jest chyba wszystko ok. Wczoraj jeździłem i jak silnik mi się już nagrzał to poziom się podniósł, ale na wszelki wypadek wymienię może ten korek od zbiorniczka.
[ Dodano: Wto Lip 20, 2010 12:41 ]
A tak wracając do tej chłodnicy to się dzisiaj przypatrzyłem się jej dokładnie i nie jest ona w najlepszym stanie. Normalnie się kruszy na dole jak ja dotknę i co z tym faktem zrobić. Kupić nową, czy czekać aż się całkiem rozpadnie.??
ADI-mistrzu - Wto Lip 20, 2010 11:56
Na pewno nie masz chłodnicy w gorszym stanie niż ja miałem.
U mnie nie było żeberek od strony zderzaka bo wystarczyło w tą harmonijkę dmuchnąć i się kruszyła jak liść. Mechanicy poprzedniego właściciela źle ją założyli przez co dolny róg był odgięty, wentylator o nią tarł i była bardzo blisko kolektora wydechowego. Efekt był taki że niedawno wentylator przetarł w niej dziurę i zaczęła cieknąć, do tego odgięcie trochę ją zdeformowało a mimo to bardzo dobrze chłodziła.
Teraz mam nową i też dobrze chodzi, więc moim zdaniem nie masz co się tak martwić, jak temperatura się podnosi i potem sama opada to układ chłodzenia pracuje prawidłowo.
Możesz posprawdzać czy gdzieś nie cieknie, nie pojawiła się jakaś nie szczelność.
china22 - Wto Lip 20, 2010 17:30
Jeżeli masz szczelną chłodnice i nic nie wycieka to bym sięnie martwił narazie - chyba że problem bedzie się pojawiać częściej..
leszczu - Sro Lip 21, 2010 17:58
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
|
|